Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ti be mernétek vállalni a...

Ti be mernétek vállalni a gyereket ilyen körülmények mellett?

Figyelt kérdés

A párommal 5 éve agyunk együtt, egyetemi szaktársak voltunk, mindketten 25 évesek vagyunk. Idén tavasszal kaptuk meg a diplománk, én történelem-honismeret szakos, ő történelem-magyar szakos tanár.

Szeptember óta tanítunk, ő felső tagozaton én pedig gimnáziumban. Mindkettőnk fizetése havi 135 ezer nettóban, ami együtt 270. Szülői segítségre sajnos egyik oldalról sem számíthatunk.

A kiadásaink így néznek ki kb.:

-Albérlet (másfél szobás)100 ezer.

-Rezsi kb. 25 ezer.

-Tömegközlekedés kb. 10 ezer.

-Háztartás (pl. tusfürdők, fogkrém...) kb. 15 ezer.

-Kaja kettőnknek kb. 70 ezer.

-Ruha kettőnknek kb. havi 10 ezer.

Ez összesen 230 ezer ft, tehát ha a legszükségesebbeket kifizetjük , de nagyon spórolunk, akkor marad 40 ezer forintunk havonta.

Tudhuk, hogy ez nagyon kevés, de már 25 évesek vagyunk és mindketten nagyon vágyunk gyerekre. És hiába várnánk még akár 10 évet is, a bértábla alapján van a fizetésünk, ami viszont jóval lassabban emelkedik, mint az árak, tehát amit 10 év múlva fogunk keresni, akkor majd még kevesebbet ér.

Ti mit tennétek így, bevállalnátok a babát, vagy várnátok akkor is, ha tudjátok, hogy érdemileg nem fog emelkedni a fizetésetek?

2019. dec. 16. 16:59
 31/99 anonim ***** válasza:
31%

"A te jövedelmed simán lesz annyival kevesebb, ha otthon maradsz a babával, vagy még ettől is kevesebb, mint amit írsz, hogy megmarad hó végén."

Nem! 24 hétig (kb fél év) jár a CSED, ekkor csed, adókedvezmény, családi pótlék összesen 143e lesz a kérdezőnek.

Utána GYED 2 éves korig. Ekkor ugyanez 129e. Tehát lényegesen nem változik a bevétel, ez egy tévhit!! Illetve magas jövedelem esetén változik csak jelentősen, de ott meg van miből tartalékolni előre.

"Plusz ehhez hozzájön majd a kisbaba ellátása, ami nagyon sokba kerül, konkrétan több tízezer forintba havi szinten, mire mindent megveszel, plusz ugye ha még beteg is."

Dehogy kerül nagyon sokba! Első 3 év tök minimális. Persze bármennyit el lehet költeni, de nem hiszem, hogy a gyerek esetén el kell játszani a gazdagot, miközben eddig is tisztes szegény életet éltek. Ezt a színvonalat továbbra is tudják hozni nagyjából. Használt ruha ingyen vagy nagyon olcsón, olcsó pelenka, sztk nőgyógyász, szülés ingyen.

2019. dec. 19. 21:04
 32/99 anonim ***** válasza:
35%

"Ezt nem így kell kiszámolni!

Ha a szivetekben mindketten akarjátok a gyermeket akkor lesz mindenre való! Az érzelmi stabilitás sokkal fontosabb!"

Maximálisan egyetértek!!

Gyerek akkor lesz amikor igazán nagyon vágytok rá. Amíg nem addig mindig lesz kifogás, hogy ezért meg azért kevés a pénz.

Az már egy nagyon jó pont, hogy ebből a kevésből tudtok félrerakni. Mások ennél nagyobb fizut is teljesen elszórnak mondván, hogy ennyiből "nem lehet" félrerakni.

Ez rota oltás meg nem tudom miért központi kérdés többeknél is. Egyik gyereket se oltottuk ellene, simán megvannak nélküle. Biztos ki tudtuk volna fizetni amúgy, de mégse kapták meg. Engem nem győzött meg a marketingje.

2019. dec. 19. 21:41
 33/99 anonim ***** válasza:
53%

Ez már most a nyomorgás kategória. Nem hoznék a helyetekben a világra még egy nélkülöző gyereket.

Aki azt írja, hogy csak szeretke kell, az igazából bekaphatja. Szeretkéből nincs kaja, nincs ruha, nincs megfelelő szórakozás, élmények, fejlődés, szeretkéből nincs hobbi, sport, továbbtanulás. Ekkora infantilis majmokat, komolyan.

Sajnos kérdező, ez a pénz borzasztó kevés még kettőtöknek is. Ha lenne saját ingatlan, azt mondom, oké, de így, elég kilátástalan a helyzetetek. Aki meg azt írta, hogy vegyenek hitelre házat, nem fogtok tudni. Egyrészt (pesti viszonylatban), az önerőt nem fogjátok tudni 2-3 év fundamentával összerakni, plusz a jövedelmetek olyan alacsony, hogy biztos nem fogtok kapni hitelt. Pesten egy normális ingatlan 30 milliónál kezdődik, min 30% az önerő. 9 millió...

Én amúgy tökre becsülöm, hogy ennyiből kijöttök, de a minőségi élethez ennek semmi köze nincsen. Hol egy színház, utazás, kikapcsolódás, bármiféle előrelépési lehetőség, perspektíva? Mi ketten keresünk 1.1 milliót, két saját ingatlannal, gyerek nincs. Van autó, motor, hobbi, átlag élet, de mi sem vagyunk gazdagok. Megnézzük, mit veszünk a boltban, és a szívinfarktus kerülget sokszor, hogy milyen élelmiszer árak vannak... eszméletlen drága minden!!!

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, mert egyébként a tanári szakma nagyon szép hivatás, és méltánytalanul van alulfizetve, de ne tegyetek ki egy gyereket ennek a nélkülözésnek szerintem.

2019. dec. 19. 22:46
 34/99 anonim ***** válasza:
72%

#33: te elvesztetted a realitás érzéked. Havi 1,1 millióval nem átlagos hanem átlag feletti életviteled van. Értem én, hogy ez még messze nem a Mészáros Lőrinc szintje, de másik oldalról viszont jobban éltek mint az ország 99%-a.

Na közel sem kell ennyi egy gyerekhez!

És nem tudom mi az a szeretke. Szeretet kell és vágy a saját gyerekre. Mindig mindennel van több, jobb, drágább.

2019. dec. 19. 23:41
 35/99 anonim ***** válasza:
28%

Nem, utolsó. Nem szeretet kell, hanem az IS, plusz anyagi biztonság! Nemà... pont most van Karácsony, minden második fb post a kéregetésről szól, mert nincs fűtés, nem lesz ajándék stb... na mivan, szeretkéből (szeretet becézve, nehéz rájönni, valóban...) mégsem lehet tüzelőt meg kaját venni? De még ajándékot se?! Na de mik vannak....

Nem, nem élünk átlag felett. Elárulom neked, ez Bp-n egy tök átlagos szint. Sőt... egy vállalkozó ki is röhögne...

Ebből a pénzből tisztességesen meg tudunk élni ketten, boldogan, de ennyi. Nem nagyon rakunk félre, ès bizony, szívjuk a fogunkat, hogy vegyünk-e egy családi házat, vagy ne... mert a törlesztő drága lenne.

Egy gyerek már nekünk nem férne bele. Csak a babaruhákat nézd meg. 5000 alatt nem kapsz. Es akkor még nem volt beteg, nem lett speciális igényű, nem érdeklődik semmi iránt. Mi lesz, ha díjugrató akar pl lenni? Egy havi edzés a Tattiban 90 ezer. Én az akartam lenni, járattak is lovagolni. De mi van, ha űrhajós? Vagy mérnök? Mondanám neki azt, hogy bocs Gézuka, tök okos gyerek vagy, meg minden, de nem tudlak elvinni sportolni, mert akkor nem lesz vacsora?

Másik dolog. Mi keményen dolgozunk, és ha lenne gyerek, ő is biztos keményen tanulna. Tudom magamról, hogy egyszerűen szükségem van évi 3-4 utazásra. Egyszerűen mentálhigiénés szempontból fontos. Namost... egy egyhetes nyaralás minimum 500 ezer két főre, de volt az már 7-800 is párszor. Ez majd egy havi fizetésünk. Ha még jönne egy gyerek, plusz az ő útiköltségét is fizetni kéne, akkor nem tudnánk elmenni. Ilyen szempontokat is figyelembe kell szerintem venni. Soha ne lássa a tengert? Ne repüljön? Ne lásson parádét, karnevált, kastélyokat, más földrészeket, tevéket, oroszlánokat akármit? Milyen beszűkült élet lenne ez, semmi értelme sem volna. Nem mellesleg, ilyen körülmények közt, a szülei sem lennének boldogok (mi legalábbis tuti nem).

Én nem kárhoztatnék egy gyereket se erre a sorsra... na meg szülőt se!

2019. dec. 20. 18:28
 36/99 anonim ***** válasza:
76%

Hát te tényleg teljesen elvesztetted a realitás érzéked...

"Nem, nem élünk átlag felett. Elárulom neked, ez Bp-n egy tök átlagos szint"

Havi 1,1 millióval két főre Budapesten is benne vagy a top 5%-ban.

Nektek azért nincs gyerek mert nem akartok. Lazán el tudnátok tartani.

A kérdező egy teljesen más színvonalon él most is. De ha gyereket akarnak mert igazán vágynak rá akkor nyugodtan. Lehet nem új 5000-es ruhája lesz, haben megkap hasonlót használtan ingyen. De ettől még boldogságban, szeretetben felnevelhetik.

Kihalna az ország elég gyorsan ha csak nettó 550e/fő fizetés felett vállalnánk gyereket. Sőt, szerinted még akkor se, mert még ez is kevés hozzá :o))

2019. dec. 20. 18:43
 37/99 anonim ***** válasza:
24%

Várom a statisztikát, amellyel alátámasztod azt a kijelentésed, hogy havi 500 ezer nettóval Bp felső 5%-ba tartozunk. Kíváncsian várom.

És nem, még mindig nem. A nincsből, semmiből, a nullából nem lehet tisztességben és szeretetben gyereket fel nevelni. Nem. Fogadd el.

2019. dec. 20. 19:01
 38/99 anonim ***** válasza:
70%

Nem nullabol!! Dolgoznak mindketten! És később, minősítés és évek után többet fognak kapni. Vagy ha nagyon nem megy egyikük elhagyja a pályát.

Nézz már körbe Magyarországon egyáltalán nem az az átlagos, hogy havi 1 millió feletti pénzből nevelnek gyereket. De kezdem azt hinni te csak trollkodsz. Komolyan, szerinted havi 1,1 millaval nem vagytok a top 5%-ban?! Ennyire nem látod reálisan a dolgokat?

2019. dec. 20. 23:21
 39/99 anonim ***** válasza:
84%
Ha ragaszkodtok a munkátokhoz, én a helyetekben azt tenném, hogy vidéken vennék házat. Amerre mi lakunk (nem, nem Borsodban), 2 szobás házat lehet venni 4 millióért. Nem luxuskategóriásat,de teljesen lakhatót, maximum egy festés kell rá. Ebből 20% önerő kell, tehát 800 ezer forint. Hitel 3,2 millió, amit kalkulátor szerint 10 évig 30 ezer körüli összeggel kell fizetni. Így már marad +70 ezretek havonta és 10 év múlva tiétek a ház. Lesz kert, tudtok termelni zöldséget, stb. 100 ezer forint albérletre ilyen fizetés mellett rengeteg. Húgom 80 ezret fizet másfél szobás lakásért Debrecenben. Nem tudom merre laktok, de a fizetésetek mindenhol ugyanannyi, költözzetek olyan helyre, ami olcsóbb.
2019. dec. 21. 17:42
 40/99 anonim ***** válasza:
88%
30as vagyok.Mi is 6 millióért vettünk házat vidéken,lakhatót.Felújítottuk de ez már csak a mi igényeink miatt volt.A Fundamentában összegyújtött pénz volt az alap,kevéssel kellett kiegészíteni.Én 140 ezret kerestem( most 1,5 éves a pici 100 ezret kapok)-párom 350 e körül. Két hitelt fizetünk ,két autót tartunk fent és nem nyomorgunk.Egész jól ki tudunk jönni pedig még fél milliót sem keresünk együtt és 80 ezret fizetünk hitelekre. Szóval azért nem kell olyan óriási fizetés.
2019. dec. 21. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!