Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Felvetted a férjed nevét? Ha igen, milyen formában, és miért döntöttél pont amellett?
Szia!
15.én lesz 9 éve, hogy házasodtam. Akkoriban a divat az volt, hogy felveszem a férjem nevét -né toldalékkal és utána az én nevem került. Mindenképpen meg akartam tartani az eredeti nevem, de a párom része is akartam lenni azzal, hogy felveszem az övét. Én úgy gondolom, hogy a férjük vezetéknevét (pl. A férj Kiss Gábor, akkor a feleség Kiss Edina lesz) csak abban az esetben veszik fel a lányok, ha valami nagy baj volt a családjukban és gondolni sem akarnak többet arra a névre, amivel le kellett élniük x. évet. Nekem erre egy munkatársam a példa. Meg sokan nem akarják a -né változatot, mert az már elavult. Dehát Mo-on élünk és itt ez volt a szokás, nem értem, miért kell mindenen változtatni állandóan.
Én nem vettem fel a férjem nevét.
Ennek több oka is volt:
1. a férjem elvált az exe használta a klasszikus formában, valamint K-né X y. Mivel nem akartam a második K-né lenni, ezért ez kilőve. Ráadásul volt olyan időszak mikor mindannyian egy munkahelyen dolgoztunk, mi a kis család:))
2. Maradt a férjem vezetékneve + az én keresztnevem.
29 évesen mentem férjhez, megszoktam már a saját nevemet és szeretem is. Belegondoltam, hogy hány szerződésem van amit a vezetéknevem megváltoztatása miatt kellett volna átíratnom (pl: folyószámla - ami egyben új bankkártyát is jelent, balesetbiztosítás, magánnyugdíjpénztár, építési engedély, stb.), ráadásul az új okmányok kiadással jártak volna. 7 hónapos terhesen, építkezés kellős közepén sem időm, sem pénzem nem lett volna ezeket intézni.
Semmiképpen sem akartam "né" lenni, így legalább könnyebben tudtam a férjemet meggyőzni, hogy miért jó az nekünk, ha nem vesz engem a nevére. A gyereket természetesen úgy hívják, mint az apját.
Habár már hét éve vagyunk házasok, de azért még minden második hónapban felmerül a vezetéknév probléma. Éppen a napokban mondta a lányunk, aki hét éves lesz, hogy már én is olyan lüke vagyok, mint ők ezért tiszteletbeli K-nak fogadnak.
Amúgy vannak hátrányai: ha telefonálni kell az oviba, mert a gyerek lebetegedett, akkor ez így hangzik x.y. vagyok t.r. anyukája a 3. csoportból. És ez négy éven keresztül, mert a szülőket csak úgy tudják, hogy Kiss apuka vagy Kiss anyuka. És ez gondolom majd így lesz 12 éven keresztül, amíg iskolába fog járni. Az nem túl közeli ismerőseinknek, akiket a férjem révén ismerünk szintén úgy kell bemutatkozni: x.y. vagyok k.laci felesége.
De nem bántam meg. Mindig is úgy éreztem, hogy ha né-sítve lennék, akkor az identitásomat veszíteném el. Vízöntő vagyok és nagyon nagy a szabadságvágyam, ebben a kérdésben is.
Javaslat: azért ezt nem árt jó előre megbeszélni a pároddal, az én férjemnek nagyon nehéz ezt elfogadni.
:D Mi még nem vagyunk házasok, de a névprobléma már fennáll.
A párom ragaszkodik, hogy xy-né legyek (régies gondolkodásmód, másba nem is menne bele), én meg tartom magam annyira önállónak, hogy ne csak amolyan oldalkocsis megoldás legyek.
A saját nevem akarom megtartani. Ezt kaptam a szüleimtől, így ismerkedtünk meg, a sok papírozgatás-pénzköltés nélkül is ezzel a névvel szeret, akkor minek változtatni? Büszke vagyok a családi és a kereszt nevemre. :)
Igaz mi még házasság előtt vagyunk, de már határozott elképzelésünk van a nevekről. Legyek én Szabó Katalin, ő meg Kovács Péter. A vőlegényem nem akarja,meg én sem, hogy -né legyek, az olyan ódivatú,pláne Kovács Péterné-ként:). Az én családi nevem is ritka és ragaszkodom hozzá, ezért Kovács Katalin sem leszek.Viszont szeretném jelezni, hogy férjnél vagyok, ezért Kovács-Szabó Katalin leszek. A bátyám felesége fordítva csinálta, ha Szabó István a bátyám és Varga Mária a sógornőm, akkor a sógornőm Varga-Szabó Mária lett.
Mivel egyedi a családnevünk, és hátha bátyámnak nem lesz fia, aki továbbvinné a családnevünk, ezért szeretném ha a gyerekünk is Kovács-Szabó lenne, de ez még tárgyalás tárgya, sajnos a nagyszülők között vannak olyan régimódiak, akik úgy gondolják, ha a gyerek az anyja nevét viseli, akkor azt fogják gondolni az emberek, hogy nincs a gyereknek apja...
Szóval én is meg a gyerek is Kovács-Szabó. A vőlegényemnek meg se fordult a fejében, hogy Szabó-sodjon, és nekem se, ez biztos bántaná férfiúi önbecsülését :), és az ő neve is ritka
Az előző vagyok.
A névválasztásnál a hangzás is fontos, ezért döntött a sógornőm a fordított mellett, nem lett volna jó a Szabó-Varga összeállítás, és nálam se hangozna jól a Szabó-Kovács
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!