Szülés előtti táppénz esetén otthon kell lenni?
Kérdező!
Nem tudom mennyit akartok ott a nyaralóban lenni, de létesítesz tartózkodási helyet x időre(főleg ha tiétek a nyaraló),és senki sem tud belétek kötni.
De a legtöbb terhes nem azért van táppénzen mert beteg, ezt tudják a munkáltatók, az orvosok, az önkormányzat is.
De úgy látszik itt mindenki szent, és egész életében táppénz alatt csakis a háziorvosi rendelő falán kiállított 4 órás kijárási időben tette ki a lábát otthonról. Nem ment boltba, nem ment el a gyerekéért óvodába, nem ment el kávézni a barinőkkel, csak otthon kuksolt és várta az ellenőröket. :DD Akik amúgy orvosi vizsgálatot végeznek, hogy valóban táppénzre szorul-e az ember, tehát eleve kimehetnének minden kismamához, akik csak azért nem dolgoznak mert nincs kedvük.
Szerintem nem véletlenül nem egyértelmű erről a jogi háttér szabályozás sem. A kiíró háziorvos jegyzi, hogy HOL töltöd a keresőképtelenségedet, rajta van a tp papíron is. Ettől függetlenül a keresőképtelenség igen relatív, munkahely függő is. Pl. simán előfordulhat, hogy két helyen dolgozol, az egyiken már viszonylag korán keresőképtelenné válhatsz, mert mondjuk nem emelhetsz, de alapvetően nem veszélyes munkakör, így a munkáltató nem köteles más munkakört felajánlani. Most az emelés lehet pont rossz példa, de értitek na... Míg a másik munkahely egy 4 órás irodai láblógatós meló, ahonnan kb. mehetsz szülni, ott nem vagy keresőképtelen. A tp papírodra nem írják rá, hogy melyik 4 órában dolgozol és melyik 20-ban kell otthon lenned és azt sem szabályozza senki és semmi, hogy boltba ne mehetnél el, vagy ne utazhatnál le a vidéken élő szüleidhez. A nyaralás téma inkább erkölcsi kérdés, mert hát attól, hogy a munkámat nem tudom ellátni, miért ne pihengethetnék a kanapém helyett a görög tengerparton 3 hétig szülés előtt? A munkavállaló kötelessége elősegítenie a mihamarabbi felépülését. Mondjuk egy mentális betegségből lehet előbb kiránt, mint otthon a négy fal között nézni a sarkot.
Nem ugyanaz a megítélés a betegségek és a munkakörök ismeretében/párosításában, szóval tökre nem minden fekete és fehér.
Arról nem is beszélve egyébként, hogy mondjuk veszélyes munkakör esetén a munkáltató köteles más munkakört felajánlani. Fizeti a béred és nyűg neki az áthelyezésed. Neki pont egyszerűbb 90%-ban azt mondani, hogy menj inkább táppénzre, fizeti a harmadát és tesz rá magasról hol vagy és mit csinálsz, vagyis akinek érdeke lenne ellenőrizni, az az állam. Node az illetékes szerveknek meg ugye csak erre van kapacitása, mint tudjuk... :) Én elhiszem, hogy elvétve előfordulnak ellenőrzések, de szerintem az is 90%-ban kidumálható, ha nem tolja totál pofátlanban az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!