Miért hiszitek el, hogy igaz, amit a horoszkópok állítanak? Hogy az égitesteknek hatása van az életetekre?
"Csak ha a napot és a holdat nézed már ott egy rakás behatás van."
Ezeket senki nem is vitatja. Ezek elektromágneses ill. gravitációs hatások. A Hold kb. 1.2 fénymásodpercre, a Nap kb. 8 fénypercre van tőlünk. De a legközelebbi csillag is több mint 4 fényévre. Tisztázni kellene a távoli csillagok esetében milyen hatásról van szó az asztrológia szerint. Mert a fenti hatások ilyen távolságból elhanyagolhatók. És jól írja a kérdező is, mi köze a Napnak az egészhez - vagy a horizontnak ugye az aszcendens esetében, ettől mennyiben más a "hatás", hogy a Nap, egy önkényesen kijelölt, látszólagos területet - innen a Földről nézve - érint? Miért nem "hat" a többi csillagKÉP - ne feledjük csillagJEGY, mint olyan nem létezik - miért csak az állatöviek?
"Volt tavaly egy elég erős napkitörés, pl magyarországon erős migrénje volt akkor szinte mindenkinek"
Ez egy erős elektromágneses hatás, mérhető, detektálható. De távoli objektumok esetén - sok esetben szerencsére - ez nem ér el ide. Akkor meg miről beszélünk?
Kedves kérdező!
Az asztrológusok nem mondja,
hogy ők azzal foglalatoskodnának,
hogy milyen hatással vannak ránk maguk az égitestek.
A #18-as kommented szerint csak azt fogadod el normális válasznak, amelynek nincs köze a hithez.
A #30-as kommentedben azt írod, hogy egy megfelelő szakember bizonyítását elhinnéd.
Ez nem játék a szavakkal a részemről.
Arra akarok utalni, hogy amikor felteszünk egy komoly kérdést, akkor előfordul, hogy nem vagyunk elég képzettek az adott témában ahhoz, hogy pontról-pontra követni tudjuk egy komoly szakember bizonyítását.
Ilyenkor van az, hogy fontolóra vesszük, hogy az illető hiteles ember-e számunkra vagy sem.
Szóval hogy hiszünk-e (neki) vagy sem.
Az előbb félrebillentyűztem az első mondatot.
Nem jól ragoztam.
Az asztrológusok nem mondjÁK,
hogy ők azzal foglalatoskodnának,
hogy milyen hatással vannak ránk maguk az égitestek.
Igen,
a mindennapos ítéleteinkbe belejátszik a szimpátia kérdése.
Nap mint nap.
Komolyakba és kisebb jelentőségűekbe egyaránt.
A megítélés után jön a döntés, utána meg a cselekvés.
Tele van az életünk csak számunkra igaz dolgokkal.
Tegez! Igazából ez szőrszálhasogatás a Részedről :)
Lehet lovagolni a szavakon, de akkor megfogalmazom úgy, ahogy én gondolom:
Amit a tudomány állít, azt elfogadom, mert tudom, hogy a tudomány objektív, méréseket végez, adatokat gyűjt, cáfol, bizonyít. Az eredményei pedig mindig megcáfolhatóak, nem törekszik az igazság kimondására. Ezért elfogadhatóak a pillanatnyi eredményei, és sokkal közelebb hozzák a környezetünk megismeréséhez az embert, mint az áltudományok.
Amit pedig a horoszkóp állít, azt pedig nem fogadom el, mert hiszékenységen és szubjektív véleményeken alapul, nem írja le megfelelően a környezetet, csak hókuszpókusz az egész. Arra törekszik, hogy valamiféle általános, megfellebbezhetetlen igazságot mondjon ki, végletekben fogalmaz (vagy így van- vagy sehogy). Ezért nem lehet komolyan venni. EGy kérdésemre sem tudtatok még válaszolni, pl. hogy egy 500 fényévre lévő csillag milyen mechanizmus alapján befolyásolja, hogy engem holnap otthagy-e a szerelmem...
A tudomány ezt kényelmesen megcáfolja, az áltudomány pedig nevetséges, tudománytalan érveket hoz a bizonyítására. Az előbbit vagy elfogadja az ember vagy nem, az utóbbiban pedig hívők hisznek.
_
Szia Kérdező!
Az asztrológia semmiképpen sem természettudomány.
Nem is állítja magáról.
Ne tévesszen meg az, hogy az égitestek (egy részével) dolgozik.
Én is nagy tisztelője vagyok a tudományoknak !
Sokat köszönhet a tudományoknak az emberiség. A hétköznapi ember szintjén is.
Ugye tudod, hogy a természettudományoknak kicsit más a tudományossági kritérium követelménye (szigorúbb), mint az emberre vonatkozó tudományoké?
Itt nem a biológiailag funkcionáló emberre, szóval nem a testünkre gondolok, hanem az emberre, mint tudatos lényre, aki gondolkodik, érzelmei is vannak és e kettő alapján döntéseket hoz.
Például a szociológia és a pszichológia.
Szerintem nem kérdés, hogy ezek is tudományok, de senki sem kéri rajtuk számon a természettudományokra vonatkozó összes tudományossági kritériumot.
Úgy veszem ki, hogy nagyon szigorú vagy az asztrológiához.
Meg nem is nagyon tudom, hogy mi a kérdésed célja.
Valóban meg akarod ismerni közelebbről az asztrológiát ?Nekem úgy tűnik, hogy van egy nagyon határozott elítélő véleményed róla.
_
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!