Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Miért írnak az ezoterika...

Miért írnak az ezoterika témába a szkeptikusok, és miért tollkordnak?

Figyelt kérdés

Nem látom a racionális okokat...

Mi közük van olyan kérdésekhez ami nem is nekik szól és miért mondanak véleményt olyan kérdésnél ahol végképpen senki nem kíváncsi rá?!

pl. Hogy kell szellemet idézni?

Nem az a kérdés: Hogy mondjatok véleményt a szellemek létezésével kapcsolatban?

Egyáltalán mi a francnak nézik az ezoterika fórumot, ha úgy sem tudnak a kérdésre válaszolni?!?

Talán azért megvédjenek a saját "téveszméimtől"?

De hát úgy sem fognak megváltoztatni egyetlen ezóst sem, így neten keresztül én még nem láttam.

Másrészt: nem teljesen mind 1 miben hisznek az ezósok, ha úgy is annyira tudatlan hülyék akkor kár beléjük a szó?

Vagy talán fáj nekik, hogyha valaki másként gondolja?! Na és mi a helyzet a szabad akarattal, meg mi egymás: szabad vallásgyakorlással?

2013. aug. 3. 22:06
1 2 3 4 5 6 7
 51/63 A kérdező kommentje:

Tibor:

A mágia szubjektivitására gondoltam, hogy nem független az embertől. Ne értsd félre! Nem arról beszélek, hogy fogad el létezését! Csak ha létezik akkor ilyen lehet.

Mondom nem megtéríteni akarlak!

2013. aug. 4. 23:24
 52/63 Szecsői Tibor ***** válasza:
91%

Nem teljesen világos, mire gondolsz. Számomra a "mágia szubjektivitása" annyit jelent, hogy valaki vagy hisz benne, vagy nem :).

Viszont azt nem tudom elfogadni, hogy a fizikát megkerülve működik. Valami vagy létezik, és fizikával leírható (vagy az lesz, a tudomány fejlődésével), vagy nem létezik.

2013. aug. 5. 11:08
 53/63 A kérdező kommentje:

Okés értem!

Tiszteletbe tartom a nézeteidet.

Köszönöm a választ! :)

2013. aug. 5. 16:41
 54/63 Szecsői Tibor ***** válasza:
100%

Nem kötözködésből, tényleg nem értem, mit értesz pontosan szubjektivitás alatt, viszont most már érdekel :).

Egyébként pont ezt mondtam, bár lehet, az alatt az ominózus anyázós kérdés alatt, nem itt, hogy az ilyen kérdések célja a kultúrált vita lehet (miután többen is kérdezték, hogy mi célja egy szkeptikusnak azzal, ha "idevinnyog"). Nekem pl. továbbra sem célom megtéríteni senkit attól, hogy szkeptikusan állok az ezotéria egészéhez, ugyanakkor más véleménye érdekel, amíg kultúráltan fejezi ki (mint most te is). Az talán logikus, hogy mielőtt nem értek valamivel egyet, érdemes alaposabban megismerni az állítást :).

2013. aug. 5. 17:03
 55/63 A kérdező kommentje:

Na szóval!

Létezik egy objektív világ amit a tudomány vizsgál modellek segítségével leír. (fizika, kémia, biológia stb.)

Hívjuk csak ezeket az ismereteket exoterikus tanoknak. Általában mindenkinek hozzá férhető, a megfelelő intelligencia birtokában.

Ezek a tanok ügyesen feltérképezi a szabályait külső világnak. Ezek a szabályok objektívek mindig érvényesek, függetlenek attól amit gondolnak róla a megfigyelők.

És van egy másik tudáshalmaz ami befelé fordul az egyénre koncentrál: ezoterika (kivéve az ufológia)

Ez az egyén szubjektív világát térképezi fel, alkot róla törvényszerűségeket. Mindenkinek egy kicsit másabb a világa. Kicsit másképpen jön rá a dolgok miben létére, törvényeire. Erre a példák: Asztrológia, Hermetika, Alkímia, Számmisztika stb.

A nagy kérdés itt az, hogy vajon képes-e az egyén megfelelő akaraterővel és hittel ezt a szubjektív világot kiterjeszteni a való világra? Igen. Sajna ilyet ritkán látni és nehéz előidézni nekünk egyszerű földi halandóknak, de ha az ember jobban oda figyel észreveheti. pl. Amikor valaki fontos hozzá tartozóját elveszti az ember akkor a tőle kapott cserepes virág, pont abban a pillanatban az energia-, impulzus megmaradás törvényeinek ellentmondva leesik és széttörik. (Telekinézés! Igen! Létezik! Kétszer is tapasztaltam már)

Esetleg vele kapcsolatos álmod van. Mondjuk tüdőembóliát kap a nagyapád, te nem tudsz róla és még is az nap este azt álmodod, hogy meg fulladsz... :(

Sajnos mind a kettőben volt részem. Persze nem általános, reprodukálható, szóval tudományosan (még) bizonyítani nyilván lehetetlen.

Ilyenkor a szubjektív világ szabályai érvényesek nem az objektívé.

Ez a mágia alapja!

Összefoglalva nehézen elvárható egy ezóstól, hogy bizonyítson egy állítást. Aki meg képes rá pl. „megvilágosodott” mágus az meg nem fogja... Bár nem tudom miért nem?!

Nem várom amúgy el, hogy elhidd amiket mondtam példákat a tárgyakkal, meg gondolat átvitellel kapcsolatban! Kérdezd körbe azokat a barátaidat, akiket szavahihetőnek tartasz, hogy volt-e már vele ilyen.

Egyébkénk itt egy érdekes „véletlen” egybeesés:

[link]

2013. aug. 5. 20:25
 56/63 Szecsői Tibor ***** válasza:

Nem állítom, hogy maradéktalanul átlátom, amit mondasz, de így már jobban értem, mire gondolsz :). Köszi. Valószínűleg ott a gond, hogy nem értek azzal egyet, hogy létezik olyan, hogy szubjektív világ, legalábbis olyan értelemben, ahogy te használod. Kétségtelen, az érzékelésnek muszáj valamennyire szubjektívnek lenni, de nem értem, ennek mi köze az asztrológiához, vagy az alkímiához pl., amit már azért elég kevesen vesznek komolyan.

Én az álmoknak, és az ilyen véletlen egybeeséseknek, amiket mondasz, sem tulajdonítanék jelentőséget. Ahogy néhány hsz-sal korábban mondtam, ha majd statisztikailag értelmezhető számú pozitív kimenetelünk lesz, akkor azt el lehet hinni már.De kétségtelenül igazad van abban, hogy ha (tegyük fel a gondolat kedvéért) léteznek ezek a jelenségek, nagyon nehéz őket bizonyítani egyéni esetek alapján. Viszont akkor egy ebben hívő ne mondjon olyat, hogy "az bizonyított, hogy a poloskoidok így meg úgy", vagy hogy "tény, hogy a chemtrailek blablabla". Mondja azt, hogy én így gondolom. De ne csináljon úgy, mintha mindenki hülye volna, csak ő helikopter. Ezt most nem rád értem, nyilván, de sok ilyen van. Egyébként megint csak igaz, aki tud betonkeverőt varázsolni a semmiből, miért nem teszi meg nyilvánosság előtt?

Értem én, hogy nem meggyőzni akarsz, nem is sikerült. De ez nem azt jelenti, hogy azt gondolom, nem vagy szavahihető, én elhiszem, hogy te ebben hiszel. Csak nem értek egyet.

Ja, és egy kedvenc vesszőparipám a véletlen egybeesésekre, és az ilyen jelenségekre: Occam borotvája :).

2013. aug. 6. 11:26
 57/63 A kérdező kommentje:

Tibor:

Nincs mit! :)

Találtam amúgy egy egész jó kis cikket ami nagyjából azt magyarázza amit leírtam.

Fizikusok beszélgetés a vallásról. Csak cseréld ki a vallást a mágia szóra és egyből érthetőbb lesz még jobban amit mondok:

[link]

Azért ilyen változatos: Alkímia, Asztrológia, Számmisztika de még a harcművészeti filozófia is stb. Mert mindegyik az ezoterikával foglalkozó individuum törvényeit fejezi ki.

Mint ahogy én is kifejeztem azt a leeső tárgyas dolgot, csak egy néző pontja.

Jogos amúgy! Tényleg nem kéne tényként kijelenteni olyat amit megfigyeltünk és ebből következeteseket levonni. Legfeljebb hinni benne. De persze, ha látsz - többed magaddal - egy repülő csészealjat amiből kis űrlények kiszállnak onnantól fog, ha az említett Occam borotváját használod (halucináció kilőve, mivel többen voltatok stb.) már veheted közel ténynek.

Occama borotvája nem biztos, hogy mindig célra vezető a használata -szerintem...

Azért nem mert általában a jelenlegi tudás halmazod alapján vágsz le vele dolgokat.

pl. gömbvillám, Trója, halálközeli élmény létezése stb.

Mennyi ideig gondolták arról is, hogy nem létezik a jelenség és, hogy biztos csak hazudik vagy hallucinált az illető?! Mert Occohama borotvája alapján ez tűnt akkor logikusnak. Holott régebbi korokban ez nem is volt kérdés, hogy létezik-e. Már ma sem! De azért nem mert eleget megtudtunk figyelni a jelenségből.

2013. aug. 6. 18:33
 58/63 A kérdező kommentje:

"Már ma sem!"

Mára már nem!

2013. aug. 6. 18:35
 59/63 anonim ***** válasza:
88%

Miért trollkodnak? Mert 1-2 kérdés olyan hülye, hogy az már fáj. Nem azért, mert szkeptikus, hanem egyszerűen már bolhából nem kell elefántot csinálni.

Én sem vagyok szkeptikus, de az olyan kaliberű kérdéseknél, ahol : "kiburult reggel a kávém, szellem van a lakásban?" van, oda egyszerűen már nem lehet ésszerű magyarázatot írni, mert úgyis az lesz a vége, hogy te hülye szkeptikus, menj innen.

2013. aug. 8. 10:15
 60/63 A kérdező kommentje:

#59: Az a baj, hogy nem csak erről van szó.

http://www.gyakorikerdesek.hu/ezoteria__agykontroll__4612826..

http://www.gyakorikerdesek.hu/ezoteria__reinkarnacio-es-karm..

(Az utolsónál olvasd el a válasz adó megjegyzését)

Remélem te is látod mi a bajom... :(

2013. aug. 8. 13:11
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!