Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Hogy működik a házassági...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogy működik a házassági szerződés? Ha nem írom alá mi lesz? Ha elmegyünk a párommal, meg 2 tanúval, akkor az anyós tud mit tenni?

Figyelt kérdés
2010. máj. 11. 09:20
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/104 anonim ***** válasza:
100%

Mi a törvényes öröklési sorrend?

A törvényben meghatározott örökösök a törvényben megjelölt sorrendben válnak örökössé. Ez a sorrend kivételt nem engedő, szigorú rangsor, amely alapján a törvényben előbb álló személyek az öröklés tekintetében megelőzik a mögöttük állókat.

1.) a leszármazók törvényes öröklési sorrendje:

A törvényes öröklés sorrendjében első helyen a lemenő egyenes ági rokonok öröklési jogi igényei szerepelnek, leszármazási fokok szerint, a helyettesítés elvének megfelelően. A leszármazók mellett a házastárs haszonélvezeti jogot örököl.

a.) a gyermekek öröklése:

- Valamennyi gyermek fejenként egyenlő arányban örököl.

- A gyermeki kapcsolatot a Csjt. szabályozza. Alapvető elv, hogy a gyermek az apa után akkor örököl, ha a családjogi státusza tisztázott. Ennek megfelelően a házasság érvénytelensége a gyermek törvényes öröklési kapcsolatát nem érinti, ugyanakkor az apaság vélelmének megdöntése már igen (lásd: családjogi honlap).

b.) távoli leszármazók törvényes öröklése:

Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett személy gyermekei örökölnek. (helyettesítési elv)

c.) házastárs törvényes öröklése

Az özvegy törvényes öröklésének jogi alapját az örökhagyóval fennálló házassága teremti meg. Az özvegy azonban akkor is kiesik az öröklésből, ha az örökhagyó halálának időpontjában a házastársi életközösség nem állott fenn és annak visszaállítására sem lett volna mód.

- állagörökösként: A magyar jog az özvegyet csak leszármazók hiányában tekinti állag(=tulajdon)örökösnek. Ebben az esetben azonban az ági vagyon kivételével az egész hagyaték őt illeti.

- özvegyi jogosultként: Leszármazók mellett a házastársat özvegyi jog illeti meg. Vagyis a hagyaték tulajdonjogát a leszármazók szerzik meg, azonban az özvegyet haszonélvezeti jog illeti meg ezen a vagyonon. Az özvegyi jog az ági vagyonra is kiterjed.

2010. máj. 11. 09:56
 12/104 A kérdező kommentje:
Én azért gondolom,hogy alá akarják velem íratni,mert már 7 hónapja vagyok a párommal és nem kíváncsiak rám,nem akarnak elfogadni!De bezzeg akitől a 2 gyereke van a páromnak(nem is voltak megesküdve)ő oda mehet hozzájuk,vele jóba vannak,és az anyósék is átmennek hozzájuk!Eddig munkanélküli voltam,most ahogy ideköltöztünk a párommal,az após megmondta a páromnak,h csak akkor maradhatunk itt ha én is elmegyek dolgozni!
2010. máj. 11. 09:58
 13/104 anonim ***** válasza:
73%

Mondjak valamit???

Szerintem te egy rohadt nagy k**** vagy akinek büdös a munka és jó lenne egy kis hasznot huzni a házaságából!

2010. máj. 11. 10:00
 14/104 anonim ***** válasza:
92%

Miért baj hogy szeretik az unokájuk anyját?

Miért kéne összeveszniük vele azért mert elváltak?

Miért kéne örülniük annak hogy a fiuk összejött egy munkanélküli nővel akinek még egy gyereke is van?

Te eddig hol laktál? Nincs lakásod, nincs pénzed?

2010. máj. 11. 10:01
 15/104 anonim ***** válasza:
14%

Minek kell leqrvázni a kérdezőt? Semmi közötök a magánéletéhez. Válaszolj a kérdésére, ha nem tudsz, lapozz, és kész. Úristen, mi ez? Segítségnyújtó, kérdésfeltevő oldal, vagy hiperprimitív emberek gyülekezete?

Kérdező, ha elmész a pároddal és 2 tanúval összeházasodni, anyós semmit nem tud tenni. Haszonélvezet addig tart, amíg az öregek meg nem halnak, utána megszűnik, nem öröklődik. Te csak akkor örökölnél a férjed után, ha nem lenne gyereke. Ha van gyereke, akkor a feleség nem örököl, mert a gyerek megelőzi a feleséget az öröklési sorrendben. Ebben az esetben te már nem örökölhetsz, mivel a párodnak van gyereke. Ha lesz közös gyereketek, ő örököl, amikor párod meghal, annyi részre osztják a vagyonát, ahány gyereke van. Tehát, ha nektek csak 1 gyereketek lesz, akkor ő a vagyon egyharmadát fogja örökölni. Én azt javaslom, menj el egy ügyvédhez, és kérdezd meg mik a lehetőségeid. Mert alapesetben a férj halála után jár neked a haszonélvezeti jog, viszont mivel itt már a szülők a haszonélvezők, ezért nem tudom, hogy fel lehet-e venni még egy haszonélvezőt a listára, illetve lehet, hogy a korábbi haszonélvezők megelőzik a későbbi haszonélvezőket. Házassági szerződés két ember megállapodása, anyóséknak semmi köze hozzá. Ha mégis sor kerül rá, ajánlom, keress fel előtte egy ügyvédet, ő pontosan el fogja mondani, mit kell beleíratnod ahhoz, hogy ne járj rosszul.

2010. máj. 11. 10:11
 16/104 anonim ***** válasza:
50%

Szerinted a férjed ugyanígy feni a fogát a te vagyonodra?

Ha nem írod alá, akkor nem lesz házassági vagyonszerződés, de gyanítom házasság sem.

2010. máj. 11. 10:13
 17/104 A kérdező kommentje:
Mielőtt megismerkedtünk albérletbe laktam,aztán az önkormányzati volt,onnan el kellett jönnöm,átköltöztünk egy másik albérletbe,ahonnan eljöttünk mert DUPLÁJÁRA emelték vna a bérlet!És így jöttünk ide!A párom anyja akarja a házassági szerződést,nem a párom!Az apóssal már találkoztunk egyetlen egy alkalommal,de semmi több!Régen mikor a párom lakott itt a családjával átjárt az anyós,sztem még piszkálta is az "elődömet",de most erre sem néz meg semmi!A házon hitel van,amit szintúgy az anyósék fizetnek,mi álljuk a rezsit!
2010. máj. 11. 10:30
 18/104 anonim ***** válasza:
100%

Nem is vagy benne biztos hogy lesz-e házassági szerződés?

Csak azt gondolod?

Ha olyan a tartalma ami megfelel akkor aláírod, ha nem olyan akkor eldöntheted hogy aláírod vagy éled külön az életed mint eddig

2010. máj. 11. 10:35
 19/104 anonim ***** válasza:
100%
Mivel nincs vagyonod,nincs pénzed igazából téged hátrányosan nem érinthet a szerződés
2010. máj. 11. 10:36
 20/104 A kérdező kommentje:
De az anyósék utálnak,szerintem és azért akarják h írjunk ilyet,mert mdent az unokáknak akarnak!Ha nekem lenne a páromtól gyerek,megmondták,h mihelyst terhes leszek,mindent a másik 2 unoka nevére íratnak!Akkor mi ez ha nem utálkozás felém?
2010. máj. 11. 10:38
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!