Mi a véleményetek a vegán életmódról? Van köztetek vegán? És ha igen, hogy néz ki egy napi étrended? Lehet e vele fogyni? Nagyon kíváncsi vagyok!
"Ok tegyük fel, szeretem a húst (mert én szeretem mondjuk), de lemondok róla, mert sajnálom a megkínzott (?) állatokat. Mi fog változni?"
Attó, hogy te vegán leszel, semmi. Viszont egyre többen választják ezt az életmódot, így egyre kevesebb a kereslet az állati eredetű élelmiszerekre. Hiszed vagy sem, már ezzel is rengeteg állat életét megmentjük, és sokat teszünk a környezetszennyezés ellen.
Bálnavadászat, lakótelepi kutyatartás, stb stb... én például ezek közül egyiket sem végzem, és nem is támogatom a pénzemmel. Ez a legtöbb, amit tehetek ellene, épp úgy, mint az ipari állattartás ellen.
"Mi itt az EUban nagyon tudjuk, hogy a disznónak milyen "jogai" vannak (ami ellen semmi kifogásom) de mindenféle ellenérzés nélkül megvesszük a sok kínai, amerikai rabszolgamunkával gyártott vackot, vagy épp az olajat, nyersanyagot, amiért ártatlanok adták a vérüket..."
A mobiltelefon, benzin, stb. nélkülözhetetlen az élethez 2016-ban, akár hiszed, akár nem. Persze egy normális ember vegánságtól függetlenül igyekszik minimálisra csökkenteni az erre költött pénzt, de ezeket nem tudod teljesen kiiktatni az életedből. Kellenek, és pont. A hússal, tojással, tejtermékekkel viszont mi is a helyzet? Egy fikarcnyi szükséged sincs rájuk, kizárólag az íze miatt eszed. Azért támogatsz egy állatokat brutális kegyetlenséggel megkínzó és lemészároló iparágat, mert szereted a hús ízét. Ez a nem mindegy. Ráadásul ott van még az a történet, hogy az erdőirtásért nagyrészt az állati takarmánynövények a felelősek. Az is egy érdekes dolog, hogy ha ez a sok gabona és szója emberi fogyasztásra kerülne, vajon mennyi éhező maradna a földön, de ez már tényleg csak utópia.
"Pl. azok a közel-keleti családok, akiket lemészároltak, hogy legyen olcsó benzin a futár kocsiba, ami a vegán kaját hozza hm? "
Mert, talán a hús szállítása nem ugyanazzal az üzemanyaggal történik?
"Továbbra se értek azzal egyet, hogy a vadászat olyan mélyen elítélendő lenne"
Egy lakatlan szigeten, ha nincs növényi kaja, akkor nem elítélendő, mert abban az esetben szükséged van rá. Te egy lakatlan szigeten élsz?
"Ha ilyen szemléletmóddal élnénk (lehet így - vannak ilyen emberek is, elismerem, bár nemsokan) akkor a világon minden bojkottálni kéne, ami a fogyasztói társadalom része - többek közt a vegán kaját is"
Erre viszont nincs lehetőség. Arra van lehetőségünk, hogy ne támogassuk a fogyasztói társadalomnak azokat a részeit, amik nem föltétlen szükségesek az életünkhöz. Benzin néha kell, hús viszont nem.
Kicsit olyan a logikád, mint mikor a szemét kajákat védik. "A zöldségeket permetezik meg műtrágyázzák, szóval tök értelmetlen odafigyelni az egészséges életmódra, helyette inkább tömjük két pofára a bigmac-eket, és igyuk literszámra a kólát, úgysincs semmi különbség."
Előző, mindenki használ közvetetten benzint (s szinte mindenki eszik egy csomó növényt maga is)... S ez többtényezős dolog. A hússal jóllakáshoz sokkal, sokkal több energia, növény s emiatt földterület, víz kell s még aki állatot tart, sokszor az is veszi nekik az ételt, ami megint messzire vezet...
Persze, ha te tanyán élsz és kb. teljesen önellátó vagy (persze nem benzines traktorral, huhh, kemény lehet), csak a saját magad által termelt növényeket eszed te is, az állatok is, az más kérdés, de nem sok ilyen ember akad s ugye, ezt nem is sokan tehetik meg, nincs annyi földterület, hogy mindenki húsra alapozva lakjon jól, túl sok ember él a bolygón ahhoz.
Mi vegánok vagyunk férjemmel. Az étrendünk a következőképpen néz ki:
Reggeli általában gyümölccsel kezdünk, utána tízóraiként valamilyen növényi kencés szendvics, ebédre egy főtt étel, napközben még magvak, délután én mégegyszer eszem a főételből, mert egyszerre csak keveset bírok enni, aztán este egy fincsi saláta, amibe szintén kerülnek magok is, pl. szezámmag, tökmag, szotyi.
Én nem fogok itt okoskodni, mert abból már négy oldal van. Amit tudok: mióta vegán vagyok, sokkal energikusabb, boldogabb, nyitottabb és összeszedettebb vagyok. Ezek tények. Az meg már csak hozzáad a dolgokhoz, hogy fogytam, a hajam azóta gyönyörű, ráadásul a kis fehér foltok is elmúltak a körmömről a rengeteg vitamin miatt. Megtanultam főzni, megismertem új, isteni kajákat.
Amiket a legtöbbször enni szoktam:
reggeli:salátás, paradicsomos szendvics/tejbegríz lekvárral/almás saláta
tízórai:érett, fincsi banán
ebéd:csicseris, currys köles/mexikói rizs/gombapörkölt/brokkolis tészta
uzsonna:vegán nutellás kenyér/narancs
vacsora:ebéd maradék/saláta/hummusz/smoothie
A vegánsággal kinyílik a szemed. Rájössz, mennyi felesleges dologgal töltötted az idődet, egyre jobban érdekelni kezd majd a Földünk és a saját egészséged! :)
Én például megpróbálok a lehető legkevesebb szemetet termelni. Pet palackot nem veszek, vagy később felhasználom.
Végül pedig az emésztésed maga lesz a csoda, a puffadást és hasfájást messze nem ismered majd. (A húst akár több napig is emészti az ember, a laktózra nagyon sokan érzékenyek, nem véletlenül, a tyúk menstruációja, pedig a tojás :) )
Én főleg egészségügyi szempontból váltottam vegánra, de közben azért mégis jó úgy lefeküdni, hogy nem használtál ki egy ártatlan állatot sem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!