Miért nem vállalnak több gyereket a magyarok?
Kedves 24 éves 3. gyerekét váró anyuka!
Én veled kell,hogy egyetértsek!Bárcsak több ilyen nő lenne Magyarországon.
azt hiszem,hogy-főleg az egy gyereket vállalók-önzőek és éppen ezzel elkényeztetik azt az "egyszem"gyereküket,akit mellelseg már ilyen módon,mintegy "házikedvencként" kezelnek!Mert ők is valójábon elkényeztetettek.
Az igazság az,hogy semmi szüksége a gyereknek semmire sem a kaján és egyébb létszükségleteken kivül,ami mindenkppen biztositható 100 ezer forintból 3 gyereknek.
Nem a "seggét"kell nyalni a gyereknek,hanem az életre nevelni,de erre még szülőként sincsenek sokan megtanitva!
A kérdező kommentje:
De miért nem lehet z egyetem után 27-28 évesen gyereket vállalni?Igy még akár 3 gyerekre is lesz idő 35 éves korig.
azért nem mindegy h 25500 gyest kapsz vagy 70 ezret gyedet pl
amúgy ez nem kérdés mindenki annyit vállaljon be amennyit el tud tartani és elegendő türelme is van hozzá
a cigányoknál tradíció a sok gyerek
a magyaroknál nem
akartam írni még sok mindent de nincs értelme belemenni egy ilyen vitába
valamennyire mindenkinek igaza van hiszen nem csak a saját hanem a jövendő gyerek életére is gondolni kell és mivel mindenki más értékekkel él ezért mások a szempontjai is és ezt tiszteletben kell tartani
azért mert valaki nem vállal csak egy gyereket vagy ne adj isten egyet sem az még nem ok arra h leszóljuk és ez igaz arra is aki 8at nevel otthon
Nekem furcsa, hogy mindenki csak és kizárólag a pénzre hegyezi ki a dolgot.
A környezetemben rengeteg 30 feletti nő van, aki élne-halna azért, hogy gyereke lehessen, de közben még párja sincsen. Ha nekik lenne egy-két gyerekük, már sokkal inkább "előre járnánk".
A másik az, hogy sokan -pl. én is- nagyon szívesen vállalnánk harmadik, negyedik gyereket, ha ezzel nem vágnánk el magunkat teljesen a magyar munkaerőpiacon. Szerintem már az is merészség, hogy a másodikat bevállaltuk. Igazából szeretnénk egy harmadik gyereket, de az átlag magyar munkaadó szemében ez megbocsáthatatlan bűn lenne.
Különben a háromgyerekes, 24 éves anyukának sok mindenben igaza van, mégha kissé sarkítva is látja. Én megértem azokat, akik inkább fizetik az egy szem gyerek egyetemi költségeit, mintsem bevállalják a másodikat. De sokan tényleg a luxusról nem akarnak lemondani, erre mondják azt, hogy "nincs pénz még egy gyerekre". Pl. egy ismerősöm kifejtette nekem, hogy nem lesz második gyereke, mert túl kicsi a lakásuk. 75 négyzetméteres, négyszobás kis sufniban vegetálnak. No comment.
Igazából én megértem azokat is, akiknek az az értékrendszere, hogy vállal több gyereket, szeretettel, odafigyeléssel neveli őket,de bizonyos anyagi javakat nélkülözni kell. A gyerek meg majd követi ezt, vagy sem. Különben egyetem utolsó éveiben én sem kaptam pénzt otthonról, magamat tartottam el. Nem lettem kevesebb tőle, sőt...
csak átfutottam a hozzászólásokat, ne haragudjatok, ha valakit ismétlen.
Én azon az állásponton vagyok, hogy nem az a gond, ha a kevésből élő családok nem vállalnak többet, hanem az, hogy az sem, aki megteheti anyagilag. Én a 2. babámat várom, 3-at tervezünk, én humán értelmiségi vagyok, a férjem vállakozó-rendzsermérnök. Mindketten vagyunk elég rugalmasak ahhoz, hogy bármikor találjunk munkát magunknak, ha úgy adódik, de most a férjem cége is fut, úgy érzem, fel tudok nevelni 3 gyermeket. Én nem vagyok karrierista, a család fontosabb, mint a karrier. A gyereknek tényleg nem kell mindent megadni, az én fiam légzésfigyelő, elektromos mérleg, elektromos hinta, bébitaxi, bébikomp és minden egyéb luxus nélkül is jólnevelt, nem hisztis, nagyon aranyos, csendes baba. Gyes mellett dolgozok, hogy zsebpénzem legyen, mert a gyes elmegy számlákra. Szerencsére nem halnánk éhen, ha nem kapnék jövedelmet. A házunkat most építjük, lakáshitelünk, kocsink van, nem albiban lakunk.
Néha nekem úgy tűnik, egyes szülők eltúlozzák az anyagiakat. Úgy értem, egyetemre való gyermeknek például esélye van öszöndíjra, államilag támogatott helyre, az életrevalónak munkahelyre is az egyetem mellett. Tényleg nem kell kitörölni a feneküket, a miénket sem törölte ki senki és büszkék vagyunk arra, hogy a jég hátán is meg tudunk élni.
Nem azokról beszélek, akik egyik napról a másikra élnek, hanem az alsó középosztálytól felfelé lévőkre. ELég sokan vannak, mégis ők azok, aki nagy átlagban alig vállalnak gyermeket, 1, max. 2-nél meghúzzák a vonalat. A mi családunkban (átlag ill. alsó középosztály, kisvállalkozói réteg) átlagban mindenhol 1 db. gyerek van (kapásból 6 ilyet tudok felsorolni), mindenki nagyot nézett, hogy mi 2 éven belül már a másodikat vállaljuk és hasonlóan hamar fog érkezni a 3. baba is. Egyszóval nem csak az anyagiakon múlik, hanem úgy átlagosan a mentalitáson.
Annyi mndent tudnék még mondani, de akkor soha nem fejezném be. Én szeretnék úgy megöregedni, hogy büszkén elmondhassam: igen, 3 értékes embert is tudtam adni a társadalomnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!