A tejtermékekben mi az egészségtelen?
"Az már bizonyított tény, hogy az állati eredetű zsírfogyasztás és sok rákos megbetrgedés közt párhuzam vonható... nekem több nem is kell."
forrás?
A) az ember nem ragadozó, hanem mindenevő (omnivora), mint a főemlősök. Ez a sok állati eredetű táplálék minden, csak nem természetes az étrendünkben (mondom ezt húsevőként). Miből állt az őseink állati étrendje? Rovarokból, madártojásokból, puhatestűekből, esetleg kisebb vízi élőlényekből (halak, rákok), pici gerincesekből (rágcsálók, madarak). Egyszer azonban nem volt elegendő táplálék: megváltozott a klíma (jégkorszak) vagy túlszaporodtak az emberek. Mi volt a válasz? Csoportosan, összedolgozva vadásszuk le a nagytestű állatokat. Ezzel rengeteg előnyt nyertünk: a kooperációnak hála fejlődött az emberek közti kommunikáció (beszéd) és valószínűleg a húsfogyasztás erősebbé tett minket (ezt más kutatók nem cáfolják, de például egy hidegebb időszakot túlélni bizonyára jól jött az állati zsír, egyes tudósok szerint a sok állati fehérje az emberi agyat is fejlesztette). Aztán a vándorló életmódot felváltotta a részben vagy teljesen letelepedett életmód: rájöttek a gabona- és zöldségtermesztés és az állattenyésztés alapjaira, s elkezdték domesztikálni az állatokat. Ez meg hozzásegítette az emberi fajt az első fejlett civilizációk felépítéséhez.
Aha. Csak sajnos sok dologgal nem számolunk:
1. A vadászó életmód, a nomád állattenyésztő életmód meg az állattenyésztő, letelepedett életmód után a mai napokig nem telt el annyi idő, hogy az emberi emésztőszervek teljesen alkalmazkodjanak a töménytelen állati eredetű táplálék feldolgozásához. Ilyen a tej is.
2) Etikus-e az, ha a Földön több mint hétmilliárd ember él a többi élőlény rovására? Egyes vadállatok és tengeri élőlények elvesztik az életterüket, a populációjuk csökken és csökken, köszönhetően a környezetszennyezésnek, a túlnépesedésnek és/vagy a túlvadászásnak/túlhalászásnak.
3) Milyen élete van egy tyúknak, aki a másfél éves élettartalma alatt csak tojik és tojik, mindenféle hormonnal meg gyógyszerrel tömik, egy ketrecben éli le az összes napját és sosem látja a napfényt? Van-e joga ilyet művelni az embernek? Milyen élete van egy tehénnek, aki egy nagyszobányi karámban áll, onnan alig-alig mozdul ki, tejautomataként tekintenek rá, a kisborjait olykor-olykor az ellés után leölik és gyógyszerekkel tömik, hogy a tőgye ne legyen gyulladt? (Igen, ezeknek az antibiotikumoknak a maradványait megisszuk, nem kétséges.)
4) A kérődző állatok tartása a felelős a leginkább az üvegházhatás kialakulásáért, világszinten jobban szennyezik a levegőt, mint az összes autó együtt. Egy kg marhahús előállítása körülbelül 35-36 kg széndioxid juttat a légtérbe, míg egyetlen tehén kb. 100 liter metánt enged oda (igen, ez a bocifingilingi).
Szóval döntse el mindenki maga, hogy mennyire egészséges meginni a legelésző állatok izzadságát.
B) a tejmirigyek módosult izzadságmirigyek az emlős állatok testén. Bizonyított tény, hogy bevitt gyógyszerek, mérgek stb. maradványait kiizzadjuk és ezek ugyanúgy belekerülnek a tejbe.
11: Igen, tudom, hol élnek a maszájok. Kelet-Afrikában.
Hú, megisszák a tejet. És? Ez azt bizonyítja, hogy keveredtek az európai emberrel vagy a laktáztermelésért felelős génmódosulás a saját berkeikben jött létre.
Ha ránézel a "tejivós" térképre a Wikipédián, láthatod, hogy az Egyenlítőnél és annál délebbre a tejivás az enzimhiány miatt egyáltalán nem jellemző.
A fentebb leírtakból kiindulva akkor az az egészségtelen a tejben, amit az ember hozzátesz :)
Ha valakinek a szervezete nem tudja semennyire lebontani/feldolgozni, attól még nem egészségtelen. Nem kell fogyasztani, ha rögtön rádtör miatta a szapora. Ahogy nem verem a fejem a falba, ha már legutóbb is fájt...
"Érzékeny" létemre elég sok tejterméket fogyasztok. Különböző intenzitással reagál a szervezetem. A bolti tejek közül van ami nem okoz gondot, van ami igen. A saját kecskéim teje csak nagyon nagy mennyiség után okoz gondot. Olyan 3 liter körül egy nap. Persze lehet, hogy az én szervezetem jobban termeli azt az enzim dolgot, tudomisén.
Ma meg már azt a világot éljük, hogy a csapvíz egészségtelen, a kútvíz ihatatlan, az ásványvíz sem egészséges... Időről időre feljön egy-egy új "brit tudósok kimutatták", ami még csak nem is ellenőrizhető. Semmi sem egészséges, úgyis megpusztulunk.
# 16/19 Időpont 09-13 17:40
Ne edd meg a nővényeket,
Láttál már aratást? Annyira szívszorító látvány, amikor tömegével pusztulnak el a nővények. Ráadásul erdőket irtanak ki, hogy még több helye legyen a mezőgazdaságnak. Ez egy fenntarthatatlan mezőgazdasági gyakorlat. Pusztítja a környezetet. Tudod mennyi CO2 szabadul fel azzal, hogy felszántják a földeket és a bennük lévő baktériumok 100× növelik a CO2 termelésüket. Mindezt iszonyat nagy felületen.
Soha nem tudnék növényeket enni, amelyek zsúfolt gazdaságban, embertelen körülmények közt, néhány négyzet-centiméterre zsúfolva, egy helyben, akaratuk ellenére élik le az életüket.
Ráadásul ahogy pusztítják az erdőt, úgy lesz kevesebb helye az őzikéknek, amit én eszem.
;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!