Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Öcsém egy kicsit NAGYON...

Öcsém egy kicsit NAGYON neveletlen. Szüleim nem vesznek ezügyben komolyan. Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

én egy tizenhat éves tinédzser vagyok és az öcsém egy 8 éves kisgyerek. nos nemtudom mivel érdemeltem ezt ki, de folyamatosan bepofázik nekem és amikor beszélek hozzá szó nélkül fogja magát és elmegy.

konkrét példa: ma megkérdeztem tőle valamit erre visszakérdezett valamit és mondom válaszolok a kérdésedre ha előbb.. és kb így a közepénél fogta magát és átment a szüleim szobájába és ott lefeküdt aludni. mintha ő ezt meg tehetné, azt hiszi magáról hogy ő ugyanolyan vagy magasabb rendű mint én hogy ezt megteheti, én sem teszem meg vele pedig kétszer idősebb vagyok mint ő...

meg folyamatos hhazugságokat állít rólam egyszerűen imád bepalizni és már annyira elegem van belőle. folyamatosan utánoz, mikor kijárok discoba akkor ő már egy hónap múlva kitaalálja hogy ő is akar menni jégdiscoba és akkor ha én tiltakozom akkor a szüleim mondják nekem hogy miért ne, milyen akadálya van. meg folyamatosan utánoz amit igen, megértek, nehezen mert írtó idegesítő de megértem mert hát mégis kicsi és én vagyok a példa neki, de azért igazán leszállhatna a magas lóról. nehogymár a rőzse vigye az anyókát nem fog engem zsarolni, nem fog nekem diktálni semmit, és ne hagyjon faképnél mikor éppen beszélek hozzá. szüleim nem vesznek komolyan, márpedig én ezt nem hagyom annyiban, úgyhogy minnél több tippet kérek szépen amit csak lehet. :) :@@

még egy konkrét példa amit csinál: most kb fél órája, elkezdett engem dobálni minden szarral és aztán megfogta az egyik könyvet amit egy ismerősöm adott kölcsön azzal a feltétellel hogy az öcsém rá se nézzen (mert ő is ismeri és nagyon utálja) és hozzám akarta vágni a könyvet erre én kivettem a kkezéből a könyvet és ráförmedtem, hogy ne merészeljen hozzányulni a könyvemhez mert letöröm az újját, mert ez egy rrohadt drága könyv és nem az enyém. erre szaladt apámhoz és azt mondta neki hogy loptam egy könyvet valami boltból. erre apám alá adta a lovat, hogy ugye tudom, hogy börtön jár bolti lopásért. ez nálam már nagyon kiverte a biztosítékot és már a stressz nemtudom milyen felső fokán jártam. elmondtam apámnak hogy kölcsönbe van ez a könyv és ne adja már öcsémnek az igazat nehogymár elhigyje, erre apám mondja, most teljesen az öcsédtől függetlenül mondom.

most ezek után nekem mit kéne tennem most komolyan? :///

2011. febr. 26. 22:09
1 2
 1/11 anonim válasza:
7%
8 éves, csak gyerek. Mivel csak ketten vagytok tesók - legalábbis úgy jött át -, te vagy a legfőbb társasága, ezért veled próbál játszani, de mivel túl nagy a kor- meg érdeklődéskülönbség, így próbál meg többet veled lenni. Te meg tini vagy, talán kicsit túlreagálod a dolgot... Szeresd, és meg fog lepődni. Ha nem működik, akkor meg tűrj, kerüld a társaságát, ha nem megy, akkor csak ne figyelj rá. Ki fogja nőni. Kitartás! :)
2011. febr. 26. 22:15
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

b.sszál le egyet öcsédnek...na jó,nem gondoltam komolyan.

Az én öcsém is 8 éves,ő is ilyen kis idegesítő szakeverő,de szerencsére nem mindíg ilyen.Meg neki ott van a 13 éve bátyja,őt szokta b.szogatni,engem általában békén hagy.

Nem tudok mást mondani,csak hogy hagyd rá ezt a dolgot,majd kinövi,a szüleid úgyis mindíg az ő pártjára fognak állni,mert "ő a pici anyuci szeme fénye".A kölcsönkapott könyveidet pedig tedd el minél messzebb tőle :)

Kitartás!

17/l

2011. febr. 26. 22:17
 3/11 A kérdező kommentje:

köszönöm :) azért még várok válaszokat. most valami brutális poénnal ajándékoznám a gyereket annyira dühös vagyok :// de hát ha ez van hát ez van. nincs bosszú :(

amúgy hárman vagyunk testvérek a családban, vann egy bátyánk aki húszonkét éves, de ő szellemi fogyatékos, szóval ő semmit sem tud ebbe beleszólni, még ha akarna sem :(

2011. febr. 26. 22:18
 4/11 anonim ***** válasza:
Ha megoldást találtál az öcséddel való problémára akkor adhatnál tanácsot hogy én is mit kezdjek az öcsémmel ellop mindent a szobámból sajnos nem zárható mindent lever az ilyen apró dolgokat és hazudozik .
2011. febr. 26. 22:25
 5/11 anonim ***** válasza:
Sajna unatkozik az öcséd és így próbál a középpontba kerülni,felhívni magára a figyelmet!Próbálj meg (tudom,nagy akarat kell hozzá) mindig higgadtad és nyugodtan válaszolni neki.Ha dobál,akkor hagyd,hogy csinálja.Ha nagyobb dologgal próbálkozna,akkor szó szerint hagyd ott szó nélkül.Tudom,ez tényleg nehéz,de előbb-utóbb hatásos lesz!abba fogja hagyni,mert belátja,hogy így nem ér el semmit! És ezt mind tapasztalatból mondom,mert 4 tesóm van.Az én öcsém is ilyen volt.Bár az is igaz,hogy én leültem vele játszani,azt amit ő akart és hiába utáltam,de legalább nyugton volt és normálisan viselkedett.Figyelem hiánya van,ami kisebb tesóknál igen gyakran előfordul,főleg ha a korkülönbség is nagyobb!Próbáld meg így.
2011. febr. 26. 22:26
 6/11 anonim ***** válasza:
Miért írja mindenki azért írom így mert már nem először olvasom hogy túlreagálod meg hogy legyél rendes vele azért hogy dobálja meg hazudik róla ha rendes vagy se változik én is próbáltam rendes lenni hozzá mivel ő nem mindennap jön hozzánk (nem velünk él )(szerencsére sajnos ezt kell hogy mondjam ha itt élne velünk engem már kikészített volna) szerintem csak direkt bosszantásból csinálja ha nem idegesítene téged az amit csinál akkor leálna vele.
2011. febr. 26. 22:32
 7/11 Willisz válasza:
hát én nem tudom mit tehetnél ám egy biztos hogy a mostani 6-10 évesek hát nem tudom vagy nem kapnak rendes nevelést vagy alapból ijenek nekem szerencsére a családomba ijenek nem voltak de minden ismerősömnél a kis gyerekek hát hagyuk mert sokkal durvábakat is csinálnak :S de viszont tényleg a legjobb ha nem foglalkozol vele mert enek aza lényege hogy a figyelem középpontjába legyenek (legalábbis szerintem )
2011. febr. 26. 22:41
 8/11 anonim ***** válasza:

Azért írja "mindenki" ,mert ez általában beválik.A gyereknek figyelem hiánya van és ezt így kezeli.És mint tudjuk "Okos enged,szamár szenved."A verés és a veszekedés csak olaj a tűzre.Mindig az idősebbnek kellene okosabbnak lennie.Legalábbis az én véleményem alapján.És azt sem mondtam,hogy ez könnyű menet.Mondhatnám,hogy már korábban így kellett volna tenni,de hát már ez most van és most kell tanács!

Sorry.És komolyan!Az öcsémmel így tudtunk egy idő után szót érteni és normálisan együtt élni!

2011. febr. 26. 22:45
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Bocs, hogy belekoty, de kétgyerekes anyaként kicsit másképp látom a helyzetet. (Meg nekem is volt testvérem, akivel jó nagy volt a korkülönbség)

Szeretheted, meg kiny..hatod a s...ét, (már bocs, de tényleg kicsit berágtam), ha a szüleidtől azt látja, hogy neki aztán mindent lehet, mert ha túl messzire megy, anyuci-apuci őt akkor is megvédi.

Ezt így nem lehet!!!

Veled még megcsinálhatja, de később még baj lesz belőle, nem neked, hanem neki. Mondjuk iskolában próbál emberkedni egy nyolcadikossal, az simán szájontörli, nem fogja érdekelni, hogy neki ilyet otthon lehet.

A kisöcsi így indul el azon az úton, hogy antiszociális legyen. Igenis tanulja meg, hol a helye a családban, a társadalomban, és nem csinálhat meg mindenkivel mindent!!

Mondanám, hogy beszélj a szüleiddel, de tudom, hogy nem lenne értelme, akkor is te vagy a rossz és a gonosz, aki fúrja a szegény, ártatlan, cukimuki öcsikét.

A szüleid hozzáállása nagyon helytelen!!!

Nem egy gyerekük van, hanem kettő!!

Ha hagyják, hogy a kistesó szó szerint terrorizáljon, és még védik is, azzal ők ugyanúgy bántanak téged, mint az öcséd.

Nagyon, nagyon nehéz egy ilyen helyzetben normális beszélgetést kezdeményezni, vagy megoldást találni.

A legjobb lenne, ha találnál olyan "közvetítőt", akinek adnak a szavára. Ez lehet nagyszülő, rokon, esetleg osztályfőnök (?ha olyan az ofő, fog segíteni), a lényeg, hogy olyan ember kezdeményezze a beszélgetést, akire ők hallgatni fognak, különben nem fogják belátni, hogy baj van.

Addig annyit tudsz tenni, hogy igyekszel keveset otthon lenni, kerülni az öcsédet, és vele megértetni, hogy nem kötelező neked tűrni a szemétségeit, úgyhogy elmész otthonról, ő meg szórakoztassa saját magát.

Ha nem hagyhatod ott, mert te vigyázol rá délután, akkor szerezz egy reteszt az ajtódra, és csukd magadra.

Itt az öcséd csak azt teszi meg, amit megengednek neki!

Elsősorban (90%-ban) a szüleid a hibások, hogy ezt hagyják neki, és még adják is alá a lovat!

30N

2011. febr. 27. 08:44
 10/11 anonim ***** válasza:

Szia!

Nekem is van egy öcsém, és nálunk még nagyobb a korkülönbség, 10 év. Szerencsére már tesóm 12 éves és nem csinálja a hülyeségeit, de sajnos nekem is volt több olyan évem, amikor idegeskedtem miatta, mert neki is meg volt engedve minden, én meg le voltam sz*rva. Nagyon idegesítő tényleg amikor az ember hazajön suliból, és a 5-6 vagy akár 8 éves öccse szétrámolta a szobát. Elvitte az ékszereimet vagy a tollaimat vagy mikor mit ami épp megtetszett neki és eldugta a saját szobájába. Az én anyám meg nagyon elfogult volt vele szembe, mindent megengedett a tesómnak és még tovább fokozták azzal a helyzetet, hogy alig akartak engem elengedni valahova mindig az öcsémre kellett vigyáznom miközbe mások nyáron mentek sátorozni vagy bicajozni. Egyszer aztán besokallam és akkor is elmentem otthonról amikor nem engedtek. Tesóm h*lyeségeit sem bírtam tovább 1-1.5 évnél, de egyszer egy nagyon hatásos dolgot találtam ki : becsuktam 10 percre a sötét wc helyiségbe, és nem engedtem ki, ott bőgött és még fokoztam is a helyzetet azzal, hogy olyanokat mondtam közbe, hogy "mindjárt kiugrik a wc-ből a gondosz manó és elvisz magával messzie mert rosszul viselkedsz!! Ha nem hallgatsz az idősebbekre akkor pedig soha nem hoz vissza, megtart magának és anyát sem fogod többet látni. Szegényke... gondolhatod hogy bőgött.. Még meg is fenyegettem hogyha elmondja anyának akkor mindennap be fogom őt zárni oda. Így tartotta a száját és megváltozott, kb szóba sem állt velem ezek után, de egy kis idő múlva elmondta anyáéknak is, volt egy kis balhé belőle, de próbáltam megmagyaráznia dolgot... nem sok sikerrel. De a lényeg hogy tesóm normális lett. Ő ekkor volt azt hiszem 6 vagy 7 éves. kb 10 éves kora óta jó a kapcsolatunk. ( én 21 vagyok)

2011. febr. 27. 10:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!