Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Van bármiféle tudományos...

Van bármiféle tudományos bizonyíték arról, hogy egészségtelen a vegetáriánus étrend?

Figyelt kérdés

Lakto-ovo vegetáriánus vagyok, a környezetemben általában úgy néznek rám, mintha egy őrült öngyilkos jelölt lennék. Cronometer.com segítségével állítom össze az étrendemet, teljes értékű az étrendem, minden szükséges vitamin, ásványi anyagot betudok vinni a szervezetembe. Változatosan eszem, online boltokból mindenféle kaját kedvező áron betudok szerezni, figyelek arra, hogy ne egyek egyfajta kajából túl sokat. Én nem állítom, hogy káros a húsevés, legálisan boltban lehet kapni, aki akarja egye.

Valaki viszont kérem mondja el, hogy miért káros vegetáriánusnak lenni, mi van a húsban, amit nem lehet pótolni?

2016. okt. 21. 16:08
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
70%
Nincs.
2016. okt. 21. 16:23
 2/24 A kérdező kommentje:
1.: Annyit egyébként elismerek, hogy nehezebb összeállítani az étrendet, de pl.: 10g chia mag fedezi az omega 3 szükségletemet, napi fél liter tejet megiszok, az fedezi a b12 szükségletemet is. Igazából a calcium, és a C, D, A vitaminok bevitelére kell egy kicsit figyelni, ezekből nincs túl sok a gabonákban, hüvelyesekben.
2016. okt. 21. 16:33
 3/24 anonim ***** válasza:
84%

Szia!

Én nem tudok ilyen bizonyítékról, helyesen és nagyon odafigyelve kell táplálkozni. 6 éves korom óta, 16 éve vagyok ovo-lakto vegetáriánus, sose voltam komolyan beteg, orvost sem láttam évek óta.

2016. okt. 21. 16:48
 4/24 anonim ***** válasza:
35%
A hús mérgező. jól hiszed. De a fényevés a legegészségesebb ;)
2016. okt. 21. 16:51
 5/24 anonim ***** válasza:
75%
Nincs. Ma már senki nem tagadja, hogy egy jól megtervezett vegetáriánus/vegán étrend optimális egészséget biztosít. A legnagyobb egészségügyi szervezetek ezt mind elismerik, köztük: Academy of Nutrition and Dietetics, American Diabetes Association, American Heart Association, British Dietetic Association, British Nutritional Foundation, Dietician’s Association of Australia, Dieticians of Canada, Heart and Stroke Foundation; kutatási és oktatási intézmények, úgy mint: Mayo Clinic, UCLA Health Center, University of Pennsylvania School of Medicine, University of Pittsburgh School of Medicine; kormányhivatalok, pl. British National Health Service, U.S. National Institutes of Health, U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services, és a listát még folytathatnám. Hogy idézzek az ADA-tól: "It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes."
2016. okt. 21. 16:53
 6/24 anonim ***** válasza:
70%

#4: "A hús mérgező. jól hiszed. De a fényevés a legegészségesebb ;)"

A kérdező sehol sem állított ilyet. Sőt, kifejezetten az ellenkezőjét állította:

"Én nem állítom, hogy káros a húsevés, legálisan boltban lehet kapni, aki akarja egye."

Kérlek, hogy legközelebb olvasd el alaposan a kérdést és ne csak gyenge szalmabábokat állíts fel.

A fényevéssel kapcsolatos hasonlatod egy egyértelmű hamis analógia. A fényevés egy veszélyes és önpusztító életmód, amit a racionális vegetáriánusok soha nem támogattak. A fényevést a teljes orvosi és kutatói közösség elítéli, míg a vegetarianizmus egy bizonyítottan egészséges és teljes értékű életet biztosító életmód. Ha nem így gondolod, akkor kérlek, hogy mutass fel bizonyítékot a pozíciód alátámasztására. Ellenkező esetben fennáll a hamis analógia, így az állítás elvethető.

2016. okt. 21. 17:02
 7/24 A kérdező kommentje:

5.: Azért egy vegán étrendet elég nagy kihívás rendesen megtervezni, na meg ugye az drágább is :)

Egyébként még fiatalkoromban egyszer kipróbáltam a vegetáriánus étrendet. Azt hiszem 4 hónap után hagytam abba, mert a megtervezettsége 0 volt, nem is éreztem magamat jól tőle. Na de hát akkoriban még nem lehetett ennyiféle élelmiszert beszerezni, vidéki parasztgyerek voltam, annyit tehettem, hogy csak köretet ettem.

2016. okt. 21. 17:08
 8/24 anonim ***** válasza:
18%
Eleve, az egészséges és egészségtelen fogalmak nem tudományos igényűek. Szigorúan vegetárius ill hagyományos étrenden élőket tekintve azonban vannak epidemiológiai felmérések, amelyek statisztikai elemzése mutat bizonyos eltéréseket a két csoportba tartozók között. Például a B12 hiány, a vérszegénység, a vesekövesség előfordulási aránya nagyobb a vegetáriusok csoportjában, míg a köszvényesség a normál étrenden élőknél il. húsevőknél gyakoribb. Mindezt azonban erősen befolyásolják genetikai tényezők is, mert pl. a fóka- és bálnazsíron élő eszkimók nem igazán koleszterin-betegek. Persze jól összeválogatott étrend mellett nem kell feltétlenül megbetegedni az étrend miatt és hiánybetegségek sem feltétlenül alakulnak ki. Szerencsére azért pl. a lakto-ovo vegetáriánusok étrendje mégis tartalmaz állati eredetű anyagokat, meg azért a malomipari termékekben is van rovarfehérje.
2016. okt. 21. 17:21
 9/24 anonim ***** válasza:
84%
Ha engem kérdezel, még egészségesebben is esztek ti vegák, mint az átlag. Ti ugyanis odafigyeltek minden tápanyagra, ikyesmire, míg mi, az átlag húsevő, csak nagy önfeledten tolunk be mindent, aztán néha az orvosnál nagyon meg tudunk döbbeni, mikor vas- vagy vitaminhiányt állapít meg.
2016. okt. 21. 18:39
 10/24 anonim ***** válasza:
78%

Az ADA például kiadott már olyan nyilatkozatot, miszerint az. A BNF is.

Pl.:

[link]

[link]

Ezekben többször is megemlítik, hogy a vegetáriánus diéta teljességgel kielégíti a test tápanyagszükségletét; hogy a vegetáriánus gyerekek fejlődése megegyezik a mindenevő kortársaikéval - tehát nem szenved hiányt a szervezetük - és hogy emellett a vegetarianizmus csökkenti a rák esélyét többek között.

2016. okt. 21. 19:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!