Ha a hús annyira egészségtelen ahogy a vegák mondják akkor miért él meg sok húsevő magas kort?
Egy itteni válaszoló írta:
A hús elleni érvek:
- a hús a létező legnehezebben emészthető étel, túlterheli a gyomrunkat
- magas a telített zsírsav-és koleszterintartalma
- az ipari húsok előállításánál az állatokat hormonokkal, antibiotikumokkal kezelik, génkezelt tápot kapnak. Az antibiotikumok évente többezer halálesetet okoznak mert a rendszeres húsfogyasztás által az emberi szervezet rezisztenssé válik sok antibiotikumra és ha betegség esetén szüksége lenne rá nem működik. Ez abszolút nem vicc.
- az állatok szörnyű körülmények között élnek
- a legtöbb húst is fogyasztó akkora fehérjetöbbletet visz be, hogy az valami hihetetlenül káros. Egy normál felnőtt fehérjeigényét napi 150-200g hús fedezi, ehhez képest sokan ennek a 2-3-4x-esét is elfogyasztják, hiszen reggelire, ebédre, vacsorára is húst esznek. A többletfehérje rettenetesen káros; sokan akkora mennyiséget visznek be ami meghaladja a szervezet feldolgozóképességét. Károsítja a vesét, a véráramba kerülve glükózzá alakul és végső soron a májnak is károkat okoz. Emellett a túlzott fehérjefogyasztás a rák elsődleges táptalaja.
- rengeteg kutatás bizonyította már, hogy a hús fogyasztása fokozza az emésztő-és végbélrendszeri, májrák kialakulásának esélyét, felelős a szív-és érrendszeri betegségek egy részéért, magas vérnyomást, emésztési problémákat és sok esetben cukorbetegséget is előidéz.
A tojás ellen gyakorlatilag csak a koleszterintartalma szól illetve az állatok tartása
A tej más kérdés, ott rengeteg egészségügyi aggodalom felmerül:
- sokan képtelenek a laktóz megemésztésére
- a tejnek az emberi szervezet számára nem megfelelő a tejfehérje (kazein) tartalma, az anyatej sokszorosa; nem a mi testünknek való
- sok benne a növekedési hormon
- az antibiotikumok itt is közrejátszanak
- a tejből nem vagyunk képesek kálciumot felvenni a kénhatása miatt, mára kutatások tömkeleget bizonyította, hogy a rendszeres tejfogyasztás a csontritkulás kiváltóoka.
- a tej a prosztatarák és a méhrák esélyét 50%-al növeli.
Ha ez tényleg így van, akkor a hús és a tej is valóságos méreg. Ami furcsa mert az igazán idős emberek 90 fölött, meg a szimplán idősebbek 70-80 is akiket ismerek mind húsevők. Sokan hagyományos ételeket esznek, szalonnát, kolbászt, pörköltet is. Akkor hogyan tudták megélni ezt a kort, ha folyamatosan mérgezték magukat?
A felsoroltak nagy része nem igaz, sem a hús, sem a tojás, sem a tej nem ártalmas.
Az egyetlen - serintem elfogadható, jogos - érv a hús-tojás-tejtermékek fogyasztása ellen a nagyüzemi állattartás, mert az tényleg nem humánus dolog.
Viszont az sem egészséges, ha valaki csak/föként húst fogyaszt, az ember ugyanis mindenevö, azaz állati és növényi táplálálékra is egyformán szüksége van.
Aki különféle elvi megfontolásokból nem eszik húst, annak is szükséges állati fehérje, tojás-tejtermék formájában.
" rengetegen meghalnak infarktusban agyvérzésben stb 70 akár 60 év alatt is ."
PErsze, de infarktus nem vagy nemcsak hústól lehet kapni, hanem sokkal inkább a stresszes életmódtól, és infarktus az is kap(hat), aki csak növényeket eszik.
Azért élnek meg annyian magas kort mert az ipari húsfogyasztás csak kb. 20-30 éve öltött ilyen méreteket. Akár 40 évre visszatekintve is a legtöbb család nem evett naponta húst, nem vitte túlzásba. Amit evett, az is házi volt. Ma mit látunk? Reggeli, vacsi ipari felvágott, ebéd szintén ipari hús.
Ha még régen de visszamegyünk pl. 50-80 éve örültek, ha vasárnap jutott hús az asztalra.
A mérték a különbség és ez a mérvadó a annak is, amiért pl. A mostani 50-60 évesek a legbetegesebb korosztály, mert az ő életük jelentős részében jelen volt az ipari hús fogyasztása.
Akik ma 80-90 évesek vagy 10 éve voltak azok, azok az életük 70-80%-ában természetes alapanyagokat fogyasztottak és nem előre csomagolt tartósított hormonok GMO takarmányos antibiotikumos gyógyszeres szennyeket.
A húsfogyasztás egyetlen faktor csupán és sok múlik a minőségén, ez valószínű. Oly rég eszik az ember húst s elég jó mindenevők vagyunk, még csak állati vagy csak növényi étrenden is elvagyunk, ha muszáj (jó, én mindkettőt utálnám, de elvileg menne).
A tejet nem tartom jónak.
De láthatjuk, hogy még rossz étrenddel és durva doháényzással sem feltétlenül betegszik meg az ember ayutomatikusan, legalábbis nagyon és hamar nem.
Táplálkozás terén sokan erősen túloznak s persze rengeteg téveszme van a fejekben. Bevallom, én nem értem, miért van a húsnak rossz híre. Én sokáig voltam vega és soha nem fogok gyakran húst enni, de egészségesnek tartom a jó húst és sosem futottam bele igazi érvbe.
A tojás (főleg a házi) remek, semmi baj nincs a koleszterinjével, az amúgyis nagy mennyiségben kell nekünk, csak éppen nem esszenciális, le tudjuk gyártani mi magunk is.
Az, hogy a fentiekből bármi méreg, az túlzás. Nem mintha belehalnánk a mérgekbe. Én rendszeresen fogyasztok sejtmérget, pedig elég egészségtudatos vagyok s tudom, semmi bajom nem lesz tőle soha, még nagyságrendekkel több fogyasztása mellett sem. Az alkoholról van szó, ha valaki nem tudná, ritka, kevés, viszonylag jó minőségű alkoholról. Nem ez fog megakadályozni abban, hogy 130 évig éljek.
Azért ez genetika is... apám férfi ági felmenői közt mindenki akiről tudunk, tehát apám(most 76) nagypapám(87volt) dédpapám(91volt)
Mind erősek egészségesek voltak, 80+al még kertet műveltek, sőt szántottak, arattak(kézzel)
Apám 60 évesen kezdett őszülni és még mindig vannak fekete hajszálai.
26 saját foga van, mindezt egy masszív alkoholizmus mellett, 40 éve napi legalább 1.5-2liter fröccs lecsúszik...
Anyukám családjában ugyanezen felmenők mind 50+-nál elhaláloztak.
Anyukám apukája 59 évesen volt úgy lerobbanva, mint a képeken apukám vonalán a 90éves dédim...
(2család ugyan arról a környékről származik, tehát kb ugyan azt az életmódot követték... Sepsiszentgyörgy körüli falvak.)
Én 31 éves vagyok, túlsúlyos, de makk egészséges, rendszeresen sportolok, flexitáriánus vagyok, 30 saját egészséges fogam van, 2 bölcsességfog rossz irányba nőtt.
Feleségem vegan, 29éves, 14saját egyre romló állapotú foga van, minden laboreredménye mindig jó, mégis gyenge, aluszékony, rossz az állóképessége, az összes női felmenője ilyen volt és mind 60+nál haltak meg... más más életmód mellett...
Csak remélem, a kisfiunk rám üt ;)
Szóval nem hiszek benne, hogy ez az egészség dolog legfőbbképen a kaján múlana... sokkal inkább a megfelelő genetikai kódon.
Elvégre a testünk egy gép, amibe fent bemegy az üzemanyag és az alkatrészek, allul kìjön ami nem kell a kettő közt pedig be kell építenie a megfelelő dolgokat a megfelelő helyekre...
Nem vagyok tudós, sem dietetikus... Én is hallotam már sok helyen, hogy a mindennapi hús fogyasztás káros, lehet benne igazság, de az biztos, hogy mértékelt fogyasztás egészséges.
Nagyon sok idős húsevő ember van akik elég szép kort megéltek, de az ő idejükben nagy eséllyel nem tudtak mindennap húshoz jutni.
A nagyszüleim hetente 1x tudtam csak húst enni... meg az ő korosztályuk rengeteget mozgott, reggeltől estik kapáltak és földet műveltek még 80 évesen is. Teljesen más életmódot éltek mint a mai átlag ember, ezért nem lehet azt mondani, hogy "ők is ettek húst és megérték a 100at"...
Persze én is húsevő vagyok :D minden nap eszek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!