Miért etetik moslékkal az anyukák a babáikat?
Pl.: spenót banánnal, cukkini almával, rizzsel, csirkemellel és répával, plusz bele egy kis gesztenye, és sorolhatnám.
Miért nem lehet arra törekedni, hogy azokból a hozzávalókból, amit már ehet a gyerek olyat készítsünk neki, amit mi is eszünk?
Nagyotnéztek, amikor azt mondtam, hogy a kisiamnak paradicsomos húsgombócot adok krumplival, 6 hónaposan.
Paradicsomot ehet 4 hónapos kortól, rizst szintén, csirkehúst szintén, metélőhagymát szintén, krumplit szintén és sót és kis cukrot is minimálisan. Akkor?
Vagy. A spenótot miér nem lehet egy kis tojássárgájával adni banán helyett. Féléveskortól be lehet vezetni minimálisan a tojássárgáját. Sokan arra is felkapták a fejüket, hogy rakok a spenótba egy icic-pici fokhagymát...
Hagyjuk most a mit mikortól kérdést. Én azért a "moslék" szót se használnám.
Mindezektől függetlenül tökéletesen igazat adok neked. eszembe nem jutna mindent amit találok össze mixelni neki és odaadni.
Lehet az én hibám, de igyekszem a természetes ízekre törekedni. Olyanokra amit én magam is megennék.
egy baba még nem tudja, hogy mi a 'normális' kaja Magyarországon. (kínában nagyot néznék a paradicsomos gombócodra, hidd el, ők azt tekintenék mosléknak) Neki még nem számít, hogy cukkinivel vagy spenóttal kevered-e a paradicsomot vagy esetleg krumplival. A lényeg az lenne, hogy a vitaminokhoz, rostokhoz és ásványi anyagokhoz hozzájusson a szervezete, megkapjon mindent, ami a fejlődéséhez szükséges.
Egyébként meg, ezen az oldalon már elcsépelt szöveg, de azért leírom: Te azzal eteted a gyereked, amivel akarod, én attól még nem sózom az ételét, nem adok tojást 6 hónaposan, stb. Csak az a kár, hogy téged viszont érdekel, és szemet szúr, hogy mások mit adnak a babáiknak. Foglalkozz a magad dolgával.
Hát a felsoroltakat én így adnám:
Spenót-burgonyával, Cukkini-rízzsel-csirkével, Rízs-répa-csirke,
Gesztenye-alma-csirke (imádta a lányom)
Amúgy meg nagy szezonja van most a sütőtöknek.
PL: Sütőtök-alma-csirke, Sütőtök-rízs-alma, Sütőtök-burgonya-alma,
De só és cukor kizárva 6 hónaposan!
sót, cukrot- minimálisan sem, hiszen a veséje nem képes feldolgozni. Ezzel csak idő előtt tönkreteszed az egyik legfontosabb méregtelenítő szervét.
Paradicsomot szintén nem, ami egy paradicsomos húsgombócnak fontos alkotóeleme, bár nem vagyok nagy szakács.
Szerintem még a spenót és tojássárgája is korai.
Egyébként pedig attól, hogy te nem eszel, hogy azt ne mondjam puritán ételekhez vagy szokva, azért létezik narancsos kacsa, gesztenyés pulyka, hawai csirke- és ez mind gyümölcs valami húsfélével. Ennyi erővel miért ne lehetne spenót-banánnal?
Ja és 4 hónapos korban, ha hat hónapos korig kizárólagos szoptatást/tápszeres étkezést javasolnak, egyik általad említett ételt sem eheti.
Van egy táblázat a kiskönyvben, nézd meg az általad felsoroltakból melyiket ajánlják 6 -4 hónapos kortól, mert szerintem semmit.
Paradicsom: 12 hónapos kortól
spenót: 10 hónapos kortól
húsfélék: 7 hónapos kortól
csak pár példa
Ne haragudj, de elég provokáló a kérdésed.
-Moslékot a malacnak szoktunk adni.
-A hozzátáplálás kezdetén lehet keverni a hozzávalókat. Egy babának ilyenkor minden újdonság, csak később kell törekedni az ízek szétválasztására.
-Ha betartjuk a fokozatosság szabályát, akkor a külön kóstoltatott dolgokat miért ne lehetne keverni? Annyira nem bőséges még a lista ilyenkor, hogy egy felnőtt menüt kiadjanak a kóstoltatott ételek.
-Nézd meg a bébiételeket. Ott is kevernek érdekes dolgokat, és még sincsenek betiltva.
-Nincs hozzá közöm, de én nem adnám ezeket a dolgokat ilyen korán, mert most alapozod meg az emésztő rendszerét.
-A gyümölcsöt lehet 4 hónapos kortól bevezetni, a zöldségeket 5 hónaptól, a húst pedig fél évesen. A paradicsom allergizáló hatású, a spenótot sem véletlenül ajánlják később.
Nem okoskodni akartam, csak szúrta a szememet a kérdésed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!