Mit gondoltok arról, ha valaki otthon van a kicsivel és a nagy bölcsibe jár? Tényleg nagyon rossz ez a nagynak?
A lányunk 1,5 éves lesz, én spirál mellett lettem újra terhes. A lányunk babakora nagyon megviselt engem, nagyon nem akartam még gyereket. Felvetettem az abortuszt (vagyis én ezt szeretném), de a férjem mondta hogy inkább menjen a nagy bölcsibe, akkor nekem könnyebb lesz.
Mit gondoltok, ez nem fogja nagyon megviselni? Ti mit tennétek?
(Bölcsiben van hely, kevés a gyerek, nem vennénk el dolgozó anyuka gyerekétől)
Szia kérdező!
Estleg családi napközi ott rugalmasan viheted a gyereket és nem kell minde nap bent lennie így a "szabad napokon" otthon lehetne veled! Vagy estleg bébiszitter?
Egyik anyuka nagyon megterhelőnek találta a kis korkülömbséget a gyerekei között ( tervezett gyerekek voltak) és így arra gondolt hogy bébiszittert fogad a fiai mellé! Így jöttem én a képbe egy közös ismerősünk ajánlott be akinek a gyerkére már vigyáztam. Ő azt mondta jobban megérte mint a családi napközi heti 2x mentem 6 vagy 8 órára. Fix árban megegyeztünk ami havi 20-25.000ft-ra jött ki ha alkalmanként megyek valahová akkor is csak 500ft/óra amit kérek. Budapesten!
Nekem két gyerekem van egyik sem tervezett gyermek volt. Imádom őket bár 5.5 év a korkülömbség köztük :-)
Az előző vagyok a családi napközi rugalmas és ha nem minden nap van gyerek bölcsibe igy nem viseli meg annyira a gyereket neked is könnyebb és a gyereknek is jobb szerintem !
De szerintem ez gyerek függő is!
Fiam 2 évesen ment bölcsibe, én vissza dolgozni. 1 hónap múlva kiderült, hogy jön a tesó, persze én dolgoztam tovább. (dolgoztam volna, de hol én voltam beteg, hol a fiam), mindegy, azt a bölcsis évet végigdolgoztam 1 hónap híján. Aztán nyár, szünet, és pont a nyáriszünet végén született meg a tesó, így a nagy sem ment egy pár hétig. Utána megint elkezdődött a bölcsi, és ment. Ekkor már közel 3 éves volt. Szereti a bölcsit, összeszokott jó társaság. A telet átvészeltük betegségek nélkül, az influenza időszakban rengeteget volt beteg, hozta haza a huginak is, vártuk a jóidőt, jött is, de a betegség csak akkor tetőzött... már egy hónapja folyamatosan beteg, ő is és így a huga is. A pici 1,5 hónapja kezdett mászni, játszani vele, veszekedni... érdekes az összefüggés, mindenki mondta, hogy a testvérféltékenység majd akkor jön, mikor a kicsi is már elvesz dolgokat, tudatánál lesz. Úgyhogy azt gondolom, ez a sok betegsége ezzel van összefüggésben, a dokinéni is ezt mondta. Így most nem jár bölcsibe, itthon van velünk, de itthon meg csak veszekszek vele délelőtt (nem reggelizik, levegőnek néz, mikor beszélek hozzá, szétpakol, kiabálnom kell vele már, hogy megértse stb. Utálom ezt, de tényleg nem ért már máshogy, próbálok vele mindig kedves lenni, nyugodt, de mindig mindig kihoz a sodromból valamivel. A pici csak ezt hallja, ez sem jó. Csak a naggyal játszahatok, mert ha már a picivel mondókázom, akkor már úgy néz ránk mint a véres rongyra :) stb stb stb... és akkor még hozzá jön egyéb eü problémák és idegeskedések a családban, ami miatt is feszült vagyok. Szóval ez sem jó.
Most úgy döntöttem, hogy júniusban még meg bölcsibe, de lehet, hogy ebéd után megyek érte. Júliusban szünet. Augusztusban meg majd meglátjuk még, mert az ovira valahogy rá kell hangolódni. Szóval sokat lesz velünk mostmár itthon, de ha így sem változik.... Konkrétan az itteni superanyukák miatt próbálom, akik azt mondják, hogy minek akkor két gyerek, ha a nagyot lepasszolom bölcsibe, próbálom, hogy én sem vagyok rosszabb és itthon tudunk lenni 3-an... de rá kell jönnöm, hogy én nem tudom annyira lekötni már 3,5 évesen, mint a bölcsiben már együtt játszanak, nem egymás mellett. Ott elfárad, ebéd után bedobja a szunyát, itthon tegnap ilyenkor aludt el, ma is 2 után..... ez nem jó így. Szóval csak annyit akartam, hogy te tudod, hogy mi a jó neked és a gyerkőcöknek.
A bölcsi nem az ördögtől való, mondjuk én jobban félek most az ovitól, mint annó a bölcsitől....
Egyébként meg ki tudja megmondani később, hogy mi viseli meg a gyereket? A bölcsi, vagy egy ideges anya... nem lehet visszaforgatni, és kipróbálni a másik módot. Az meg, hogy más gyereknél nem vált be, megint más, mert az másik gyerek, nem a sajátod... én ezt gondolom.
Köztem és a nővérem között 14 hónap van, mindketten jártunk anno bölcsibe, mert anyukánk nem maradhatott sokáig mellettünk otthon. Ráadásul a keresztanyukánk vitt-hozott minket autóval a bölcsibe/ból mert az ő munkahelyén volt csak bölcsi jó messze. Mégis felnőttünk szépen, szeretetben mindenféle lelki trauma nélkül.Azt pontosan nem tudom, hogy mikor adta be anyu a nővéremet bölcsibe de az összes fotón mosolyog ő és én is- sok bölcsis fotó van a családi albumban. Szememben ez a példa lebeg hogy kis korkülönbség legyen a gyermekeim között, mert a nővéremmel nagyon baráti hangulatban nőttünk fel - minél kisebb a korkülönbség annál könnyebben átvészelik a tesók egy nagyobb gyerek sokkal jobban átéli a féltékenységet - legalábbis akiket látok ismerősök rokonok körében ezt szűrtem le.
Kisfiam most lesz 11 hónapos, minden remekül alakult a terhesség és a szülés során. Aztán sokat szenvedtem a szoptatással, de nem a babám miatt. Mert hol volt tejem hol meg nem, aztán kellett táp is, végül csak sikerült 6,5 hónapos korig szoptatnom, úgy hogy 5.hósan (addig minden szopi után fejtem magam) kezdtük a hozzátáplálást. Aztán miután már nem kellett neki a cici rögtön azon jártak a gondolataim ill gondolataink (férjemmel együtt) milyen jó lenne egy kis tesó, most hogy már nem szoptatok a testem is újra készen állna egy újabb terhességre (férjem és nővére között is 14 hónap korkülönbség van). Gondoltam elmegyek egy kontroll laborra mennyire vagyok hozzá "fitt" - anaemia ..stb nézzük meg van-e mert szoptatás alatt csak a picire koncentráltam magamra nem. És akkor jött a hideg zuhany kiderült azért szenvedtem annyit a szoptatással mert postpartum thireoditisem volt (terheség utáni pajzsmirigy gyulladás) ami végül hypothyreosisban (pajzsmirigy alulműködésben) manifesztálódott, lassan 2,5 hónapja(előtte több kontroll labort is kivárt a szakorvos hogy alakul a helyzet) szedem a pajzsmirigy hormont 5 hetes labor kontrollokkal...Mert amíg nem lesznek megfelelőek a pajzsmirigy laborértékeim ezzel a rásegítéssel sem nem is próbálkozhatunk újabb teherbeeséssel...
Közben azon is gondolkozom, hogy ha nem leszek terhes fél éven belül be kell adnom az igényt a bölcsire mert GYES alatt nem mehetek dolgozni, mert a munkáltatóm csak 8órás műszakban vehet vissza, így muszáj lesz 2 éves kora után visszamennem dolgozni... - és nálunk várólistás a bölcsi hely...
Nagyon elkanyarodtam a kérdéstől, bocsi - szóval visszatérve, ha én lennék a te helyzetedben biztos megpróbálnám vagy a bölcsit vagy a családi napközit (bár utóbbi nagyon drága - nem mindenki engedheti meg magának). És igazat adok azoknak a válaszadóknak hogy még a szülés előtt kezd el beszoktatni, max ha nagyon nem bírja ne erőltesd és akkor megpróbálod az édes 3ast otthon.
Van ismerősöm akinek 2 éves ikrei mellé érkezett meg a 3. kis tesó - ott az anyuka kihagyta a bölcsit és elvannak szépen otthon 4esben. Egy másik ismerősömnél hasonló volt a helyzet kb 2 éves fiam mellé jött a hugi, és most teljesen stresszben van, hogy tavasszal betöltötte a fia a 3. évet a kicsi nyáron lesz 1 és szeptemberben már muszáj lesz a fiát oviba adni. Én e 2 példa ellenére megpróbálnám a te helyedben a bölcsit, pláne ha ennyire rástesszelted magad a helyzetre aztán max mégis otthon maradtok...
"kicsi 2hós (...) A lányzó egyébként 1 éve jár bölcsibe,nem érzi lepaterolva magát."
Persze, mert nem akkor adtad be, mikor megszületett a kicsi, addigra már járt. De ha akkoriban adják be, mikor a másik születik, az azért megviseli. Most őszintén, mondhatjuk itt, hogy jó a gyereknek a társaság meg blablabla, de azért lenne a kérdésben szereplő gyerek is beadva, hogy az anyukájának könnyebb legyen, ne kelljen vele foglalkozni napközben. Nem hülye a gyerek, ez feltűnik neki.
A dolgozó, kistestvérrel otthon maradók között meg az a különbség, hogy a dolgozó anyánál mindenki elmegy otthonról. A kistestvérrel otthon maradó anyánál, meg a csak a nagyot rakják ki, hogy ne legyen útban.
Kérdező, szerintem is az lehet a megoldás, ha előbb elkezded vinni, vagy családi napközibe járatod. De szerintem az nagyon nem lenne jó, ha egy időre, vagy nagyon közelre esik a kicsi születése, meg a "lepasszolás".
Esetleg bébiszitter aki házhoz jön?
Nem olcsó és nem könnyű megbízható bébiszittert találni!
Az én ismerőseim között volt egy anyuka aki úgyan így volt mint te és alkalmazott egy bébiszittert. A gyerekek nagyon szerették.Ráadásul nem is dolgozott sokért 500ft/óra és heti háromszor ment a gyerekekhez. A szülő eltudta intézni a dolgait a csemetéket meg a bébiszitter szórakoztatta.
Esetleg nagyszülő nagymami vagy nagypapi nem tud besegíteni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!