Van itt olyan szkeptikus, aki az itt leírtakkal egyetért és vállalna ezzel kapcsolatos vitát?
"Azt sem értem, hogy miért ilyeneket írsz, hogy "valami kémfilmbe el is menne", ahelyett, hogy a leírtakat cáfolnád meg. "
Mivel nincs mit cáfolni!
Leírtál egy elképzelést, ennyi. Semmi többet nem tettél. Az elképzelésedet pedig semmi nem támasztja alá, így nem lehet mit rajta cáfolni.
"Mivel nincs mit cáfolni!"
Hogy ne lenne? Mi nem logikus szerinted abban a gondolatmenetben, amit leírtam? Most konkrétan a gyógyszergyárak üzleti szemléletéről beszélünk, szándékosan hozok most egy szemléltető példát.
Tegyük fel, hogy van egy kísérlet, ami kezdeti stádiumban van és amely segítségével elérték, hogy egereknél lévő rákos daganatok eltűnjenek, a sejtburjánzás megszűnjön, tehát hogy meggyógyuljanak a rákból. Nem tartod logikusnak, ha ezt a kutatást még ezen fázisában megveszi egy gyógyszergyár, majd nem folytatja? Így minden információ, ami a kutatásból származik az ő tulajdonuk és gyakorlatilag "kidobták" a kutatást minden eredményével együtt.
Ezáltal nem kerül veszélybe az ő piaci részük, nem jelent semmi kockázatot azoknak a termékeknek a további értékesítésére, amelyek a rákbetegséggel kapcsolatosak.
Én azt állítom, hogy ez a gondolatmenet logikus. Te ezt meg tudod cáfolni?
"Mi nem logikus szerinted abban a gondolatmenetben, amit leírtam? "
Továbbra sem a logikusságban van a hiba, hanem abban, hogy az égvilágon semmi nem támasztja alá.
Logikusnak a Bourne rejtély is logikus, mégsem valós semmi sem a filmből.
"Továbbra sem a logikusságban van a hiba"
Rendben. Akkor itt viszont már van egy nagy ellentét a korábban említett istenes példáddal szemben. Abban hinni, hogy a világot isten két napja teremtette és minden emléket csak a fejünkbe táplált, nem logikus, ugyanis bár kizárni nem tudjuk, semmi nem utal arra, hogy ez így történt volna.
Ezzel szemben az, amit én leírok a gyógyszergyárak működésével kapcsolatban, egy logikus metódus, te magad is azt mondtad, hogy logikus a felvetés. Akkor viszont, ha ez logikus, természetesen azt gondolni, hogy ilyen a való világban is történik, szintén logikus. Hiszen miért is ne történne, ha egyszer logikus?
Mivel sem bizonyítani nem tudjuk, sem megcáfolni, azt azonban mindketten elismerjük, hogy a gyógyszergyárak által ez teljesen logikus működés lenne, egyáltalán nem földtől elrugaszkodott azt gondolni, hogy már történt ehhez hasonló, mint amit a példámban leírtam, illetve hogy a jövőben is történni fog.
"Abban hinni, hogy a világot isten két napja teremtette és minden emléket csak a fejünkbe táplált, nem logikus, ugyanis bár kizárni nem tudjuk, semmi nem utal arra, hogy ez így történt volna."
Nem hát, ahogy a te elméletedet is ugyanilyen logikátlan feltételezni. Maga a levezetésed logikus, mint mondtam egy jó sztorinak elmenne, de teljeséggel alaptalan. Így hinni benne már abszolút nem logikus, pont mint a korábbi istenes példában.
Ebben a hozzászólásban ellentmondasz magadnak. Ha a levezetés logikus, akkor mégis miért lenne abszurd hinni benne? Ezzel gyakorlatilag azt állítod, hogy a gyógyszergyárak működhetnének logikusan is, de szerinted logikátlanul működnek, ezért abszurd hinni benne, hogy esetenként gátolnak bizonyos kutatásokat.
Kíváncsi vagyok valamire, kérlek, válaszold meg a kérdésemet: miért gondolod, hogy a gyógyszergyárak logikátlanul üzemelnek?
"Ha a levezetés logikus, akkor mégis miért lenne abszurd hinni benne?"
Ugyanazért, amiért a Harry Potterben is abszurd hinni, hiába van logikusan levezetve, hogy a varázstalan emberek miért nem tudnak a mágiáról.
"Kíváncsi vagyok valamire, kérlek, válaszold meg a kérdésemet: miért gondolod, hogy a gyógyszergyárak logikátlanul üzemelnek?"
Erre miért nem reagáltál?
"Erre miért nem reagáltál?"
Mert nem gondolok ilyesmit. Ahogy a Harry Potterben sem gondolom hogy a mugliriasztó bűbájok logikátlanul üzemelnek.
Amit gondolok, az az, hogy nem létezik ilyesmi. De mint feltevés, a levezetése ettől még logikus. Csak mindeközben az is marad, egy feltevés, bármiféle alap nélkül, nulla bizonyítékkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!