Vegetáriánusok! Mit esztek reggelire, ebédre, vacsorára?
Vegetáriánusok, ti milyen ételeket fogyasztotok? reggelire?ebédre?vacsira?
Étrend kialakítása miatt érdekelne.
Reggelire semmit. Ebédre tojást zöldséggel (s mostanában piskótát). Vacsorára tojást zöldséggel (s mostanában gyakran piskótát). Némi olajos mag is akad, több okból, pl. tápanyagbevitel s nagyritkán pici sajt.
Szálkásítok, ami nálam nehéz, plusz van egyfajta ízlésem.
Elég változatosnak találom az étrendemet, mivel a tojást millióféleképpen el lehet készíteni, pláne ha zöldség és olajos mag is van a képben. S vannak azért zöldségételeim is, csak mostanság kevesebb.
Holnap karalábélevest tervezek, piskótát (édeset és sósat) és brownie-t (az csak a kókusztejkészítés maradéka miatt, de én csak megkóstolom, a páromé lesz a zöme. nagyon zsíros). A következő napra sült zöldség (karfiol vagy káposzta) és eperkrémes piskótatekercs van tervben.
Plusz ezek mellé még sok tojás valami egyszerű formában.
Néha realizálom, hogy amióta szigorítottam kalóriák terén, nem is igazán ovo-lakto vega vagyok, hanem tojásevő, némi zöldséggel és egy kis egyéb szennyeződéssel (a laktót átlagosan napi pár gramm sajt vagy vaj képviseli).
Gyakran szoktam enni zöldségfasírtot, zöldségcurryt, vegyes zöldséglevest, zöldségpörköltet, néha karfiolkrémet... Csak a télen kissé visszaesett a zöldségfogyasztásom a szokásoshoz képest. Inkább nyers zöldséget eszem (a tojás mellé), zöldségétel nincs mindennap.
Reggelire gyümölcsöt eszek, elsősorban banánt, vagy smoothie-t készítek, nem szoktam annyira éhes lenne. Ha éhes lennék akkor zabkását vagy hasonlót eszek, kókusztejben megfőzbe.
Ebéd és vacsora között nem sok a különbség, úgyhogy egybe írom. Néha ebéd néha vacsora időben vagyok éhesebb, attól függ, illetve sokszor marad kaja az egyik étkezésről a másikra, ha főzök.
Könnyedebb kajának salátákat szoktam enni, friss zöldségeket párolt zöldségekkel, tojással keverve.
Tojásos ételeket is fogyasztok néha könnyedebb kajának vacsorára, vagy sima szedvicset.
Egyébként meg hát rendes ételt főzök...csak hús nélkül. Padlizsán curry, vega tészta receptek, vega pörköltek, sült zöldségek salátával körettel és így tovább.
Napközben nasinak gyümölcsöt szoktam enni, ha megéhezek.
Hát én igazándiból tojást és tejterméket se fogyasztok, de nem vagyok vegán, mert a mézről nem mondanék le és nem érdekel, ha valami nyomokban állati eredetű összetevőt tartalmazhat.
Reggelire zabkását növényi "tejjel", aszalt/friss gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel/kakaóporral/fahéjjal stb. Ezerféleképp variálható.
Vettem párszor szójajoghurtot, de annyira nem jött be, azt is gyümölcsökkel, magvakkal, zabpehellyel kombináltam.
Ha kevésbé vagyok éhes,akkor valami gyümölcsturmix/egy pohár növényi ital gyümölccsel.
Nagyritkán szoktam még olyan fekete tömbkenyeret venni, ebédre és vacsorára is jó szerintem, avokádókrémmel vagy akármilyen zöldségkrémmel, nyers zöldségekkel, salátával.
Ebédre nem szoktam minden nap főtt ételt készíteni, szeretem a nyers dolgokat. Ha mégis, akkor párolt/főtt zöldségek teljes kiőrlésű tésztával, barnarizzsel, üvegtésztával, néhanapján burgonyával. Pizzát is sütöttem párszor régebben, még amikor ettem sajtot.
Tudom, nem túl változatos, sajnos elég finnyás vagyok.
Azért jó érzés látni, hogy más is van úgy, hogy a tojás a könnyű étel neki, hiába jön a kalória nagy része zsírból :) Nekem nagyon furcsa, hogy a köztudatban a zsíros ételek nehezek (persze nem teljesen mindegy, hogy rejtett vagy hozzáadott zsírról van szó), nekem a szénhidrátosak azok.
Első voltam, de gondoltam, leírom, hogy a zabkásába nagyon jó a kókusz, s ha valaki szereti, a mák is. Alapból ki nem állhatom a zabízt s a zabkásának az van (mert pl. rántottába keverve tojásonként egy deka zabpelyhet az nem zabízű, hanem finom. nem értem én ezt. tésztásabb, könnyedebb cucc lesz belőle, ajánlom kipróbálásra). Egészen változatos arányokkal lehet használni. A párom 15 deka zabhoz használ 5 deka kókuszt, én 1 dekához 4-et...
Én nem eszem hüvelyeseket, de a páromnak most lencsefőzelék van, rizzsel eszi, mint mindent. Egy csomót szoktam főzni, akárcsak sárgaborsóból, 3 napra elég, de mivel ez nekem unalmasnak tűnik, valamelyik nap átkonvertálom fasírttá egy részét, tojással és olajos magvakkal, néha kis zabbal. Ez nagyon kényelmes így, kevés plusz munkával új étel, ráadásul a fasírtban aránylag kevés a hüvelyes, ez van, akinek sokat számít. A párom sem bírja akármilyen mennyiségben.
A fasírt jó ételcsoport, mert a legtöbb növényből nagyon finom tud lenni :) Én a céklafasírtot szeretem nagyon, ha az van, akkor én nyersen eszem, a páromnak pedig keverek bele tojást és kisütöm. Mindkettő jó, de ha már választani lehet, a nyers zöldségeket preferálom. Vagy ez inkább céklatócsni? Mivel nyers reszelt zöldség lapul benne... De a nyersvegán konyhában is fasírtnak nevezik. No mindegy.
A "normál" fasírtjaimban főtt zöldségpüré van, de ugye a cékla kemény marad megfőzve is.
A variációk száma végtelen, más zöldség, akár keverve, más fűszer... Egy zellerfasírt totál más, mint egy céklafasírt vagy krumplifasírt vagy lencsefasírt... A fűszerezéssel nem is játszom, só, bors, kömény, pirospaprika és kész, fokhagyma lehetne, de nem szoktam (a lencsében eleve van, mert főzelékből készül).
Reggeli: smoothie (2-3 db érett banán, idénygyümölcs, fagyasztott meggy, bogyós gyümölcsök, avokádó, őrölt, áztatott lenmag, kis víz - majdnem egy liter lesz így)
Ebéd: én készítem magamnak, általában barna rizs vagy köles valamilyen zöldséges raguval, grillezett zöldséggel, kesumártásos zöldséggel, nagyon ritkán tofu, gluténmentes tészta. Ha kívánom a forró levest, akkor zöldségleves nagyon gazdagon :). Friss saláta (paradicsom, uborka, jégsaláta, stb.), ha kívánom, olívabogyó.
Vacsora: kb. ugyanaz, mint az ebéd. Zöldségek ezerféleképpen elkészítve, mikor mihez van kedvem.
Napközben: édes borsófehérje turmix, gyümölcs aszalva vagy nyersen, magok, nyers krékerek, stb. Ja, és a vitaminok!
26/L
Mostanában volt:
- sült cikória körtével, feta sajttal
- ázsiai wok rizs zöldségekkel
- burgonyakrémleves
- sült avokádó kecskesajttal
- fokhagymás gomba kuszkusszal
Reggelire egy jó nagy adag gyümölcsöt eszek, általában banán, alma, narancs, nyáron pedig idénygyümölcsök. Edzés előtt(súlyemelés) fél órával ugyanez. Edzés után egy zöld turmixot készítek, ami általában kelkáposztát, valamilyen gyümölcsöt, és natúr kakaóport tartalmaz. Utóbbit a koffeint miatt igyekszem elhagyni. Vacsorára eszek főtt ételt, egy tekintélyes adagot. Ekkor viszem be a fehérje nagy részét, általában valamilyen hüvelyes, rá valami szósz, mellé rizs és párolt zöldségek. Ma pl. vörös bab lesz olaszos paradicsomszósszal és jázminrizzsel. Ez így összesen nagyjából napi 3000 kalória szokott lenni, 70% szénhidrát, 10% zsír, 20% fehérje. Gyümölcsből napi 2-3 kiló simán lemegy.
Nem vagyok teljesen vegán, inkább alkalmi vegetáriánus. Ha vendégségbe megyek, általában előtte bekajálok, és ha csak húsos kaja van, udvariasan visszautasítom, de ha a házigazda valami húsmentes kaját készít nekem, csak pl. van benne tejtermék(mert mondjuk nem tudja hogy nem fogyasztok) akkor nem leszek bunkó, és nem fogom visszautasítani. Szerintem nem jó dolog, ha az elveimhez való ragaszkodás az emberi kapcsolataim rovására megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!