Szülés előtti táppénz esetén otthon kell lenni?
40: Azért van olyan helyzet, amikor közvetlenül érinti az embert, ha a másik táppénzre megy. Nálunk is szívás volt, amikor 5 emberből hirtelen kiesett egy veszélyeztetett terhesség miatt. Kevesen voltunk, szorítottak a határidők és megvolt mindenkinek a maga feladata, amit idő átvenni. Nem morogtunk, hanem szorítottunk neki, teljesen jogos volt a tp. De ha azt láttuk volna, hogy ő nyaralgat, amíg mi szívunk, nem örültünk volna. Aztán szerencsére idővel megszűnt az oka és a kolléga visszajött még pár hónapra dolgozni, átadta a feladatait, kivette a bent lévő szabadságait, aztán a fene tudja, hogy tp-re vagy szülési szabadságra ment-e a végén.
Közvetve meg akkor érint, ha korábban valaki eljátssza valamelyik terhes-gyerek-táppénz okosságot és emiatt utána már mondjuk nem vesznek fel határozatlan időre fiatal nőt arra a munkahelyre. A munkahelyem pl. ilyen, de mást is ismerek, ahol egy kismama a próbaidő lejárta után elment tp-re, a melóhely fizette az 1/3-ot, 3 év múlva meg jelentkezett, hogy fizessék ki a szabadságait (akkor még végig gyűlt a szabi és ki lehetett fizetni). Na többet oda sem vettek fel fiatal nőt határozatlan idejűre.
Azért ha megnézed, hogy az USA-ban hogy állnak mondjuk az adócsalókhoz, rájössz, hogy nem magyar sajátosság azzal foglalkozni, hogy valaki megkárosítja az államot és itthon még egész elfogadóak vagyunk e téren. A terhes tp. történet egyébként kiemelten olyan, ahol elvileg van a törvény betűje, gyakorlatban a helyi folklór része, hogy lehet ezt okosan csinálni. A többség teljesen magától értetődőnek veszi, hogy lehet, mert a munkahely nem akar 100%-os bért fizetni akkor, ha nincs terhes-barát munkaköre, a kismamák egy része sem gályázna a 36. hétig, az állam meg remélhetőleg nem foglalkozik vele.
Mielőtt megkérdeznéd: nem, nem sasolnám, hogy a kolléga tp-en mit csinál éppen, egészen addig, amíg nem tolja a képembe. A bolti szarka szomszéd érdekelne, mert a tollait valószínűleg a bolton kívül sem vedlené le (értsd: mástól is lop).
41# Bocsi ezen hangosan felröhögtem, hogy megkárosítják az államot. :D Mármint Orbánkáékat, aki ott húz le ahol akar és ott lop meg? Nagyon tudom igen sajnálni. :D Ja nem .. Én marha mikor biztatott bent a HR és az intézetvezető is, hogy menjek el szabira, majd tp-re gyed alatt, mert ez így szokás és mindenki így csinálja a 300 fős épületünkben, még én utasítottam vissza, mert jaaajjj a lelkiismeretem. :D Ezerszer megbántam, ott károsít a szép kis kormány is elhiheted, ahol tud lelkiismeret nélkül. De ez közszféra, nyilván egy kis vacak 50 fős cég azért más szituáció.
Az első bekezdésre pedig. Elment a kollégád, mert veszélyeztetett lett, voltam ebben a helyzetben. Pont karácsony előtt jött a terhesség picivel, amire éveket vártunk, majd vérzések miatt tp-re kerültem, emiatt karácsonyra behívták pluszba a kollégáim dolgozni helyettem, nyilván nem tetszett neki. Lehet szemét vagyok, de őszintén szerinted hol érdekelt a kolléga? Engem a gyerek érdekelt és nem pedig más. Letojtam, hogy ő neki attól többet kell dolgozni, ugyan is előtte hosszú éveken át a belem is kidolgoztam, helyette is míg ő elment a terhesség miatt tp-re, meddőségi kivizsgálást is éjszakai műszak utánra tettem, hogy ne más szívjon, ne vegyek ki napot. Az átjárhatósági után még bementem dolgozni, hogy ne más szívjon. Ehelyett ők azért 2-3 hetente a gyerekkel tp-re mentek és társai, mindig mentem helyettük szó nélkül túlórába. Na, akkor ott lefostam a kollégák karácsonyát. Az volt a fontos, hogy megmaradjon a hematóma mellett. Nem direkt csináltam így. De azért még jó, hogy nem a terhes nő érzi szarul magát, mert jaj ő elmegy, más meg dolgozik bent. Jól sejtem nincs gyereked egyébként. A többivel amúgy egyetértek, nyilván ha kis céghez mész vagy multihoz és volt már előtted ilyen tapasztalat, valószínű nem vesznek fel. Ezt aláírom. Nyilván nem tudom elképzelni, mert nálunk 98%-ban nők vannak, mind minimum 2, de legtöbb 3 gyerekes, itt ezzel sose volt gond. És nem hiszem, hogy mindenki azért ment tp-re, mint én, mert gond volt, bár nem firtattam sose, ő dolguk. Konkrétan itt azzal se, amikor a kisgyerekesek 2-3 hetente a gyerekkel tp-re mentek a bölcsi alatt például, nagyon normálisan áll ezekhez a főnökség, hisz ők is voltak ebben a cipőben. Úgyhogy nem tudom elképzelni milyen lehet egy annyira kis vállalatnál dolgozni, ahol ezek mind problémák, de megértem.
43: Nem talált, vannak gyerekeim. Az első terhességemmel azért kellett lapítanom a munkahelyemen, mert közben lejárt az évente hosszabbítgatott munkaszerződésem, nem lett volna nyerő, ha nem kapok újat, már határozatlant kellett volna adniuk, de nem érdekelte őket. Ha csak egy módjuk van rá, nem adnak fiatal nőnek határozatlant. Szerinted miért? A terhesség, táppénz, "jön a második, papíron visszamegyek, de csak hogy tp-re mehessek" és hasonlók miatt. A munkahelynek már a fizetés 1/3-a is jelentős összeg, ráadásul a kismama helyét sem tudják addig betölteni. A mi csoportunkban nagyrészt gyerekesek vagy szülőképes korú nők voltak és próbáltunk a - lehetőségekhez mérten - nem kiszúrni a többiekkel. Gyerektelenként pl. én mentem be karácsonykor, akinek beteg volt a gyereke, sokszor csúsztatott. Egyébként közszféráról van szó. Ahova jelentős részben a költségvetésből megy a pénz. Annyi, amennyi. Nálunk máshonnan is próbálnak bevételhez jutni, viszont ez plusz munka és pláne teljesíteni kell időre (igaz, ez a legtöbb munkahelynél így van). Ha valaki kamu tp-re megy, szándékosan borít mindent, mert a dolgozók munkája egymásra épül. Hogy egy kismama jobban félti a babáját, érthető, nem is várja el senki, hogy hematómával gályázzon (a fenti kollégánál ez volt, de elmúlt, jött is vissza).
Anyám cégénél játszotta el a fenti történetet (próbaidő után táppénz, szülés, szabadságok) egy kedves kismama, vitte is magával a nyereséget. Anyám a belét kidolgozta, közben apámmal minket is próbáltak felnevelni, eltartani, visszafizetni a cégindítás miatt felvett kölcsönt, erre meg jön az élelmes kismama, dolgozik 2 hónapot, tp-en van fene tudja hányat és még fizessék ki neki a 3 év alatt felgyűlt szabadságait is.
"megkárosítják az államot. :D Mármint Orbánkáékat" Nem ők az állam! Csak azt hiszik... és mivel közel vannak a húsos fazékhoz, élnek vele. Aki távolabb van tőle, annak marad a táppénzcsalás vagy egy kis ÁFA, zsebbe, feketén ez-az. És mivel morálisan egyik sem egy magasztos dolog, együtt dagonyázik a sok ember, mutogat a másikra, hogy ő nagyobb tolvaj, ezért neki szabad, hiszen az csak kicsike. Sőt, ő igazából még jót is cselekszik, hiszen a tolvajt károsítja meg. De ez már tényleg messzire vezet. Szerintem korrektebb azt mondani, hogy tudom, hogy csalok, de a bankot nem ez érdekli, hanem a lakáshitel. Ezzel nem menti fel magát, de magyarázat.
46# Igazad van és szerintem mégsincs. Ha korrektséget várunk a munkavállalóktól, az tök rendben van, de akkor várjunk korrektséget a munkáltatóktól is. Mennyivel etikusabb "gyerekvállaló korban lévő" nőket határozott szerződéssel dolgoztatni, nehogy valaha is fizetni kelljen utánuk valamit? Majd az első lehetőségnél nem hosszabbítani!? Vagy mennyire fair határozott szerződés mellett lapítani és titkolni a terhességedet az önös érdekeid miatt? És akkor lehet azon vitatkozni, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás!? Törvény nem tiltja, kihasználják. Ugyanez van a táppénzzel is.
Te felvázoltál egy szegmenst, nem korrekt munkavállalókat (és szerintem munkáltatókat). Mivan azokkal, akik lojálisan dolgoznak 8-10 éve egy cégnél, ha kell fizetetlen túlóráznak, bevállalják az ünnepeket a gyerekesek helyett, max 2x3 napot mentek betegszabira ezidő alatt, teljesen tisztán kapják/adózzák le a bérüket és korrekt oda-vissza a viszony munkáltató és munkavállaló között, nem fáj nekik azzal "visszatérésre" ösztönözni a kismamát, hogy gond nélkül állják a tp harmadát anélkül, hogy vizsgálnák, az mennyire jogos és hol pihen a munkavállalójuk. Sőt... akár még ők ajánlják fel, hogy két gyerek között menjen vissza táppénzre a kismama.
Szóval persze, ideális amit írsz, lehetne ezt sokkal jobban szabályozni és ellenőrizni, de akkor ne legyünk szemellenzősek, mert nem minden fekete és fehér.
48# igen, nyilván. De ha itt minden egyes ember becsületes lenne, akkor azt gondolod, hogy a drága kormányod nem keserítene meg? Tudod miért nem lesz a közösbe? Nem Piri tpje miatt, aki 4 hétre elmegy és tett annyit a közösbe bele, hanem a stadionkák, lopásos és társai miatt. Ez van. Vagy te tényleg azt gondolod, hogy Piri tpje miatt? :D hahahaha. Persze, lehetne mindenki becsületes, de mondjuk lehet ahhoz nem ártana egy példát mutatnia az országnak, mert addig azt gondolom, hogy a legtöbb ember a kiskaput keresi. Lehetsz te egyedül becsületes a több ezer ember közül, csak éppen semmire nem mész vele, de legalább a lelkiismereted tiszta.:D A gyed alatti tpt meg láthatod, főnökök és a hr is ajánlja egyből, egyébként meg amíg jogilag lehet. Simán be lehetne tiltani, még is létező dolog. Miért nincs betiltva? A tp alatti nyaralásra meg írtam, hogy menjen szabira a végén a kérdező egyébként.
Egyébként meg az országgal kapcsolatban picit nyisd már ki a szemed, kérlek. Vagy nyald a feneküket, de ne az embereket okold a dolgok miértjéért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!