Ha a hús annyira egészségtelen ahogy a vegák mondják akkor miért él meg sok húsevő magas kort?
Egy itteni válaszoló írta:
A hús elleni érvek:
- a hús a létező legnehezebben emészthető étel, túlterheli a gyomrunkat
- magas a telített zsírsav-és koleszterintartalma
- az ipari húsok előállításánál az állatokat hormonokkal, antibiotikumokkal kezelik, génkezelt tápot kapnak. Az antibiotikumok évente többezer halálesetet okoznak mert a rendszeres húsfogyasztás által az emberi szervezet rezisztenssé válik sok antibiotikumra és ha betegség esetén szüksége lenne rá nem működik. Ez abszolút nem vicc.
- az állatok szörnyű körülmények között élnek
- a legtöbb húst is fogyasztó akkora fehérjetöbbletet visz be, hogy az valami hihetetlenül káros. Egy normál felnőtt fehérjeigényét napi 150-200g hús fedezi, ehhez képest sokan ennek a 2-3-4x-esét is elfogyasztják, hiszen reggelire, ebédre, vacsorára is húst esznek. A többletfehérje rettenetesen káros; sokan akkora mennyiséget visznek be ami meghaladja a szervezet feldolgozóképességét. Károsítja a vesét, a véráramba kerülve glükózzá alakul és végső soron a májnak is károkat okoz. Emellett a túlzott fehérjefogyasztás a rák elsődleges táptalaja.
- rengeteg kutatás bizonyította már, hogy a hús fogyasztása fokozza az emésztő-és végbélrendszeri, májrák kialakulásának esélyét, felelős a szív-és érrendszeri betegségek egy részéért, magas vérnyomást, emésztési problémákat és sok esetben cukorbetegséget is előidéz.
A tojás ellen gyakorlatilag csak a koleszterintartalma szól illetve az állatok tartása
A tej más kérdés, ott rengeteg egészségügyi aggodalom felmerül:
- sokan képtelenek a laktóz megemésztésére
- a tejnek az emberi szervezet számára nem megfelelő a tejfehérje (kazein) tartalma, az anyatej sokszorosa; nem a mi testünknek való
- sok benne a növekedési hormon
- az antibiotikumok itt is közrejátszanak
- a tejből nem vagyunk képesek kálciumot felvenni a kénhatása miatt, mára kutatások tömkeleget bizonyította, hogy a rendszeres tejfogyasztás a csontritkulás kiváltóoka.
- a tej a prosztatarák és a méhrák esélyét 50%-al növeli.
Ha ez tényleg így van, akkor a hús és a tej is valóságos méreg. Ami furcsa mert az igazán idős emberek 90 fölött, meg a szimplán idősebbek 70-80 is akiket ismerek mind húsevők. Sokan hagyományos ételeket esznek, szalonnát, kolbászt, pörköltet is. Akkor hogyan tudták megélni ezt a kort, ha folyamatosan mérgezték magukat?
Ezt egyáltalán nem "a vegák" gondolják így, hanem ez az egy válaszadó.
A húsfogyasztás mellőzésének ezer oka lehet, ahogy a tej vagy tojás kerülésének is. Van, aki szimplán nem szereti. Van, aki etikai okokból. Van, aki környezetvédelmi szempontok miatt. És van, aki érzékenység, allergia stb. okán.
Én pl. a húst nem tudom megemészteni, a tejjel és tojással semmi bajom, hát nem eszem húst. Másnak meg laktózérzékenysége van, ő nyilván tejet nem fog inni vagy pedig laktázenzimet kell szednie mellé.
Szóval szerintem tök fölösleges egymás tányérjában turkálni. Ettől függetlenül a magánvéleményem, hogy irreális mennyiségű húst (és amúgy is általában túl sokat) esznek az emberek. Egyáltalán nem normális szerintem, hogy valaki napi három étkezésből háromra húst eszik, ez szimplán egyoldalú és értelmetlen, pláne tekintve az átlagos minőséget, amit vásárolnak. Ez kb. olyan, mintha én minden étkezésre a legócskább krumplit enném vegaként - ugyanúgy egyoldalú és rossz lenne. Csak most éppen a kultúra ilyen húsfetisiszta.
A fenti szöveg minden mondatán végig lehetne menni és minimum megkérdőjelezni, de ez most ebben a 42 fokban meghaladja a lelkesedésemet. (Kezdve a fehérjebeviteltől a tejfehérje problémájáig figyelmen kívül hagyva az egyéni életmód varianciáját...)
Utolsó ebben igazad lenne, ha 1 vegan lenne a földön... de vegyük egyszerű számokkal,
Va van egy 100.000res város, amiben mindenki megeszik 1csirkét hetente, az 52csirke évente tehát összesen 5200000csirke...
Ok innen lesz 1 vegan, azt a kereslet kínálat meg sem érzi...
De ha a százezerből megtérítenek 10.000ret, az már 520.000rel kevesebb csirke... azt már megérzi... valószínűleg így a termelők is már csak 4700000csirkét fognak tenyészteni... ergo igen is kevesebb csirke hal meg a veganok miatt.
Egy egyfelől genetika kérdése is. Másfelől önmagában a hosszú életkor nem jelent semmit. Apósom 80 lesz lassan, de mióta ismerem (15 éve) haldoklik. Volt tüdőrákja, műtötték,kemó, túlélte, de csak az árnyéka önmagának, hiába eszik naponta húst, semmi ereje. Így nem szeretnék ennyi évet élni.
A keleti emberek sokkal kevesebb húst fogyasztanak, több halat, nagy részük tejterméket egyáltalán nem,és rengeteg a vegetáriánus közöttük. És átlagban sokkal tovább élnek, sokkal egészségesebben. (persze nem a nyomorult koldusok, akik szinte semmilyen normális ételhez nem jutnak hozzá)
Én nem eszem húst és tejet, de nem tartom magam vegánnak, mert az ok annyi hogy nem is szeretem és nem látom szükségét. De ha pl vendégségben vagyok, és úgy alakul elfogadom a húst. Ez évente max 1-2 alkalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!