Hány nap alatt hatott a módszer? (éjszakai ébredések)
És mi volt a módszer?
Éjszakai szopiról szeretnénk leszoktatni az egyéves fiunkat. Úgy látjuk az utóbbi időben, hogy nem csak hogy nincs szüksége rá, hanem kvázi zavarja őt is az éjszaka ilyen módú megszakítása.
Egész biztosan nem szomjas és nem is éhes, mégis visszaszokott arra, hogy alighogy lefekszünk, már sír is. Szóval 2-szer, 3-szor biztos egy éjjel és csak nyűgösködik éjjel is nappal is.
Persze most úgy tűnik foga is jön, de ez fogtól függetlenül is így van, hogy egyszer minimum felébred, de inkább többször.
Eddig az volta szabály, hogy éjfél előtt nincs cici. most beállt arra, hogy fél egykor felébred :-D mint az atomóra, olyan pontosan...aztán van, hogy cska 6 körül, de inkább 3 körül és hat körül is. végül 7-kor ébred.
Azt szeretnénk, hogy fél 6-6 körül kapjon cicit, merthogy az eset 8-tól reggel 8-ig idő tényleg hosszú lenne, szóval 6 körül, de öt előtt semmiképp. addig csak vizet meg simit, meg nyugtatgatást, főként az apjától,mert ha engem megérez, sikítozva sír :-(((((
tegnap éjjel 20-30 perc alatt megnyugodott és visszaaludt. közben Apa simogatta, nyugtatta, pár percekre kijött, de kb. ötpercenként visszament, hogy érezze , nincs egyedül. én hosszabb és rosszabb menetre számítottam elsőre, bár így is együtt sírtam szegénykémmel, de ez tényleg tarthatatlan már. csak hát kegyetlen bizonyos szempontból...
Nálatok mi volt a módszer? mennyi idő után hatott? vagy az éjszakai ébredésekről csak úgy szokott le a picitek, hogy teljesen elhagytátok a szopit?
Számomra nagyon kellemetlen, hogy éjjel lassan többet cicizik, mint nappal, tejem se nagyon van már, inkább csak nagyon kötődik a rituáléhoz, merthogy amúgy cicin alszik el, szóval sokszor már fáj a szopi fizikailag, pláne éjjel :-(
Reménykedhetünk, hogy pár nap alatt abbamaradnak az ébredések? nálatok hogy zajlott?
Köszönöm! :-)
Amúgy mindent csak langyosan iszik meg, gondlomo a testmeleg tejcinek hála :-) nappal többet iszik, mint szokott, éjjel meg nem "pazarolja erre drága idejét". :-)
szerintem nyugodtabban alszik mostanában nappal is. ellenőrzi azért hogy megvagyunk-e. nappal is. de éjjel most gondolom rosszat álmodott vagy nem tudom, de amint lefeküdtem fél 11-kor, felsírt megint nagyon. bementem, simi meg egyebek. apukája még otthon se volt :-( szépen visszaaltattam. Amikor apukája hazaért és lefeküdt, akkor ő kapott egy kis műsort negyed 12 körül :-))) kezdte elkövetni a kezdeti "hibákat", de még időben rájött. szóval bement, simi, kijött. két perc és manóka újra sír. megint bement simi, kijött, megint nyöszörög. harmadszor bement és gyermekünk sírni kezdett :-D hát szóval aszonta, akkor sírj egy picit megint, csak jót akartam neked :-D (simi ugye). otthagyta és három perc múlva fiunk aludt és csak háromnegyed hatkor kelt a tejciadagért, majd köztünk ismét 8-ig aludt :-OOO ez is érdekes, hogy mióta hagyjuk éjjelente magától megnyugodni, azóta reggel tovább alszik. pedig előtte régebben fél 7-7kor kelt legkésőbb, holott ugyanúgy köztünk aludt a reggeli szopi után.
Jézusom, egy csecsemőnek 3-4 óránként (éjjel is!) szüksége lehet az anyatejre!!!!!!!!!!! ÉS AZ ÉDESANYJA KÖZELSÉGÉRE, SZERETETÉRE!!!!!!!!!!
Olvasd csak: [link]
Hogyan vészeljük át?
A tejtermelés fenntartása érdekében az első fél évben nem ajánlatos leszoktatni a kisbabát az éjszakai szopásról. (Ha magától leszokik róla, és súlyfejlődése jó, ne ébresszük fel emiatt. Igyekezzünk viszonylag későre időzíteni az utolsó, és kora hajnalra az első szoptatást, hátha így sikerül elkerülni a túltelítődést.)
Persze előfordul, hogy belefáradunk az álladó éjszakázásba, ezért érdemes minden találékonyságunkat bevetni, hogy megtaláljuk a legkíméletesebb módszert. Sok családnál beválik az együtt alvás. Ehhez kényelmes, nagy ágy kell, és az, hogy mindkét szülő elfogadja a helyzetet. Ha eleve nem szeretne a babával együtt aludni, vagy néhány hónap múlva már kényelmetlennek tartja, állítsa a baba ágyát a sajátja mellé. Így megúszhatjuk az ágyak közti botorkálást a hűvös éjszakában. Van, aki hónapokig, akár évekig is vállalja ezt az életformát, és nem érzi, hogy fölösleges áldozatot hozna a hosszan tartó éjszakai szoptatással. Ha így érez, ne aggódjon, hiszen ez a gyerekről való gondoskodás természetes módja, sem önben, sem a gyerekben nem tesz kárt. Az éjszakai szopásra való igény egy idő múlva magától is elmúlik. Hogy mikor? Nehéz megjósolni! Talán egyéves kor körül, talán csak a második szülinap után...
Az sem ok a lelkifurdalása, ha egy idő múlva sürgetni szeretnénk az éjszakai szoptatás abbahagyását. Azt is el kell fogadnunk, ha az erőnk véges. A "leszoktatásnak" azonban a gyerek életkorától és a körülményektől függően több módja van.
Következetesen, határozottan
Amikor az éjszakázásról való leszoktatásról gondolkodik, tartson a szeme előtt két alapszabályt. Az egyik: minél idősebb a gyerek, annál könnyebben boldogul a problémával. Egy másfél éves totyogó már jól el tudja különíteni a nappalt az éjszakától, neki elég következetesen elmondani: sötét van, nem szopizunk (a nyomaték kedvéért bújjunk földig érő, nyakig zárt hálóingbe), míg egy ennél fiatalabb babát csak küzdelmek árán vehetünk rá az éjszaka átalvására. A másik fontos tudnivaló: a gyerek mindig megérzi a bizonytalanságot. Ha az édesanya nem mély meggyőződésből szeretné az éjszakai szoptatást elhagyni, hanem mondjuk csak az anyósa kellemetlen megjegyzései miatt, akkor sokkal nehezebb dolga lesz.
Lehet, hogy azzal az egyszerű lépéssel is célt ér, ha a gyereket egy fokkal távolabb költözteti éjszakára (ha eddig a családi ágyban aludt, most egy matracra vagy rácsos ágyba, ha már a kiságyban aludt, akkor ágyastul a másik szobába). Ez néha beválik, hiszen a babát így kevesebb környezeti inger éri éjjel. Ha az ébredésnek belső oka van, vagyis a gyerek a mama közelségére vágyik, fel fog ébredni a csendes gyerekszobában is. Nagyon rossz megoldás lenne, ha sírni hagyná. A gyerek egy idő múlva természetesen feladja a próbálkozást, beletörik, beletörődik a helyzetbe, de milyen áron? A megnyugtató szopás, a biztonságérzet és a bizalom elvesztésével. Ha nem is szoptat, ne hagyja a gyereket magára ebben a számára ijesztő helyzetben. Talán akkor boldogulnak legkönnyebben, ha néhány napig az apa kel föl a kisbabához. Tőle könnyebben elfogadják még a kicsinyek is a szoptatás nélküli megnyugtatást, szeretgetést. Ha mindenképpen önre hárul ez a feladat, kitartó simogatással, ringatással biztosítsa a babát szeretetéről. Egészen biztos, hogy lesz néhány nehéz éjszakájuk, ezért csak akkor fogjon hozzá, ha komoly az elhatározása.
Jó, ha tudja
- Ha munkába áll, és nappal nem szoptat, csak fej, az éjszakai szoptatás sokat segít a tejtermelés fenntartásában.
- Ha az éjszakai szopásról itatással akarja leszoktatni a babát, könnyen csapdába eshet: a baba most már a cumisüveg kedvéért fog felébredni.
- Amikor abbahagyja az éjszakai szoptatást, melle fájdalmasan túltelítődhet, még akkor is, ha nappal már úgy érzi, alig van teje.
- Ha megbetegszik a gyerek, nagyon jól jön a gyakori éjszakai szoptatás: megelőzi a kiszáradást és a súlyesést, megnyugtat és álomba ringat.
Kedves 48%! nagyra értékelném, ha szíveskednél elolvasni a nyitó hozzászólsát és a többi hozzászólásomat! immáron 13 hónapos gyerekről van szó, aki éjjel nem szopik anyatejet, csak rágj a mellem, esetleg cumizza, előbbi kifejezetten fáj is. ehelyett apja vagy anyja megöleli, ha szükséges, ha nem, akkor csak visszafekteti é smegsimizi, gyermek pedig békésen alszik tovább.
jó lenne, ha máshol osztanád az észt, vagy gyakorolnád az értő olvasást! viszlát csőlátó!
az enyém ujjszopós 3hós kora óta, cumit nem fogadta el, nyilván akkor előző hozzászólás alapján azért ujjszopós mert 3hós korában kevés volt neki a 3óránkénti szoptatás, félóránként szoptatnom kellett volna akkor is ha alszik és nem igényli...? hogy lehet vki ilyen szűk látókörű?
egy gyereknek szeretetre van szüksége és egyesek előszeretettel kötik magukhoz a gyereket, mert ugye apa nem tud szoptatni, máshol a gyermek nevelés következtében önállóbb, pl ha éjjel ébred, vissza tud aludni magától, mert nem érzi a saját ágyában börtönben magát.
Az előbb orrszívással bajlódtunk, ilyenkor vadul ordít a gyermekem, szerintem el kellett volna dobnom az orrszívót és a mellemet a szájába adni h megnyugodjon. Most már biztos h szeretethiányos nyomi felnőtt lesz!!!Igaz, h nem sír, csak üvölt, és amint abbahagyom, ő is abbahagyja, de biztos ami biztos, szoptassunk!
Az együtt alvás is egyéni elhatározás kérdése,én speciel ellenzem, de nem megyek okoskodni olyan kérdésekhez, ahol az együtt alvás segítését kérik. És olyanokhoz sem, ahol az éjszakai szoptatás fokozását.Így korrekt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!