Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért nem vállalnak több...

Miért nem vállalnak több gyereket a magyarok?

Figyelt kérdés
Magyarországon 30 éve csak fogy a magyarság és egyedül a cigányok szaporodnak.
2011. aug. 6. 16:06
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/89 A kérdező kommentje:

Kedves 24 éves 3. gyerekét váró anyuka!

Én veled kell,hogy egyetértsek!Bárcsak több ilyen nő lenne Magyarországon.

azt hiszem,hogy-főleg az egy gyereket vállalók-önzőek és éppen ezzel elkényeztetik azt az "egyszem"gyereküket,akit mellelseg már ilyen módon,mintegy "házikedvencként" kezelnek!Mert ők is valójábon elkényeztetettek.

Az igazság az,hogy semmi szüksége a gyereknek semmire sem a kaján és egyébb létszükségleteken kivül,ami mindenkppen biztositható 100 ezer forintból 3 gyereknek.

Nem a "seggét"kell nyalni a gyereknek,hanem az életre nevelni,de erre még szülőként sincsenek sokan megtanitva!

2011. aug. 6. 22:30
 32/89 anonim ***** válasza:
75%
A 34 hetes anyuka írásából legalább az látszik, hogy szereti a gyerekeit. De te kérdező iszonyatosan hidegen beszélsz a gyerekvállalásról. Feltételezem neked egy sincs.
2011. aug. 6. 22:33
 33/89 anonim ***** válasza:
71%
Kedves "bátor,büszke" anyuka! A Te gyermekeid még kicsik. Mi lesz középiskolában, főiskolán, tudnak-e majd továbbtanulni? Hidd el, minél nagyobb egy gyerek, annál több a kiadás. És most ne gyere nekem a jó neveléssel. A lányom jól nevelt, nem követelőző, nem bulizós, teljesen normális tini. De néha elmegy a barátnőivel fagyizni, beülnek valahová, szeretne csinosan öltözni (nem örökölt cuccban divatozni!). Ez mind pénzbe kerül. Az iskoláról ne is beszéljek. Tudod mennyibe kerülnek a tankönyvek, iskolás cuccok??? Valószínűleg nem, mert akkor meggondolnád, amit írsz. Félek, hogy eszedbe fog jutni ez a vita 10-15 év múlva és belátod, amiről beszélünk.
2011. aug. 6. 22:46
 34/89 anonim ***** válasza:
70%

A kérdező kommentje:

De miért nem lehet z egyetem után 27-28 évesen gyereket vállalni?Igy még akár 3 gyerekre is lesz idő 35 éves korig.

azért nem mindegy h 25500 gyest kapsz vagy 70 ezret gyedet pl

amúgy ez nem kérdés mindenki annyit vállaljon be amennyit el tud tartani és elegendő türelme is van hozzá

a cigányoknál tradíció a sok gyerek

a magyaroknál nem

2011. aug. 7. 08:17
 35/89 anonim ***** válasza:

akartam írni még sok mindent de nincs értelme belemenni egy ilyen vitába

valamennyire mindenkinek igaza van hiszen nem csak a saját hanem a jövendő gyerek életére is gondolni kell és mivel mindenki más értékekkel él ezért mások a szempontjai is és ezt tiszteletben kell tartani

azért mert valaki nem vállal csak egy gyereket vagy ne adj isten egyet sem az még nem ok arra h leszóljuk és ez igaz arra is aki 8at nevel otthon

2011. aug. 7. 09:23
 36/89 anonim ***** válasza:
89%
Hozzám is sokmindenben közel áll a 24 éves kismama álláspontja.Én nehéz gyerekkort értem meg tehát tudom milyen az ha nem csak a luxus hanem az alapvető dolgok is hiányoznak.Viszont látom a környezetemben a különbségeket.A sógoroméknak pl. 1 gyerek van,és a tipikus seggnyalós kategória,ami már beteges.Mindent megvesznek neki,dobozszám áll a játék amivel nem játszhat mert rendetlenség lesz(rendmániás anyuka).Ha vesznek ajándékba valamit az én gyerekemnek addig hisztizik a 8! éves hogy neki is olyan kell.Mellette nevelésből 0,köszönni nem tud...Ez csak egy példa,és isten őrizz hogy még egy gyerekük legyen.És az anya 45 éves,tehát elvileg tapasztalt,de a 15 éves lányomnak több esze van.Nem vagyunk egyformák,és senkinek nincs joga más helyett dönteni.3 gyerekem van,az a fontos nekem is hogy boldogok legyenek,a munkájukban,amihez tanulni kell.Ezért teszek be nekik minden hónapban nem nagy összeget,de akkor nagy segítség lesz.Nem veszek pl. azért laptopot a nagylánynak mert másnak is van,pedig tudom hogy szeretné,de nincs még rá szüksége.Ha sportolni akarnak tehetik,igyekszünk közös élményt ajándékozni,eljárunk kirándulni,nyaralni.Nem ötcsillagos szállóba mondjuk arra nem telik.Szivesen felveszik az ismerőseink által felajánlott ruhát(még a nagy is)emellett kapnak újat is.Ha nem végeznek majd főiskolán az se lesz baj,ha azt a munkát csinálják amit szeretnek.A legnagyobb iskolás még kitünő tanuló.Minket is lehülyéztek,stb.nem érdekel.Sőt a nagyanyám azt mondta,jól van már fiú lett a 3. de több már ne legyen!Azóta a legjobb barátnőmék a mi példánkra vállalták a 3. babát,15 éves és 17 éves gyerek után.Mert vágyott rá.És én tudom hogy az embernek nagy hajtóerőt jelent ha van kiért dolgozni,küzdeni.Csak javasolni tudom mindenkinek vállaljon több gyereket ha úgy érzi megteheti.Nagyon sokszor a szülő hiszi azt hogy keveset ad,a gyereknek pont elég lenne amit adni tud.Ez nevelés kérdése.
2011. aug. 7. 12:14
 37/89 anonim ***** válasza:
83%
A pénznek semmi köze a jólneveltségnek. Illetve nem ezen múlik, hanem a szülőn. Nehéz, de nem lehetetlen úgy nevelni egy gyereket, hogy sok pénze van az embernek, de nem szeretne elkényeztetett gyereket, sem sértő megjegyzéseket másoktól. Ugyanakkor a gyerekének is meg akar adni mindent, ha már megteheti. Nehéz megtalálni az arany középutat, hiszen sok ember már azt is elvárja egy tehetős családtól, hogy ők is turkálóból öltöztessék a gyereküket, mert ha neadjisten rákerül egy márkás ruha, már elkényeztetik, rongyrázást kiáltanak. Az sem jó, hogy elértünk arra a szintre, hogy szégyellni, titkolni kell a gazdagságot.
2011. aug. 7. 12:21
 38/89 anonim ***** válasza:
100%
Igen kedves utolsó,az előtted lévő vagyok.Én is valami hasonlót szerettem volna mondani.Mi nem vagyunk gazdagok,bár talán kicsit jobban állunk az átlagnál.Csak sok szülő azt hiszi kütyükkel,holmikkal elhalmozva pótolhatja a törődést stb.végülis mindenkinek más fontos én tiszteletben tartom ezt.Ezért vagyunk sokfélék,és a más vélemény ugye nem feltétlen rossz.Szép napot.
2011. aug. 7. 12:33
 39/89 anonim ***** válasza:
79%

Nekem furcsa, hogy mindenki csak és kizárólag a pénzre hegyezi ki a dolgot.

A környezetemben rengeteg 30 feletti nő van, aki élne-halna azért, hogy gyereke lehessen, de közben még párja sincsen. Ha nekik lenne egy-két gyerekük, már sokkal inkább "előre járnánk".

A másik az, hogy sokan -pl. én is- nagyon szívesen vállalnánk harmadik, negyedik gyereket, ha ezzel nem vágnánk el magunkat teljesen a magyar munkaerőpiacon. Szerintem már az is merészség, hogy a másodikat bevállaltuk. Igazából szeretnénk egy harmadik gyereket, de az átlag magyar munkaadó szemében ez megbocsáthatatlan bűn lenne.

Különben a háromgyerekes, 24 éves anyukának sok mindenben igaza van, mégha kissé sarkítva is látja. Én megértem azokat, akik inkább fizetik az egy szem gyerek egyetemi költségeit, mintsem bevállalják a másodikat. De sokan tényleg a luxusról nem akarnak lemondani, erre mondják azt, hogy "nincs pénz még egy gyerekre". Pl. egy ismerősöm kifejtette nekem, hogy nem lesz második gyereke, mert túl kicsi a lakásuk. 75 négyzetméteres, négyszobás kis sufniban vegetálnak. No comment.

Igazából én megértem azokat is, akiknek az az értékrendszere, hogy vállal több gyereket, szeretettel, odafigyeléssel neveli őket,de bizonyos anyagi javakat nélkülözni kell. A gyerek meg majd követi ezt, vagy sem. Különben egyetem utolsó éveiben én sem kaptam pénzt otthonról, magamat tartottam el. Nem lettem kevesebb tőle, sőt...

2011. aug. 7. 13:01
 40/89 anonim ***** válasza:
90%

csak átfutottam a hozzászólásokat, ne haragudjatok, ha valakit ismétlen.

Én azon az állásponton vagyok, hogy nem az a gond, ha a kevésből élő családok nem vállalnak többet, hanem az, hogy az sem, aki megteheti anyagilag. Én a 2. babámat várom, 3-at tervezünk, én humán értelmiségi vagyok, a férjem vállakozó-rendzsermérnök. Mindketten vagyunk elég rugalmasak ahhoz, hogy bármikor találjunk munkát magunknak, ha úgy adódik, de most a férjem cége is fut, úgy érzem, fel tudok nevelni 3 gyermeket. Én nem vagyok karrierista, a család fontosabb, mint a karrier. A gyereknek tényleg nem kell mindent megadni, az én fiam légzésfigyelő, elektromos mérleg, elektromos hinta, bébitaxi, bébikomp és minden egyéb luxus nélkül is jólnevelt, nem hisztis, nagyon aranyos, csendes baba. Gyes mellett dolgozok, hogy zsebpénzem legyen, mert a gyes elmegy számlákra. Szerencsére nem halnánk éhen, ha nem kapnék jövedelmet. A házunkat most építjük, lakáshitelünk, kocsink van, nem albiban lakunk.

Néha nekem úgy tűnik, egyes szülők eltúlozzák az anyagiakat. Úgy értem, egyetemre való gyermeknek például esélye van öszöndíjra, államilag támogatott helyre, az életrevalónak munkahelyre is az egyetem mellett. Tényleg nem kell kitörölni a feneküket, a miénket sem törölte ki senki és büszkék vagyunk arra, hogy a jég hátán is meg tudunk élni.

Nem azokról beszélek, akik egyik napról a másikra élnek, hanem az alsó középosztálytól felfelé lévőkre. ELég sokan vannak, mégis ők azok, aki nagy átlagban alig vállalnak gyermeket, 1, max. 2-nél meghúzzák a vonalat. A mi családunkban (átlag ill. alsó középosztály, kisvállalkozói réteg) átlagban mindenhol 1 db. gyerek van (kapásból 6 ilyet tudok felsorolni), mindenki nagyot nézett, hogy mi 2 éven belül már a másodikat vállaljuk és hasonlóan hamar fog érkezni a 3. baba is. Egyszóval nem csak az anyagiakon múlik, hanem úgy átlagosan a mentalitáson.

Annyi mndent tudnék még mondani, de akkor soha nem fejezném be. Én szeretnék úgy megöregedni, hogy büszkén elmondhassam: igen, 3 értékes embert is tudtam adni a társadalomnak.

2011. aug. 7. 13:08
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!