Vegetáriánus paleo receptek?
#1: Dehogyis, léteznek vegán paleósok is... A nyersvegánoknak már eleve kevés dolgot kell elhagyniuk a paleóhoz :D Én majdnem paleós és majdnem vega vagyok, megoldható.
Kérdező, a népszerű magyar paleo blogokon rengeteg ilyen van, nem nehéz megtalálni őket. Ha minimalizálod/kerülöd a szénhidrátdúsabb zöldségeket és a gyümölcsöket, s nem eszed a kompromisszumos zabpelyhet, plusz vigyázol a szénhidrátdúsabb olajos magvakkal is, akkor össze lehet hozni a ketogén diétát, de meg kell mondjam, ez utóbbiban nincs nagy tapasztalatom, pár vega ketogén paleo napom volt s nem is tudom, az mennyire lenne egészséges hosszabb távon.
Nekem jobbára a tojás-zöldség-olajos mag triumvirátusból állnak az ételeim, de legalább kettő szokott szerepelni egyszerre a 3-ból (ha épp nem gyümölcsöt eszem), nagyon ritkán megy a zsír+zöldség kombó, de akkor mindig szénhidrátdús a zöldség és nagyon sok, így a ketogénbe már nem fér bele (a paradicsomos káposzta egy jó példa).
A tojás és olajos mag kombinációval elég sokmindent lehet csinálni (ahogy a magokat is lehet variálni), mikrózni, sütőben sütni, olajban sütni, utóbbi esetben egyben (rántottaszerű sűrűbb cuccként vagy palacsintának), lapos darabkákként vagy szétmorzsolni közben sütőlapáttal... De a tojás és zöldség is megsüthető egyfajta tócsninak vagy fasírtnak, igazából ezek a nevek nem helyesek rá, de jobb híján használják őket.
Egyébként a rántotta is feldobható sok dologgal, de gondolom, ezt tudod. Lehet lecsós, gombás, olívabogyós s még nyilván ezerféle.
Most speciel gombaszezon van, épp egy kupac csiperkével és őzlábgombával tértünk haza a sétából, utóbbit bizonyára rántjuk vagy tempuráljuk majd. Mi sütőtökpürével esszük, de az megint nem ketogén diétába illő.
Az egyik kedvenc zöldségételem a zöldségcurry, rengetegféle zöldség mehet bele, többféle currypor... Egy változata tandori masalás és főtt tojást, paradicsompürét is tartalmaz, viszont mivel erősen zöldséges étel (vegyes zöldségből) mindkettő, ezek is túl szénhidrátosak a ketogénhez. Ketogénben salátát, uborkát, brokkolit, karfiolt ennék leginkább, ezek szénhidrátban elég szegények. Répa pl. csak sormintának lenne. A zsír ugye nem lenne gond, de ha szükség van az arányok oldalba rúgására, ott van a kedvenc ketogén desszertem, diós vagy mogyorós ghí vagy kókuszzsír pár szem málnával :D
Sima vegán paleo desszertet sokkal többet ismerek, logikus módon, a kókuszkrémtől kezdve a nyersvegán banános csokipudingon át a csokis sütikig, amik létét egyesek helytelenítik, tény, hogy a test nem igényli, de attól még néha poénosak.
A magtejekről még nem is ejtettem szót. Sokat most sem fogok. Vannak.
Ha nagyon kell link, kereshetek párat, de tényleg könnyű találni... :) Csak a ketogénbe passzolás lehet kérdéses, némelyik étel csak úgy alkalmas rá, hogy picit eszünk belőle, s érdemesebb lehet inkább más alapanyagot használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!