Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
25 éves páromnak fogalma nem volt az eslő világháború dátumáról, de még az évszázadot sem sikerült eltalálnia. Szerinte ez nem fontos es nem is érdekes. Nekem nagyon kiábrándító ez a hozzáállás, tudatlanság. Szerintetek?
61
A parciális deriválás nem egyenlő azzal, hogy tudod, hogy mikor volt az első világháború, és kb. tudod, miről szólt.
Most mondjuk választás előtt mérlegeled a pártok programját (jó tudom, nincsenek olyanok, hogy pártok meg programok, de képzeljük el). Hogy döntöd el, hogy fontos neked a határontúliak támogatása, ha azt se tudod, mi az, hogy Trianon? Ez azért fajsúlyos kérdés, és egy hétköznapi ember találkozhat vele. Szemben mondjuk a parciális deriválás témakörével, amit még gimnáziumba is csak emelt szinten tanítanak. A kettőt összehasonlítani alma és körte esete...
"A parciális deriválás nem egyenlő azzal, hogy tudod, hogy mikor volt az első világháború, és kb. tudod, miről szólt.
Most mondjuk választás előtt mérlegeled a pártok programját (jó tudom, nincsenek olyanok, hogy pártok meg programok, de képzeljük el). Hogy döntöd el, hogy fontos neked a határontúliak támogatása, ha azt se tudod, mi az, hogy Trianon? Ez azért fajsúlyos kérdés, és egy hétköznapi ember találkozhat vele. Szemben mondjuk a parciális deriválás témakörével, amit még gimnáziumba is csak emelt szinten tanítanak. A kettőt összehasonlítani alma és körte esete..."
Az első világháború kezdeti évét tudtam fejből, viszont a végét nem. Biztonságom kedvéért rákerestem, az elejét jól tudtam. Szerinted elvárható, hogy pl egy mérnök diplomás ember, aki most 30 éves, tudja azt fejből, amit több mint tíz éve hallott? A pártok programjában ha benne van a határon túliak támogatása, akkor oda kell még gazdasági meg midnenféle egyéb dolog is, amit meg azok nem tudnak, akik szerint ezt midnenkinek tudnia kell. A parciális deriválást direkt sarkított példának írtam. Azt akartam mutatni vele, hogy másnak meg olyan dolgok alapok, amiket azok az emebrek nem tudnak, akik szerint ezt kell tudni kötelezően. Jó, akkor az emelt szintű anyag. Akkor az ciki, ha valaki meg a másodfokú egyenlet megoldóképletét nem tudja fejből? Nagyon sok alapműveltségi kérdés lenne, amit a kérdező nem tudna, hidd el. Lefogadom, hogy nagyon sok alap matek dolgot nem tudna fejből. AZ első világháború kezdetét mint írtam tudom de azt így rendesen nem, hogy miről szólt. Baromi rég tanultam. Kit érdekel? Van nekem más dolgom.
66
Talán mert magyar ember vagy, magyarul írsz, és volt egy olyan dolog, hogy Trianon. És kb. úgy öt millió magyart érint, de rokonai révén számtalan más, anyaországi magyar családot is megnyomorított. Szóval, csak milliók mindennapi életét érinti, de mindegy.
Ráadásul az egyik legmélyebb nemzettragédiánk, melynek évfordulóján országszerte rendezvények vannak. Tele van az ország Trianon-emlékművekkel. Ja, és pont tavaly volt száz éve, emiatt számtalan könyv, újságcikk stb. foglalkozott a témával.
És igen, szerintem minimálisan elvárható egy egészséges nemzettudatú embertől, hogy ha mást nem, a világháborúkat, István királyt, meg a nemzeti a sorstragédiákat, illetve a magyar ünnepek háttereit és eseményeit ismerje. Sőt, tudja a Szózat és a Himnusz első bekezdését, illetve el is tudja ezeket énekelni. Ez a nemzetnek nevezett politikai közösségünk alapvetései, és ez nem nacionalista hőzöngés, hanem közmegegyezés.
Egyébiránt véleményem szerint fontosabbak ezek az ismeretek, mint az emelt matematikai tudás. Mert a történelem rólunk, emberekről szól, míg a számok azok számok: nincsen történük, nincsenek érzéseik. Csak vannak.
A te állításod, hogy mindenkinek más a habitusa, más érdekli, más tudásanyag a fontos (ha jól értem). Ez a fajta relativizálás szerintem nem jó. Én azt állítom, hogy van azért az általános műveltségnek egy olyan szintje, ami azért elvárható. Természetesen, ennek mértékén lehet vitatkozni, amellyel egyet is értek. Nem tartom egészségesnek a magolásra épülő oktatáspolitikai szemléletet, és nem tartom elvárhatónak, hogy mondjuk mindenki tudja, Petőfi Sándor melyik városokban tanult. De azt igen, hogy Nemzeti Dalt ő írta, és végül a forradalmi szellem miatt hunyt el, mert a magyar költészet kiemelt alakjáról beszélünk. Hasonlóan a matematikában az alapszámításokon kívül a százalékszámítás, mértékegységváltás fontos.
Szóval igen, abban igazad van, hogy nagyon sok műveltségi kérdés van, amit nem tudunk: ez nem jelenti az, hogy azért ne lehetne egy olyan információhalmaz, amely különféle okok miatt MINDENKINEK tudnia kell. Írni, olvasni, számolni, az egyetemes és a magyar történelem egyes fordulópontjait, korszakait és a térképet ismerni (ha nem is mindent, legalább a főbb dolgokat). És még nem beszéltem idegennyelv-tudásról.
68
Igen, mennyivel előrébb járnánk? Mi a válaszod: szerintem nem a történelmi emlékezet miatt tart itt az ország. Esetleg a történelmi sérelmi identitáspolitika miatt igen, de erre meg nem az a válasz, hogy szarjuk le a múlt traumáit, hanem dolgozzuk fel, emlékezzünk, tanuljunk belőle. Meg, ha érzékenyek és megértőek lennék a székelyekre, akiknek a temetőjét meggyalázzák a román nacionalisták, vagy ha végre közismert és elfogadott lenne az a tény, hogy Auswitz a legnagyobb magyar temető, akkor hol tartanánk!?
Ha már Trianon, egy gyakorlati következményre hívnám fel a figyelmet. Nyugat-Európában egy regionális nagyváros 500-800 ezer fő lakja. Emiatt például nem kérdés, hogy egy nagy, felszerelt kórház hova kerüljön. Viszont, Magyarországon a második legnagyobb város Debrecen 200 ezer fő körül van. Vagyis, bármilyen kórházreform a meglévő ellátások központosítása érdeksérelemmel jár. Tessék, itt van egy Trianonból következő, de jövőbe tekintő gondolat és jajtrianon. Egy alapvető tudás még nem nyavalygás, hanem tájékozottság: nem mosd össze a kettőt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!