Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szülés előtti táppénz esetén...

Szülés előtti táppénz esetén otthon kell lenni?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Itt olvastam, hogy táppénz alatt otthon kell lenni, mert különben táppénz csalásnak minősül. Ez a szülés előtti táppénzre is vonatkozik? Ha én már augusztusban nem dolgoznék, mert az fáraszt, de csak októberben szülök, akkor nem mehetek augusztusban nyaralni ha táppénzre megyek?
2024. máj. 22. 13:01
1 2 3 4 5 6 7
 51/63 anonim ***** válasza:
0%
Ja és 48# nyugdíj nem lesz valószínű hiába dolgozok, mint az állat. De remélem tudod, hogy nem a kérdező 4 hetes tpje miatt. Nyisd ki kérlek a szemed, iszonyat naiv vagy. A bolti lopást meg ne hasonlítsuk ide. Vicces lenne.
2024. máj. 24. 08:51
 52/63 anonim ***** válasza:
33%
49# Ott a pont. :D Sokkal etikusabb ja lapítani…:D Na meg persze 10 éve nem voltál tpn, nálunk a covid pénzt azóta sem utalták, hiába ment a pampogás. A szabijaim elvették, stb stb stb. Nem gondolnám, hogy ha 4 hétre elmennék szülés előtt majd emiatt vagyok én a bűnöző. De tudom, legyen mindenki becsületes mert ez a bolti lopáshoz hasonlít. Ők meg nyugodtan a szemem is lopják ki.:D 51 voltam
2024. máj. 24. 08:56
 53/63 anonim ***** válasza:
28%
50 eszemben sincs a feneküket nyalni, és nem Piros tp-je,hanem Piri,Juli,Manci,Pisti,Józsi tp-je miatt,meg az összes adócsaló miatt(ebbe beletartozik az is,aki a húsosfazék mellett ül)nincs a közösben.A munkáltató meg ajánlhatja hogy menj tp-re,nem ő fog sz@rul járni ha téged ellenőriznek,és nem fogja a felelősséget vállalni.És végül igen,nekem tiszta a lelkiismeretem,és ez fontosabb bárminél.Én a gyerekeimet is becsületesnek nevelem.Talán így több az esélye,hogy korrektek lesznek felnőttként Látod ha mindenki így tenne, akkor nem lenne sehol kiskapu.Persze tudom,hogy nem lesz ilyen,mert nem vagyok hülye,de nekem jelent valamit az,hogy valamit korrekten,törvényesen érek el.Nekem nem ért volna annyit az a havi 100e Ft hogy csaljak.Mert akárhogy mosdatjátok magatokat,a csalás,az csalás marad.Akkor is,ha a munkáltató mondja.Ők amúgy szokták cifrábbakat is mondani,többek között azért van annyi zsebbe fizetés is,mert mindenki úgy van vele,hogy nem nyomja fel,mert úgyis megkapja, tehát neki jó ez így.Aztán egyszercsak nem kapja meg a fizetést.Akkor már felnyomja,csakhogy papír még nincs róla,hogy ő egyáltalán ott volt.Ilyen ez.
2024. máj. 24. 09:16
 54/63 anonim ***** válasza:
73%
53# Az én lelkiismeretem is tiszta, de ettől még nem nézem le azt, aki elmegy tpre és elmegy a nyaralójukba pihenni, mint a kérdező is. Abba igaza van, ott jobban tudna pihenni a nyáron, mint az otthoni 4 fal között. Egy lábtörésnél is elvisznek és fekszel a parton, pedig tpn vagy. Engem ezzel nem bánt egyébként. Nem nyomná fel hiába máshogy csinálnám. Ahogy egy bolti lopásnál sem biztos, hogy szólnék, vegye észre az, akinek ez a feladata, ha pedig van annyira hülye, hogy nem teszi, sőt látja és hagyja is, akkor ez nem az én dolgom. Itt is, ellenőrizzék akkor, szankcionálják és akkor nem lesz ilyen. De láthatod mi megy, hiába pörög ezen bárki is itt. Csak itt annyira fontos emberek vannak tényleg, hogy csak az ittenieket érdekli. :D
2024. máj. 24. 09:24
 55/63 anonim ***** válasza:
100%

A korrektség munkavállaló és munkáltató között oda-vissza kellene hogy működjön és akkor alapvetően fel sem merülne ilyen kérdés, mert a kismama nem menekülne azonnal a munkahelyéről, amint teheti, a munkáltató meg nem ott akarná kizsigerelni, ahol csak lehet és nem problémázna filléreken, hanem őszintén vele örülne és szorítana, hogy minden rendben legyen. Itt gyakorin valamiért a korrektség a ritka példa, pedig szerencsére van sok példa rá és ha mindkét oldalnak megfelel, akkor milyen jogon jön a gyakorikérdesek erkölcsrendész tábora, hogy megmondja kinek miért kéne magát csalónak érezni olyan dolgok miatt, amik törvényt nem sértenek? :)

Az állam asszisztál, hiszen törvényileg megengedett és a kismamákat nem is igazán ellenőrzik, az orvos asszisztál, hiszen kiír, a munkáltató asszisztál, hiszen nem ellenőriztet, vagy éppen ő küld, a munkavállaló asszisztál, mert kiíratja magát. Ha ez mindenkinek megfelel jelen rendszerben, akkor nektek miért éri meg ezen hőbörögni?

A "családbarát" kormányunknak kismillió lehetősége lett volna ezt már rövidre zárni, valamiért mégsem teszi. Vannak teóriáim rá, de ebbe most ne menjünk bele.

2024. máj. 24. 10:47
 56/63 anonim ***** válasza:
52%
Nekem megfelel,én lesz@rom,de nem,ettől még nem törvényes.Ha az lenne, akkor egy eset sem lenne mikor ellenőriznek.Az,hogy ki mihez asszisztál,megint más dolog.Itt a kérdés az volt,hogy a törvény mit mond,mehet-e valaki TP alatt nyaralni.A hivatalos verzió az,hogy nem.Nem véletlenül van ráírva a kijárási idő.Ezen kívül bármikor ellenőrizhető vagy,és a felelősség a tiéd.Megint más dolog,hogy hányszor,mikor,kit ellenőriznek,vagy miért.De megtehetik,és szankcionalhatják.Éppen ezért törvényszegésre buzdítani valakit butaság.Ha magától úgy dönt, akkor lelke rajta.Nekem ugyan mindegy,nem én fogok adott esetben fizetni.
2024. máj. 24. 10:58
 57/63 anonim ***** válasza:
39%
56# Linkeld kérlek a jogszabályt/mt. paragrafust, ami egyértelműen kimondja, hogy nem hagyhatod el napokra a lakóhelyedet tp alatt. Ha találsz ilyet, akkor elismerem, hogy igazad van és törvényellenes.
2024. máj. 24. 11:15
 58/63 anonim ***** válasza:
30%
Tudjátok mit, akkor ti csak legyetek tisztességes törvénytisztelő állampolgárok, aztán maradjatok szegények, én csak magamat és a családomat nézem, illetve hogy nekem jó legyen, a többi nem érdekel. Magamnak legalább félre tudok tenni így annyit, hogy ne kelljen a nyugdíj miatt aggódnom :D
2024. máj. 24. 12:25
 59/63 anonim ***** válasza:
79%

Nem azért a lyukas 20 fillérért,de szerinted miért van a TP lapon a kijárási idő feltüntetve?Ha bármikor mehetnél bárhova, akkor nem lenne rajta.

Nem érek rá keresgélni,és nem is érdekel annyira,de ellenőrizhetnek,szankcionálhatnak.

2024. máj. 24. 12:27
 60/63 anonim ***** válasza:
91%

én most tök ráértem, utánanéztem neten, jogi fórumokon....

Van olyan eset, amikor megengedett a táppénz alatti kirándulás.

Példával szemléltetve más a megítélése annak, hogyha egy, súlyos depresszióval küzdő munkavállaló vesz részt egy tengeren túli körutazáson, mintha egy térdszalagszakadással keresőképtelen állományban lévő munkavállaló látogatja gyalog végig Róma nevezetességeit. A depressziós munkavállalónak ugyanis segíthet a megszokott környezetből való kiszakadás, míg a térdsérülés utáni regenerálódást nagy valószínűség szerint nem segíti elő a több napig tartó gyaloglás. Ugyanígy a reumás panaszoktól szenvedő beteg segítségére lehet egy gyógyfürdőben eltöltött hét, a gyomorpanaszoktól szenvedő munkavállalón pedig valószínűleg nem segít egy bortúra.

Nem mindegy továbbá az sem, hogy az orvos milyen jellegű utasításokkal látja el, hiszen ha a táppénzes igazoláson (hivatalos nevén: Orvosi igazolás keresőképtelen állományról) szerepel konkrét kijárási idő, akkor ezt a munkavállalónak be kell tartania. Elképzelhető továbbá az is, hogy az orvos fekvőbetegnek nyilvánítja a munkavállalót, lakhelyét értelemszerűen ebben az esetben sem hagyhatja el.

Lehet-e terhességi táppénz alatt (külföldre) utazni?

Lényeges pont, hogy a tartózkodási helyről való kijárás is korlátozva van. Tehát hivatalosan az a kismama, aki kicsit magasabb cukorral rendelkezik, nem mehet el önfeledten nyaralni a családjával. Ilyen esetben kérhető egy ajánlás az orvostól, hogy igaz, hogy veszélyeztetett terhességet állapított meg, de ez nem befolyásolja a szabad kijárásban, mert gyógyszeres kezeléssel/diétával/rendszeres ellenőrzéssel kordában tartható. Ezt a munkahely vagy elfogadja, vagy nem, de ritkán szokták felülbírálni az orvosi véleményt.

Viszont ha a baba vagy az anyuka állapota igényli a folyamatos ágynyugalmat, akkor nem éri meg kockáztatni semmiféle utazással vagy kimozdulással. Lehet, hogy egy pár kilométer séta korábban nem jelentett problémát, de ha elvékonyodott császárheget állapítottak meg, az bizony bármikor szétszakadhat, és sokkal jobb, ha a kismama azonnal kórházba kerül.

Ellenőrizheti-e bárki az otthon tartózkodó kismamát?

Nem meglepő, de az illetékes járási hivatal bármikor kijelölhet egy orvost, aki akár az otthonában is ellenőrizheti és meg is vizsgálhatja a várandós anyukát. Ezt megelőzheti a betegdokumentáció átnézése, valamint az is, hogy a kijelölt főorvos javaslatot tegyen további szakvizsgálatra.

A munkáltató is kérvényezheti az ellenőrzést, neki 15.800 Ft igazgatási szolgáltatási díjat kell ezért fizetnie. Ilyenkor a szakértő orvos a betegdokumentációban található adatok, illetve a kismama vizsgálata után dönt arról, hogy a munkáltatónak ad-e igazat. Ritkán élnek ezzel a lehetőséggel a cégek, ugyanis ha nem lesz igazuk, akár egy rágalmazási pert is a nyakukba akaszthat a terhes munkavállaló, ami semelyik vállalkozásnak sem hiányzik.

2024. máj. 24. 13:13
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!