A tejtermékekben mi az egészségtelen?
Érdekes, hogy a bolti tejet lassan 27 éve meg nem tudom meginni. Gyerekkoromban se szerettem az ízét, illatát. Ellenben az ultrapasztőrözött tejjel nincs íz/illat, stb. bajom. Ebből kis mennyiségeket esetenként megiszom, de nem kiszámítható mellékhatásokkal. Elromlik pl. az emésztésem tőle (nem úgy, hogy egyszer meghajt, gázosít, távozik és vége) és is nem rövid időre. Olyan baktériumflóra van benne, hogy huzamosan (hetekig, hónapokig) képes gyomorégést sav visszaböfögést okozni (talán helicobacter?). Nem véletlen szerintem a rengeteg gyomorfekélyes ember sem.
A széklet szaga is egész más ebben az időszakban. Egyszer úgy átváltott az emésztésem tőle, hogy egy két hónappal később összeszedett influenza miatti antibiotikum kúrát követően állt csak helyre. Gondolom kiirtotta a gyógyszer egységesen a bacik jó részét és a megszokott táplálkozás utána már helyretette a dolgokat odabent.
Összességében a az enyhén pasztőrözött bolti tej ezek miatt nekem nem jön be. Tejföl nyersen fogyasztva is okozott hasonló tüneteket. Érdekes módon ételben megfőzve már semmi gond vele. Sajtféleségekkel nincs bajom, igaz keveset is fogyasztok belőle.
Másik dolog, amit nem emlegetnek. A pasztőrözés nagyrészt elpusztítja a káros vírusokat, baktériumokat. Ami azonban túléli ezt, az erősebb lesz tőle és a tejcukrokon lazán vissza tud szaporodni, mire elér a fogyasztóhoz. Vagyis a tej nem romlik meg, illata, állaga megmarad, de ettől még lehet baja. Ne felejtsük, hogy vannak 100Cfok feletti hőt elviselő mikroorganizmusok is. Ha valaki nézett meg pasztőrözött tejet valaha mikroszkóp alatt, az élő bacik tömkelegét látja benne. Nyilván nem kritikus mennyiségben, így a tej sem romlik meg persze. A pasztőrözés leginkább a laktózbontó bacikat pusztítja el, arra lett kitalálva, nem pedig sterilizálásra.
Még valami, ami egy állattenyésztési könyv lapozgatása közben igencsak elgondolkodtatott:
Emberek esetén általánosan elfogadott, hogy a rák nem fertőző betegség. Azonban állattartásban meg ott vannak a karcinogén (rákkeltő) vírusok. Ember esetén azóta már a HPV-t azonosították is, mint a méhnyakrák "velejáróját".
Humán orvoslásban ezekről nagyvonalúan nem veszünk tudomást...
Állattartásban azonban több ezer féle vírustörzs ismert és ebből több száz van, ami rákot okozhat!
Ipari módon tartott teheneknél ráadásul fokozott ez a probléma, mert immunrendszerüket a tartási móddal, a rendes növényi takarmány helyett adalékolt vér és csontliszttel, hormonkészítményekkel, meg a fene tudja még mikkel agyonverik.
A vírus pedig nem feltétlen csak tehenekre mehet át, vannak szép számmal több fajban élő vírustörzsek. Olyan is akad, ami minden emlőst veszélyeztet.
Szóval a bolti tejet egy potenciális veszélyforrásnak tartom. Félre ne értsetek, a szabadban, természetes módon 100 évvel ezelőtt tartott tehenek tejét nyugodtan ihatta bárki. De mára már sajnos ezt tönkretette a nagyipar.
És nemcsak a tejjel van így...
A válaszokat böngészve eddig nem esett szó arról, hogy a tehéntejben található fehérjék sokaknál okozhatnak, vagy felerősíthetik az áteresztő bél szindrómát. Ebben az a feneség, hogy szinte lehetetlen tetten érni, mert a tünetek jellemzően nem azonnal, hanem napokkal később jelentkeznek. Ráadásul nem is egyformán, hanem személyre szabottan. Van, kinek csak fáradékonyság, levertség formájában, vagy pl. van akinek a meglévő pszoriázisát indítja be. Maga az áteresztő bél szindróma azt jelenti, hogy a bélbolyhok gyulladás következtében pusztulnak, a helyükön apró kis sebek keletkeznek, melyeken keresztül emésztetlen fehérjemolekulák kerülne a véráramba. Ezek csúcsra járatják az immunrendszert (fáradtságérzet), s amellett, hogy könnyebben fertőződünk, mivel megkülönböztetni nem tudja, sokaknál pl a tüdő hasonló felépítésű fehérjéit is megtámadja. (Asztma.) Ezt ma autoimmun betegségnek hívják, és remek készítmények vannak rá. (Legalábbis a gyógyszeriparnak remek bevételi forrást jelentenek.)
Tovább is van, mondjam még?
"Meg kell próbálni a házi tejet és a tartós "tejet" is megaltatni."
A tartós tejnek az a lényege, hogy hőkezeléssel elpusztítják benne a tejsav baktériumokat, amelyek felelősek azért, ha a tej "megalszik". Attól lesz tartós. Hogy nincs bennük ilyen baktérium.
Örülök, hogy segíthettem.
"Ha ránézel a "tejivós" térképre a Wikipédián, láthatod, hogy az Egyenlítőnél és annál délebbre a tejivás az enzimhiány miatt egyáltalán nem jellemző."
Hmm.... a lovat kötöd a szekér mögé mögé. Összetéveszted az okot az okozattal.
Nem az enzimhiány miatt nem isznak tejet, hanem azért alakult ki az enzimhiány, mert nem isznak tejet.
A történelem folyamán voltak állattartó és földművelő társadalmak. Az állattartóknál megvan ez az enzim, náluk a tej és a tejtermék alap kaja volt mindig.
A földművelőknél a szervezet leszokott ezen enzim termeléséről, nem volt rá szükság.
Délkelet Ázsiában csak import tej van, vaj nincs is.
Argentinában, ahol egy módosabb család többezer marhát legeltet, reggelire nem kávét és teát szolgálnak fel, hanem tejet.
Én simán iszok tejet, eszek sajtot, joghurtot, tejfölt minden mennyiségben. Anyukám viszont laktózérzékeny, ő semmi ilyesmit nem ehet, kivéve a laktózmentes cuccokat.
Ami viszont érdekes ebben az egészben, az az, hogy mikor Franciaországban és Olaszországban jártunk, az ottani tejtermékektől (ugyanúgy tej, sajt, stb.) anyukámnak az égvilágon SEMMI BAJA nem volt!! Az itthoni tejtermékektől pedig azonnal beteg lesz.
Kecskesajtot elvileg laktózérzékenyként is ehet, szóval anyukám úgy döntött, hogy vesz itthon egy csomaggal. Attól is beteg lett! Szóval mikor időnként Franciao.-ban járok munka miatt, mindig hozok neki kintről, mert attól ugyanúgy semmi baja.
Akkor mit is eszünk itthon?
"Ebben valamilyen üzleti érdek van, hogy direkt úgy gyártják a tejet, hogy már tabletta is kelljen mellé."
No, azért ezt már túlzásnak tartom. Szerintem inkább "csak" arról van szó, hogy a tejfeldolgozás során olyan technológiákat engedélyez a lobbi, amelyek hatásait gyógyszerekkel kell kivédeni. A gyógyszer- és élelmiszeripar nagyon sok ággal fonódik össze, és mint tudjuk, holló a hollónak nem vájja ki szemét.
A tejtermékek általában kalcium és fehérje források, kifejezetten kedvező az aminosav összetételük. Gyerekkorban ezért szokták ajánlani a fogyasztásukat, mert segítik a növekedést. Ezen kívül a testépítőknek szánt fehérjeporok jó része is tej alapú. Előfordul még bennük néhány fontos vitamin, B12, D-vitamin, stb.
A legnagyobb hátránya a tejtermékeknek az, hogy többségében telített zsírsavakat tartalmaznak, amik elősegítik az érelmeszesedést, illetve olyan irányban befolyásolják a bélflórát, ami kedvez a cukorbetegségnek. Csak néhány példa a tejtermékek összetételére nagy vonalakban: vaj (80% zsír, 20% víz), camembert sajt (48% víz, 33% zsír, 17% fehérje, 2% só), trappista sajt (46% víz, 26% zsír, 26% fehérje, 2% só), habtejszín (65% víz, 30% zsír, 3% laktóz, 2% fehérje), tej (89% víz, 5% laktóz, 3% zsír, 3% fehérje). (Ha esetleg valaki a vajat szeretné kiváltani, akkor a margarin sem annyira ajánlott, jobb olivaolajból és talán 1/5 mennyiségű olvasztott kókuszzsírból keverni kencét. Az szépen kenhetőre dermed a hűtőben, és egészségesebb, mint az összes eddigi alternatíva, amivel találkoztam. Nyilván drágább is.)
Ezen kívül talán kisebb, vagy nem mindenkit érintő hátrány, hogy az emberek egy része felnőtt korára már nem tudja lebontani nagy mennyiségben a laktózt, ezért hasmenése lehet tejtermékektől, felpüffed, stb. Illetve vannak olyanok is, akik bizonyos tejfehérjékre allergiásak, nekik pedig például kiütéseik lehetnek, ha tejtermékeket fogyasztanak. Ezekre vannak genetikai és allergia tesztek, ha valaki ilyesmire gyanakszik. Úgy tudom gyógyszertárban már gyorsteszteket is lehet venni ilyen célra.
Újabban találtak egy xenoantigént is vörös húsokban, tejben. Ennek Neu5Gc a neve, utána lehet keresni, ha valakit érdekel. Egyelőre csak érdekesség, talán 10 év múlva tudják majd megmondani, ha lement az ezzel kapcsolatos hisztéria, hogy tényleg káros e ez az összetevő, és ha igen, akkor mégis mennyire, mi a tolerálható bevitt mennyiség, stb.
Elég komoly lejárató kampány van egyébként az állati eredetű (elsősorban sertés, marha) termékekkel kapcsolatban. Szerintem jó eséllyel a szója és olajpálma biznisz állhat emögött. Valamennyi alapja valóban van annak, hogy káros, ha az értrendünket szinte teljesen ezekre alapozzuk, de ha szójával és pálmazsírral váltjuk ki őket, akkor egészségügyi szempontból pontosan ugyanoda jutunk, plusz még megtömjük a zsebét a cégeknek, akik irtják az esőerdőket, hogy újabb területekre tudják ezeket a növényeket telepíteni.
A (tehen)tejtermékek a tehén utódjainak valók. Ahogy az emberi tej az ember utodjainak, a kutya teje a kutya utódjainak.
Anyatejre a csecsemőknek van szüksége.
Ebből következik, hogy felnőtt embernek nincsen szüksége semmilyen anyatejre, főleg nem egy màsik faj tőgymirigyváladékára.
Nem olvastam végig, bocs ha már volt: a természetben a tej azért van, hogy az anya a kicsinyét táplálja aki szépen fokozatosan rászokik a rendes ételre. Utána már nem iszik tejet, a szervezete nem is reagál jól rá (hasmenést okozhat stb) ugyanez van az embernél is, mi is "emlős állatok" vagyunk és a tej a kisbabának van. Utána már máshonnan is lazán lehet pótolni a kalciumot stb.
Az, hogy mi emberek megisszuk a tejet, pláne egy más fajnak a tejét az nem természetes, ahogyan az egész évben tejet adó tehén sem az. Valóban van benne valami jó is, de semmi olyan amit ne lehetne erőszak mentesen (nagyüzemi állattartás) megoldani. Pl nyers zöld leveles dolgok kalcium tartalma magas stb.
Persze,a ki nem érzékeny rá és inni akarja, az igya. De ez nem jelenti azt, hogy ettől ez még jó a testnek. A mekis és egyéb gyorskaját is meg tudjuk emészteni, de ettől még ez nem jó nekünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!