Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Fél éve vagyunk házasok de...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Fél éve vagyunk házasok de állandó vita téma a közös/külön kassza. Szerintetek?

Figyelt kérdés

Leírom nagyjából a helyzetet. Én 260 ezret keresek, férjem 400-at a munkahelyén, és még x összeget maszek munkában. Nagyon változó hogy ez havonta mennyi, nem is szoktunk róla beszélni, ez csak az övé, félreteszi magának.

A havi kiadások:

Lakáshitel és biztosítás 220 ezer, ő fizeti, a megismerkedésünk előtt vette a lakást amiben élünk, ezt ő vállalja továbbra is.

A rezsi kb 50 ezer, ezt mindig megfelezzük és oda adom neki a részemet.

Ételre, tisztító szerekre követhetetlen a havi kiadásunk, de én irreálisan soknak érzem, amellett hogy pl nem rendelünk ételt soha, és nincs semmi luxus. Leggyakrabban férjem intézi a bevásárlást.

Nemrég azt mondta, hogy legyen úgy hogy havonta adok neki 120 ezret, ami az étel, háztartás, és egyben a rezsi rám eső részét fedezi. Ha bármi különleges közös költés van a hónapban, akkor az ezen felül fele fele arányban megy, pl múltkor porszívót kellett vennünk. Én ezen kívül fizetem a saját benzinemet, telefonszámlámat, rendszeres gyógyszereimet, és minden olyan dolgomat ami nem közös használatú (pl tusfürdő, tampon) Így még nem is lenne olyan rossz a dolog…

De a valóságban ez nem így működik sajnos, hanem úgy, hogy ezen felül nekem még ugyanúgy el kell járnom vásárolni. Mert megkér hogy ugorjak be boltba mert megkívánt valamit, vagy mert észre vette hogy nincs otthon valami és kellene vacsorára, vagy én magam veszem észre hogy xy dolog nincs és a férjem nem gondoskodott róla, így én is ugyanúgy járok boltba. A probléma az hogy a sok kicsi vásárlás sokra megy, és mindig lenullázódik a fizetésem. Pedig szeretnék én is néha venni egy ruhadarabot, vagy pár havonta elmenni fodrászhoz, és jó lenne ha lehetne saját félre tett pénzem is. (Közös megtakarítás nincs)

Ti milyen megoldást javasoltok?

máj. 8. 16:56
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/78 anonim ***** válasza:
31%

Aki külön kasszázni akar, annak felesleges megházasodni, hiszen a házasság vagyonközösség, ebben más, mint a sima együttélés.

Egyébként nem értem a kérdést, mennyi ész kell hozzá, hogy ha sokallod a pénzt, amit kajára költ, akkor megmondd neki, hogy "figyelj józsi, én úgy gondolom, nem kerül havi 95 ezer forintomba az étkezésem meg a rám eső háztartási cuccok, most 2 hónapig majd én vásárolok és akkor meglátjuk, mennyi az annyi, majd te adod ide a felét".

És akkor majd meglátod. Bár nem értem, ha tőled 120 ezret kér, akkor marad 140 ezred, nehogy azt mondd már, hogy ez elmegy arra, hogy ő elfelejt kenyeret meg brokkolit venni néha, és neked ezért nem telik fodrászra. Csak elcseszed valahova azt a 140 ezret.

máj. 8. 21:30
 62/78 anonim ***** válasza:
56%

Minek házasság egy ilyennel?

Mindig is taszítottak az irigy sóher palik, nem is mennék hozzájuk feleségül.

máj. 8. 21:54
 63/78 anonim ***** válasza:
54%

" a későbbi felesége nem adóstársa. Éppen arról van szó, hogy ez a lakás sosem lesz a feleségé."

Lesz benne tulajdona, mivel közös vagyonból fizetik.

Az adóstárs hogy jön ide? Az nem részesedik soha az adott vagyonból.

máj. 8. 23:52
 64/78 anonim ***** válasza:
79%

Egy gyönyörű házasság, ahol az egyik fél magának gyűjtögeti a vagyont. Lesz majd nagy pofára esés, ha válásr4a kerül a sor.

Remélem kérdező, ha a kedves férjed fáradtan és későn jön haza miután a saját kis gesztenyéjét kapargatta, akkor neki áll és az otthoni munkát is csinálni, mert nehogy már te szolgáld ki, főzz és moss rá, miközben ő magának gyűjtöget. eszem megáll, milyen fa$ok vannak.

Legalább gyereket ne szülj neki.

máj. 9. 00:02
 65/78 anonim ***** válasza:
100%

"Ételre, tisztító szerekre követhetetlen a havi kiadásunk, de én irreálisan soknak érzem,"

legalább egy hónapig közösen vásároljatok és írd fel egy excel táblába mire mennyit költetek. SOk minden ki fog derülni.

Mindent felírni, amit közösen vezstek, amit a férjed vesz, amit te veszel. Mi az hogy követhetetlen? Könyörgöm, ketten vagytok. Nem 100 ember!

máj. 9. 00:06
 66/78 Ghgj ***** válasza:
21%
#59: Te vagy hányinger ember, mert azt gondolod, hogy jogos a kérdező részéről, hogy a tőle egyébként többet dolgozó férje még a jelenleginél is többet toljon alá. Benned semmi empátia nincs a fickóval szemben? Gusztustalan vagy.
máj. 9. 05:34
 67/78 anonim ***** válasza:
41%

Aki azt irja, hogy de ingyen lakik- az viccel? Ezerszer jobban járna hogy nem egy ilyen suttyóval kéne bacakodnia. A férfi meg nem jár jól ha a nő végzi a háztartási munkát meg főz? Basszus akinek ilyen megfordul a fejében az ne is éljen kapcsolatban.

Nő vagyok nekem van ingatlan de eszembe nem jutna még gondolati szinten se ilyen kijelentés...hogy a páromnak igy nem kell albit fizetnie.

máj. 9. 09:34
 68/78 anonim ***** válasza:
100%
Így van. A házasság alatt kifizetett törlesztőre számolt tulajdonrész fele a feleségé.
máj. 9. 09:45
 69/78 anonim ***** válasza:

A Férj pénzügyi tudatosságát az alábbi táblázat és irománnyal szemléltetem megközelítőleg:

50% megélhetés 30% vágyak = Férjnél a lakás+rezsi+kaja+munkába járás.

Bensőségekbe nem látok, szerintem a fenti szabály mentén elvárható összeg alattival számol a férj feleség részéről (130e helyett 120e).

Dicséretes és figyelembe vette a Felesége bevételeinek mértékét.

Maximalizálta 120e ben törlesztőt, rezsit, kaját. (nem megyek bele részletekbe hogy milyen arányban, ha a kaja rész neked rendben van akkor szuper ha nem akkor beszéld meg a Férjeddel)

Pénzügyi bevételek, elosztása:

[link]

50%/30%/20% Férj Feleség

400e Ft 260e Ft

Megélhetés 0,5 200e Ft 130e Ft

Vágyak 0,3 120e Ft 78e Ft

Befektetés 0,2 80e Ft 52e Ft

mellékes Xe Ft 0e Ft

Feleség.

50% megélhetés lakhatás+kaja+munkába járás = 130e helyett 120e ben rögzítve.

A fenntmaradó tervezett összegek amit mindenki szabad belátása alapján rendelkezik:

Férj: 120e+80e+Xe mellékes ami vagy van vagy nincs. = kb 200e +X

Feleség: 10e+78e+52e = 140e

Feleségnek javaslom a következő megjegyzést a következő "elfelejtettem megvennéd szívemre"

Igen drágám, vásárlás után elhozod a bolti számlát és otthon személyesen megbeszélitek. Férfiak vizuálisak, ott a számla feketén fehéren tények.

=> Feleség is tud számolni a fix tervezett fennmaradó összeggel.

Nincs sértődés hó végén mennyi lett a meglepetés költségekkel.

A Terv az nincs mindig szinkronba a megvalósítással, az egyik legnehezebb része az életnek összeegyeztetni másik embertársunkkal aki nem olyan életszinvonalon szeretne élni hóról hóra mint amit más megálmodott.

Szabad akaratod és kötelességed képviselned magad, amikor valamivel nem értesz egyet. Együtt közösen is nézhettek új megoldást. (Nem egymás ellenségei vagytok hanem egymás segítői)

50/30/20 tól ellehet térni, de saját károtokra válik.

Ez az egyik legáltalánosabb irányadó a fenntartható életszinvonalra.

Megélhetés: lakhatás/rezsi+kaja+gyógyszerek+munkába járás ami a munka fenntartásához kell, (nem részletezve a fürdés, mosás, wc papír is ide tartozik)

Vágyak: amik ha vannak örülünk ha nincsenek nem élet feltétel részei, pl autó és költségei, fodrász, kondibérlet, előfizetések, nagyobb TV, nagyobb Hűtő, AirFryer, klima, redőny....

Megtakarítás: Valami kell bármilyen ürüggyel, nyugdíjra kell eltenni kb 10%ot és másik10% akár nyaralásra akár törlesztőbe/befektetésre.

Feleség egyéb költségei

Autó, benzin, fodrász, ruha egyéb. = vágyak. A 78e vagy a 78e+52e vagy fedezi ezen kiadásokat vagy vissza kell lépni.

Autó elad, nincs állandó költség, nincs meglepetés javítások költség

Férj fizetése mellett is luxusnak találom az 1 autó fenntartását nem hogy a 140e ből egyedül fenntarts egy autót és még egyéb dolgokra is jusson.

Hipokratikusan az autó kb 50e-100e/hó vagy Egyszerűséget nézve: benzin ktg*2 vel szoktam számolni = ami viszont irreálisan drágának tűnik.

Tartsuk szem előtt hogy a szervízt nem úszod meg, az autó nem azt mondja hogy kellene egy izzó ha baj van 1000 Ft hanem hoppá hengerfejes lettem adj 250-400e ft ot vagy ócskavas vagyok.

Megtakarítás részeként az alábbiakat ajánlom figyelmetekbe.

-6-12hónyi összkiadási pénzösszeg állampapírban tartva Állami kincstárban = 1% bontási költség a bankoknál ez 2%+minden intézésnek költsége van, ami kincstárban ingyenes. (hozzáférhető ha kell és kamatozik valamennyit mindegy mennyit is, több mint a semmi)

-Egézségpénztár kihasználva a 20% jóváírást max ésszerű befizetés 750e/év, max 150e támogatás, kb 13,5% kedvezményes vásárlásnak felel meg a sarcok levonása után. Szüleitek, Testvéreitek, Család, gyerek mindenkire kiállítható számla opcionálisan.

-Havi 10-20% fizetés arányából eltenni, befektetni, egy részét nagyobb összegeket összevárva ajánlom ETF SP500 dollárban vagy euroban vásárlását mint olcsó nyugdíjmegtakarítási cél (ha mégis kellene és a piac úgy áll akkor eltudjátok költeni idő előtt.. nincs 40 év kötelező lemondás és majd 65-70 évesen meglátjuk mire jutottak)

-Nyugdíj pénztár utolsó 10-15évre érdemes használni kb 50 éves kor előtt ne nyissatok, mert a kezelési költség nagyobb lesz mint az állami támogatás 20% befizetés után/év!

Utána olvasni, kiszámolo.hu

[link]

[link]

-Kockázati életbiztosítás javasolt, hogy pl Férj halála után a lakást ne vigye el a Bank!

Biztosító fedezete rendezze a lakás költségeit és az egyebeket, pl gyerek és átvészelni pár évet gondtalanul.

[link]

-Kerülni a unitlinked életbiztosításokat ami életbiztosítás és megtakarítás.

Személyes meglátásom az hogy terveket írni relatíva könnyű, igényeket állítani is, lecsökkenteni az elvárt életszinvonalat, meghatározni egy összeget max élelmiszerfogyasztásra, anélkül hogy 30/30 nap tudd hogy melyik nap hány Ftért eszel. Innentől nehéz.

feltételezem egyikőtök sem dohányzik és fogyaszt alkholt, édességet, üdítőt, ami számottevő költségként jelenik meg a nem extrának tűnő havi költségek közt.

Az írjuk a költségeket lehet jó, de lassú, és a már elköltött összegek után nehéz visszalépni.

Vagy látod hogy mit eszel előre napokra, vagy hetekre lebontva, (pl egyszerűség kedvéért teletál per nap) vagy nem fogod tudni sem megmondani mennyit költöttél a héten kajára sem

Szerintem ha van hol lakni, és nincs hitel, akkor 150-250e/hó önmagára költve kollégista életmód színvonalra elegendő, semmi extra de megvagyok címmel.

Keveset keres a Feleség, azt gondolom a Férj is.

A Több jobb volna, a Férj rajta van a többért a Feleség pedig javaslom csatlakozzon a többért mozgalomhoz.

Pálya/munkaadó váltással vagy távoktatásban tanfolyam elvégzéssel pálya váltással, pl biztonsági őr, futár, buszvezető, kamionvezető, gyári melós, gyorsétterem. Bármelyik kezdő fizetésnek többnek kell lenni mint 260e de legalább ennyi, 1-2 évvel mögötted pedig jobb fizetés vár.

Szinvonal emeléshez egy kiegészítő,

Amennyivel nő a bevételed, annak legalább a felét ne költsd el minden hónapban.

Itthon a kevés fizetés mellett a fő gond az hogy amennyit keresünk legalább annyit költünk, ebből sem megtakarításra sem befektetésre, sem adakozásra nem adunk.

Ha fizetés megnő 60e el akkor 30at költs el minden hónapban nyugodtan, a másik 30e az menjen egészségpénztár/állampapír/SP500 ETF vagy hiteltörlesztőbe.

Érdemes annál a banknál nyitni értékpapír számlát és TBSZt ahol vagytok, kivéve ez legyen KH vagy Erste.

Ha egyik sem játszik akkor Lightyear, havi 3x ETF költségmentesen megvásárolható és tört részvény is játszik, Ingyenes TBSZ nyitás.

Deviza be és kiutalásokon és váltásokon nyerézskednek, nem biztos hogy a legjobb eladás és vételeket válogatja össze a rendszer.

Könyvelő kell a pénzkivétel adózásához.

máj. 9. 15:58
 70/78 anonim ***** válasza:

50%/30%/20% Férj Feleség

400e Ft 260e Ft

Megélhetés 0,5 200e Ft 130e Ft

Vágyak 0,3 120e Ft 78e Ft

Befektetés 0,2 80e Ft 52e Ft

mellékes Xe Ft 0e Ft

máj. 9. 16:00
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!