Van akinek nem vált be a paleo?
"Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy a paleo sem jó mindenkinek. ugy látszik, több emésztési csoport létezik."
Szerintem ebben nagyon igazad van, és ezért tartom annyira elhibázottnak, amikor egyesek (nem akarok neveket említeni, de szerintem a legtöbben tudják, kiröl van szó) azt hiszik, hogy ha NEKIK valami jó, akkor MINDENKINEK az.
Én pl. tejtermékek nélkül negm vagyok teljesítöképes, és hízok ész nélkül. (Gabonafélékböl nem igazán eszem sokat, csak reggelire fél zsömlét) Kipróbáltam, hogy három hónapig mindenféle tejterméket kihagytam, ez idö alatt alig tudtam valamit is csinálni, állandóan fáradt voltam, semmi energiám sem volt, és híztam közben 6 kg-ot úgy, hogy az étrendemben csak a tejtermékek kihagyása volt az egyetlen változtatás.
Utána elkezdtem megint a megszokott mennyiségü tejet/tejterméket fogyasztani (ez reggel kb 2,5 dl tej, este 3 dl natur joghurt, és napközben 50-150 g közötti túró vagy sajt). Négy hét múlva lement a többletem, a teljesítöképességem visszaállt a normálisra és semmi bajom sincs azóta sem.
NEKEM ez a jó étrend, de ennek ellenére senkit nem kényszerítenék arra, hogy ugyanigy egyen, mert nem mindenki egyforma.
Nekem bevált, amikor szükségem volt rá, 3 hónapig tartottam szigorúan, ameddig eltűntek a cisztáim és meghozta a fogamzásgátló miatt régóta elmaradt menstruációmat. Azóta kb 70%-ban paleó az étrendem, néha iszok laktózmentes tejet, ritkán van túró, durumlisztből készült tészta, rizs, és hüvelyesek, üneppekkor mindenféle rossz dologból készült sütikre sem mondok nemet. Emellett viszont reggelire szinte kizárólag gyümölcsöt eszek, ebédre többnyire húst, zöldséggel, vagy nagyon kevés rizs körettel, vacsorára rizslisztes magvas kenyeret baconnal, vagy tojást.
A férjem nem híve a szigorú paleós étrendnek, szerintem jó, és ha majd gyereket tervezünk, akkor egy időre vissza fogok állni a szigorúbb paleó verzióra, bár szerintem már az is jó önmagában, hogy ünnepek kivételével (és akkor is moderált mennyiségben csak) nem eszek semmilyen cukrosat (kivéve nyírfacukor, eritrit), semmi fehér liszteset, és krumplit kb 4 havonta egyszer, tejterméket pedig csökkentett mennyiségben.
A ciszták, és az inzulinrezisztencia miatt váltottam étrendet, amit észrevettem viszont "mellékhatásként" az az, hogy nem fáj a gyomrom azóta, vagy csak nagyon nagyon ritkán, előtte bal oldalon lent a hasam sokszor fájt (az orvos szerint kialakulófélben lévő irritáblis bélszindróma volt), ez nekem szinte teljesen megszűnt, kb fél évente egyszer szoktam érezni, vagy annyiszor sem.
A férjem az egészséges életmód híve, sokmindent olvasott és ki is próbált, és ő mindig azt mondja, hogy a sportolók, kondisok étrendét érdemes megnézni, hogy ők mit milyen arányban esznek, hiszen nekik (legalábbis közülük a normálisoknak, akik nem teszi magukat tönkre) az az érdekük, hogy minél egészségesebbek legyenek. Mesélt egy kondisról, aki nyáron is viszi magával a hűtőtáskáját a strandra, és abból veszi ki a saját maga által készített ebédet. Szóval ő azt mondja, hogy az arányok azok, amik igazán számítanak, én egy kondis is pl. eszi a csrikét, mellé a rizst, de nagy mennyiségben fogyasztja mellé a friss zöldségeket is, amik az ételének nagy hányadát teszik ki.
Egyébként meg szerintem a másik jó dolog az, ha mindenki magának személyesen kikísérletezi, hogy mi tesz jót. Ki lehet próbálni a paleót pár hónapig, az alatt még nem történik semmi visszafordíthatatlan, de ha valaki ettől fél, akkor fokozatosan is csinálhatja, és megnézheti, hogy a szervezete hogyan reagál rá. Nekem a nőgyógyászom ajánlotta a paleót, feltéve, hogy nem akarok műtétet... szóval sok választásom nem volt.
Igen, én neki köszönhetem, hogy nem műtéttel tűntek el a cisztáim. Előtte egy másik nőgyógyász újabb hormonokkal próbált kezelni a problémát, amitől a méhnyálkahártyám még jobban elvékonyodott, és semmit nem segített a gyógyszer.
Ja és a nőgyógyász írt fel Merckformint is, mert ismerte az összefüggést a kezdődő cukorbetegség és a PCOs között. Korábban is hallottam már a peloóról, és rövidebb próbálkozásaim is voltak, de azok csak 1-2 hétig tartottak maximum. Ezután komolyan vettem a diétát, és meg is lett az eredménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!