Szerintetek ez jó étrend egy átlagos napra (vegán szeretnék lenni + fogyni akarok)?
reggeli: 1 pohár cukormentes mandulatej vagy szójajoghurt, 100-200 g gyümölcs, 2 db keksz
ebéd: 100 g kevert hüvelyes + saláta és paradicsom
vacsora: grillezett vagy főtt zöldségek és saláta
mellette meg 30 g szójafehérjepor
Nagyon vegán.
Ez biztos hogy kalóriadeficites, fogyás az meglesz ilyen kajákkal.
Hogy ez élhető-e? Hát, nekem nem, de bízunk benne neked igen :)
Ránézésre nagyon, nagyon, nagyon koplalós, bár az se mindegy, milyen hüvelyes, milyen gyümölcs... S milyen keksz és mekkora? S a vacsoránál sincs mennyiség.
Esélyes, hogy kevés a zsír, de ezt így nem tudom megmondani, elég kicsike a minimálisan szükséges mennyisége.
Ha látnám legalább makrotápanyagokra lebontva, többet tudnék mondani, annyira penge úgyse vagyok, hogy kihozzam, mi hiányzik belőle, ha nem szedsz kiegészítőket (amik vagy felszívódnak rendesen, vagy nem)...
Ez azért nem egyszerű vegán, ha kerülöd a gabonát és az olajos magvakat is...
a keksz sima háztartási keksz, valamiért élek-halok érte, csak azért enném, nem hiszem, hogy sok múlik rajta (lemértem, 3 g egy darab). de az jó ötletnek tűnik, hogy az egyik helyett (vagy esetleg mellette) egyek pár szem mogyorót vagy diót vagy mandulát, hogy legyen valami zsiradék is. gyümölcsből meg minden nap váltogatnám, hogy mit.
hüvelyesből a magasabb fehérjetartalmaúkra gondoltam, lencse, szójabab, vörösbab, csicseriborsó, mindig másféléket és keverve, hogy változatosabb legyen az aminosav tartalom, bár azért azt annyira nem számolnám. ez így max. olyan 400 kcal ebédre.
vacsorára meg olyan 200 kcalt ennék zöldségekből.
Hüvelyeseknél annyira szóródik az aminosav? Bevallom, nem vagyok képben vele, csak annyira, hogy lizin rendesen van bennük, ami gabonában és sok másban pont nem :) A nem lizin aminosavak tipikusan bemennek, ha sok növényt eszik az ember és megvan a fehérje és a lizin.
Az jó, ha tetszik az olajos magvak gondolata, hasznosak tudnak lenni, egy csomó minden van bennük, sok kalória, zsír, fehérje, ásványi anyagok...
A kalória kell is, mert ahogy már írtam korábban, a fentiek igen kevesek.
Hogy tudsz ilyen picit enni? Száraz hüvelyessel most nem vagyok képben, mert olyat nem eszem, de azért abból is jóval nagyobb adagokat szokott enni az ember, akkor is, ha eszik előtte, utána és mellé valamit. Hogyan készíted el a hüvelyeseket? (Nálam a zöldségekhez mindig jön egy csomó zsír... Kivéve, ha nyersek. Vegánként főleg az menne, valamivel jól kell lakni.)
igazából ez egy random neten olvasott dolog volt, hogy így kell, majd holnap jobban utána nézek, de amúgy se árt a változatosság. azt tudom, hogy a szójabab teljes értékű fehérje, 36% fehérjetartalommal, csak hát a szóját se jó túlzásba vinni (ahogy a húst se :P).
a hüvelyeseket csak megfőzöm vízben. nem szeretem az olajos/zsíros dolgokat, sőt igazán még fűszereket használni se.
én is nagyobb adagokat szoktam enni, de hát pont emiatt szeretnék most fogyni (bár elsősorban a cukor a gyenge pontom, na de most vége a bulinak).
A szójánál felmerülnek aggályok, ha nem erjesztett... Nekem ennyi elég volt, úgyse szerettem soha, s megvagyok nélküle. Akinek túl hasznos, az nézzen utána.
Nos, oké, ha natúr eszed, natúr eszed, én tuti nem kötök bele, de akkor ne ilyen 100 grammokat már... Ha szinte csak zöldségen élsz, akkor nem elég 1-2 kilót bevinni (OK, a hüvelyesek mások), mennyiség kell. Fogyáskor is.
Az olajos magvakat már megbeszéltük, viszont így különösen fontossá válnak, hogy alapból nem használsz zsírt. A zsír esszenciális tápanyag, nem hagyhatod ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!