Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért kell ennyire negatívnak...

Miért kell ennyire negatívnak lefesteni az anyaságot?

Figyelt kérdés

Itt az oldalon mást sem olvasni, csak azt, hogy szívás az egész, mindenki visszacsinálná.

Egy másik kérdéshez írt válasz is, ma:

Lehet ,hogy átvertek téged, és azt gondolod, hogy egy rózsaszín cukormázas tündibündi a babázás,hát a lóf...aszt.Egy pisiskakás,visítva sírós,hányásos,éjszakázós,hónapokig/évekig nem alvós,0/24es meló,ami közben életben kell tartani a jövevényt.

Van egy 2 éves lányom, visítva sírás nagyon nagyon ritkán van, az most már inkább hiszti. Babakorában szinte sosem volt, maximum, ha nagyon éhesen ébredt és nem kapott azonnal enni. Éjszakázni sem kellett vele, 3 hetes korától 20:00-tól reggelig alszik, sokszor 9-ig is akár. Pisiskakás, hát nyilván, szerintem ez nem nagy meglepetés annak, aki babát vállal. De pl. a balesetek elkerülésére is vannak szuper trükkök, nálunk összvissz kétszer volt olyan gond, hogy át is kellett öltöztetni.

Igen, teljes munkaidős állás az anyaság, de én sokkal kevésbé vagyok most fáradt, kialvatlan, mint pl. egyetemistaként, vagy dolgozó nőként. Az újszülött időszak teljesen rózsaszín babaillat volt, úgy gondoltam, annál jobb nem lehet már. De ahogy nő és nyílik ki neki a világ, fedez fel mindent, még jobb minden, mint az elején.

Én nagyon féltem az anyaságtól, főleg, mert engem is riogattak, hogy oda lesz az életünk, onnantól sem szórakozás, sem kikapcsolódás. Konkrétan több időm jut a barátnőkre, családtagokra is, mint a gyerek előtt. Utazni is többet utazunk. Lettek hobbijaim, havonta 2-3 könyvet elolvasok. 1,5 éve hetente 3-szor sportolok, korábban még a heti 2-re is nehezen vettem rá magam.

Sokkal összeszedettebbnek és teljesebbnek érzem magam, tényleg, mintha a kirakó utolsó darabja is a helyére került volna.

tegnap 21:22
1 2 3 4 5
 1/44 anonim ***** válasza:
44%
Ezen én is gondolkoztam egy ideje. Oké, valóban vannak nehézségei, viszont a legnagyobb boldogság a földön. Én nagyon sajnálom azt, akinek nincs gyereke. Teljesen más, ha van. (Jó értelemben)
tegnap 21:23
 2/44 A kérdező kommentje:

Aki nem akar, annak ne is legyen szerintem. De aki akar vagy aki épp kismama, azt minek kell ijesztgetni, én ezt nem értem...

Vagy, ha leírja valaki, hogy 4 hónapos a baba, jól alszik, jó minden. Reakció: várj csak, majd ha elkezd fogzani, onnantól nem alszik!! Vagy, 4 hónaposan még az ő gyereke is aludt, na de 6 hónapos kora óta óránként ébred.

Mintha az anyaság minden percében rettegni kéne, hogy "na, mikor romlik el a gyerek".

tegnap 21:32
 3/44 anonim ***** válasza:
78%
Múltkor egy kérdés alatt valaki hosszú hosszú mondatokban fogalmazta meg azt, hogy mekkora szívás a gyerekvállalás, csak görgettem lefele a posztot, majd a végére odabiggyesztette, hogy de amúgy van jó oldala is. Ennyit tett a mérleg pozitív serpenyőébe, 0 példát, 0 érvet. Ezért utálom az ilyen “Anya” csoportokat is, mert másról sem szólnak, csak a rinyálásról, hogy azóta milyen káosz az életük, és milyen nehéz. Nem csodálom, hogy miért döntenek sokan inkább a gyerektelenség vagy a háziállat mellett.
tegnap 21:35
 4/44 anonim ***** válasza:
33%

Á, azokat gyerektelenek írják. Nincs életük és ide járnak kiélni magukat.

Én átlag napi 2x öltöztetem át a gyereket, mert nyakig fosos. Engem már egyáltalán nem érdekel, a napi rutin része. Nincs olyan pelenka, ami nem csődölt volna még be.

A cukormázas része, hogy megtanulta, hogy azonnal hasra vágja magát olyankor és kiabál, ha nem vagyok mellette, hogy ne kelljen naponta játszószőnyeget mosnom, mert akkor csak a kicsin tud játszani. Amíg nem tudott megfordulni én fordítottam rajta és mondogattam, hogy vissza ne forduljon(hasról már 2 hónappal előtte tudott), meg ne mozduljon, amíg előkészítettem a terepet az átöltözéshez. (Lassan 5 hónapos cukorfalat.)

tegnap 21:48
 5/44 anonim ***** válasza:
100%

Emberfüggő, nem mindenki talál benne élvezetet, persze ezt személyesen nem vállalná be. Anonym fórumokon jobban fel mérik vállalni az emberek a véleményüket. El kell fogadni, hogyha te úgy is látod, hogy habos-babos boldogság a gyereknevelés,valakinek élete legrosszabb döntése és megbánja.

A negatív dolgok vannak túlsúlyban a pozitív dolgokkal szemben sokaknak. Jó esetben még a gyerek előtt sikerül ezt átgondolni és nem akkor, amikor már megszületett. Mert akkor a gyerek életét is tönkreteszi vele, meg a magáét is.

tegnap 21:51
 6/44 anonim ***** válasza:
100%

Hát én egyetértek a kérdésedben lévő kommenttel. Nekünk vért izzadós, többemberes, sírós, hasfájós rajtam alvós- vagy legtöbbször nem alvós, 0-24-ben rajtam csüngős volt a lányunk csecsemőnek, aki utálta a hordozókendőket, babakocsit, autós hordozót és autósülést, egy valamit szeretett, a kezemben lenni. Semmit nem tudtam mellette csinálni, és a házból se tudtunk kilépni, mert üvöltés volt a vége. Akkor lett jobb, mikor megtanult ülni 9 hónaposan, a babakocsi ülőrészében elvolt már. Brutálisan kiégtem. Most várjuk a másodikat, de a lányunk már óvodás. Nem véletlenül lesz ekkora korkülönbség, engem traumatizált a csecsemőkor eleje.

Azért festem le ennyire negatívnak, mert nekem ennyire negatív volt. Mindenkinek más, és szerencsés, akinek eszik-alszik babája van. Nem kell rettegni, hogy mikor romlik el, de az első babás anyukák hajlamosak magukat hibáztatni, hogy ,,na hol rontottam el?". Én is mennyit sírtam a fáradtságtól és a tehetetlenségtől, magamban keresve a hibát. Pedig nincs hiba, minden gyerek más, és minden könnyebb pillanatot meg kell becsülni, mert benne van a pakliban, hogy a fogzás, idegrendszeri érés, mozgásfejlődés borítja. Amikor olvastam sorstársak kommentjeit, az kicist megnyugtatott, hogy nem én vagyok a legrosszabb anya a világon.

tegnap 21:53
 7/44 anonim ***** válasza:
100%
Nem gondolom, hogy negatívan akarják lefesteni az anyaságot, inkább eloszlatni a rózsaszín ködöt, hogy minden szép és jó, nehézségek nélkül. Minden baba más, egyik 2 hónaposan átalussza az éjszakát, másik 1 évesen is még óránként felébred. Úgy gondolom inkább próbálnak felkészíteni, hogy nem minden rózsaszín...
tegnap 22:00
 8/44 anonim ***** válasza:
77%

Vannak akiknek nagyon nagy szívás a terhességtől kezdve,folytatva a traumatikus szüléssel. Aztán kap egy többemberes kis jövevényt..

Egyáltalán nem kell le szólni, ha valaki őszintén elmondja, hogy számára szívás.

Neked nem az, szuper. De ettől még mindkettő tapasztalat fontos.

Durva , hogy még mindig szinte tabu őszintén elmondani, hogy az anyaság nem mindig móka és kacagás.

Szerintem igen is fontos kicsomagolni és nem habos babos tündibündi szivárványszínű vattacukor illatú csomagban hagyni, tálalni. Miért hazudjon bárki , ha számára nehéz? Jobb lesz másnak ha szépíti?

Rengeteg mindenre muszáj lenne felhívni a figyelmet, kezdve a terhesség alatt előforduló depresszióval vagy a szülés utánira.

Arra hogyan dolgozza fel valaki ha traumás szülés élménye volt.

Támogatni és nem le szólni, a problémáját nem félvállról venni.

tegnap 22:02
 9/44 A kérdező kommentje:

De ez nem felkészítés, hanem felesleges ijesztgetés.

Mintha a sikeres forgalmi vizsga után valaki odaszaladna hozzád, elkezdene rázni, hogy "MEGHALSZ AZ UTAKON MAJD!".

tegnap 22:03
 10/44 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező! Te kaptál egy "jó" babát. Valószínűleg én is az általad leírt kommentelők közé tartozom. Nagyon-nagyon szeretem a lányom, semmiért nem adnám, de nálunk a babás korszak nem rózsaszín volt, hanem pokol. Első 4 hónapot végig üvöltötte reggeltől estig a hasfájástól(mindent kipróbáltunk, de csak az idő segített), csak kézben cipelve volt el. Utána is megmaradt a hisztis, ordítós természete. 8,5 hónapos, de nem volt átaludt éjjel. Jobb estéken 3x, rosszabbakon 10x ébred. Nappal addig lehet tőle valamit csinálni, míg alszik. Örökmozgó. Este jutna valamennyi szabadidő, de akkor beájulok én is. A házasságunk is erősen megsínylette a babakorszakot. Most már egyre jobban élvezem az anyaságot, de nem egyszerű.

Értem, hogy valakinek tök jó és rózsaszín minden. De nem mindenkinek jut ilyen baba, és bizony arcon csapja az egész. Elkezdi emészteni magát, hogy mi a baj vele, mit csinál rosszul, hiszen másoknak szuper minden. Szerintem jó tudni, hogy nem vagyok egyedül a nehéz természetű babámmal.

tegnap 22:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!