Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szülés előtti táppénz esetén...

Szülés előtti táppénz esetén otthon kell lenni?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Itt olvastam, hogy táppénz alatt otthon kell lenni, mert különben táppénz csalásnak minősül. Ez a szülés előtti táppénzre is vonatkozik? Ha én már augusztusban nem dolgoznék, mert az fáraszt, de csak októberben szülök, akkor nem mehetek augusztusban nyaralni ha táppénzre megyek?
máj. 22. 13:01
1 2 3 4 5 6 7
 21/63 anonim ***** válasza:
31%
Amúgy engem pl nem találnának meg kb soha az állandó lakcímemen, mert az anyósom lakása, ami eleve más településen van, mint ahol mi lakunk.
máj. 22. 17:12
 22/63 babyboom567 ***** válasza:
83%

Kérdező!

Nem tudom mennyit akartok ott a nyaralóban lenni, de létesítesz tartózkodási helyet x időre(főleg ha tiétek a nyaraló),és senki sem tud belétek kötni.

máj. 22. 17:17
 23/63 anonim ***** válasza:
43%
20as azért ne keverjük már a sima kamutáppénzt azzal mikor valaki terhesen megy tartós táppénzre. Pl én egy nagy cégnek dolgozok, Pesten van a kozpont, az ottaniak szerintem azt se tudják ki vagyok, az itteni főnököm meg tud róla, hogy miért is írattam ki magam. Amúgy itt megjegyezném zárójelben hogy nagyon sok olyan kismamát ismerek aki már a terhesség elején elment táppénzre, mellette ment nyaralni, minden felé, facere is posztolta, de még életemben nem hallottam olyat akit ezért megbüntettek vagy kirúgtak volna. Ellenben olyanról igen, aki kiíratta magát, mert nem engedték el szabira, aztán kiposztolta, hogy fesztiválon van, de azt is “csak” kirúgtàk, még a nagy cégek se indítottak semmiféle eljárást
máj. 22. 18:05
 24/63 anonim ***** válasza:
80%
Mondom, akkor ne hidd el!Elmondtam azt is,hogy nálam miért voltak.Nem csak a saját céged kérhet vizsgálatot.Az még ugyanolyan kamutappénz,aki azért nem dolgozik,mert terhes.Az nem betegség.Aki nyaralni,fesztivalozni tud,az dolgozni is.Milliószor le lett írva már itt is,hogy a munkáltatómak meg törvény által előírt kötelessége olyan munkakörben foglalkoztatni,amit el tud látni egy egészséges terhes.Ha nem tud ilyet felajánlani, akkor állásidőn kell otthon lenned,kapod az alapbéredet.Olyan nincs,hogy el kell menni táppénzre,mert olyan a munkakör.Táppénzre akkor kell menni,ha vérzel,vetélés kockázata áll fenn,feküdni kell,stb,de akkor még nem nyaralni megy az ember lánya,hanem betartja az orvosi utasítást,és imádkozik,hogy minden rendben legyen.De továbbra is mindenki azt gondol amit akar.Úgyis minden második nő elmegy tp-re,aztán aki megszívja,az így járt.
máj. 22. 18:12
 25/63 anonim ***** válasza:
88%
Nekem volt olyan munkahelyem, ahol elmentem a derekammal 1 hónap táppénzre, mert úgy fájt, hogy majd' besz.rtam és nem bírtam mozogni sem. Hozzám kijöttek ellenőrizni, szóval létező jelenség. És egy nagy multi volt.
máj. 22. 19:27
 26/63 anonim ***** válasza:
22%

De a legtöbb terhes nem azért van táppénzen mert beteg, ezt tudják a munkáltatók, az orvosok, az önkormányzat is.

De úgy látszik itt mindenki szent, és egész életében táppénz alatt csakis a háziorvosi rendelő falán kiállított 4 órás kijárási időben tette ki a lábát otthonról. Nem ment boltba, nem ment el a gyerekéért óvodába, nem ment el kávézni a barinőkkel, csak otthon kuksolt és várta az ellenőröket. :DD Akik amúgy orvosi vizsgálatot végeznek, hogy valóban táppénzre szorul-e az ember, tehát eleve kimehetnének minden kismamához, akik csak azért nem dolgoznak mert nincs kedvük.

máj. 22. 19:55
 27/63 anonim ***** válasza:
50%
Ismételten kiemelném, hogy olyan tényleg létezik, hogy kimennek táppénz alatt ellenőrizni, de nem a kismamákat szokták
máj. 22. 20:18
 28/63 anonim ***** válasza:
57%
26.Orvoshoz,postára,boltba,gyógyszertárba, kiskorú gyerekért elmehetsz.És nem,ameddig nem volt gyerekem képzeld soha egy napot sem voltam tp-n.Kismamaként sem.Most sem megyek,csak ha a gyerek beteg.
máj. 22. 20:31
 29/63 anonim ***** válasza:
47%

Szerintem nem véletlenül nem egyértelmű erről a jogi háttér szabályozás sem. A kiíró háziorvos jegyzi, hogy HOL töltöd a keresőképtelenségedet, rajta van a tp papíron is. Ettől függetlenül a keresőképtelenség igen relatív, munkahely függő is. Pl. simán előfordulhat, hogy két helyen dolgozol, az egyiken már viszonylag korán keresőképtelenné válhatsz, mert mondjuk nem emelhetsz, de alapvetően nem veszélyes munkakör, így a munkáltató nem köteles más munkakört felajánlani. Most az emelés lehet pont rossz példa, de értitek na... Míg a másik munkahely egy 4 órás irodai láblógatós meló, ahonnan kb. mehetsz szülni, ott nem vagy keresőképtelen. A tp papírodra nem írják rá, hogy melyik 4 órában dolgozol és melyik 20-ban kell otthon lenned és azt sem szabályozza senki és semmi, hogy boltba ne mehetnél el, vagy ne utazhatnál le a vidéken élő szüleidhez. A nyaralás téma inkább erkölcsi kérdés, mert hát attól, hogy a munkámat nem tudom ellátni, miért ne pihengethetnék a kanapém helyett a görög tengerparton 3 hétig szülés előtt? A munkavállaló kötelessége elősegítenie a mihamarabbi felépülését. Mondjuk egy mentális betegségből lehet előbb kiránt, mint otthon a négy fal között nézni a sarkot.

Nem ugyanaz a megítélés a betegségek és a munkakörök ismeretében/párosításában, szóval tökre nem minden fekete és fehér.

Arról nem is beszélve egyébként, hogy mondjuk veszélyes munkakör esetén a munkáltató köteles más munkakört felajánlani. Fizeti a béred és nyűg neki az áthelyezésed. Neki pont egyszerűbb 90%-ban azt mondani, hogy menj inkább táppénzre, fizeti a harmadát és tesz rá magasról hol vagy és mit csinálsz, vagyis akinek érdeke lenne ellenőrizni, az az állam. Node az illetékes szerveknek meg ugye csak erre van kapacitása, mint tudjuk... :) Én elhiszem, hogy elvétve előfordulnak ellenőrzések, de szerintem az is 90%-ban kidumálható, ha nem tolja totál pofátlanban az ember.

máj. 22. 20:57
 30/63 anonim ***** válasza:
32%
Olyan nincs,hogy keresőképtelen vagy,de csak egyik munkahelyen.Vahy az vagy,vagy nem.Ha tp-n vagy, akkor egyik helyen sem dolgozhatsz.De,ez fekete és fehér.Nem,nem mehetsz kirándulni,rokont látogatni,se a tengerpartra.Szüléy előtt 3 héttel amúgy se utaznék már,mert a 2 hét +/- az teljesen normális szülési intervallum,de erre az esetre van amúgy a szülési szabadság,amit szülés előtt 6!!!!héttel meg lehet kezdeni.
máj. 22. 21:02
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!