Elofordult mar veletek, hogy kiabaltatok a babatokkal?
Kislanyom fel eves es nagyon sokszor van h orjong mindenen semmi nemjo neki!
Ugy vettem eszre hogy egyre turelmetlenebb vagyok
Egyre tobbet kiabalok vele
Tudom nem szep dolog es nem is vagyok ra buszke!
Ha kell szakember segitseget kerem!
Nemtudom hogyan kontrolalhatnam magam mert tudom o valamiert nyugos van oka
Elofordult mar veletek olyan higy ugy ereztetek hogy nem vagytok kesz egy gyerekre de a gyerek mar ott volt?
Senki ne ertsen ferre semmi penzer nem adnam o az eletem a mindenem es eleg nehezen is jott ossze!
Tudom hogy velem van a baj mert nekem nincs turelmem:(
Nemtudom mi tevo legyek pedig mar annyiszor mgigertem magamnak es neki is h ne. Fordul elo tobbet es meg is :’(
Hűha 17 van baj rendesen. :D
Ki mondta hogy együtt örülök a másikkal hogy ő is ordít a gyerekkel... 😅 Simán arra gondoltam hogy meg tudja nyugtatni az embert hogy nem csak az ő gyereke nyűgös, sír, ordít egesznap, nem csak az övé hasfajos és így tovább. Hanem erőt tud esetleg 2 ember meríteni egymásból és segítik a másikat és akkor talán nem fajul frusztráciova a dolog az pedig kiabálássá. 😅
Az hogy meg tudom osztani hasonló problémaval küzdokkel a dolgaim és esetleg NE adj isten tanácsot kérek és kapok is valakitől tényleg szörnyű dolog. :D abszolút.
Nagyanyáinkrol meg csak annyit hogy ott 2-5-8 gyereket nem egyedül egy nő nevelt hanem kB körbe volt veve segítséggel (nagyszülő, testvér, nagynéni, nagyobb tesók stb) és nem elvolt várva tőle hogy mindent egyedül oldjon meg hisz "magadnak szülted..."
Az életem eddigi 32 évéből nagyjából 25 telt el úgy, hogy aktívan tanultam és/vagy beszéltem angolul, úgyhogy talán menne a dolog, köszönöm a bizalmat "ugyebár" 😃 Más kérdés, hogy nem különösebben keltette fel az érdeklődésemet a dolog. A többemberesség, vagy nevezd high neednek, vagy aminek akarod, nem egy mérhető dolog, ez egy szubjektív dolog. Szerintem a Juci gyereke nem többemberes, de Juci szerint az, Juci szomszédjának meg már lehet, hogy egy felannyira magas igényű gyerek is többemberes lenne, mert nem tud vele mit kezdeni, ennyi.
De azt még mindig egyikőtök se tudja megmondani,hogy mi az a "több emberes baba".
Minden amit fel fogsz sorolni (mert előre tudom,hogy miket sorolnál.kb mindent amit csinál egy csecsemő..:D) az összes többi gyerek is csinálja,csak te gondnak érzed meg tehernek,más meg úgy van vele,hogy ezzel jár a csecsemő és k*ssban túl esik a nehézségeken.
Mártír.
-Sokat akar ölben lenni -> melyik gyerek nem? Ha tehetné az összes szinte 0-24 ölben lenne.Onnan több mindent lát,jobban elér dolgokat,közel van hozzád..
-Sokat sír -> melyik baba nem sír,ha akar valamit vagy baja van? Hasfájás,viszketés,kényelmetlen ruha,meleg,hideg,rossz fekvő póz,rossz kedv,nincs kedve csinálni valamit de még semmit nem nagyon tud..minden gyerek sír,csak valamikor megtalálod az okot valamikor pedig elviseled és ringatod akár órákig.
-Nincs el 5 percig se -> melyik gyerek van el? Nagyon ritka,és akkor is pont megtalálod azt a dolgot ami 5 helyett 10 percig érdekli.Vettem én 100 féle játékot,csináltam is házi készítésűt,rengeteg kabalát szereztem a beszélőtől a néma kacsáig és egyik életkorban sem játszott semmivel.Játék dobozban és másoknak ajándékozva végezte.Ellenben időnként ha talál is valami érdekeset számára az valami olyan amire pont nem költöttem vagy gondoltam volna.Pl legutóbb nagyon izgalmas volt egy biléta a plédjén,a pléd az viszont kit érdekel..
-Nem szeret másokkal lenni -> miért akarna bármelyik korban is másokkal lenni,aki nem te vagy és főleg ha nem vagy ott? Minél kisebb és minél kevesebbet van idegenek vagy más rokonok között annál nehezebben szokik hozzá,hogy más is létezik anyán kívül,neki nem alap dolog,hogy anyán kívül ott a nagymama meg az apuka.csak megtanulja és megszokja,hogy ők is vannak.kb 4-5 hónapos korában a páromat nem ismerte meg a fiam,ha volt rajta sapka.Volt ott ordítás mikor elfelejtette ezt és bejött sapkában..aztán átment rajta.Bizonyos életkorban semelyik baba még a saját apjával sincs el.Erre vannak a trükkök,hogy pl ha apa altatni akarja a mindig viselt köntösödben tudja,vagy a megszokott,gyakran viselt pólódban..
Na,mit hagytam ki? Matatás? Minden gyerek matat.Dac korszak,hiszti,lázadozás? Melyik gyereknek nincsenek ilyen korszakai? Hiába a szakirodalom,hogy az csak 2 évesen van nekem még a 13 hónapos is igen csak bepróbálkozott a hisztivel,mindent a földhöz vágott amire nemet mondtunk.
NINCS több emberes baba.Olyan van akivel az anyja egyedül nem bír el.
Talán neked ugyan azt takarja,de van egy lényegi különbség: ne a gyerekben keresd a hibát,és ne rá mutogass.Ne találd ki,hogy beteg vagy bajai vannak.
Szimplán gyerek,te meg nem tudod hogyan kezeld.
SENKI nem úgy születik,hogy tudja.Mindenki valakinek a gyereke,tehát életed végéig "tanulod" hogy hogyan legyél szülő,hogyan kezeld a saját gyereked.Valaki megérti,valakinek egyszerűbb azt mondani,hogy orvos kellene a gyerekhez,mert nem hajlandó harisnyát venni.Tuti autista,másé felveszi..:D
"Ugyan nem a #22 vagyok, de akkor ti meg légyszi fejtsétek ki, hogy hol van az a határ, ahonnan már többemberes a baba, és mi az, ami még éppen "belefér" az "egyemberességbe". Hol lehet ezt meghúzni?"
Angolul a hivatalos megfogalmazás" high need child". Az, hogy többemberes, szerintem tipikus magyar félre fordítás, úgyhogy ezen a gondolatmeneten felesleges továbbmenni. Ettől függetlenül létezik a fogalom, és léteznek ilyen gyermekek is.
Teljesen mindegy, hogy nevezzük, a high needet sem tudod definiálni. Vagy te hogy állapítod meg objektíven, hogy a baba/gyerek milyen szintű "needje" számít már "high"-nak?
Ez kb olyan, mintha arról vitatkoznánk, hogy melyik zene jó, meg melyik nem. Kinek mi... Most ha én terhesnek érzem a gyerekem igényeit, akkor ő már egy high need child? Akkor is, ha amúgy csak nekem túl nagyok az elvárásaim?
Egyébiránt a 34-es tökéletesen leírta, nem is tennék hozzá semmit.
Minden baba "high need",csak vagy tudod kezelni,vagy nem.:D
Még mindig.Teljesen egyformák az igényeik.Anya,anya,anya és még egy kis anya.Na meg anya.
Bár eleve beteg felfogás az is,hogy csak az az álom baba valakinek aki kb észre se veszed,hogy ott van.Aludja át az éjszakát,nappal is aludjon órákat lehetőleg sűrűn,ha ébren van legyen el egyedül..ez lenne a tökéletes gyerek? A nem "több emberes" gyerek?
Ha nekem van egy többemberes meg egy nem többemberes gyerekem, akik ugyanazoktól a szülőktől, ugyanolyan problémamentes terhességből születnek ugyanolyan körülmények közé, akkor mi van? Mások az igényeik, az egyik intenzívebben reagál, jobban akar vagy nem akar, nehezebb természetű. Vagy, hogy 2 percre sem marad nyugton, aludni sem akar nagyjából soha, mindig szórakoztatni kell, vagy szenved, rosszul tűri a kudarcot, hányásig ordít ha valami nem, de amúgy meg lehetőség szerint legyünk már állandóan is testkontaktban, miközben tornádóként söpör végig bárhol. De legalább nagyon kommunikatív. Csak fényevő kb emellett. Biztosan én bsztam el az egyiket, de ugyan mégis hol akkor, ha a másik meg nincs elbszva? Pedig ugye nem nagyon csináltam máshogy, csak miután már muszáj volt alakítani a dolgokon, hogy ő is kiegyensúlyozottabb, boldog gyerek legyen. Nahát. Az én anyámat. Léteznek, döbbenet.
Kérdező, kérj segítséget, mielőtt visszafordíthatatlan károkat okozol az ő és a saját lelkedben is. Ez nem vicc és nem játék. Üdv, egy szaranya. ✌️
"Többemberesnek az a gyermek számít, aki megfelel a Dr. William Sears által megfogalmazott 12 pontnak. Természetesen itt sem igaz mindenkire minden pont, vagy nem minden életszakaszban az, általánosságban elmondható, hogy minél több pont érvényes egy gyermekre, annál inkább közénk való.
1. Intenzitás: az átlaghoz képest sokkal intenzívebben sírnak és jelzik azt, amire szükségük van, pl. a gondozó személy közelsége, szopási igény.
2. Magas aktivitási szint: állandóan mozgásban vannak, a fizikai és szellemi kapcsolatra gyakorlatilag állandóan igényük van, kis időszakoktól eltekintve.
3. Fárasztó: teljesen igénybe veszik az őt gondozó személy minden energiáját, biztosítani kell számukra a folyamatos elfoglaltságot, hogy komfortérzetük teljes legyen.
4. Gyakorlatilag állandóan táplálkozna: vagyis folyamatosan szopiznának, mert az számukra nem csak a táplálkozást jelenti, hanem egy módja érzelmi szükségleteik kielégítésére.
5. Követelőző: az igényeik magasak és tesznek is annak érdekében, hogy azok ki legyenek elégítve.
6. Eltérő mértékű alvási érettség: nincs igényük a teljes éjszaka átalvására, alvás közben a gondozóval igényelhetik a testi kontaktust, együttalvást. A nagyigényű babák alvással nem képesek a túlzott mértékű ingerekkel szemben védekezni, ők inkább túlreagálják azokat. Hamarabb felriadnak.
7. Nehezen kielégíthető igények: a frusztrációktól nemigen lehet megkímélni őket.
8. Nem kiszámítható: nehéz velük előre tervezni, a napirend kialakulása nem jellemző.
9. Túlérzékeny: ha valamilyen körülmény nem felel meg nekik, akkor keservesen sírnak. Ha egy kicsit is hidegebb van, vagy melegebb, vagy zavarja őket a ruha anyaga, esetleg a címke a ruhában, akkor éles hangon tiltakoznak ellene.
10. Letehetetlen: igényli a folyamatos testközelséget, kézben érzi jól magát naphosszat.
11. Nem tudja megnyugtatni magát: sírására jellemző, h az idő előrehaladtával egyre magasabb hangon, egyre jobban sír. Semmilyen anya-pótlék nem elégíti ki őket (plüssállat, takaró stb.), neki emberi közelség kell a megnyugváshoz.
12. Nem fogadja el az idegeneket: csak anyához, szüleihez ragaszkodik, rosszul viseli idegenek jelenlétét. Hosszú távon alaposan megválogatják, milyen helyzetben kivel barátkoznak össze, kiben bíznak meg."
Ugyan azt soroltad fel,csak más fogalmakkal és más szavakkal körbe írva
Lényegeben amit eddig is tudtunk: ha sír a gyerek,és sokat akar veled lenni akkor "több emberes" baba.Mindegyik sokat sír és veled akar lenni.Igen,mindegyik hányásig vagy ájulásig képes sírni,ha nem figyelsz az igényeire.
Egyszerűen..nektek az átlag baba az ami hű de high need.:D
Vagy tudsz kezelni egy átlagos gyereket,vagy segítségére van szükséged.Ergo a baba a baj? Nem. De jobb érzés a tudat,hogy "nem miattad van"? Ja.Gondolom,másképp nem a gyerek lenne a 'high need' hanem te lennél a "can't do shit alone'.
Vagy képes vagy egyedül megoldani,vagy keresel segítséget.Rokont,barátot,dajkát,bölcsit..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!