Miért vállal gyereket az aki, nem engedheti meg magának?
29-es gyönyörűen írtál!
A riportban volt egy nagyon fontos rész, ami eddig nem került szóba. Az a 24 éves apuka, ugyanaz, akivel 14 évvel ezelőtt ugyanez a TV stáb riportot készített. Az akkor 11 éves tiszta arcú kisfiú azt mondta a kamerába, hogy még soha életében nem evett rántott csirkét és az a legnagyobb vágya, hogy egyszer ehessen ilyet. Amikor megkérdezték tőle, hogy ha nagy lesz, akkor majd szerinte honnan lesz a rántott csirke, mit kell tennie érte, hogy legyen, azt válaszolta: "A Jóisten majd megsegít".
Ezt a mondatot ezerszer is aláhúznám és kiemelném: A Jóisten majd megsegít!
Ő így nőtt fel. Ezt tanulta, ezt látta és erre vár és ma is, amikor nem tud enni adni a családjának, nem tud gyógyszert venni a lázas gyermekének ugyanígy gondolja: Majd a Jóisten megsegít.
És még azt sem mondhatjuk, hogy nincs igazuk, akik ebben a szellemben élik le az életüket. Mert igaz, hogy 14 év múlva a szép kisfiúból egy börtöntöltelék, lepukkant 24 éves nyomorult lett, de még él, létezik, küzd.
(
Az is benne volt a riportban, hogy falopásért most megy be 1 évre a börtönbe. Úgyhogy bár egy éhes szájjal kevesebb lesz otthon, de a jövő télre ki fogja a kályhába való tüzelőt összelopni? A TV stáb jól végezte dolgát hazamegy...
Majd 15 év múlva megint elmennek oda és a ma bemutatott kisgyerekkel újra csinálnak egy riportot...)
A gyerekszegénység egy érdekes kérdés... Természetesen sok olyan család van, aki már a gyerek(ek) megszületése előtt is szegény, bár persze itt is vannak különböző kategóriák meg fokozatok, meglehet, hogy maga a család "viszonylag normálisnak" ítéli a saját helyzetét, ez viszonyítás kérdése. Ám de a gyerek megszületése már önmagában is kockázati tényező, sok család éppen akkor és az által válik szegénnyé, hogy gyereket vállal, hiszen hosszabb-rövidebb időre legalább az egyik szülő fizetése kiesik, vagy a jövedelme erősen lecsökken, ezzel egyidőben viszont a kiadások megnőnek, a későbbiekre nézve pedig romlanak az esélyei a munkavállalásra (ezerszer emlegetett tény, hogy kisgyerekes anyát nem alkalmaznak szívesen a legtöbb helyen, de nem csak erről van szó, az anyának is meg van kötve a keze, nem tud bármilyen munkát elvállalni, hiszen időben alkalmazkodni kell a gyerekhez is, főleg ha nincs segítsége, és az is fontos tényező, hogy az otthon töltött idő alatt kiesik a munka ritmusából, a tudása is megkopik, nem nagyon tud lépést tartani a változásokkal). Sok anya van úgy, hogy ha az első gyerek után nem lát esélyt rá, hogy visszamenjen dolgozni, akkor inkább szül még egyet, lehet azt mondani, hogy a pénz miatt, de inkább úgy látom, hogy arról van szó, hogy amúgy is kettőt/hármat/akármennyit akartak, és ha már úgysem tud a nő dolgozni, akkor egyben "letudják". Csak hát persze minden egyes plusz gyerekkel nőnek a kiadások is, igaz, nem azonos mértékben, de azért mégis csak növekszik.
És azt sem szabad elfelejteni, hogy egy olyan környezetben, ahol az az elfogadott norma, hogy a lehető legrövidebb időt töltik a fiatalok az oktatásban, ott főként egy lánynak nem sok más perspektívája van, mint hogy otthon van, és gyerekeket szül.
Kedves Kérdező!
Részben értem mi "problémád",de közben gyerekes a gondolkodásmódod.Miért hiszed magad többnek azért,mert önző vagy?Elég önző felfogás,ha gyerekem lenne minden elromlana,nem lenne jó nekem,nem is kell gyerek mert mindent elront.Mindenkinek jogában áll eldönteni akar-e gyereket vagy nem,akinek ilyen a gondolkodásmódja,mint jelenleg neked jobb is ha egy ideig vagy egyátalán nem vállal gyereket,de lehetne annyi benned,hogy nem ítélkezel,és tartod magad felsőbbrendűnek a többi embernél.Olyan,nincs,hogy tuti biztos,csak akkor,ha legalább több milliárdos tatalék van.Ugyanis egy jó fizető családban is lehet megbetegedés és akkor ugrott a bevétel.Nyilván felelőtlenség szegénységben sok gyereket vállalni,pláne ha utána csak megy a jajgatás a panaszkodás,hogy nincs munka,mert legtöbb esetben amiket mutogatnak a tvben ez van,pedig sok helyen lenne munka,lenne megoldás,illetve egy gyerek után összeszednék magukat utána jönne a többi.A tisztességesen felnevelni számomra azt jelenti,van hol lakni,van mit enni,van pénz gyógyszerre rezsi számlákra,van ruha,játék,tankönyv,ez nem egyenlő azzal,hogy minden márkás és minden 10ezerbe kerül vagy többe.Azok a gyerekek nem tehetnek róla,hogy hova születnek,születhettél volna te is ilyen családba,bár akkor több empátia és nagyobb alázat lenne benned az biztos.Nem megvetni kell őket,hanem ha van rá lehetőség segíteni.Kívülről mindig okosabb az ember,pláne ha nem kerül abba a helyzetbe.Nem az a megoldás,hogy majd valaki eldönti ki szülhet ki nem,meg csökkentsük a létszámot,hova akarod csökkenteni? Sok a nyugdíjas kevés a gyerek több nap is eltelik,hogy nem születik magyar gyerek,azzal,hogy kevesebb a gyerek nem lesz több munka,de neked sem lesz nyugdíjad,mert nem lesz aki fizesse.Ezenkívül a gyerek igenis nagy öröm és lehet szerencsétleneknek semmi más örömük sincs csak a szex,és a gyerek,megvonnád tőlük,mert te úgy gondolod Ők nem vállalhatnak??Az élet nem olyan egyszerű,és nem fekete-fehér ahogy gondolod.Ne a tvből tájékozódj a legtöbb dolog hazugság,és átverés amit ott látsz.Ha olyan helyzetbe kerülsz,hogy teherbe esel anélkül,hogy akarnád előfordulhat 100%os védekezés a szüzesség és az önmegtartóztatás,majd mész abortuszra,mert neked rossz lesz ha megtartod? És ha ez többször megtörténik? Most gondolj bele nem mindenki így gondolkodik,hogy kikapartatja,ha nem kell.Örülj neki,hogy jobb helyzetben vagy,mint azok a családok,nem ítélkezni kell és köpködni,mert az sehova nem vezet.Képzeld én 20 évesen lettem terhes főiskolásan,és nem rohantam a műtőasztalhoz,úgy gondoltam ha nekem ezt a kártyát osztották akkor végigcsinálom,ás nem ám segélyből meg panaszkodással fogok megélni,csak mert fiatal vagyok.Már akkor megvoltak a céljaim az álmaim,és attól,hogy gyerekem lett nem ment tönkre az életem,és lassan államvizsgázom a párommal mindketten dolgozunk van autónk,van lakásunk,és szeretnék még jobb helyzetbe kerülni teszünk is érte.Ha választás elé kerülsz akkor több dolgot meg kell fontolnod,nem mondhatod,hát most tuti biztos megélek akkor nem vetetem el,de hát bizonytalan a jövő jó elvetetem aztán majd jön a 3.-4. ilyen eset is,az életben muszáj kockáztatni és bevállalni a nehézséget,különben nem lehet előre lépni,én nagyon szeretek segíteni az embereknek,ismerek egy családot anyukám a középső fiú óvónője,se kajára se fűtésre nincs pénz az apuka dolgozik anyuka nem mehetne dolgozni de nem megy,különböző indokok miatt,anyukám nem ítélkezett hanem a pincében lévő szenet nekik adta,az óvóda közösen összedobott nekik élelmiszer csomagot,6an élnek egy 2 szobás albérletben,a 3 gyerek a szülők és a nagymama,nincsenek jó helyzetben,de a 3 gyerek jó nevelt,megbecsüli amije van tisztelet tudó,udvarias ha jól tanulnak majd sokra vihetik akkor is ha szegénységben élnek.Csak azt mondom ne ítélj elsőre,nem tudhatod ki milyen helyzetből került mélyre,lehet hogy tényleg felelőtlen volt és nem gondolkodott,lehet csak szerencsétlenül járt,lehet lebetegedett,ha mindenki úgy gondolkozna ahogy te lehet kiírtották volna a fél emberiséget,mert neki meg neki nincs joga élni meg gyereket vállalni lőjük le.
Kérdező te ne is vállalj még gyereket egy jódarabig ha saját magad a legfontosabb és az a HATALMAS lemondás hogy egy darabig nem ülhetsz az autódba...
Jó hogy legalább felméred és belátod hogy neked nem való gyerek.
De azért ha mindenki így gondolkodna mint te akkor pár tíz év alatt kihalnánk , tudom ez téged az önző kis szemléleteddel nem érdekelne, hiszen te élsz és csak ez a fontos...
Remélem majd úgy 10 év múlva mikor benned is megmozdul valami nagy szégyenkezéssel fogsz gondolni ezekre amiket most írtál nagy sommásan arról hogy kinek kellene gyereket vállalnia.
A gyerekszegénységről meg a putriban élő roma családról nem nyilatkoznék ezt leírták sokan előttem hogy mennyire gáz.
Kedves kérdező! A kérdésedet 2 részre osztanám:
1. Ami a kérdésedben is szerepel: nem, én sem tudom, nekem pl 4 van, el tudom őket tartani, igaz, a kis ikrek nem voltak tervezettek. De hogy aki a nincsre vállal...
2. Ez már tényleg provkáció, amit a kommentjeidben írsz, de elég szegényesre sikerült. Már az is baj neked, ha valaki gyereket vállal. És élvezed, hogy sokan bedőlnek, és magyarázzák neked a tutit....
Képzeld, a 4 gyerek mellett nekem is fontos a kutyám, az autóm, szeretek jól kinézni, "csajosan", (még huszonéves vagyok, diplomás, jó munkahelyen dolgozó nő), fontos a fodrász, a kozmetikus, szeretem a francia manikűrt is, a csini ruhákat, nem veszek pl. gagyi táskát, próbálok adni a minőségre is, így érzem jól magam ...). Szóval nemhogy 1, de 4 gyerek mellett is fontos lehetsz magadnak.
Persze, ehhez kell megfelelő héttér (ebben igazat adok neked), mi sem vagyunk hű de gazdagok, de nem panaszkodom.
Ja, te miért nem vártad meg az autóvétellel, amíg a benzin/dízel világpiaci ára alacsony szinten stabiuilizálódik??? Mert abban a pillanatrban érdekli a francot...
Kérdező: nekem most nem egészen világos, hogy mi is a problémád. A kérdés alapján azt hittem, hogy konkrétan azzal van bajod, ha valaki a mély szegénységbe csinál 20 gyereket. Ami tényleg egy gusztustalan dolog és nem értem miért nem veszik el az ilyentől a gyerekeket és vágják le a tökeit.
Viszont utána írtad, hogy neked a legfontosabb az autó, meg hogy te jól élj és, ha jönne egy gyerek, akkor neked milyen sz@r lenne. Most lényegében akkor az a bajod, hogy egyáltalán miért vállal bárki is gyereket, hiszen akkor fel kell adnia a szabadságát meg jólétét? Nem egészen értem... ha mindenki úgy gondolkodna, mint te, akkor kihalt volna az emberiség :D
Egyetértek, hogy aki ALAPBÓL kuporgatja a pénzét, az ne csináljon gyereket. És az sem kifogás, hogy nincs pénze gumira. Akkor tartóztassa meg magát. De most azért ne vállaljak gyereket, mert nem lehet tudni, hogy a holnap mit hoz? Mert most épp van egy tök jó állásom, de talán 5 év múlva már nem lesz? Ilyen erővel kocsit sem éri meg venni, hisz ki tudja, hogy 5 év múlva mennyi lesz a benzin, vagy ruhaneműt sem kéne venni, hiszen 2 év múlva úgy is elszakad, de újat nem biztos, hogy tudok venni. Érted mire gondolok?
Ez a várjunk, míg kilábalunk a gazdasági válságból meg megint olyan dolog, hogy mikor lesz az. Mert nem mostanában. Ezek nagyon összetett dolgok, nem úgy lesz, hogy akkor jövőre már mindenki dolgozik és király fizetést kap. Legalább 10-20 év kell hozzá. Most 30 évesen hova várjak 20 évet? :D Ha anyagilag megtehetem, hogy vállalok 1 gyereket, akkor miért ne? Természetesen fontos, hogy mindenki csak addig nyújtózkodjék, ameddig a takarója ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!