Ti be mernétek vállalni a gyereket ilyen körülmények mellett?
A párommal 5 éve agyunk együtt, egyetemi szaktársak voltunk, mindketten 25 évesek vagyunk. Idén tavasszal kaptuk meg a diplománk, én történelem-honismeret szakos, ő történelem-magyar szakos tanár.
Szeptember óta tanítunk, ő felső tagozaton én pedig gimnáziumban. Mindkettőnk fizetése havi 135 ezer nettóban, ami együtt 270. Szülői segítségre sajnos egyik oldalról sem számíthatunk.
A kiadásaink így néznek ki kb.:
-Albérlet (másfél szobás)100 ezer.
-Rezsi kb. 25 ezer.
-Tömegközlekedés kb. 10 ezer.
-Háztartás (pl. tusfürdők, fogkrém...) kb. 15 ezer.
-Kaja kettőnknek kb. 70 ezer.
-Ruha kettőnknek kb. havi 10 ezer.
Ez összesen 230 ezer ft, tehát ha a legszükségesebbeket kifizetjük , de nagyon spórolunk, akkor marad 40 ezer forintunk havonta.
Tudhuk, hogy ez nagyon kevés, de már 25 évesek vagyunk és mindketten nagyon vágyunk gyerekre. És hiába várnánk még akár 10 évet is, a bértábla alapján van a fizetésünk, ami viszont jóval lassabban emelkedik, mint az árak, tehát amit 10 év múlva fogunk keresni, akkor majd még kevesebbet ér.
Ti mit tennétek így, bevállalnátok a babát, vagy várnátok akkor is, ha tudjátok, hogy érdemileg nem fog emelkedni a fizetésetek?
Személyeskedni? Idegbaj? Ugyan, kérlek. Nekem nincs nagyon az életben aggódni valóm. ;)
Aki viszont mezítelen hátsóra gyereket akar vàllalni, annak bizony van.
Azt, hogy itt magatokban puffogtok, mert nem vagytok hajlandóak felfogni, hogy bizony 120 ezer vegetálásra SE elég, és kommenteket töröltettek, mert érvek azok nincsenek, az nekem elég nagy önigazolás. :)
És igen, 120-at költök a kutyákra (a vételárukat el se mondom akkor inkább :D), és meg fogtok lepődni... ma, a plázában fullon volt a parkoló, a Salamanderben ölre kellett menni a cipőkért, annyian voltak (jó, leárazás volt, az igaz, sok olyan is bejött, aki amúgy nem szokott szerintem), roskadoztak a márkaboltok (massimo, peek, polo, stb - tehát nem a legalja hm meg ilyenek), az étteremben másfél órát vártunk, a másik parkolóházban az utolsó előtti helyet foglaltuk el... szerintetek az mi, ha nem jólét? A peekben egy gatya 35 ezer ft kb, a jobb márkákból, és az emberek veszik!!! Szóval, ha körbenéztek a fővárosban, akkor láthatjátok, hogy az emberek simán 5-600 körül élnek.
Én mindkét oldalnak igazat adok-részben.
Mi is Bp. agglomerációjában élünk, 2 éve vettünk saját házat.
A férjem logisztikában dolgozik, nettó 320 a fizuja. Én gyeden vagyok mostmár 169e nettó, 12e családi, + bedolgozok munkahelyre kb nettó 50e kapok. (Én is logisztikában dolgoztam, raktári adminisztráció+customer service, olyan 240 nettó fizuval jöttem el 1.5 éve szülni)
Az olyan 550 nettó per hó, egy gyerekkel hármunkra.
Hát nem olyan sok, én is úgy érzem, annyi mindenre kell költeni. De én látom az előrelépést, azért a férjemnek is mindig emelnek, meg majd én is tervezek nagyobb karriert a jövőben.
De azért nem nélkülözünk, az is túlzás hogy 1.1 millióba nem férne bele gyerek,ha akarna valaki ennyiből akkor azért beleférne.
Nekünk is kb havi 350e megmarad +30e szép kártya havonta amit már úgymond szórakozásra vagy plusz dolgokra költhetünk, idén is megyünk 3*belföldön hétvégézni +1 nagy tengerparti nyaralás + 2 kisebb külföldi út.
És emellett azért nem nélkülözik semelyikünk.
A férjem horgászik, több milliós felszerelése van, én könyvekre költök, úgyhogy hobbink is van. Van kutya is,szintén prémium tápot eszik, igaz havi 15be van a kajája., ezen kívül mi nem költünk rá csak az oltásokra.
Úgyhogy azért 1.1 misibe kikapcsolódás mellett is elférne a gyerek, ha akarnának.
De én is úgy nőttem fel, hogy alig volt pénz, mehettem 16 évesen dolgozni, meg mehettem levelező fősulira meg minden egyéb, utáltam hogy nem voltak jó ruháim, meg ilyenek.. Az én gyerekemnek nem szánnám ezt az életet. Igenis most is Next, meg Baby GAP meg ilyen ruhákat kap, és később is azt akarom hogy pl sportolhasson, nekünk erre se futotta soha, hogy mehessen normálisan fősulira ha akar, hogy ne legyen gyomoridege ha be kell az iskolában fizetni valamire 3000 forintot meg ilyenek.
Azért ne úgy vállaljon már valaki gyereket, hogy majd lesz ingyen ruha meg hasonlók. Legalábbis én nem ilyen életet szánnék a gyerekemnek..
Szóval nem kell túlzásba esni, nem kellenek milliók egy gyerek eltartására, de ne is úgy induljon valaki neki, hogy majdcsak lesz ingyenruha meg majdcsak nem halunk éhen..
25N
Ja és amúgy hozzáteszem, mi keressük a legkevesebbet sajna a családban.
Az összes testvérünk, sógorunk többet keres.
A közeli barátaink is többet keresnek.
Pedig csak mi élünk Pest megyében, többiek Kelet felé.
A munkahelyemen is 24 évesen a 240e nettoval én voltam a legalulfizetettebb, a legtöbben 400ról indultak.
Úgyhogy tény, hogy nem olyan lehetetlen ennyiket keresni, nyugodtan el lehet hinni, hogy járnak ide olyanok bőven, akik ennyiket keresnek.
Nekem igazából a kérdezőhöz lennének kérdéseim, nem tudom, figyeli-e még a kérdést:
- mennyivel fog reálisan idővel növekedni a béretek? Ugye, meg kell csinálni valami kvalifikációkat. A kérdésem az, hogy mondjuk 5-10 év múlva mekkora növekményre lehet számítani?
- hajlandó vagy e te/hajlandó e a párod elhagyni esetleg a pályát?
- tudtok-e külön órát/pluszmunkát vállalni, hogy több pénzetek legyen?
- van-e kilátásban valami örökség majd?
Ezek mind fontos kérdések, ha nem is válaszolod meg itt, magadban érdemes átgondolni, mert egy biztos: a jelenlegi pénzetek kevés lesz hármatoknak. Tehát, amennyiben akartok babát, akkor a körülményeket kell megváltoztatnotok.
Utolsó előtti csóró prolika. Most nem javítom ki azt a töménytelen mennyiségű helyesírási hibát, ami az írásodban van... tudod, ez meghatározza az embert.
Mondom valamit neked. Ha én buta és primitív vagyok, keresek 650 ezer nettót. Te kevesebbet keresel... akkor te mi vagy, hülyegyerek? ;) kis cuki vagy, hogy majd szétvág az ideg, hogy nálad többet keresnek emberek. :)
És igen, egy pláza befogadóképessége - méretétől függően ugyan, de - hatalmas. Bp-n vagy kb 15-20 (kisebb-nagyobb) pláza. Ha mindben csak 50 ezer ember fordul meg a hétvégén (ami teljesen reális), akkor az 20x50 ezer=1 millió. Az bp-nek pont a fele. Tehát két millióból 500 ezer túl csóró, 500 ezer túl gazdag, es egy milió - azaz az ÁTLAG!!!!!! - ott költi a pénzét a plázában. Ezt nevezik mediánnak, nem baj, ha nem érted, tőled nem is elvárható. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!