Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Voltak olyan elveitek, amik...

Voltak olyan elveitek, amik mellett kitartottatok? Volt, ami miatt mások furcsán nézek? Ez szerintetek tartható így?

Figyelt kérdés

Tudom, először elveink vannak, aztán gyerekünk. Tehát ezekhez sem ragaszkodom foggal-körömmel, nem is gondolom, hogy pl. egy 4-5 évesnél ugyanaz alkalmazható, mint egy 1 évesnél.

-Mi alkalmazkodunk hozzá, nem ő hozzánk, de igyekszünk bevonni a mindennapjainkba, programjainkba, szokásainkba. Például, mi szeretünk étterembe, cukrászdába járni, erről nem szeretnénk lemondani. Tervezzük vinni magunkkal, de nem mindenáron. Vagy én sokat futok, szeretnék majd futóbabakocsit venni, hogy jöhessen velem.

-Visszük magunkkal mindenhová, akár nagyszülőstől, de később igyekszünk évente 3-4 alkalommal 1-1 hosszúhétvégére elutazni kettesben is a férjemmel.

-Apával egyenlő felek vagyunk, ő is ugyanúgy a szülője, mint én.

-0 képernyőidő itthon, autóban, utazáskor, étteremben. Lefoglaljuk mi, játszunk és foglalkozunk vele, de később, ha kicsit unatkozna, azt sem érzem gondnak (itt nem arra gondolok, hogy fél órát ordít emiatt az étteremben, vagy hagyom a szobájában sírni fél délutánt, "találja fel magát" alapon).

-Nincs rossz idő, csak rossz öltözet. Nem ijedünk meg, ha kicsit hűvösebb van, nem zárom be a házba decembertől áprilisig. Viharban nem indulunk sehová, de pocsolyázni, hóembert építeni simán.

-Napi 2-3 alkalommal séta, friss levegő, már újszülött kortól.

-Itthon minimális cukor és fehérlisztből készült ételek, feldolgozott termékek, de pl. étteremben, vendégségben ehet majd, amit szeretne. A "nasi" az gyümölcs, zöldség legyen itthon, ne a Kinder, chips.

-Hozzátáplálás nem szigorúan táblázatok alapján, hanem egye, amit mi (persze úgy, hogy az számára ne legyen veszélyes). Ha valami nem ízlik, nem kötelező megenni, de kóstoljon meg mindent.

-Nincs olyan, hogy valami "kötelező". Itt arra gondolok, hogy nem kell megölelnie, megpuszilnia olyat, akit nem akar. Nem kell odaadnia a kedvenc játékát más gyerekeknek, mondván, "ne legyen irigy". Ezeket azért tegye, mert ő szeretné, ne azért, mert kötelező.

-Énidő. Szerintem ez is fontos, már az elejétől kezdve. 4-5 hetes baba mellől nem mennék el barátnős hétvégére, de pl. fodrászhoz, kozmetikushoz simán. Vagy az, hogy apa elviszi sétálni egy nagyot, én itthon olvasom, pihenek. Ahogy nő a baba, ez az időintervallum is bővül. És ami jár nekem, az jár a férjemnek is. Valamint, baba mellett is igyekszünk kettesben időt tölteni, legyen ez akár egy gyors ebéd, amíg a nagyszülőkkel van a baba.

-Nagyszülőkkel jó és közeli kapcsolat. Én is, a férjem is így nőttünk fel, a nagyszüleinkhez a mai napig úgy megyünk, mintha hazamennénk. Ezt a babánknál is szeretnénk, ha így alakulna. Töltsön velük időt, akár úgy is, hogy nélkülünk (pl. elviszik sétálni, vagy itthon foglalkoznak vele, amíg mi elmegyünk 1-2 órára kettesben).

-Arcra, kézre puszit mi adhatunk neki csak, a férjemmel.

-Legyen minél hamarabb napirendje. Nem olyan, amihez görcsösen kell ragaszkodni, tehát nem fogok leizzadni, mert mondjuk 7-től fürdetnénk, de 18:45-kor még a dugóban ülünk. De igyekszünk minél hamarabb kialakítani egy rendszert, hogy legalább 1-1 dolognak, elfoglaltságnak legyen meg a fix időpontja.

szept. 28. 15:19
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 51/81 anonim ***** válasza:
100%
50es sajnálom, bár szerintem ez is van akinél ösztönből megy, pl nálunk a férjem előbb kitalálja a sírásából mi baja a babának
szept. 29. 08:05
 52/81 anonim ***** válasza:
70%

Szerintem ez nem ösztön kérdése. Más az "elég jó" szint mindenkinél. Így lehet más anyukánál és apukánál is. Amíg valakiben zsigerből benne van, hogy a gyerek legalább 3 óránként egyen, addig más úgy van vele, hogy "majd szól" a gyerek ha éhes. Amíg én rosszul vagyok attól, ha a gyerekem nyakig fogkrémes marad az esti fogmosás után, a férjem csak röhög rajta... Én tudom, hogy következménye van, ha megcsúszik a napi program, a férjem sokkal ritkábban tapasztalja a saját bőrén, így megengedőbb. Szóval ezek nem feltétlenül "rossz szülő" jellemzők, inkább olyan dolgok, amikben szintén össze kell csiszolódni és mivel én vagyok a nap nagy részében a gyerekekkel, én tudom a nyűgeiket, apuka csak akkor fogja tudni, ha én elmondon, rávezetem, akkor is, ha tovább tart, mint megcsinálni mindent helyette.

Én is sokszor látom, hogy anyukák hajlamosak inkább veszekedni a férjükkel és háttérbe szorítani őket, apuka pedig egy idő után nem is próbálkozik.

Egyébként azt is megjegyzem, hogy ez általában nem tudatos. Anyuka fáradt, nem lehet hibáztatni szerintem ezért, csak érdemes mindenkinek kicsit magába nézni, amikor apukát savazza, mert lehet éppen miatta alakult úgy, ahogy.

Én pl. második gyereknél már nem csak hogy a lelkesedését próbálom fenntartani a férjemnek (ami jóval nehezebb, mint az elsőnél volt :D), hanem tudatosan igyekszek feladatokat delegálni, amiket ezáltal ő tud jobban, ő a magabiztosabb benne. Még rá is teszek egy lapáttal. Én is megoldanék mindent persze, de még ajnározom is, hogy milyen ügyesen fürdet, nálam biztos csak ordítana a pici, hiszenő sokkal biztosabban tartja a nagy lapát tenyerében... :D

Fontos, hogy megerősítsük egymást a szerepekben szerintem és elismerjük, ha valamit jól csinál, ne csak félrelökjük, mert nem jön neki zsigerből ugyanaz, ugyanúgy, ahogy "mi szoktuk".

szept. 29. 10:57
 53/81 anonim ***** válasza:
100%
Tök jó elvek lennének amúgy, csak ne vedd készpénznek hogy a baba szeretni fogja a babakocsit, főleg pici korban, érdemes egy hordozókendőt is beszerezni amivel futni nem, de pl sétálni tudsz. A másik hogy közel sem biztos hogy éjszakai ébredésnél el fogja fogadni az apukát vagy a nagyszülőket, olvass utána a szeparaciós szorongásnak. Ilyenkor elkerülhetetlen lesz hogy kimerültnek érezd magad, érdemes erre is felkészülni, főleg ha szoptatni fogod.
szept. 29. 11:03
 54/81 anonim ***** válasza:
85%
Oh, drága nyári gyermekem... mindenki cuki pici babát vár, aztán megdöbbennek amikor egy embert kapnak, miniben. Én is azt képzeltem, jaj de jó, mehetek 15-20 km sétákra mint régen, mert anyám is lesétált a Prátertől a Mrgitszigetig babkocsival, aztán kiderült, a lányom annyira rühelli a babkocsit, hogy torkaszakadtából visított 5 perc után, az egész városrész tudta ha mi elindultunk. A hodozót elviselte egy darabig, csak akkor meg bejött a két hónapig 40+ fok, akkor meg nem kötöd magadra. Úgy hangzik mintha azt hinnéd, kellő finom noszogatás segítségével olyanra formálhatod mint te magad, hogy azt fogja szeretni, amit te. De ez nem így működik, és ha erőlteted máris megbukott az, hogy tiszteletben tartod a döntéseit. Mert azok lesznek hidd el, pár hónaposan is, csak nem érvelni fog, csak hisztizni.
szept. 29. 12:48
 55/81 A kérdező kommentje:

"Mi alkalmazkodunk hozzá, nem ő hozzánk,"

Mondjuk, ezzel kezdtem az egészet...

Nyilván egy gyerekkel, aki utálja a babakocsit, nem fogunk naponta 3x sétálni indulni, babakocsival.

Ha utálja a repülést, nem megyünk vele Balira nyaralni, de még Mallorcára sem. Ha nem szeret kint lenni hidegebb időben, akkor nem fogjuk erőltetni.

Nem kell ezeket leírni, meg kikérni magatoknak, leírtam, hogy hozzá fogunk alkalmazkodni. Viszont, ha bírja az utazást, akkor igen, már babakorától menni fogunk vele. Ha jókat alszik a babakocsiban, megyek vele majd futni is.

szept. 29. 12:58
 56/81 anonim ***** válasza:
100%
Azt kérdezted tarthatóak e ezek az elvek, mi csak leírtuk hogy minden a babád természetétől függ majd. A szülésről egyébként még szó sem volt, hogy pl. egy császár után nem a legjobb mozgásforma a futás. Igazából itt a legtöbben arra szerettünk volna rávilágítani hogy nagyon sok tényezős egy egy dolog a babáknál, folyamatosan változnak és a saját magad dolgát is megkönnyíted ha nem ragaszkodsz görcsösen ezekhez, mert lesznek időszakok amikor a valószínűleg a túlélésre fogsz menni, és ezt minden rosszindulat nélkül írom. A saját magad lelki egészsége érdekében is érdemes picit néha lazábbra venni, ne legyen bűntudatod ha ezek közül nem úgy sikerül mindent megvalósítani. A gyereknek semmi baja nem lesz ha néha eszik egy kis csokit, lát egy egy rész mesét a tv-ben, stb., nyilván ha nem akarod nem kell mindennapos dolognak lennie, de inkább a mértéktartás ezekből fontos mert a teljes tiltás idővel a visszájára is fordulhat.
szept. 29. 13:38
 57/81 A kérdező kommentje:

És akkor lesz baja, ha mondjuk csak 3 évesen kap először csokit? :)

Vagy ha mesézés helyett könyveket lapozgat és az első mesével itthon 2-3 évesen találkozik?

szept. 29. 13:41
 58/81 anonim ***** válasza:
100%
Nem nyilván nem lesz baja arra akartam kilyukadni hogy ne kudarcnak fogd majd fel ha esetleg még sem úgy alakul hogy sikerül ezeket tartani.
szept. 29. 13:48
 59/81 anonim ***** válasza:
100%
Te magad írtad hogy szerettek cukrászdába járni, nem tudom elképzelni hogy ha mondjuk két évesen kinézi a szádból a sütit nem fogsz neki adni :D
szept. 29. 13:50
 60/81 anonim ***** válasza:
100%

Hat igen, nehez lesz ugy cukraszdaba jarni, hogy a gyerek elott zabalsz, de o nem kaphat.

Mondjuk olyan 6-7 honapos koraig esetleg realis, utana nem nagyon.

Cukor pedig nem csak a csokiban van.

szept. 29. 13:58
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!