Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy vegyem rá a férjemet?
Itt Pesten is használják ezeket a szavakat. EZ nem helyfüggő, hanem az iskolázottságtól függ. Persze bizonyos helyeken, lehet, a tanultabbak is használják őket, nem tudom, de a fiad majd úgyis megtanulja a köznyelvi alakokat. Ne izgulj ezen.
Amúgy, amikor megismerted a férjed, akkor nem zavart?
Ezek közül az "enyimé", és a "máma" egyedül ami nem szép.
Az "egyed", és az "edd" is megfelelő, teljesen nyelvhelyesség szempontjából, sőt irodalmon és nyelvtanon még példálőztunk is vele,mkülön feladat volt a felszólító mód hosszu és rövid változata.
1-2 szóról le lehet szoktatni, de mindenről nem..
Semmi köze a kisvárosiassághoz, pl az "enyimé" az teljesen bp-i .. Főleg a rákoscsabaiak használják( egymástól függetlenül onnan hallottam, plusz Dorog környékéről származóaktól
Szerintem a enyimè, tiedè-t kéne csak megváltoztatni a többivel nincs semmi gond.
Azt városban is simán használják.
Kedves kérdező!
-A fiadnak semmi hátránya nem lesz ebből. Amúgy sem biztos, hogy úgy fog beszélni, ahogy az apja.
-Pont nemrég olvastam a HVG-ben, hogy a tájszólás kezd menő lenni, a brit, finn, svéd tévécsatornák egyre szívesebben alkalmaznak tájszólással beszélő riportereket ellensúlyozva a globalizáció hatását.
(2014. 30. szám 32.oldal Tájnyelv a médiában)
-Szerinted ciki Reisz András meteorológus? Szerintem nem, sőt örülök, hogy vesztett sterilitásából a magyar média. Éljen a sokszínűség.
Megértem, hogy cikinek tartod, nálunk az egyetemen is kicikizték a vidékieket. Ahogyan biztosan falun is kinevetnek minket a fregoli stb. szavakért.
Az enyimé, tiedé és a máma tényleg iskolázottság függvénye, de a vigyed, egyed, az a szebb formája a szavainknak. Anyukám vidéki, apukám nagyvárosi, anya, ha otthon van vidéken így beszél: adjál egy almát! mink már itt vagyunk, stb, de a városban rendesen beszél:)
A gyereked csak a párodtól hallja majd tájszólással, tőled és mindenki mástól simán, így nem a párodé fog győzni, nyugi:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!