Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Egyes férfiaknak miért muszáj folyamatosan idegeneket zaklatni?
Ezt a topicot nem azért hoztam létre, hogy válaszoljatok a kérdésre, inkább csak egy rövid "tájékoztatót" szeretnék mellékelni.
Amióta felköltöztöm Budapestre, folyamatosan szánalmasan kullognak utánam mindenféle random férfiak az utcán és ezt nem azért mondom, hogy játsszam az eszemet, hogy milyen jó nő vagyok - pont ellenkezőleg, nem vagyok egy modell típus, csak egy teljesen átlagos lány, ezért el sem tudom képzelni hányan szólítják le azokat akik mondjuk tényleg szépek.
Csak az előző EGY hétben történt esetek:
Vasútmegállóban át kellett szállnom másik vonatra, késésben voltam, sietek, leszállok a vonatról, nézelődök, hogy merről indul a vonat. Megjelenik egy csávó, hogy hello, honnan indul x településre a vonat? Mondom neki, hogy nem tudom, én y településre megyek, együtt odamentünk az egyik kalauzhoz és megkérdeztük honnan indulnak ezek a járatok. Válaszol a kalauz, elindulok a vonatom felé, erre a csávó utánam szól, hogy "bocsi, visszajönnél egy percre? Megadnád a facebookodat? Amúgy van párkapcsolatod?"
Nincs olyan épeszű lány a világon aki egy vasúti átszálláskor, 1 mondat ismeretség után, a vonat után rohanva megadja neked a Facebookját, hogy "ismerkedjetek". Nincs olyan lány a világon aki erre rá van szorulva vagy aki nem néz hülyének és szánalmasnak egy ilyen pasit.
A másik eset, egyik nap szállok le a buszról, ahogy leszállok, abban a másodpercben odajön egy csávó, hogy "szia". Ránéztem, nem köszöntem vissza, mentem tovább, de még ez sem tántorította el, jött utánam és mégegyszer megszólított, "szia, nincs kedved koncertre jönni?" Nem reagáltam, mentem tovább aztán békénhagyott, valószínűleg utánam még 0 lánytól megkérdezte, hogy nincs-e kedvük koncertre menni.
Ez csak annyi ami ezen a héten történt, de rengeteg hasonló esetet tudnék mesélni, ennél sokkal durvábbakat is, ahol már fogdosni is elkezdett az öregember a "szia, tudod mi ez a zene a másik utcából?" után, vagy olyat, amikor konkréten a munkahelyemen (pincérnő) kezdett el velem "ismerkedni" egy csávó és már szólnom kellett a főnöknek, hogy küldje el, mert feltart és nem tudom a sorban álló vendégeket kiszolgálni.
Hetente kb egyszer történik velem valami ilyesmi, úgyhogy ha ebből indulok ki, el se tudom képzelni hány ilyen csávó van aki ezt műveli.
Tudom, hogy a perverzeket ez nem érdekli és nem fogják abbahagyni, de nagyon nagy gondok vannak ha ennyi férfi van aki annyira nem képes normális szociális hálót kialakítani, hogy az utcán szólít le minden random létező random lányt. Ki*aszottul idegesítő, a "szia, van cigid buszjegyre" jellegű felkérésekkel együtt ezt már nagyon sok elviselni ilyen rendszerességel, egyáltalán nem normális amit sokan művelnek.
Persze, én se azt mondom, hogy minden nő este egyedül sétálgasson félmeztelenül, és provokáljon mindenkit, de azért egy teljesen átlagos, normális viselkedésű nő had menjen már haza nyugodtan, anélkül, hogy valami pszichopata megtámadná minden ok nélkül.
De igen, kell a minél súlyosabb büntetés, börtön minden esetben, és nyilvános adat legyen az elkövetők névsora. Ne tudjanak akármilyen munkához jutni, az ilyenek ne lehessenek magas pozíciókban, legyen elrettentés, anélkül nem fog menni. Morálisan is okénak látom, ha az erőszaktevőket ilyen szinten kelljen kezelni, mert ahogy most van, az nem ér sz*rt se.
89#
Ha tényleg igazi megoldást szeretne valaki találni a problémára akkor a gyökerét kéne megtalálni.
És az ott van, hogy azt kellene megelőzni, hogy bárki ilyen zaklatóvá váljon.
Ugyanis büntetheted ahogy akarod, lehet akármilyen egyezmény is, és most még magam ellen is beszélek mert nem kéne odafigyelni semmire a nőknek sem ha egyáltalán nem termelne ki a társadalom ilyen zaklatókat. Itt kéne megfogni dolgot, hogy megnézni hogy ezek az emberek miért lettek olyanok, és meg kéne szüntetni ezeket a körülményeket.
Pl. szűrni lehet a munkahelyen is, de még jobb lenne ha nem ott derülne ki ( hiszen attól még az ilyen zaklatóval ugyanúgy találkozhatsz az utcán).
Szóval szerintem akkor kéne szűrni, amikor az első jelei ennek láthatóak. Pl gyerekkor vagy tinikor és az ilyen problémával küszködőket akkor kellene a jó útra téríteni, mondjuk pszichológiai terápia segítségével.
Elárulok neked valamit. Mire egy lány felnő, és önálló lesz, már megtanulta, hogy minden, amit felsoroltál ostobaság. Nem szakértőktől tudja, hanem a saját bőrén tapasztalja.
Pont a napokban olvastam egy (amerikai) lánytól tweet-et, hogy arról beszélgettek a barátnőjével, hogy gyerekkorukban többen szóltak be nekik, mint felnőttkorukban. Belegondoltam, hogy tényleg. Persze, beszólogatnak, de mikor 10-15 voltam, akkor volt a legtöbb. Ez nem durva? Képzeld el, ha holnap felnőtt nők kezdenének el 10 éves kisfiúknak beszólogatni.
Ne mászkáljak sötétben. Most hánykor sötétedik? 4-5 körül? Akkor engedjenek el előbb a melóból, vagy jöjjek haza mindennap taxival? Kihívó ruha? Nézd meg a kiállítást, amin bemutatták, melyik nő mit viselt, mikor megerőszakolták (google images: what were you wearing exhibit). Az én lábamat is akkor simogatta először perverz a metrón, mikor kövér, 13 éves kislány voltam. Fekete zsebes gatya és sárga pufi kabát volt rajtam. Mit mondjak, hogy ne csesszem fel? Van, aki a NEM szóra vagy az ignorálásra is feldühödik. Nem mindig ér rá valaki, hogy kísérgessen egy életen át. Itt ezen az oldalon kaptam az egyöntetű tanácsot férfiaktól, hogy ne mosolyogjak férfiakra, ne legyek kedves, mert kezdeményezésnek veszik. Ha túl gonosz vagyok, megtámadhat, ha túl kedves vagyok, megtámadhat, ha semleges vagyok, addig zaklat, míg nincs reakció.
Ezek elméletben jó tanácsok, a gyakorlatban hasztalanok. Mint mikor ülök a fotelben, és nagy okosan mondom a horrorfilm szereplőinek, hogy merre meneküljenek. Kényelmesen, nyugodtan, persze könnyű, ha engem kergetne Jason/Freddy/Michael, lehet az evőeszközök mellé akarnék bebújni pánikomban.
https://www.youtube.com/watch?v=1l26UFQ06eQ
Ez meg... hát vicces, de főleg mert igaz.
Konkrétan játszottam már el, hogy őrült vagyok, hogy ne kövessenek.
93#
Örülök hogy sikerült egyetértenünk ebben. Én is támogatom a szigorú büntetést, én csak azt mondom hogy ez önmagában nem sokat ér. A börtön mellett valamilyen terápiára is lehetne kötelezni az elkövetőket is, aminek nem a büntetés és megalázás lenne a lényege, hanem az hogy segítsünk neki normális életet élni. Ugyanis nagy a bűnismétlés veszélye.
94#
Persze nem biztos hogy minden esetben működnek ezek a tanácsok, de az esély szerintem kisebb ha nem miniszoknyában sétálsz este egyedül egy elhagyatott helyen.
Ezeket a tanácsokat egyebként nem magamtól találtam ki, hanem én is olyan cikkekben olvastam amik a nők ellenei zaklatas megelőzésének lehetőségeiről írtak.
Sziasztok!
Ígértem egy választ, amiben összefoglalom a dolgokat. Több kommentet is írtam ebbe a topikba, rajtam kívül többen is írtak ide, szóval ezt az összefoglalót meg szeretném írni. Mindenek előtt azonban elmondanám, teljes mértékben tiszteletben tartom mindenki véleményét. Elnézést a korábbi személyeskedésért, és mert hevesebben érveltem az álláspontom mellet. Igyekszem a válaszanyagomban figyelembe venni több nézőpontot is, így talán annyira nem lesz szubjektív amit írok, hanem kivetül több szemszögre is.
1. Először is, elítélem a nők zaklatását. Nem értek egyet azzal, amikor valaki erőszakosan nyomul akkor is, amikor már egyértelmű a nemleges válasz. Tisztáznunk kell azonban, hogy mi a zaklatás. Szerintem az, ha egy férfi megszólít egy nőt, az nem zaklatás. Mert ha ezt annak minősítjük, akkor én is zaklatónak mondhatnám azt a fiatal lányt, aki annak idején oda jött hozzám, hogy tetszek a barátnőjének. Vagy zaklató a régi fodrászom is, aki az utcán ismerte meg az akkori barátnőjét (azt nem tudom, ma együtt vannak-e még). Természetesen ezek közül egyik sem az, tehát más definíciót kell találnunk.
Például eztt: zaklatás az, amikor egy férfi erőszakosan közeledik egy nőhöz, illetve többszöri figyelmeztetés után sem hajlandó visszavonulni, hanem rövid időn belül újra próbálkozik. Szerintem ahhoz, hogy ezek megvalósuljanak, nem feltétlenül kell az utcára menni. Fanatikus rajongók, exek szintén kitölthetik ezt a kellemetlen címet. Ugyanakkor nem járunk a helyzet magaslatán, ha csak pasikkal azonosítjuk a zaklatót. Mert az lehet nő is! Ez utóbbi megjegyzést azért ékeltem ide, hogy teljesen legyen a kép.
Mi történik azonban akkor, ha több pasi próbálkozik egy nőnél rövid időn belül?
Ez a téma már másabb megközelítést igényel, hiszen egy kisebb csoportról van szó. Ez a csoport azonban nem szervezett, nem tudnak egymásról, tehát "onnan" máshogy tűnik a valóság, mint "innen". E szervezetlen csoportból egy pasi azt látja, hogy próbálkozik egy alkalommal, amiben semmi rossz nincs, HA rendesen lép. Nem tud arról, hogy azon a héten már próbálkozott húsz pasi. Tegyük fel, hogy van köztük olyan, aki erőszakosabb, és többször is, mondjuk négyszer próbálkozik.
Matematikai nyelven leírta tehát két a valóságnak két modellje ismert: Az 1:1 és a 10:14 arány. Mindkét modell helyes az egyén szemszögéből, ugyanakkor különböik is. Ez okozza a konfliktust.
2. Nézzük meg azt is, hogy mennyire van érteleme az utcán ismerkedni. Ezt a kérdést már érintettem, de beszélni kell erről is. Kezdjük távolról. Az alapállás az, hogy a nők és a férfiak valósága más az ismerkedéssel kapcsolatban. Meglepő kijelentés ez, de véleményem szerint a nagyon empatikus emberket leszámítva a nemek nem értik egymás helyzetét. Hogy a két nem valójában nem érti egymást, arról könyv is született:
Én hiszek abban, hogy a férfiak és a nők megérthetik egymást, de maradjunk az alapvető felvetésemnél, miszerint a többség valóságképe más az ismerkedéssel kapcsolatban. Itt most arra gondolok, hogy többségében az van, hogy egy csinos fiatal lányt kamaszkora óta megpróbálnak felszedni a pasik. Hozzá van szokva ahhoz, hogy tetszik az embereknek, neki az a természetes, ha van udvarlója. Neki tehát a társkeresési problémája abban van, hogy van jelentkező, de olyan, aki nem felel meg neki. Fontos, hogy itt most nem a külsőre gondolok. Hanem arra, hogy pl. az udvarlók csak szexet akarnak, vagy egyéb baj ban velik. A nőnek tehát az lesz a problémája, hogy hiába vannak ott az udvarlók, nincs egy neki megfelelő sem közöttük. Ez a probléma ismeretlen egy pl. egy lúzer srácnak, de szerintem még a valamivel magasabb szinten lévő (tehát kissé talpraesettebbk) pasiknak is. Nekik az a bajuk, hogy egyáltalán nincsenek olyan nők, akikből válogatni tudnának. Olyan sincs, aki nem kellene, és olyan sincs, aki kellene.
Vagy a "sok udvaroló van, de egy sem megfelelő" (1) probléma aránylik a "semmilyen udvarló sincs (1) problémához.
Matematikai nyelven: 1:2
Egyenletbe rendezve:
x=1 illetve x=2
Tehát az x (probléma) MÁS a férfiaknál és a nőknél!
Hamarosan folytatom a leírást, csak szusszanok egyet...
*Pontosabban:
Vagyis a "sok udvaroló van, de egy sem megfelelő" (1) probléma aránylik a "semmilyen udvarló sincs" (2) problémához.
Matematikai nyelven: 1:2
Egyenletbe rendezve:
x=1 illetve x=2
Tehát az x (probléma) MÁS a férfiaknál és a nőknél!
Hamarosan folytatom a leírást, csak szusszanok egyet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!