Miért hiszitek el, hogy igaz, amit a horoszkópok állítanak? Hogy az égitesteknek hatása van az életetekre?
_
Szia Kérdező!
Az asztrológia semmiképpen sem természettudomány.
Nem is állítja magáról.
Ne tévesszen meg az, hogy az égitestek (egy részével) dolgozik.
Én is nagy tisztelője vagyok a tudományoknak !
Sokat köszönhet a tudományoknak az emberiség. A hétköznapi ember szintjén is.
Ugye tudod, hogy a természettudományoknak kicsit más a tudományossági kritérium követelménye (szigorúbb), mint az emberre vonatkozó tudományoké?
Itt nem a biológiailag funkcionáló emberre, szóval nem a testünkre gondolok, hanem az emberre, mint tudatos lényre, aki gondolkodik, érzelmei is vannak és e kettő alapján döntéseket hoz.
Például a szociológia és a pszichológia.
Szerintem nem kérdés, hogy ezek is tudományok, de senki sem kéri rajtuk számon a természettudományokra vonatkozó összes tudományossági kritériumot.
Úgy veszem ki, hogy nagyon szigorú vagy az asztrológiához.
Meg nem is nagyon tudom, hogy mi a kérdésed célja.
Valóban meg akarod ismerni közelebbről az asztrológiát ?
Nekem úgy tűnik, hogy van egy nagyon határozott elítélő véleményed róla.
_
_
Szia HakapesziM !
a #10-es válaszodban azt írod, hogy a tudomány ért el számtalan eredményt, a csillagjóslás meg nem.
Dehogynem !
Csak a tudományos eredmények mindenki számára láthatóak az asztrológia meg szerintem szubjektív élmény.
Szerintem az embereknek nyújtott jó élmény az igenis eredmény!
A művészetek sem értek el úgy eredményeket, ahogyan a tudományok,tehát nem befolyásolják akkora hatással a KÜLSŐ életkörülményeinket, mint a tudományok (leglátványosabban a természettudományok), de hatással van a BELSŐ életünkre, mégpedig szerintem ugyanolyan hatalmas hatással.
Egy film, amit több száz millióan néznek meg folyamatosan évtizedeken keresztül az nem eredmény ?
Egy Rolling Stones koncert ?
Középkori festmények, freskók, aminek a megtekintéséhez fél napig sorba kell állni ?
Honnan tudjátok, hogy hány ember tekinti pozitív élménynek az asztrológiát világszerte?
Ja, hogy fizetni kell érte ?
Mármint az asztrológiáért. Na és ?
A tudományos tevékenységeket is finanszírozza valaki. Pl. az adófizetők pénzéből is.
Sok-sok pénz az.
A vásárlásaink során utólag is megfizetjük apránként az eredmények árát
Ugyanígy fizetünk az élményekért is.
Gyerekek, mi a baj ezzel ?
_
Nos, ezzel is tudok vitatkozni, ugyanis összemosod a humán tudományokat és az asztrológiát. Vagyis párhuzamba állítod, ami nem helyes.
A humán tudományokra ugyanis ugyanolyan tudományossági kritériumok vonatkoznak, mint a természettudományokra. A pszichológia pl. tele van mérési eredményekkel, kísérletekkel, bizonyításokkal, nem csak úgy a hasukra ütnek a pszichológusok, és írnak valami szubjektív véleményt. Nagyon nagy tévedés, ha így látod.
Vagy például az irodalomtudomány se tévesszen meg, az is ugyanilyen szigorú kritériumokra épül. A művészettörténet is. Az más kérdés, hogy maguk a művészetek alapvetően szubjektív dolgok, de a művészetekkel foglalkozó tudományok viszont a tudományos kritériumoknak kell, hogy megfeleljenek. Másként nem lenne bennük a "tudomány" szó. :)
A történettudomány is ilyen. Sokan azt hiszik, hogy a történészek hasukra ütnek, és "kitalálják" a történelmet, a piacokon 200 ft-ért lehet is ilyen asztrológia-szintű könyveket találni ilyen címmel, hogy a "Kitalált történelem", "A középkor elfeledett igazságai", "A magyarság igaz története". De ez mind marhaság, valamit ezek meg akarnak magyarázni, ki akarják mondani az "igazságot", miközben csak ostoba emberek magánvéleményei, és semmilyen tudományos eredménnyel sincsenek alátámasztva.
Azért írom ezt, mert lényegében Te azzal érvelsz, hogy ha az embernek jól esik, hogy hülyeségekben hihet, akkor miért ne? Pl. ha az ember lát egy szép képet, akkor miért ne gyönyörködhetne benne? Ha olvas egy neki tetsző horoszkópot, miért ne örülhetne neki? Lényegében ezt írtad. De a művészeteket és a pénzért való becsapást légyszi, ne mosd már össze! Azért van bennem ellenérzés a horoszkópok iránt, mert becsapáson alapul, az emberek tudatlanságára és hiszékenységére épít, és ebből anyagi előnyökre tesz szert. Ha pl. normálisan megtanulnák az emberek a fizikát az iskolában, biztosan nem hinnének a horoszkópokban.
Egyszerűen, mivel nem a valóságot mutatja be, félremagyarázza a környezetet, magyarul, becsapja az embereket, ezért ellenérzést vált ki belőlem.
Az pedig, hogy a művészetekkel mosod össze, az sértő is valamilyen szinten, mert a művészetnek az a lényege, hogy valamit elferdít a valóságról, de ezzel pont a valóság leglényegesebb pontjaira mutat rá (nagyon egyszerűen, sarkítva megfogalmazva). Remélem, érted, mire gondolok...
Hogy mi a célom a kérdéssel? Egyszerűen kíváncsi vagyok azoknak az embereknek a gondolkodására, akik hagyják magukat becsapni. Nem értem, hogy lehet az, hogy kezetekbe vesztek egy újságot, amiben horoszkóp van, és elhiszitek, cska azért, mert olyan misztikus és izgalmas, és hihetőnek tűnik. És meg sem próbáltok utána nézni a hátterének, hogy milyen fizikai törvényszerűségekre épül a minket körülvevő világegyetem.
De itt nem bonyolult dolgokra gondolok, hanem halál egyszerűekre. Pl. tegyük fel, hogy feldíszíted a karácsonyfát kis karácsonyfaégőkkel. A sötétben látod, hogy világítanak az égők, és ha elképzeled, hogy 2D-s a kép, amit látsz (pl. lefényképezed a karácsonyfát), akkor a képen minden égő egymás mellett jelenik meg, össze-vissza pontokként. Az égőkből ki lehet mindenféle formákat találni. Lényegében mi is 2 dimenzióban látjuk ugyanígy a csillagokat.
Azonban ezek a 2 D-s formák, amiket a karácsonyfaégőkből kitalálunk, nem léteznek, mert az égők valójában 3 dimenzióban helyezkednek el.
Ha egy kiscica felmászik a karácsonyfára, "belülről" teljesen más elrendezésben látja az égőket! Azt hiszem, nem kell bizonygatnom, hogy ez igaz állítás.
Namost, az asztrológia a 2 dimenziósnak LÁTSZÓ állatövi csillagképekre épül. Ezek a csillagképek valahogyan befolyásolják az emberek életét. Azonban a 3 dimenziós VALÓSÁGBAN ezek a csillagképek egyáltalán nem léteznek, az őket alkotó csillagoknak semmi közük egymáshoz (nem hogy hozzánk :D).
Az univerzum egy másik pontjából szemlélve nem is lehetne kivenni az állatövi csillagképeket, mint ahogy a cica sem látja azokat a formákat, amiket kitaláltunk a lefényképezett karácsonyfa égőiből, mert más szempontból nézi.
Tessék, lényegében ez a különbség az emberi hiszékenység és a tudomány között.
Szia Kérdező!
Igen, tényleg lehet úgy is érteni amiket írtam, mintha össze akarnám mosni a humán tudományokat és az asztrológiát.
Nem akarom.
Kicsit tényleg párhuzamba állíthatónak gondolom. Mind a kettő az ember belső világával foglalkozik.
Nem azt írtam, hogy a humán tudományokra nem vonatkoznának komoly tudományos kritériumok, azt meg főleg nem, hogy hasra ütés szerűen állítanának bármit is.
Csak azt, hogy nem pont annyira szigorúak.
De lehet, hogy ebben tévedtem.
Viszont úgy gondolom, hogy a pl. a bennünk zajló pszichikai folyamatoknak megvan a maguk belső logikája és az nem ugyanolyan módon logikus, mint mondjuk egy algebrai v. mértani bizonyítás lépései. Máshogy.
200 forintos gagyi cuccot szinte mindenből árusítanak, ez nem jelenti azt, hogy nincs is jobb.
Tényleg úgy gondolom, hogy miért is ne örülhetne bárki egy neki tetsző horoszkópnak.
De miért gondolod, hogy becsapás ?
Hogy érted azt, nem a valóságot mutatja be, hanem félremagyarázza a valóságot? Már másodszor írod ezt.
Persze tudom. Nem is jogos, hogy kérdő mondatokat írtam.
Azért, mert egyedül a természettudományos világnézetet és a természettudományos gondolkodást tartod egyedül elfogadhatónak.
Szíved joga.
De szerintem az még nem becsapás, hogy valakik más rendszerként látják a világot.
Egyébként a karácsonyfa hasonlat nagyon tetszik. Tényleg !
Csak nem erről van szó az asztrológiában.
Azt írod, hogy eleve ellenérzéseid vannak.
Meg azt is írod, hogy meg akarod ismerni, akik komolyan veszik a horoszkópokat.
Így nem fog menni.
_
Nem baj, azért jót beszélgettünk !
(Tudom, hogy Karácsonyfás hasonlattal szemléltetted a valóság - szerinted - torzítását.
_
Nos, megmondom, mi az, ami bosszant. Feltettem itt egy kérdést, aminek az a lényege, hogy akik a horoszkópokban hisznek, mi alapján teszik ezt.
Erre nem a kérdésre kapok választ, még senki nem írta le ide nekem, hogy mi alapján hat az életükre egy égitest. Csak annyit ír mindenki, hogy "mert hat és kész, ne legyek már ilyen gonosz, hogy ebben kételkedek, és meg akarlak titeket győzni az igazamról"
Miért akarnálat kiteket meggyőzni az igazamról? Hogyan tenném? Amikor nem is tudok vitaktozni, mert még semmilyen érvet nem írtatok :D
Az nem érv, hogy "fogadjam el, hogy vannak emberek, akik ebben hisznek".
Kb. ez olyan, hogy megkérdezek egy embert, hogy szia, te miért dohányzol? Szerinted nem káros az egészségre? A válasz: fogadjam el, hogy neki ez jól esik. De arra nem válaszolt, hogy miért dohányzik, és hogy ez neki miért káros az egészségére.
Márpedig én azt mondom, hogy ha annyira biztosak lennétek a dolgotokban, akkor nem csak vádolnátok engem, hogy piszkálódok, hanem normálisan érvelnétek. De látszik, hogy nincsenek érveitek. Valójában érv nélkül pont ti vagytok, akik csak piszkálódtok, hiszen engem neveztek ki piszkálódónak :D Holott én csak egy ártatlan kérdést tettem fel. Miért nem a kérdésre válaszoltok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!