17 hónaposom rendben fejlődik?
Kisbabának hasfájós volt. Ülni későn tanult meg,11 honaposan ült ki,12 honaposan ült stabilan. Jelenleg még nem jár, de stabilan feláll magától is,kapaszkodó nélkül is elvan pár percig,lepeget ha van mibe kapaszkodni,stb. Én úgy látom pár hét és menni fog a járás is. Nem is emiatt írok,ez csak plusz adalék infó.
Amik miatt aggódom:
Nem integet,de főleg nem.mutogat,soha semmire,ha én mutatok neki csak a kezem nézi..talán mostanában követi amit mutatni akarok,de ezt lehet csak képzelem
Nem viseli el az ölelést,puszit,viszonozni pláne nem viszonozza. Viszont néha rájön,hogy bújni szeretne,ilyenkor bekuckozik hozzám (többnyire nem magától jön,én érzem,ha nyűgös ,felveszem,és ezzel a kuckozassal néha kicsit megnyugszik)
Beszél,nem is keveset,de csak a saját maga nyelvén,kivenni semmit nem lehet belőle,nincs meg az első szótag a szavaknak,ahogy ha jól tudom lenni szokott
Könyv nem érdekli,dobálja,hiába próbáltam neki mutogatni belőle,nem követi. Ebből kifolyólag nyilván kérdésre,hogy mutasd meg pl a macit a könyvben,semmi reakció.
Nem hoz oda soha játékot,vagy ami érdekli,megmutatni
Nevére nem igazán figyel
Az etetőszékben szeret ritmusosan előre hátra ringani,közben hangosan "ordibal" kb igy- aa-aa-áá-oo-aa az előre hátra ritmusra. Ezt csak és kizárólag az etetőszékben csinalja
Szeret mindent razni,amit lehet,abba belekapszkodik és rázza,vagy csapkodja.
Viszont van szemkontaktus,ha emberek közé megyünk,szeret mosolyogni,keresni a kontaktot.
Víztől nem fél,szeret pancsolni.
Ha azt akarja hogy felvegyük,emeli a karját, nyúl
Talan ennyi,de lehet kihagytam valamit
Egy éves korában voltunk gyerekneurologusnal, ő akkor nem látott semmi rendkívülit.
Devenyesnel három és hat hónapos korában voltunk,minden rendben volt.
Az en kisfiam is le volt maradva, minket 2 havonta latni akart a neurologus es persze jartunk fejlesztesekre. TSMT torna hozta meg szerintem nalunk az attorest amugy, en ajanlom.
De az edeskeves, hogy egyszer voltatok orvosnal es az is mikor volt mar.
Nem csak egyszer voltunk orvosnál..szakorvosnal igaz,egyszer,gondolom erre reagaltal. De ismétlem,kiben bíztam volna,ha nem a vedonoben és a háziorvosban? Szerintük egyelőre nincs gond. Na meg a fejlodesneurologus is azt mondta minden rendben,és nem akartam paramami sem lenni,hogy márpedig nem,nincs. De egy két hónapja már nagyon motoszkál bennem valami,főleg ha látom a kortársakat. Az se jó ha okosabb az ember az orvosnál,meg az sem,ha nem..
Mástól sajnos nem tudok segítseget kérni,vagy aki tudná,mit kell nezni.Első gyerek,semmi támpontom nem volt. Azt tudom,tudtam,hogy nagyon eltérő a gyerekek fejlődése,de kb három éves korukra mind-aki egeszseges- ugyanarra a szintre jut. Ezt a védőnő mondta.
Nem,egyáltalán nem rendeltetésszerűen játszik a jatekokkal. Bár...formabedobot próbálgatja,vagyis egyszer kétszer próbálgatta,de nem igazán köti le. Golyó pályát szerette de már nem köti le. Akkor van az a másik golyós cucc amit vezetni kell,azt már nagyon korán csinálta,talán kilenc hónapos sem volt,nagyon precízen vezette. De ezek már nem erdeklik. Én úgy veszem észre hamar megunja az ilyen dolgokat. Viszont van,hogy elmelyed valamiben,pl kanállal csörges zorges,vagy egy könyv vagy bármi más tárgy nézegetése,de nem úgy,ahogy kellene hanem csak nézi..pl mosószeres (kiürült) flakont is hosszasan elemzi,a színeket,feliratokat,vagy nem tudom mit...tologatni nem tologat,állatok nem szaladnak,bár azt hozzáteszem,nem is nagyon látott még állatot,van két kinti macskánk ugyan,de ennyi. Ki be pakolni imád mindenhonnan már jo regota. Tvnk nincs,tesó nincs,környékén egykorú gyerekek nincsenek. Nem tudom mennyire érti meg amit beszélek. Ha mondom,hogy ott a víz,igyál,akkor van,hogy rám néz,és iszik,de van hogy semmi sem történik. Ő maga ugyan rengeteget beszél,de maximum a nemet,az igent és valami anya félét veszek ki. Fejét már nagyon régóta rázza,ha nem kell neki valami.
Idegenekkel: mosolygós nagyon. Nézi az embereket. Ha valakivel szemkontaktusba kerül akkor mosolyog.
Beszélni nagyon szeret,van hogy rájön és csak mondja,mondja mondja. Nyilván nem érteni mit,halandzsa nyelv.
Még az jutott eszembe hogy a taps annyira tetszik neki,hogy sokszor megfogja a kezemet is és osszeilleszti hogy tapsoljak én is ...
Jo, semmi gond. Kerj ujra idopontot.
Igazabol sok szempontbol gyanus ez a viselkedes, de persze lehet nincs semmi max remeljuk egy kis idegrendszeri eretlenseg.
A lenyeg, ha kap megfelelo fejlesztest minel hamarabb, akkor sokat fejlodhet meg rovid ido alatt, de tenyleg.
Köszönöm. Bejelentkeztem már vele tsmt felmérésre az ajánlás alapján.
Ha a mosolygas nem lenne félnék az autizmustol,de hát nem vagyok orvos,meg nem ismerem még azt a rakat másik dolgot is ami lehet.
Azért jöhetnek még tapasztalt anyukától ötletek,illetve aki hasonlót átélt,mi lett,mit tanácsol,stb.
Idegrendszeri értetlenség volt az elején,akkor a devenyes mondta (ő négy gyerekes kicsit idősebb nő volt), hogy szerinte nem a hasfájás miatt ordított (semmiféle hasfájás elleni szer nem hatott) csak egyszerű idegrendszeri értetlenség,ki fogja nőni
Az első két és fél,három hónapot végig ordította ha fejre álltam akkor is,szinte éjjel és nappal (máig nem tudom hogy éltem túl mert nem aludtam szinte semmit). Szóval nem tudom ez kihat e arra is,hogy minden szempontból eretlenebb az idegrendszere.
#15 kifentenéd mit jelent,hogy sok szempontból gyanús a viselkedés?
Nem akarom magam előre paraztatni,de ez a mondat olyan,hogy kíváncsivá tesz,es ha nem tudom mit értesz alatta,csak meg jobban aggódni kezdek.
(Tudom,nyilvan tutit majd a szakember mond..remélhetőleg)
Ja en csak arra gondoltam, hogy biztosan van valami a hatterben. Nem vagyok szakember, talalgatni nem tudok es nem akarok.
Nalunk idegrendszeri eretlenseget mondtak meg szenzorossagot egyelore, de igazabol ez csak szoban hangzott el, amikor elkezdtunk fejlesztesre jarni, pontos diagnozis nincs, foleg, mert mar kezdunk kijonni belole hala a jo egnek es nem tartottak szuksegesnek tovabb vizsgalodni egyelore. Most 2 eves, kesobb nem zarom ki, hogy lesz meg valami problema, de nem tudom most ezt igy egyelore.
De az nalunk is megvolt, hogy abszolut nem jatszott “normalisan” semmivel. Mindent dobalt vagy csak hurcibalt magaval a lakasban. De nem hasznalta pl a formabedobot vagy nem tologatott kisautot, nem akart labdazni es stb. Csak dobalt meg cipelt.
Alig aludt, teljesen kiborult, ha picit is koszos lett a keze, emiatt naaagyon sokaig nem is akart enni se kezzel se evoeszkozzel, nem mert hozzaerni,nehogy veletlenul is koszos legyen a keze. Meg sok aprosag. Mozgasfejlodes lassu volt, jarni 21 honaposan tanult meg vegul. Latszolag nem volt gond, vizsgaltak ossze-vissza, meg agyi MR is volt, de semmi elteres nem volt fizikailag.
Viszont a beszede es az ertelmi fejlodese jo volt mindennek ellenere, tobbszor felmertek es nem talaltak ezen a teruleten problemat. Szoval en mindif ebbe kapaszkodtam, mert azert nagyon stresszes volt az elmult 2 ev. Amikor latod, hogy a te gyereked mas es nem ugy fejlodik es nagyon lassan haladtok minden torna, uszas, fejlesztes ellenere, az idegorlo nagyon.
Sok autisztikus tünete van, ez tény, viszont vannak olyan dolgai is, ami kizárná az autizmust. Pl egy autista nem mosolyog idegenekre. Még a szüleire se. Azon ne idegeskedj, hogy nem kötik le a játékok, ilyen idős gyerekeket max 5 percig érdekli valami, aztán mennek tovább.
Mindenképpen kivizsgálást javasolnék, ne hagyjátok annyiban. Max kiderül, hogy minden rendben és megnyugodhattok 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!