Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Hogy vegyem rá a férjemet?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogy vegyem rá a férjemet?

Figyelt kérdés
Fèrjem kisvàrosi ember, egy-kèt szòt furcsàn ejt, fèlek a kisfiam is ìgy tanulja meg. Hogyan bìrjam rà a fèrjemet a szèp ejtèsre? Gondolok itt ilyenre pl: egyed (edd), vigyed ( vidd), màma (ma)..enyimè, tiedè... stb engem ez annyira elkeserìt :(
2014. aug. 18. 19:59
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
65%

- Éssapám, kié az a nagy karéj?

- Ettéd fiam, ha megeszed.

- De kicsi...

2014. aug. 18. 21:43
 32/48 anonim ***** válasza:
79%
Az "enyimé" helytelen, nem tájszólás. A "vigyed" tökéletesen helyes. Van különbség azért... Ha a férj kiejtése nem zavart eddig, akkor lehet késő ezen vekengeni. A én párom is mond tájszólásban szavakat, ami helytelen azt kijavítom, ami tájszó azt nem. Őt nem zavarja.
2014. aug. 18. 22:08
 33/48 anonim ***** válasza:
92%
Én egy palóc jányka vagyok kedves kérdező! Hát elhiheted, hogy itt aztán vannak furcsa kifejezéseink, szavaink (máma, eriggyé má', hónap(holnap), oszt mér? kalincs, veder, fúrik, gyújtsd be az autót, há', -nyi végződések pl. aludnyi, az a és á betű kiejtése, sorolhatnám reggelig :) Kevesen tudják, de ez a jellegű beszéd/kiejtés az igazi ízes, régi magyar nyelvjárás, amit még az őseink beszéltek :) Természetesen én is megtanultam a "normális" beszédet. Pl. hogyha Magyarországon vagyok, akkor odafigyelek, mondhatnám úgy is, hogy "moderálom" magam, mivel tudom, hogy sokan nem értik ezt a nyelvjárást, furcsán néznek, de eszemben sincs letagadni soha! Sőt, általában a fiúknak nagyon tetszik, ahogy beszélek, mert azért hallani a különbséget, de hidd el, én is tudok szépen, választékosan beszélni, hisz tanult ember vagyok, jártam iskolába, tudom a helyes szóhasználatot :) Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem esik ki a kapa a számból, sosem volt ebből problémám, pedig Magyarországra járok egyetemre. Itthon persze jobban elengedem magam,de semmi pénzért nem adnám a tájszólást, mert ez is én vagyok, ráadásul a nyelv nagyon összeköti az itteni magyarságot. Ne féltsd a kisfiadat, meg fogja tanulni a rendes szóhasználatot is... Ne törődj senki ostoba véleményével, inkább szeresd a férjed nyelve járását, minek generálod a feszültséget? Nem tudom mennyire ismered a Belga zenekart, nekik van egy nagyon mókás daluk, a címe: Készüljél fel a hangulatra. Hallgasd meg és legyen jó kedved tőle, van rosszabb is, mint a férjed! :D
2014. aug. 18. 22:17
 34/48 anonim ***** válasza:
70%

Utolsó!

Ez SZÉP VOLT!!

2014. aug. 18. 22:48
 35/48 anonim ***** válasza:
50%
Úgy is az fogja befolyásolni később, hogy a közösség, amiben él, hogy beszél, nem csak ti, max. az elején fogja csúnyán ejteni, de az "meg se kottyan", mert ráfoghatjátok arra, hogy gyerek és még nem beszél olyan tisztán.
2014. aug. 18. 22:48
 36/48 anonim ***** válasza:
95%

Kérdező!

Nem szégyelled magadat??!

2014. aug. 18. 22:49
 37/48 anonim ***** válasza:
100%
Egy felvidéki kisfaluból származom. Olyan tájszólással beszélnek a szüleim, hogy a budapesti feleségem sokszor alig érti őket. Amikor felkerültem egy kisvárosba középiskolába, körberöhögtek a bemutatkozásom után. Ma az egyik legnagyobb magyar színház színésze vagyok, elvégeztem a főiskolát, és szebben beszélek magyarul, mint bármelyik pesti. Viszont, ha hazamegyek, egy nap után visszaáll a nyelvem akaratlanul is a tájszólásra. Miért gond az, ha valaki színesebben tud beszélni, mint a sablonos? Idővel úgy is úgy fog beszélni, ahogy neki megfelelő, és amilyen a környezete. Hogy kiröhögtek akkor? Most nem nevetnek rajtam. Akkor pedig nevettem velük, és azonnal megkedveltek. Ennyi.
2014. aug. 18. 23:57
 38/48 anonim ***** válasza:
45%
tök mind, mert a suliban valamikor úgyis kicikizik egymást, vagy a beszéd vagy a ruha, vagy akármi miatt.
2014. aug. 19. 08:07
 39/48 anonim ***** válasza:

Ahaha... Párom pesti, én debreceni. Sokat mulatott rajtam, mikor "kizártam a gázt" vagy "ott körül járt az idő", esetleg kérdeztem, hogy "jösztök"? De sosem bántott érte. Nyilván viccelődött, de én meg mindig mondtam neki, hogy a pósta meg a bendzin se teljesen magyar szavak ám. :D Ja meg a kőrút. Hát az milyen gyönyörű.

Sose szégyelld a férjed és a gyereked. Hidd el, ha felvállalod a "tájszólását" vagy akármit, akkor senki nem fog törődni ezzel. Akkor fognak megszólni, ha te is foglalkozol ezzel.

2014. aug. 19. 08:12
 40/48 anonim ***** válasza:
Hellyel közzel hasonló a helyzet nálunk is! Az én férjem is tud olyanokat mondani, hogy néha csak kerekedik a szemem, de nem zavar. Sőt néha poénkodunk vele. A gyerkőcök meg mivel velem töltenek több időt, így a beszédet igazán tőlem tanulják. Egyszer se hallottam még a gyerekemet, hogy úgy fejezte volna ki magát ahogy az édesapja szokta.
2014. aug. 19. 09:08
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!