Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
25 éves páromnak fogalma nem volt az eslő világháború dátumáról, de még az évszázadot sem sikerült eltalálnia. Szerinte ez nem fontos es nem is érdekes. Nekem nagyon kiábrándító ez a hozzáállás, tudatlanság. Szerintetek?
"Talán mert magyar ember vagy, magyarul írsz, és volt egy olyan dolog, hogy Trianon. És kb. úgy öt millió magyart érint, de rokonai révén számtalan más, anyaországi magyar családot is megnyomorított. Szóval, csak milliók mindennapi életét érinti, de mindegy.
Ráadásul az egyik legmélyebb nemzettragédiánk, melynek évfordulóján országszerte rendezvények vannak. Tele van az ország Trianon-emlékművekkel. Ja, és pont tavaly volt száz éve, emiatt számtalan könyv, újságcikk stb. foglalkozott a témával.
És igen, szerintem minimálisan elvárható egy egészséges nemzettudatú embertől, hogy ha mást nem, a világháborúkat, István királyt, meg a nemzeti a sorstragédiákat, illetve a magyar ünnepek háttereit és eseményeit ismerje. Sőt, tudja a Szózat és a Himnusz első bekezdését, illetve el is tudja ezeket énekelni. Ez a nemzetnek nevezett politikai közösségünk alapvetései, és ez nem nacionalista hőzöngés, hanem közmegegyezés.
Egyébiránt véleményem szerint fontosabbak ezek az ismeretek, mint az emelt matematikai tudás. Mert a történelem rólunk, emberekről szól, míg a számok azok számok: nincsen történük, nincsenek érzéseik. Csak vannak."
A matek pont azért (is) szép, mert nincsenek érzelmei. Ott nem merül fel az, hogy egy nemzet siránkozik több mint 100 éves tragédián. Egyébként én jó vagyok humán dolgokból, legalábbis az érzékem megvan hozzá, viszont pont nem zavar, ha nem tudok elsőre alap dolgokat. CSomó dolgot nem ismerek abból amit leírsz na és? Akkor ha ez alapműveltség akkor azok a gonosz számok is azok és nem kell emelt szintig menni, akkor egy normális művelt ember tudja fejből a másodfokú egyenlet megoldóképletét. Tudja a sok művelt ember ezt fejből? Nincsenek érzéseik de akkor a másodfokú egyenlet megoldóképlete és még sok más matekos fizikás dolog is része az alapműveltségnek és van egy sanda gyanúm, hogy nem tudja a nagyrészét ha nem az összeset az a halmaz, akik itt szidják a kérdező pasiját. Az bizonyos értelemben még jó is, hogy a mateknak nincs olyan érzelemdús léte, mint Trianonnak, mert így legalább a valóságra koncentrál az ember, azaz az "érzelemmentes" valóságra. Egyáltalán nem kell tudni Trianon történetét, se István Királyt. Vagy ha ismerni kell ezeket, akkor ismerni kell az alap matekot is, pl a másodfokú megoldóképletét? Tudod fejből ugye? Akkor ennyi erővel ha nem ismered a függvényeket, akkor se vagy művelt. Elvégre olyan világban élsz, ahol a számolás alap, ismerned kell őket. Meg lehet magyarázni, hogy jaj én milyen nagy NEMZETHHY vagyok csak az a helyzet, hogy te is ordítóan műveletlen vagy ha nem töri vagy magyar a kérdés. És a többiek is azok, akik a véleményedet osztják itt. Nem kell tudni ezeket részletesen. Viszont ha valaki ismeri Trianont, attól nem lesz más a helyzete. Hiába ismeri, attól jobb lesz neki? Dehogy lesz jobb.
1. Ott nem merül fel az, hogy egy nemzet siránkozik több mint 100 éves tragédián.
Nem írtam siránkozásról, ezt te teszed hozzá. Az, hogy tudok valamiről, még nem jelenti azt, hogy mindennapot egy hiszekeggyel kezdek: ezt csak te találod ki hozzá. Amiért pont ezzel a békediktátummal példálózok az az, hogy a magyar történelem egy kiemelt, máig ható következményekkel bíró eseménye.
2.
"Akkor ha ez alapműveltség akkor azok a gonosz számok is azok"
Igen, pont az írtam, hogy egy alapvető matematikai tájékozottság mindenkitől elvárható (alapműveletek, százalékszámolás, mértékegységváltás stb.) és bizonyos szintű fizikai-kémia ismeretek is. Egyébként nem tudom, miért van így rászállva a másodfokú egyenletre: azt az iskolán kívül soha nem is láttam, de az ország ezzel ellentétben tele van I világháborús emlékművekkel.
3.
Az bizonyos értelemben még jó is, hogy a mateknak nincs olyan érzelemdús léte, mint Trianonnak, mert így legalább a valóságra koncentrál az ember, azaz az "érzelemmentes" valóságra.
Fú, itt látszik, hogy nagyon-nagyon más az emberképünk. Egyrészt, én úgy hiszem, hogy az érzelmek olyan egyetemes tapasztalatok, amelyek tipikusan az emberi lét velejárói. Az emberi létet megélni talán a legelevenebb tapasztalat mondhatni: az a dolog, amiért érdemes érni. Számomra férfiként is, az ember egy érző lény: ezért is értékes az emberi lény.
Mert én nem akarok egy lelketlen, a világot mozgató Mechanon üzemének egy alkatrésze lenni. Igenis több vagyok, és te is több vagy, mint egy funkció.
Egyébiránt vannak gondolkodók, aki szerint, mivel az érzelmei által éli meg a valóságot, ezért nincsen vagy csak látszólagos objektív valóság: az érzékelésünk torzít. Ebben nem így és nem feltétlen hiszek de az biztos, hogy a matematikai világában talán az ember kiszámíthatónak, stabilnak véli a világot, de az emberek világát, az érzéseket nem lehet számszerűsíteni. Azt csak át- és megélni lehet.
4.
"Meg lehet magyarázni, hogy jaj én milyen nagy NEMZETHHY vagyok"
Ezt meg miből vetted? :D Pont hogy nem vagyok az, egy NEMZETHHY, ők gyakran pont nincs tisztában a történelemmel :D
5.
Viszont ha valaki ismeri Trianont, attól nem lesz más a helyzete. Hiába ismeri, attól jobb lesz neki? Dehogy lesz jobb.
Egy előző válaszomban elmondtam, hogy Trianon, vagy más történelmi ismeretek nélkül nem látod az összefüggéseket, társadalmi folyamatokat. Választópolgárként emiatt könnyebben befolyásolható vagy, ami nem jó.
6.
Én nem tudom pontosan, hogy mikortól számít valami általános műveltségnek, viszont a történelme az minden nemzetnek más és más, viszont a fizikai törvények meg a matek ugyanaz az egész világon.
Nem is Uganda 14.sz. történetét kértem rajtad számon, hanem egy, a közös hazánkat meghatározó tragédiát. Igenis, a műveltség része egy alapfokú történelmi ismeret. Nem akarok képmutató lenni, noha szeretem a törit, én is sokat felejtettem, sok évszámra nem emlékszem pontosan. De különbség van aközött, hogy valaki nem emlékszik a első rigómezei csata pontos idejére, vagy arra, hogy nem tud semmit Trianonról, vagy Mátyás királyt legalább században nem tudja hova tenni. Lefordítom matematikára: az, hogy nem tudsz összeadni, meg nem tudod a másodfokú egyenlet megoldó képletét, nem ugyanakkora probléma. Van köztük különbség.
7.
Viszont engem az zavart meg az irományaitokban külön, hogy szerintetek akkor valaki műveletne. Erről írtam részletesen de akkor most mondom nektek, hogy sok mérnök ember se tudná ezt fejből.
Hát nézd, amikor egyetemisták azt magyarázzák, hogy a Holdon nincsen gravitáció, és emiatt az elengedett toll lebeg, az ugyanolyan vérciki és ugyanúgy azt mondanám, hogy nem feltétlen a legélesebb kés a fiókban...
Egyébként, még az se baj, ha valaki műveletlen, ettől még lehet egy rendes, becsületes, értékes ember. Lehet valaki vonzó számára, sőt a kérdezőnek lehet ez a srác élete szerelme, csak emiatt nem mondanám, hogy dobja. De ettől még ne csináljunk úgy, hogy ez rendben van, vagy hogy ne is legyen szükség általános tudásra, meg ne legyenek minimumdolgok, amiket elvárunk, elvárhatunk, csak, hogy valaki ne érezze magát rosszul. Ez egy posztmodern viszonylagosság: nem az érzéseid határozzák meg az igazadat. Nem! Mondjuk ki, ami tisztán látható: a kérdező barátjának nem fontos alapvetőn dolgokat tudnia a magyar történelemből. Ez a közfelfogás szerint műveletlenség. Az, hogy ez baj, vagy nem baj, mindenki értékítélete alapján döntse el. Én úgy gondolom, hogy baj, de nem tragédia: mindenki más háttérből jön, más családból. Engem inkább a szűklátókörűség és a tudatlanságra való kimondatlan büszkélkedés, ami zavar.
Köszönöm a beérkezett válaszokat! Örülök, hogy sokaknak átjött az aggodalmam, ami a tudásvágy hiánya, illetve ezáltal fontos gazdasági/társadalmi folyamatok át nem látása.Nem feltétlenül a kiragadott évszám, bár fontos az idősíkok átlátása is.
Ha már ennyire aktív maradt a kérdés, akkor megkérdezném, hogy Ti mit gondoltok, mi tartozik/mik tartoznak az alapvető műveltséghez? Mi az ami nem,de mégis túl van értékelve?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!