Ti be mernétek vállalni a gyereket ilyen körülmények mellett?
A párommal 5 éve agyunk együtt, egyetemi szaktársak voltunk, mindketten 25 évesek vagyunk. Idén tavasszal kaptuk meg a diplománk, én történelem-honismeret szakos, ő történelem-magyar szakos tanár.
Szeptember óta tanítunk, ő felső tagozaton én pedig gimnáziumban. Mindkettőnk fizetése havi 135 ezer nettóban, ami együtt 270. Szülői segítségre sajnos egyik oldalról sem számíthatunk.
A kiadásaink így néznek ki kb.:
-Albérlet (másfél szobás)100 ezer.
-Rezsi kb. 25 ezer.
-Tömegközlekedés kb. 10 ezer.
-Háztartás (pl. tusfürdők, fogkrém...) kb. 15 ezer.
-Kaja kettőnknek kb. 70 ezer.
-Ruha kettőnknek kb. havi 10 ezer.
Ez összesen 230 ezer ft, tehát ha a legszükségesebbeket kifizetjük , de nagyon spórolunk, akkor marad 40 ezer forintunk havonta.
Tudhuk, hogy ez nagyon kevés, de már 25 évesek vagyunk és mindketten nagyon vágyunk gyerekre. És hiába várnánk még akár 10 évet is, a bértábla alapján van a fizetésünk, ami viszont jóval lassabban emelkedik, mint az árak, tehát amit 10 év múlva fogunk keresni, akkor majd még kevesebbet ér.
Ti mit tennétek így, bevállalnátok a babát, vagy várnátok akkor is, ha tudjátok, hogy érdemileg nem fog emelkedni a fizetésetek?
Ember, saját magadnak mondasz ellent, nem tűnik fel?
Épp azt mondjuk, hogy ez nem egy nagy dolog. Főállásban, felsőfokú végzettséggel, és valamennyi gógyival simán lehet. Mi meg is tettük, megértem, hogy neked savanyú a szőlő.
A szavainkat pedig megint kiforgatod. Nem AKARUNK félretenni, mert érdemben nincs rá szükségünk. Nyilván, ha adott hónapban nem költjük el mindet, akkor nem fogok kilapátolni az ablakon, csak hogy biztosan ne maradjon belőle. :D Nyilván lehetne félretenni, de szerencsére nem kell. És igenis büszke vagyok (ha tetszik neked, ha nem), hogy 30 éves nőként sikerült eljutnom oda, egy alapvetően gazdaságilag kivéreztetett országban, hogy középosztálybeli szinten tudok élni. Kényelmesen, már-már nyugat európai átlaghoz közelítően. Azért nem olyan szinten, de majdnem. Középosztály, kapis? Nem kell néznem a mackósajt árát a boltban, de nem is megyek a bahamákra minden héten...
Az meg, hogy honnan lehet nagyot esni, meg kinek mi van befektetve, arról most inkább ne beszéljünk. A kérdés az volt, hogy mennyit keres az illető, és erre vállalna-e gyereket. Tőkéről, ingatlanokról stb nem szólt a kérdés. De köszönöm kérdésed, nem félek.
Mivel látom, a felfogás az itt nehezen megy (hogy ez egy tök átlag szint), ezért akkor számszerűsítek. Hátha így felfogjátok, hogy kényelmesen élni, normális szinten lehet két embernek 1 millió körüli összegből, de nem nagy lábon.
Vegyük alapul az 1.1 milliót, ami a mi bevételünk bérben (nem béren kívüli juttatás):
- rezsi: van egy lakásom, a páromnak egy családi háza. Télen nálam lakunk, nyáron nála (egyik ingatlant sem adjuk ki). A két rezsi együtt kb 120 ezer tokkal-vonóval.
- járművek: 2 motor, 1 saját autó (másik céges nekem, nyilván nem számolom ide). Biztosítások, tankolás, szerviz, gumicserék, adók stb. Ez a három járműre kb 200 ezer egy hónapban (tényleg átlagolva minden költségüket)
- hobbik: mindkettőnknek fontos az aktív kikapcsolódás. Havonta kb 200 ezret költünk a hobbijainkra (tagsági, magánedzés, versenynevezések, sportmasszázs, ilyenek)
- kutyák: sportkutyáink vannak, nekem ők a "sporttársaim", így sokat foglalkozom velük, a hobbimat velük végzem, így az ellátásuk és egészségük különösen fontos. A két kutya kb 120 ezerben van egy hónapban (szuperprémium táp, porcerősítő, parazita elleni védelem,táplálékkiegézsítő, fizio, masszázs, orvos, felszerelés, játékok stb).
- kaja: 200 ezer elmegy. Nem főzünk, csak ritkán, és a sport miatt egészségesen élünk. veszünk ezt-azt a boltban, de zömmel étteremben eszünk vagy rendelünk.
- a maradék, amit ha jól számolok, kb. 260 ezer. Ez elmegy ruhára, bútorra, háztartási dolgokra, szórakozásra, ad hoc kiadásokra... és akkor még nyaralásról szó sem esett.
Elhiszem, hogy sokaknak fáj, hogy vannak (elég sokan), akiknek nem kell vegetálni, ettől függetlenül ennek kéne a normálisnak lennie. Nem pedig a robot-főzés,házimunka-alvás triónak... és akkor még vállaljanak is gyereket... pfff
Szerintem fölösleges veled vitázni. Itt több statisztikát is kaptál, ami abban erősít meg hogy a havi 1 millió meg több nem átlag, hanem átlag feletti fizetés. Sajnálom ha ennyire hlye vagy hogy nem vagy képes felfogni.
Nem, nem savanyú a szőlő, azért mert reálisan látom a fizetéseket az országban. Mint írtam korábban is tőled sem sajnálom, és nem is kiáltottam kamut.
El nem hittem volna hogy van olyan ember ezen a bolygón aki kikéri magának hogy ő igen is átlag feletti jó életet él. Óh sorry.
Amit meg itt felsoroltál, megint kivételes, így a költségeitek is úgy oszlanak el természetesen. Két házat szerinted hány család tart fenn? Jó jó tudom, most mindjárt jössz a magyar valósággal, miszerint az átlag magyarnak bizony van 2 ingatlanja.
Havi 200 csak hobbira, valóban nektek belefér, de ez sem az átlag ember kikapcsolódására szánt pénz.
Sportkutya 120 ezer/hó költséggel....
De mindegy nem koptatom a számat. Ti mindent pont úgy csináltok, és arra költötök amire az egyszeri magyar ember. Egy fillérrel sem többet, sőőőt majdhogynem csórók vagytok. Így jó?
Azt ugye tudod, hogy nem csak én vagyok ezen a véleményen? Két emberkére hiszed, hogy egy és ugyanaz. :) na mindegy.
Kikérem magamnak, hogy lehülyézz... de nem lep meg. Ha elfogynak az érvek, a magadfajta ennél többre képtelen.
Igen, sok embernek van nyaralója, kiadva második ingatlanja.
És nem, nem vagyunk csórók. Átlagosak vagyunk. :)
Azért az komoly, hogy más havonta költ kb.annyit a sportkutyákra, mint amennyit 6 év egyetem után a tanári mesterdipolmával keresek.
Úgy van elcseszve alapjaiban ez a rendszer, hogy jobban már nem is lehetne.
Honnan veszed hogy én két emberre hiszem azt hogy ugyan az? Egy szóval sem mondtam ilyet, de mindegy.
Persze lehet más embereknek is második ingatlanja, de az országban igen kevés ember van aki ezeket a költségeket megengedheti magának amit te itt felsoroltál.
Amúgy vicces hogy itt kardoskodsz velem, olvasd már el az utolsó mondatodat: "Elhiszem, hogy sokaknak fáj, hogy vannak (elég sokan), akiknek nem kell vegetálni, ettől függetlenül ennek kéne a normálisnak lennie."
Magadnak mondasz ellen. Európai szinten valóban lehetne normális, de itt nem az, pont ahogy írtad. Akkor mi a kérdés? Sokadjára írom: még mindig nem a te/ti összbevételeteket hazudtolom meg, és nem az sem bizonyít semmit hogy Julcsikának van kiadva lakása.
Kapaszkodj meg a komplett XII meg a II. kerület jó része él hasonlóan mint ti (gondolom), de az még nem bizonyítja azt, hogy a többi embernek akár megközelíteni a bevételét mindez. Azt meg nem győzöm elégszer ismételni hogy nézd meg a statisztikákat: nem én írtam őket, velem hiába személyeskedsz meg nyomod a savanyú szőlő dumádat.
64%-os. Saját magad írod le, hogy ez egy gazdaságilag kivéreztetett ország, majd kötöd az ebet a karóhoz, hogy ti az 1,1 M bevétellel átlagosak vagytok?
Jelentettem a válaszod trollolllóó.
Két tanár már hogyne vállalhatna gyereket! Akár többet is!
Itt elsősorban az a kérdés akartok-e gyereket. A többi másodlagos.
Minden relatív: a 800 ezres fizu is csóró szint Mészáros Lőrinchez képest.
Jelents nyugodtan. Aztán menj be Pesten a belvárosba, plázába vagy csak sétálgass a körúton. Nézd meg, hány merci, bmw van, nézd meg, ki hogy él. Nézd meg az ingatlanokat, van, aki megveszi.
Nem fogják törölni a válaszom, ugyanis: fejenként 5-600 ezret keresni Pesten ÁTLAG. Pont. Ez van. A KSH adataival a seggeteket kitörölhetitek, ugyanis azok nem valós adatok. A nagyúr, kit nem nevezünk nevén, még a közmunkaprogramosokat is beleveszi. A gazdaság kb sötétszürke... a legritkább esetben keresnek annyit papíron az emberek, mint a valóságban.
Egy biztos, aki nem b@lf@@@szkodik, az a fővárosban a fél milkát simán megkeresi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!