Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Felvetted a férjed nevét? Ha igen, milyen formában, és miért döntöttél pont amellett?
Szia!
Én úgy vettem fel a férjem nevét, hogy (fiktív név következik) Baloghné Mucus Enikő.
Az okok:
Édesapám már nem él, így ragaszkodtam a lánykori nevemhez teljesen kiírva, nem csak a kezdőbetűjéhez.
Férjem az utolsó férfi, aki a családból a vezetéknevet viseli, amit tovább szeretne adni változatlan formában.
A Balogh-Mucus Enikő szóba jött ugyan, de ezt nem lehet normálisan rövidíteni (irodában dolgoztam, naponta ötvenszer kell aláírni a nevemet), így ez is kiesett.
Nem maradt más, mint a -né verzió, amit én nem bánok, mert ország-világgal tudatni akarom, hogy férjnél vagyok.
Felmerült az is, hogy a férjem valamilyen formában felveszi az én nevemet, ugyan akkor a születendő gyermekünk viselhette volna csak az ő vezetéknevét, de hogyan néz ki az, hogy anyát, apát Balogh-Mucus-nak hívják a gyerekeket meg Balogh-nak??? Szerintem borzasztó.
Így nekem a 10 betűs nevemből 22 betűs lett, de már megtanultam kis helyre is bezsúfolni. :)
2007-ben házasodott, most 30 éves nő
09:07 vagyok
Tegnapi Nagy Jánosnénak.
Ez nekem nagyon tetszik, tök aranyos és egyedi :)
Köszönöm a válszokat! Szerintem sem kell elítélni a -né formát (egyik alakjában sem), nekem tetszik.
Én felvettem a férjem vezetéknevét, és elhagytam a lánykorit. Ennek az a praktikus oka volt, h. mindenképp szerettem volna valamilyen formában felvenni a nevét, de a két vezetéknév annyira hasonlít, hogy az összekapcsolásuk bármilyen formában nevetséges lett volna.
Eddig a statisztika:
x-né yz: 7
xz: 6
xy-né: 1
maghagyta a lánykorit: 2
x-y z: 0 !!! Legalábbis, aki tényleg így is csinálta, nem csak szimpi neki. Ami fura, mert azt hittem, ez nagyobb divat.
Én x-né dr. yz lettem 2007-ben. Jánosné nem akartam lenni, de nincs bajom azokkal, akik jánosnék :) A vezetéknevemet elhagyni nem akartam, mert szép és egyedi :) Még a kötőjeles forma merült fel (úgy, h a férjem is felveszi az én nevemet), de csak azért, h a gyerekeinknek is szép neve lehessen, mint nekem :) Csak a két név kötőjellel kicsit furán hangzik szerintem..
Ismerősi körben is az x-né yz a leggyakoribb, aztán meg a kötőjeles formák.
Rocker Nagyné vagyok: kösz a biztatást mindenkinek, örülök, hogy sikerült mosolyt csalnom az arcokra! :)
Aki utánam írt, annak csak annyit, hogy pont az olyanok miatt, mint te, vettem fel a nevem így. Imádom az érzést, mikor az emberek megpróbálják elmagyarázni, mekkora hülye vagyok, én meg szemberöhögöm őket, és annyit mondok nekik: te viseled a nevem, vagy én? :) Igazából köpök rá, mit gondolnak az emberek arról, elveszítem-e az egyéniségem. Nem tudok mit kezdeni a korlátoltsággal és a begyöpösödöttséggel.
Én Kiss-Kovács Enikő lettem. Meghagytam a leánykori nevemet, mert anyuék 30 év után elváltak és már csak ez maradt nekem a régi életemből. Sosem akarom elfelejteni honnan érkeztem. Felvettem a férjemét is, mert ő a jövőm.
Egyébként azoknak akik annyira aggódnak az "egyéniségük" miatt: nem tudtam, h az egyéniségem a nevemben van....
A választott névviselésed (külsőd, és egyáb faktorok) nem egyenlők az egyéniségeddel, de annak kifejezői. Nem mondható, hogy elsöprő fontosságú, de ne állítsuk feje tetejére a dolgokat, az sem igaz, hogy totál jelentéktelen!
Kérdező: Én 28 éves vagyok, hasonló korú, az elmúlt években házasodott ismerőseim közt csak 1-2 Nagyné Tóth Erika, és másik 1-2 nem változtatott a nevén; viszont elsöprő százalékban hódít a Nagy-Tóth Erika megoldás. (A férj marad Nagy József.)
Nem tudom, van-e jelentősége, hogy ők diplomás, nagy városban élő nők. Eltérőek a névviselési szokások különböző végzettség és lakhely esetében? (Vagy csak véletlen divat ez az én ismerőseim között? :) )
Érdekes, az orvosnők soha nem -nék, ás soha nem is voltak. Bár régen volt olyan, hogy valaki jogász, vagy egyéb tudoményok doktora, és Nagy Jánosné dr. lett, de orvosnál szerintem ilyen régen se volt, sose hallottam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!