Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Összeköltöznétek vele ezek után? Elnéznétek neki a körülményeket tekintve?
A párom még nős, így kezdődött a viszonyunk. (Tudom szemétség stb, de most lépjünk túl rajta).
Már hetek óta tervezgettük, hogy el fogja hagyni a feleségét és összeköltözünk, albérletet is nézett közben, minden rendben volt. De amikor közölte a feleségével, hogy mi a helyzet az odáig fajult, hogy a feleségét eszméletlenül szállították kórházba. Ő azt állítja, hogy a nő esett neki, ő meg csak önvédelemből ütötte meg egyszer, de úgy esett hogy pont beverte a fejét a szekrény szélébe. A kórház feljelentést tett, de szabadlábon van a párom. A szüleim nagyon le akarnak beszélni róla, ők nem hisznek neki, és azt mondják aki egyszer megvert egy nőt az máskor is megfog és hogy fog találni okot hogy rámondhassa hogy én provokáltam ki. Ő ugyanúgy kész összeköltözni velem a lakásba amit talált. Ki kéne tartanom mellette és támogatni vagy igaza van a szüleimnek?
Emberek, nagyon eltértünk a kérdéstől.
A kérdésre válaszolva: nem költöznék (Te se költözz) össze vele, mert robbanékony és ilyenkor nem gondolja át a tette következményeit. Ne higgy annak, amit az esetről Neked ecsetel. Ha mégis összeköltöztök, valószínű, hogy megbánod.
Ffi.
"Ha megalapozott és bizonyított, hogy a nő ütötte verte a férfit abban a pillanatban, és a férfi visszaüt, a nő beveri a fejét, és meghal, még akkor se ítélnék el, mert önvédelem volt."
Kicsit olvass utána szerintem, hogy a Btk. szerint mi minősül jogos önvédelemnek, és legfőképpen annak, hogy mi az "arányosság elve", ami döntő az ilyen esetek elbírálásakor, mielőtt - nyilván jóhiszeműen - valótlanságot jelentesz ki egy nyilvános fórumon.
Az általad leírt esetben akkor nem ítélnék el a férfit, ha a nő részéről a támadás az élet kioltására irányult volna, és arra alkalmas lett volna.
A törvény nem ismerete egy dolog, de azért picit meglepőnek tartom, hogy számodra a hétköznapi józan ésszel és igazságérzettel összeférne, hogy - amennyiben igaz lenne a kijelentésed - a gyakorlatban ez többek között pl. azt jelentené, hogy ha (a példa kedvéért) egy eldurvult párkapcsolati konfliktusban egy 50 kg-os nő ütni-verni kezdene egy 90-110 kg-os férfit, ami sem nem a férfi életének kioltására irányuló bántalmazás, sem nem alkalmas az élete kioltására, és erre a férfi olyan erővel ütné ököllel fejbe, hogy meghal, (vagy mondjuk ennyi erővel szíven szúrná egy konyhakéssel), azt a bíróság jogos önvédelemnek tekintené, és semmi büntetőjogi következménye nem lenne.
Amúgy az arányosság elvén kívül azt is vizsgálja és figyelembe veszi ilyenkor a bíróság, hogy volt-e esetleg más mód, amivel a támadás elhárítható lett volna.
Amire a kérdező által leírt történetben nyilvánvalóan igen a válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!