Ti be mernétek vállalni a gyereket ilyen körülmények mellett?
A párommal 5 éve agyunk együtt, egyetemi szaktársak voltunk, mindketten 25 évesek vagyunk. Idén tavasszal kaptuk meg a diplománk, én történelem-honismeret szakos, ő történelem-magyar szakos tanár.
Szeptember óta tanítunk, ő felső tagozaton én pedig gimnáziumban. Mindkettőnk fizetése havi 135 ezer nettóban, ami együtt 270. Szülői segítségre sajnos egyik oldalról sem számíthatunk.
A kiadásaink így néznek ki kb.:
-Albérlet (másfél szobás)100 ezer.
-Rezsi kb. 25 ezer.
-Tömegközlekedés kb. 10 ezer.
-Háztartás (pl. tusfürdők, fogkrém...) kb. 15 ezer.
-Kaja kettőnknek kb. 70 ezer.
-Ruha kettőnknek kb. havi 10 ezer.
Ez összesen 230 ezer ft, tehát ha a legszükségesebbeket kifizetjük , de nagyon spórolunk, akkor marad 40 ezer forintunk havonta.
Tudhuk, hogy ez nagyon kevés, de már 25 évesek vagyunk és mindketten nagyon vágyunk gyerekre. És hiába várnánk még akár 10 évet is, a bértábla alapján van a fizetésünk, ami viszont jóval lassabban emelkedik, mint az árak, tehát amit 10 év múlva fogunk keresni, akkor majd még kevesebbet ér.
Ti mit tennétek így, bevállalnátok a babát, vagy várnátok akkor is, ha tudjátok, hogy érdemileg nem fog emelkedni a fizetésetek?
Kérdező: controllinggal lehet pl. 5 év gazdaságtudományi, controlling szakirány. 1-2 nyelv felsőfokon, máris megvan a nettó 600-800 ezer. 30 éves vagyok, manager, 600+cafeteria+auto+telefon+bonusz.
Félretenni azért nem teszünk, mert nem akarunk. Mi élünk, nem túlélünk/vegetálunk. Akinek a béka segge alatt van a p.ügyi kultúrája az sokkal inkább az, aki bátorítja a kérdezőt a nyomorbaszülésre...
Na ez rám válaszolt, nézzük akkkr:
"Te jártál már pesten?"
Itt nőttem fel, most is itt élek, de már szülőktől külön, feleségemmel és gyerekeimmel.
"Minden második autó 5 millió felett van."
És ezzel mit akarsz mondani? Egyrészt ez nagyon nincs így, másrészt rengetegen metróval/busszal járunk. Egy drága autó persze feltűnő, de közben jut rá rengeteg sok éves, újonnan is max 4-5 milliós olcsó autó.
"Szinte minden lakás 30 millió felett. Családi ház a 20 kmes körzetben 60 millió alatt nincs. És ez itt az átlag"
10M babaváró, 10M csok, 15M kedvezményes hitel az összesen 35M. A maradékot azért össze lehet szedni havi 300-400-as fizu mellett is. Ezért van ilyen látszólag drágaság, főleg az új lakás és házaknál.
De használtat olcsóbban is találni, a miénk pár éve volt 30 és ez önálló családi ház, viszonylag nagy telekkel. Lakható, majd idővel felujitjuk.
Ha 1 milliót félre tudtok rakni akkor 3 év alatt megvan egy hasonló, azóta történt áremelkedéssel együtt.
Nem olvastam el a hozzászólásokat,csak leírom a mi esetünket. Igaz,mi nem a fővárosban élünk,hanem Balaton parton.
Amíg dolgoztam,kb ennyi bevételünk volt,mint nektek. Vettünk egy lakást,aminek a törlesztője kevesebb,mintha albérletet fizetnénk. Es sajnos én kézbe kaptam a fizumat,mert maszeknél dolgoztam,így nem voltam 8 órára bejelentve,ezert eleg kevés Gyedet kaptam. Ez ugy nezett ki,h a férjem keresett 170 ezret,a Gyedem 65 ezer volt. De! Vágytunk a babára,igy nem is gondolkodtunk rajta,h megtartsuk-e,főleg,h előtte már volt egy vetélesem. Nem élünk nagy lábon,rengeteg dolgot használtan kaptunk,pl.kiságy,babakocsi,hordozó. Ruhakat is sokat kaptunk,újakat pedig a Pepcoban vettünk,mert ott olcsó és amúgy is gyorsan kinövi. Persze,magunkat háttérbe szorítottuk picit,mióta megszületett,szóval nem vettünk magunknak új ruhakat,esetleg csak lábbelit.
És én amúgy is azt az elvet vallom,h mindenki nyújtózkodjon addig,amíg a takarója ér. Szerintem,ha ügyesen gazdálkodtok,akkor megoldható.
Amivel még spórolunk,h az adókedvezményt,ami már magzat utan is járt(a 3.hónaptól),a friss hazasok adókedvezményét(ami 2 évig jár),minden evben egy összegben igényeljük vissza. Plusz,minden segítséget elfogadtunk,tehát kaját a nagyszülőktől,vagy hasznalt ruhát barátoktól,ismerősöktől. Ja,meg persze ha vki kérdezte,h mit vegyen a babának,akkor pelust kertünk. És tapasztalatból mondom,h nem kell túl sok játék sem. Én mindig cserélgetni szoktam a repertoárt,így pár hét elteltével úgy örült,mintha új lenne.
Esetleg azt tudom javasolni,h keressetek másik albérletet,ami olcsóbb,esetleg babavaró hitel (bár ennek nem vagyok híve),ami bármire felhasználható. Ezt csak azért mondom,ha nem akartok masik albérletbe menni. Most csak átfutott az agyamon egy példa,de lehet,h hülyeség,döntsétek el...
Szóval,felvennetek a babavárót,X evre előre kifizetnétek az albérleti díjat (ha a főbérlővel meg tudjatok beszélni),maradna a holmikra,amire szükség van. Így nem kellene havonta 100 ezret kifizetni albira,hanem csak a rezsi és kaja,stb kiadasok lennének. Ja,és ha megszületik a baba,akkor (kérni kell) 3 évre felfüggesztik a törlesztést,ami mar alapesetben is kevesebb,mint 100 ezer.
Azért nem mondom,h a hitelből vegyetek lakást,mert Bp-en kétlem,h 10 misiből sikerülne. És amúgy nem muszáj 10 misit felvenni,felvehettek csak 5-öt is (csak mondtam egy számot).
Viszont maximalizálva van a törlesztője,nem lehet több,mint havi 50ezer.
Ezt csak ötletként írtam le,h könnyebben legyetek anyagilag.
Minden a ti döntésetek,legfőképp a baba megtartása,bar gondolom,némi segítségetek lenne azert.
Majd írd meg,hogyan döntöttetek,kíváncsi vagyok,mi lesz! Sok sikert és jó egészseget kívánok!
Bocsi,utólag latom,h szülői segítség nem jöhet szóba....,elnézést!
Viszont,így is azt mondom,a baba semmiről nem tehet. Meg lehet kövezni érte,hogy azt mondom vállald a babat,ha mindketten szeretnétek! Ő egy új élet! Latod,leírtam,mi is kb ott vagyunk anyagilag,mint ti. De az en fiam mar elmúlt 2 éves és nem haltunk éhen,mindene megvan. En mar csak gyest kapok,ez 25 ezer havonta. Bevallom,erre készültünk,mert tudtuk,ez mar így kevés lesz,a régi munkahelyemre nem tudtam visszamenni a munkaidő beosztás miatt,de te tanárként megoldhatod.
En időben beírattam a bölcsibe,így mire megettem volna dolgozni,mar megvolt a beszoktatás.
Gyed mellett dolgozhatsz. Én kivettem a felgyűlt szabikat a beszoktatás idejére,így le volt igazolva a munkaviszonyom a bölcsihez. Utana nem tudtam vallalni a beosztást,mert nem tudok reggel 6-ra bejarni,de te tanárként meg tudnad oldani. Akkor kapnád a gyedet is,a gyerek bölcsiben,te pedig dolgozol,kapnal fizut is. A kettő nem zarja ki egymast.
Én most gyest kapok,a férjem allandó délelőttös,én éjjel járok alkalmiban,amíg nem találok olyan munkát,ahol reggel 7 utan kezdhetek,igy azért van penzünk,az itthoni feladatokat is el tudom látni,éjjel pedig jó esetben fel sem tűnik a fiamnak,h csak apa van itthon.
De te tanár vagy,szerintem könnyebben meg tudnatok ezt oldani,mint mi.
Én feltem a bölcsitől,de végül nem bántam meg,mert a gyereknek is jó.
Az átlag magyar autó tizen pár éves, nem 5 milliós új. Lízingről hallottatok már? Azért elég nagy butaság egy autóról messze menő következtetéseket levonni. Mintha az iphone tulajdonosokat akarnátok jómódúnak beállítani, akiknek fölösleges 100ezrei vannak, közben sorra hozzák ki a szolgàltatóktól havi 25-30 ezrekért mobilnettel.
És ez az amiért terjeng egy ilyen felfogás ebben az országban hogy itt milyen jómód van. Mert egyesek láttak drága autókat, telefonokat stb, amit igazából meg sem engedhetnek maguknak.
Azért tök jó hogy a 800 ezres fizetést elértétek de statisztikát nézni már bonyolult, vagy csak szétnézni, helyette hasraütés szerűn gyártotok azt.
És még mindig: aki havi 1 millió alatt csak vegetálna annak nincs pénzügyi kultúrája. Józan paraszti ésszel rendelkezö társaid ennyi pénzből mégtöbbet csinálnak. Röhögve.
De persze te legyél csak marha büszke arra hogy így élhetsz, végülis valaki a lottó ötöst is el tudja szórni 1 hét alatt....büszkeség? Nem hinném.
Ilyen pacikról lehet magasat esni. Csak majd ne lepődj meg nagyon.
52es vagyok.
Aki a mai Magyarországon nem tud havi nettó 200 ezret keresni, az nem is akar. Akkora munkaerőhiány van, hogy még az építőipari segédmunkásokat is lasszóval kell fogni.
Sorolom a fizetéseket, amiket látok magam körül:
Segédmunkás, vidéki megyeszékhely napi 15 ezer, vagyis havi 300 bejelentve, heti 5 nap.
Kőműves vagy szakmunkás, napi 20 ezer. Az máris 400/hónap és ez minimum, Pesten még több.
Bármilyen SSC, kezdő pozíció, angol vagy bármilyen nyelvtudással, nettó 200-250+cafeteria már 5 évvel ezelőtt is. Én 2014ben már 250et kaptam. Manapság inkább minimum 300. Vidéken is!
Szoftverfejlesztés, szakirányú végzettség nélkül kezdő 350-400, pár éven belül inkább 500, 5-10 év múlva 1 millió körül.
Customer Service angollal, szintén diploma nélkül 300 körül, ha műszakokban dolgozol, akkor 400 fölött.
Pesten pénzügyi terület szakirányú végzettséggel (sima közgáz is elég) , nettó 400 minimum.
Vidéki könyvelő (balaton) nettó 250 minimum.
Továbbá bármilyen alap, szaktudást nem igénylő SSC-s betanított munka pesten és vidéki nagyvárosban minimum 230 ezer ft.
Sorolhatnám a végtelenségig, de úgyis lepontoztok mert jajj aki 200 fölött keres gyakorin, az már kamu és nem hihető. De aki nem hiszi el annak tudok pár céget mondani és el lehet menni interjúzni, meglátni hogy valóban ennyi a fizu.
Sorolhatnám a végtelenségig, de úgyis lepontoztok mert jajj aki 200 fölött keres gyakorin, az már kamu és nem hihető.
Kibeszél itt a nettó 200ról? Itt 800 ezres fizetésekről magyaráztatok, mint átlag. És mi meg arra sem azt mondtuk hogy tuti kamu, csak azt hogy nem a többség fizetése. Tudsz olvasni?
Jó én meg nem vagyok szoftverfejlesztő és nem beszélek 2 nyelven perfekt, ahogy sok màs ember sem. A segédmunkásokat meg ne keverd mar ide akik tulorahalmokkal több müszakkal érik el azt amit más heti 40órában. Pont ugyanaz tényleg.
74%-os még mindig ugyan azokról a diplomásokról beszélünk: IT-sok, pénügyi területen tevékenykedők, meg amit még nem írtál pl gépész/villamos mérnökök. Téged nem zavar, hogy ezen kívül még sok más végzettségű diplomás van, akik nem keresnek 500-800 ezer FT-okat?
A többit amit ide soroltál az lehet BP-i átlag, nem azokról van szó.
Vaaagy jön a jó öreg GYK-s duma hogy aki nem az IT-tervezőmérnök-Pénzügyi elemző szentháromságban dolgozik az ugyan már dögöljön meg, mert büféruhatár? Az már arra sem való hogy egy nyamvadt átlagszámításba belevegyük?
Nem, én ezzel a kérdezőnek válaszoltam, aki kérdezte,hogy hol lehet jobban keresni.
És igen, a 130 ezer ftos tanári fizetés helyett én előbb mennék el Lidlbe árut tölteni 2-300ért, ha normális élhető környezetet szeretnék a gyerekemnek és magunknak.
És ha nektek ez élet,hogy minden hó végén 0 forintotok marad, úgy, hogy még egy mozit sem engedhettek meg magatoknak akkor hajrá. Nem mindenki akar hónapról hónapra élni, csakhát tenni is kell érte.
Kinek szól ez a "nektek"?
Annyira szánalmas ez a személyeskedés. Szerintem senki nem írt magáról semmit, amiről te arra következtethetnél hogy még mozira sem jut hó végén.
Gratulálok a stílushoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!