Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegetáriánusok, vegánok! Ti...

Vegetáriánusok, vegánok! Ti adtok húst a kutyátoknak, macskátoknak?

Figyelt kérdés

Esetleg egyéb húsevő háziállatotoknak? Ha nem, akkor az nem állatkínzás?

Nem vegák véleménye is érdekel a témában!

2016. jún. 15. 14:14
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/74 anonim ***** válasza:
84%

"Akkor szerintem inkább adjatok nekik élő zsákmányállatot, és rendezzék le úgy, mint a természetben lenne, ahelyett, hogy az állattenyésztéskor és vágáskor történő "bebörtönzést, megerőszakolást, megkínzást, megcsonkítást, megölést" támogatnátok ti is."

Jaa, hogy csak provokálni jöttél már megint? Csillagom, mennyire életszerű, hogy például a macskának széteresztek a házban egy csomó egeret, vagy patkányt?

2016. jún. 15. 17:21
 12/74 anonim ***** válasza:
100%
Adok nekik, mivel húsevők.
2016. jún. 15. 17:49
 13/74 A kérdező kommentje:

11: Teljesen életszerű "csillagom", természetesen nem úgy ahogy te eltúlozva leírtad, például a kígyóknak is élő egeret szoktak adni sokszor. De akkor te csak vedd vega létedre a húst, látom nem is olyan fontosak azok az elvek amint te kerülsz szembe velük. Én meg most megyek megsiratom a vágóhídon megkínzott, élve feltrancsírozott, stb állatkákat.

Tényleg nem értem mért tartanak a vegák húsevő állatot. Ha már azt tartanak, akkor természetesen adjanak nekik húst, de hát az a hús nem szenvedett ugyanúgy, mint az a csirke amit tegnap ettem ebédre? Dehogynem! De akkor az mért elfogadható számukra?

2016. jún. 15. 22:04
 14/74 anonim ***** válasza:
78%

Kedves kérdező!

A vegán eszmerendszer alapelve, hogy tiszteljük az állatok jogait. Ahogyan a tenyésztett állatoknak joga van a normális élethez, úgy a ragadozóknak is joga van a természetes táplálékukat fogyasztani. Nem teszünk különbséget növényevők és ragadozók között, különben megcsúfolnánk a saját elveinket.

A globális problémát az emberek túlzott húsfogyasztása adja. A United States Department of Agriculture felmérései szerint egy átlag amerikai egy év alatt kb. 200 állat haláláért felelős. A magyarok viszont arányaiban még ennél is több húst fogyasztanak. Egy kutya/macska táplálékigénye ennek töredéke, és nekik nincs választási lehetősége.

Egy ideális társadalomban valóban nem tartanánk hobbiállatot,de ennek előfeltétele az állatok születésszabályozása. Komoly reformokra lenne szükség ahhoz, hogy ne legyenek kidobott állatok, akik segítségre szorulnak. Egyelőre ez sajnos még nem megvalósítható, ezért a legtöbb amit tehetünk, ha befogadunk párat, normális körülmények között tartjuk, és természetesen ivartalanítjuk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor vagy elaltatják őket, vagy olyan gazdihoz kerülnek, aki nem akarja ivartalanítani őket, ezáltal csak tovább növeli a túlszaporodást, ezáltal a haszonállat tenyésztést is.

Sajnos lehetetlen úgy élni, hogy senkinek sem ártasz. Több száz rágcsáló és rovar leli halálát a szántóföldeken aratáskor. Ezeket sajnos nem tudom kiküszöbölni, bármennyire is szeretném, mert valamit enni kell. Viszont tudatosan elhagyhatom a húst, tejterméket és tojást, ami rengeteget számít. Magyarországon kb. 100000 vegetáriánus van, ők egyetlen év alatt 200.000 állatot kímélnek meg a vágóhídtól. Ennyivel lenne magasabb ez az arány, ha mi is megennénk az állatokat, és nem csak a kedvenceink. Sajnos csak ennyit tehetünk, de több a semminél. Soha nem értettem azt az álláspontot, hogy jobb semmit sem tenni, mint egy keveset. Igenis számítanak az ilyen apróságok is, és nem is keveset!

Sokan sajnos nem látják át globálisan ezt a problémát (te sem kedves kérdező), ezért dobálóznak a hobbiállat tartással, gyógyszeriparral és egyéb járulékos veszteségekkel, holott nem ezek adják a globális problémát. Persze nem helyes egyik sem, és remélem eljön egyszer az a nap, hogy ezek a problémák is megszűnnek, de egyelőre ebben nem tudunk jelentős változást hozni. Az állattenyésztésben viszont igen!

2016. jún. 16. 10:49
 15/74 anonim ***** válasza:
100%
Hogy kiakadtak páran XD kozben meg etetik a kutyáikkal a pedigreet ami húst nem nagyon látott :D
2016. jún. 16. 13:52
 16/74 A kérdező kommentje:

"Egy ideális társadalomban valóban nem tartanánk hobbiállatot"

Ez egyéni vélemény, az én ideális társadalmamban ingyen sör lenne. Innentől kár a szóért.

"Igenis számítanak az ilyen apróságok is, és nem is keveset!"

Ezek szerint az a kevés is számítana, ha a vegák az 'eszmerendszerükhöz' híven nem vennének húst.

"Sokan sajnos nem látják át globálisan ezt a problémát (te sem kedves kérdező)"

Kérdeztem.

"de egyelőre ebben nem tudunk jelentős változást hozni. Az állattenyésztésben viszont igen!"

Én nem eszem húst, mert elítélem a húsipart és védem az állatok jogait, de ahelyett, hogy macska helyett inkább hörcsögöt tartanék, Cirminek 3 húsos premium delux lófütty cicahamit veszek, mert ő természeténél fogva ragadozó, és nem tehetek semmit, blablabla... kétszínűség mesterfokon...

2016. jún. 16. 13:52
 17/74 anonim ***** válasza:
69%

"Ez egyéni vélemény, az én ideális társadalmamban ingyen sör lenne. Innentől kár a szóért. "

Azt hittem, hogy a vegán eszmerendszerről beszélgetünk, ahhoz bizony hozzá tartozik, amit én írtam. Nyilván nem vagy vegán, és máshogy gondolkodsz az életről, ez a te dolgod.

"Ezek szerint az a kevés is számítana, ha a vegák az 'eszmerendszerükhöz' híven nem vennének húst."

Ezt kifejtettem már, ezzel diszkriminálnánk a ragadozókat. Nem csak a növényevőket védjük. Ha nem adnánk az állatainknak húst, akkor szenvednének és meghalnának. Ha nem mentenék kidobott kutyát/cicát, akkor vagy elaltatnák őket, vagy olyan helyre kerülnének, ahol nem ivartalanítják őket. Ezzel tovább nő a szaporulat, több állatot kell etetni, több állat szenved.

Nyilván csökkenne a húspiac nagysága, ha nem etetnénk őket. De így nőne az elaltatott állatok száma is. Az egyensúly ott van, ha lehetőségeinkhez mérten mindkét oldalért teszünk valamit.

"Én nem eszem húst, mert elítélem a húsipart és védem az állatok jogait, de ahelyett, hogy macska helyett inkább hörcsögöt tartanék, Cirminek 3 húsos premium delux lófütty cicahamit veszek, mert ő természeténél fogva ragadozó, és nem tehetek semmit, blablabla... kétszínűség mesterfokon..."

Ezt hívják úgy, hogy fajizmus. A te szemedben a ragadozóknak kevesebb joga van, mint a növényevőknek. Ez ellenkezik a vegán elvekkel.

A kétszínűségről vitatkozhatunk. A növénytermesztés is állatveszteségekkel jár, pár vakondon, sünin és egéren átmegy a traktor, miközben szántja a földet, vagy aratja a gabonát. Valamit pedig te is eszel. Gondolom a modern orvostudomány előnyeit is élvezed, amelynek minden eredménye állatkísérleteken alapul. Ha tejet és tojást is fogyasztasz, akkor már tényleg nincs miről vitatkozni.

Ha mi kétszínűek vagyunk, akkor te is.

Az az alapvető probléma, hogy nem érted a vegánság elveit, és a kifordított kis elképzelésed alapján ítéled meg ezt a dolgot.

2016. jún. 16. 14:20
 18/74 A kérdező kommentje:

"diszkriminálnánk a ragadozókat. Nem csak a növényevőket védjük"

Tehát, hogy ne diszkrimináld a ragadozókat, húst adsz nekik, de közben küzdesz a húsipar ellen...oks

"Ha nem adnánk az állatainknak húst, akkor szenvednének és meghalnának"

Ha nem tartanál vega létedre húsevő állatot, akkor nem kéne neki húst adnod, és így tényleg nem támogatnád a gonosz vágóhidakat.

"Ezt hívják úgy, hogy fajizmus. A te szemedben a ragadozóknak kevesebb joga van, mint a növényevőknek. Ez ellenkezik a vegán elvekkel. "

Szarkazmus, okos! "Én nem eszem húst, mert elítélem a húsipart és védem az állatok jogait, de ahelyett, hogy macska helyett inkább hörcsögöt tartanék, Cirminek 3 húsos premium delux lófütty cicahamit veszek, mert ő természeténél fogva ragadozó, és nem tehetek semmit" Ezzel mentegetőztök itt gyakorlatilag...

"Valamit pedig te is eszel. Gondolom a modern orvostudomány előnyeit is élvezed, amelynek minden eredménye állatkísérleteken alapul. Ha tejet és tojást is fogyasztasz, akkor már tényleg nincs miről vitatkozni."

Még jó, hogy ellenkezem a vegán elvekkel, én mindenevő vagyok nem kétszínű! De mondjuk nálam egyenjogú a kettő, mindkettőnek joga van finomnak lenni. Most belegondolva, nem is eszünk olyan sok ragadozó állatot. Talán közülük csak halat. Mmmm...

2016. jún. 16. 14:43
 19/74 anonim ***** válasza:
51%

"Tehát, hogy ne diszkrimináld a ragadozókat, húst adsz nekik, de közben küzdesz a húsipar ellen...oks"

Nem igaz, hogy ennyire nem érted. Nem csak a húsipar ellen küzdünk, hanem az állatok jogaiért, függetlenül attól, hogy vágóhídra küldik őket, cirkuszban mutogatják, vagy a felelőtlen gazdák miatt menhelyen, vagy utcán sínylődnek.

Még egyszer elmondom, ha a menhelyi állatok nem olyan helyre kerülnek, ahol ivartalanítják őket, évente kb. 2x6 kiscicát fognak produkálni, amelyeket szintén hússal kell etetni. Vagy agyonütik, elaltatják, kidobják őket. Ez ellen ugyanúgy küzdünk, mint a húsipar ellen.

"Ha nem tartanál vega létedre húsevő állatot, akkor nem kéne neki húst adnod, és így tényleg nem támogatnád a gonosz vágóhidakat."

De pontosan támogatnám vele a gonosz vágóhidat, ahogy az előbb leírtam, ugyanis ha felelőtlen gazdához kerül, nő az állatállomány, ezért több haszonállat leöléséhez van szükség, hogy etetni lehessen. Vagy pedig meghalnak, de ez a már említett fajizmus.

"Ezzel mentegetőztök itt gyakorlatilag..."

Nem mentegetőzés, hanem egy teljesen ésszerű érv.

"Még jó, hogy ellenkezem a vegán elvekkel, én mindenevő vagyok nem kétszínű!"

De kétszínű vagy, ugyanis felszólalsz a vegánok ellen, és bírálod őket, mert nem tesznek meg száz százalékig mindent a húsipar csökkentéséért, közben te még annyit sem teszel, mint mi.

Nem csak az a két véglet létezik ám, hogy vagy megváltod a világot egy csettintéssel, vagy nem teszel semmit. Mi próbáljuk megtalálni az arany középutat, és lehetőségeinkhez mérten úgy élni, hogy a lehető legkevesebbet ártsunk más élőlényeknek. Úgy élni lehetetlen, hogy ne okoznánk mások halálát, de sokat számít, ha az ember tudatosan törekszik egy olyan életmódra, amely által csökken a kihasznált állatok száma. Már az is százalékokkal képes lecsökkenteni a húskitermelést, ha heti 1-2 napig mellőzi valaki az állati eredetű termékeket. Ez sem kétszínűség, hanem egy nagyon is tudatos és helyes döntés, ami hozzájárul az állatjogokhoz és a környezetvédelemhez. Persze mindig lehet egy kicsivel többet tenni, de egy minimális életmódbeli váltás is több a semminél.

2016. jún. 16. 15:14
 20/74 A kérdező kommentje:

"De kétszínű vagy, ugyanis felszólalsz a vegánok ellen, és bírálod őket, mert nem tesznek meg száz százalékig mindent a húsipar csökkentéséért, közben te még annyit sem teszel, mint mi."

Nem vagyok kétszínű, nekem nem kell tennem érte, semmi bajom nincs vele :)

"Nem csak a húsipar ellen küzdünk, hanem az állatok jogaiért"

Az egyiknek joga húst enni, a másiknak élni...na akkor most mi van? Azt meg te nem tudod megérteni, hogy amíg húsevő állatot tartasz vegaként és húst adsz neki, addig teljesen szembemész az 'elveiddel'...

"Nem mentegetőzés, hanem egy teljesen ésszerű érv."

Lol, amit poénból eltúlozva leírok, te itt ésszerű érvek nevezed, háááhh xD

"Mi próbáljuk megtalálni az arany középutat, és lehetőségeinkhez mérten úgy élni, hogy a lehető legkevesebbet ártsunk más élőlényeknek."

Ha nem húsevő állatot tartanál, akkor kevesebbet ártanál más élőlényeknek, ezt magyarázom már nem tudom mi óta...

"százalékokkal képes lecsökkenteni"

0.00001% is százalék...

"tudatos és helyes döntés, ami hozzájárul az állatjogokhoz és a környezetvédelemhez."

Afrikai paradicsomot enni tél közepén, meg génmódosított szóját ideszállítani a világ másik feléből tényleg környezetkímélő... [link]

Én inkább eszem a hazait, szezonálisat.

2016. jún. 16. 15:50
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!