Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ki mennyiből neveli a gyermeké...

Ki mennyiből neveli a gyermekét/eit?

Figyelt kérdés

A párom és én 33 évesek vagyunk. Nem terveztük, hogy családot alapítunk, azonban az élet így adta. Mind ketten rendes, biztos állású munkát végzünk. Én már 14 éve, párom 12 éve van a jelenlegi munkahelyén. Mivel nem terveztük, így nagyon nem is tudjuk, mi mennyibe fog kerülni.

A párom 500.000 Ft körül, én olyan 410-420 ezer forint körül keresek fixen, bejelentve.

Jelenleg a párom szülői házában élünk, ami megüresedett, ez egy kisebb házikó, ami az ő szülei tulajdona. Itt csak rezsit fizetünk. Később terveztünk sajátot, erre félre is rakunk 200 ezer forintot. Ezt nem is tervezzük abbahagyni.

Jelenlegi úgy csináljuk ( ez később változhat ) hogy nem vagyunk közös kasszán.

A rezsi közös, ez körülbelül 50-60 ezer forintra jön ki. Fejenként 30 körül fizetjük.

Így marad neki 470.000 nekem 380.000 lefelé számolva.

Ezen felül edzőtermi bérlet, fejenként 15.000

Autók tankolása fejenként 50.000 Ft munkába járás és egyéb helyekre jövés menés.

Plusz 200.000 Ft megtakarítás és 200.000 forint havi közös, tisztítószerek, élelmiszer, háztartás, ilyenekre. Ebből ha marad azt görgetjük.

Minden levonva fejenként a kiadásunk 250-270 ezer forint. Ebben benne van az élelmiszer, tisztitoszer, minden egyéb, tankolás, megtakarítás stb, szóval ami marad, az tisztán minden másra van.

Az én esetemben ez 140.000 Ft

A párom esetében körülbelül 200.000 Ft

Ezt magunknak szoktuk elrakni, utazás, illetve ilyen extra dolgokra, ha megyünk randizni, vagy bármi egyéb, akkor legyen. Vagy esetleg autó javítás, váratlan helyzetek.

Nem akarok senki pénzében turkálni, ezért is írtam le a saját összegeket.

Nyilván később is szeretnénk majd eljárni egy két helyre. Nem tervezünk nagy lábon élni, használt bútorok is szóba jöhetnek, vagy bármi egyéb.

Tényleg fogalmam sincs mennyibe ,, kerül " egy gyermek, mennyit kellene félretenni ebben a 8,5 hónapban ami még van, vagy mire számítsunk.

Ezért várok tippeket, számokat, kinek hogy alakul ?

Fontos, végén jutott eszembe. A párom munkája megmarad, szóval amint tud vissza tud menni. Irodai munkát végzünk mind a ketten egyébként de ez az én szempontomból nem lényeges mivel én vagyok a férfi.

dec. 11. 07:45
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
83%
#7 Vagyok, tudom még mire költöttünk abban a brutál hónapban, magánban voltunk baba mozival egybekötött genetikai ultrahangon, meg külön szintén magánban magzati szív ultrahangon (nem volt indokolt, csak én szerettem volna) Ezek se kötelezők, lehet menni az állami genetikai UH-ra, én alapból államiba jártam terhesgondozásra, csak ezt a 2 vizsgálatot csináltattam magánban, és miután minden rendben volt akkor kezdtünk őrült vásárlásba....
dec. 11. 08:35
 12/34 anonim ***** válasza:
83%

10-es voltam. Nekünk 2 gyerekünk van, egy ovis és egy alsós. Nagyjából 1,2 millió a havi bevételünk. Jelenleg még albérletben élünk ami nálunk 280 ezer + rezsi ( sajnos még két évig így marad). Kényelmesen megélünk, bár nagy megtakarításunk nincs. Amit fixen biztos, hogy félreteszünk az 20.000.

Látom közben írtad, hogy nem vagytok a gyerek ellen, csak eddig nem adatott meg.

dec. 11. 08:40
 13/34 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat. Megnyugtató és kielégítő. Ment a zöld mindenkinek.

A közös kasszat szerintem megfogjuk nyitni. Most is igazából majdhogynem magunkra költjük a saját megtakarításainkat is. Van hogy én, van, hogy ő fizet.

Az életvitelünk egyébként átlagos. Meló, főzés, alvás. Nyáron egy utazás. Hétvégente megyünk ,,randira" ami néha mozi, néha séta, színház, masszázs, ilyenek. Ezeket eltudjuk engedni, csak a kapcsolat miatt van, hogy ne legyen unalmas és imádunk együtt időt tölteni. A ház ahol élünk képes befogadni egy gyermeket, van külön szoba, ami jelenleg dolgozó szoba. Ennek hívjuk, de leginkább ide vonulunk el gépezni ha van idő rá és itt tároljuk a ,, jó lesz még valamire " lomot is.

dec. 11. 08:40
 14/34 anonim ***** válasza:
88%
Nekünk 1 millió a bevételünk (én még GYED-en vagyok, férjem dolgozik). Hitelünk van a házra (100e/hó), és még felújításban vagyunk, de ígyis vígan elvagyunk belőle, 4 fős család, 1 kamasz, egy baba és mi.
dec. 11. 08:42
 15/34 anonim ***** válasza:
91%

Egy gyerek, hitelmentes házban ennyiből szerintem kényelmesen kijön. Amikor az első lányom született, akkor én kerestem 350 nettót, a férjem ~800-at, és még volt hitel a lakáson, amit amúgy le akartunk cserélni, mert 1,5 szobás kis lyuk volt, szóval a hiteltörlesztő mellett még arra is félre kellett tenni, hogy legyen önerő egy nagyobb házra/lakásra. A folyamatosan emelkedő ingatlanárak mellett, ugye (2020-ról beszélünk). De még így is kényelmesen megvoltunk eleinte. Azóta már a férjem munkahelyet váltott, én meg a második gyerek után is visszamentem dolgozni, azt a lakást kifizettük, vettünk mellette egy nagyobbat (az a kis lakáskánk most ki van adva albérletbe, és a gyerekeink jövőjét képviseli, külön nem teszünk nekik félre életkezdésre), amin persze van hitel, de összességében elég jól élünk most. Én most keresek a régi munkahelyemen, de más pozícióban 700 nettót, a férjem pedig inkább le se írom mennyit, mert nem hiszik el nekem (de programozóként egyéni vállalkozó, külföldi cégeknek számláz, szóval ki lehet találni, hogy nem éhezünk mellette). Egyébként mindkét gyerek születése után 1 évvel visszamentem dolgozni, bár csak részmunkaidőben akkor még, de 2 éves korukig járt a GYED, ami +280 vagy valami ilyesmi ezer ft volt, szóval kipótolta a jövedelmem egy részét. A CSED meg a fizetés bruttója gyakorlatilag, talán csak az szja vagy valami hasonló, kisebb százalék vonódik le belőle, szóval az első fél év a baba születése után Hawaii-dizsi-napfény (már ami a juttatásokat illeti :D ).

A közös kassza viszont elengedhetetlen, mert onnantól kezdve, hogy gyerek születik, mártíromság vagy sem, de az ember sokkal többet költ rá, mint saját magára, de még ha nem is ez a helyzet, akkor is az anyukák jellemzően azok, akik bevásárolnak a kicsinek, mert hát egész nap ők vannak vele, ők látják, mire van szüksége, esetleg "hobbiból" eljárnak boltba, hogy kicsit kimozduljanak otthonról, aztán vesznek valamit, szóval érted. Az viszont tökre nem fair, hogy apukának ugyanúgy megvan a maga fizetése a saját kis hobbijaira, a nő meg finanszírozza a gyereket egymaga.

dec. 11. 08:55
 16/34 anonim ***** válasza:
89%

Pár dolog, amit hozzáfűznék a kérdező helyeztéhez, amivel tud számolni:

- Az a 8,5 hónap inkább max 7,5

- Párod 50 ezres havi tankolása valszeg csökkeni fog, ha otthon lesz a babával

- Lesz havi 10e adókedvezmény + kb. 12e családi pótlék

- anyukánál kérdés, hogy tud-e a szülésig dolgozni vagy táppénzre megy

- 6 hónap CSED az mint írták kicsit magasabb összeg lesz, mint a mostani fizuja, de utána GYED max az nettó 283e Ft.

dec. 11. 09:12
 17/34 anonim ***** válasza:
85%

Egy gyerek, egyedül nevelem. A bevételem kn 800. Albérlet 150 plusz rezsi. Van kocsi, motor, kutya. Nyaralni is járunk...pl most megyünk Izlandra.

Ennyi pénzből, amit írsz sztm bőven jól meg lehet lenni egy gyerekkel.

dec. 11. 09:40
 18/34 anonim ***** válasza:
87%

Pont azokat írtam volna, amiket a 16-os. Más ezekkel nem igen számolt. A párod "benzinpénze" valószínű eleve csökkenni fog, plusz jön majd a csp és az adókedvezmény. Ha egy anyatejes, abszolút speciális igényektől mentes babátok lesz, akkor ez kb. elég is a havi költségeire eleinte, szóval nem fogjátok különösebben megérezni hirtelen. Ami érezhető, az a kezdeti költség (babacuccok beszerzése), ami igényektől függően lehet több milliós összeg, meg lehet sokkal kevesebb is, ha örököltök, használtan vesztek, stb.

Aztán ahogy nő majd, a költségek is nőnek vele, mert cipő kell, meg lelakja a ruháit, egyre többet eszik, már ő is plusz főnek számít majd bárhova is mentek, stb. Nálunk a legkevesebb bevétel két gyerek között (férjem fizetése, plusz gyes, plusz az én másodállásomból egy kis bevétel) 800 ezer forint körül mozgott valahol. Abszolút kényelmesen elvoltunk abból is, pedig magánba jártam már terhesgondozásra. Szerintem most sem éltek "elszállva" a bevételeitekhez képest. Ha ezt megtartjátok, simán belefér egy gyerek.

dec. 11. 10:01
 19/34 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm mindenkinek. Szerintem ezek alapjan akkor nem aggódom. Közös kasszara váltunk, rendszerszerűen. Olykor már betegesen de mindent számolok, eddig a saját kiadásaim jegyeztem, osztottam, szoroztam, volt, hogy napi szinten is számoltam a koltheto összeget, hogy ne érjen meglepetés. Lehet ezt a rendszert átvezetem és közös kasszanal is alkalmazni fogom. Hálás köszönet 🙂
dec. 11. 10:01
 20/34 anonim ***** válasza:
88%

Nekem csecsemőm van, egyedül nevelem. Nem írom le mennyiből, mert szélütést kapnál.(Nem olyan sok, olyan kevés.)

Így, hogy anyatejes és tök egészséges, semmi extra nem kell neki, még úgy is én kerülök többe, hogy már sehova nem járok, a hobbimat elengedtem, mert nélküle még sehova nem megyek és magamnak kb.egy zoknit se veszek, mióta ő megvan. A terhesség jóval többe került. Vitamin, egyéb szedni valók, genetikai ultrahangok magánban, genetikai teszt, babamozi, alapítványi szoba a kórházban stb. Meg ugye neki is kellett egy szoba, baba felszerelések. Apropó, szoba. Megütötte a szemem a "lomos szoba". Azok a lomok hova kerülnek, ha ott a gyerek lesz? Ezt is gondoljátok át, én ezzel szívtam a legtöbbet. Rohadt drága a lomszállítás is, a gyerek helyén meg nyilván nem tárolhatom. Amit lehet, adjatok el időben (tőlem nem vettek meg semmit😂).

Persze 1-2 év múlva már meg fogja haladni az ő költsége az enyémet, nem azért írtam, hogy félrevezesselek. Tudom, hogy egy gyerek drága "hobbi"🤣 Csak gondoltam, megírom, hogy nem feltétlenül a terhesség alatt lehet a legtöbbet spórolni.

dec. 11. 10:02
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!