Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy vegyem rá a férjemet?
Figyelt kérdés
Fèrjem kisvàrosi ember, egy-kèt szòt furcsàn ejt, fèlek a kisfiam is ìgy tanulja meg. Hogyan bìrjam rà a fèrjemet a szèp ejtèsre? Gondolok itt ilyenre pl: egyed (edd), vigyed ( vidd), màma (ma)..enyimè, tiedè... stb engem ez annyira elkeserìt :(2014. aug. 18. 19:59
31/48 anonim válasza:
- Éssapám, kié az a nagy karéj?
- Ettéd fiam, ha megeszed.
- De kicsi...
32/48 anonim válasza:
Az "enyimé" helytelen, nem tájszólás. A "vigyed" tökéletesen helyes. Van különbség azért... Ha a férj kiejtése nem zavart eddig, akkor lehet késő ezen vekengeni. A én párom is mond tájszólásban szavakat, ami helytelen azt kijavítom, ami tájszó azt nem. Őt nem zavarja.
33/48 anonim válasza:
Én egy palóc jányka vagyok kedves kérdező! Hát elhiheted, hogy itt aztán vannak furcsa kifejezéseink, szavaink (máma, eriggyé má', hónap(holnap), oszt mér? kalincs, veder, fúrik, gyújtsd be az autót, há', -nyi végződések pl. aludnyi, az a és á betű kiejtése, sorolhatnám reggelig :) Kevesen tudják, de ez a jellegű beszéd/kiejtés az igazi ízes, régi magyar nyelvjárás, amit még az őseink beszéltek :) Természetesen én is megtanultam a "normális" beszédet. Pl. hogyha Magyarországon vagyok, akkor odafigyelek, mondhatnám úgy is, hogy "moderálom" magam, mivel tudom, hogy sokan nem értik ezt a nyelvjárást, furcsán néznek, de eszemben sincs letagadni soha! Sőt, általában a fiúknak nagyon tetszik, ahogy beszélek, mert azért hallani a különbséget, de hidd el, én is tudok szépen, választékosan beszélni, hisz tanult ember vagyok, jártam iskolába, tudom a helyes szóhasználatot :) Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem esik ki a kapa a számból, sosem volt ebből problémám, pedig Magyarországra járok egyetemre. Itthon persze jobban elengedem magam,de semmi pénzért nem adnám a tájszólást, mert ez is én vagyok, ráadásul a nyelv nagyon összeköti az itteni magyarságot. Ne féltsd a kisfiadat, meg fogja tanulni a rendes szóhasználatot is... Ne törődj senki ostoba véleményével, inkább szeresd a férjed nyelve járását, minek generálod a feszültséget? Nem tudom mennyire ismered a Belga zenekart, nekik van egy nagyon mókás daluk, a címe: Készüljél fel a hangulatra. Hallgasd meg és legyen jó kedved tőle, van rosszabb is, mint a férjed! :D
35/48 anonim válasza:
Úgy is az fogja befolyásolni később, hogy a közösség, amiben él, hogy beszél, nem csak ti, max. az elején fogja csúnyán ejteni, de az "meg se kottyan", mert ráfoghatjátok arra, hogy gyerek és még nem beszél olyan tisztán.
36/48 anonim válasza:
Kérdező!
Nem szégyelled magadat??!
37/48 anonim válasza:
Egy felvidéki kisfaluból származom. Olyan tájszólással beszélnek a szüleim, hogy a budapesti feleségem sokszor alig érti őket. Amikor felkerültem egy kisvárosba középiskolába, körberöhögtek a bemutatkozásom után. Ma az egyik legnagyobb magyar színház színésze vagyok, elvégeztem a főiskolát, és szebben beszélek magyarul, mint bármelyik pesti. Viszont, ha hazamegyek, egy nap után visszaáll a nyelvem akaratlanul is a tájszólásra. Miért gond az, ha valaki színesebben tud beszélni, mint a sablonos? Idővel úgy is úgy fog beszélni, ahogy neki megfelelő, és amilyen a környezete. Hogy kiröhögtek akkor? Most nem nevetnek rajtam. Akkor pedig nevettem velük, és azonnal megkedveltek. Ennyi.
38/48 anonim válasza:
tök mind, mert a suliban valamikor úgyis kicikizik egymást, vagy a beszéd vagy a ruha, vagy akármi miatt.
39/48 anonim válasza:
Ahaha... Párom pesti, én debreceni. Sokat mulatott rajtam, mikor "kizártam a gázt" vagy "ott körül járt az idő", esetleg kérdeztem, hogy "jösztök"? De sosem bántott érte. Nyilván viccelődött, de én meg mindig mondtam neki, hogy a pósta meg a bendzin se teljesen magyar szavak ám. :D Ja meg a kőrút. Hát az milyen gyönyörű.
Sose szégyelld a férjed és a gyereked. Hidd el, ha felvállalod a "tájszólását" vagy akármit, akkor senki nem fog törődni ezzel. Akkor fognak megszólni, ha te is foglalkozol ezzel.
40/48 anonim válasza:
Hellyel közzel hasonló a helyzet nálunk is! Az én férjem is tud olyanokat mondani, hogy néha csak kerekedik a szemem, de nem zavar. Sőt néha poénkodunk vele. A gyerkőcök meg mivel velem töltenek több időt, így a beszédet igazán tőlem tanulják. Egyszer se hallottam még a gyerekemet, hogy úgy fejezte volna ki magát ahogy az édesapja szokta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!