Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mi a véleményetek a vegán...

Mi a véleményetek a vegán életmódról? Van köztetek vegán? És ha igen, hogy néz ki egy napi étrended? Lehet e vele fogyni? Nagyon kíváncsi vagyok!

Figyelt kérdés

2016. ápr. 27. 17:20
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
64%

Szerintem a legkörnyezettudatosabb és egészségtudatosabb étrend, ami létezik.

Alapvetően viszont nem tudok egyetérteni azzal,hogy nem szabadna állati termékeket fogyasztanunk - amennyiben ezek a termékek jó, fairtrade tartásból származnak, ahol az állatoknak normális élete van.

Azzal 100%-os egyetértek, hogy az állatok kihasználása, mészárlása helytelen. Viszont az ember és az állat békés együttélését, kölcsönös egymásra utaltságát nem látom elítélendőnek - értsd: a haszonállat takarmányt, gondoskodást, védelmet, otthont kap,cserébe pedig tejet, tojást ad. A tejet természetesen olyan mennyiségben, hogy ne a borjú lássa kárát.

Lehet vegánként egyébként fogyni, de hízni is. Az étrend összeállításán múlik minden.

Bár csak vegetáriánus vagyok, nem vegán mint írtam, vannak olyan napjaim, sőt sok étkezés, amikor vegán ételt fogyasztok. Nem hiszem, hogy ez bármivel is bonyolultabb lenne, ma már annyi finom vegán termék van.

2016. ápr. 27. 18:09
 2/35 A kérdező kommentje:
Abszolút érthetően fogalmaztál és köszönöm a véleményed! Én most akarok átállni ha nem is vegánra, de vegetáriánusra mindenképp!
2016. ápr. 27. 18:18
 3/35 anonim ***** válasza:
34%

excsajom az. de egyébként egészségtelen. ha nem eszel húst, egy halom egészségügyi problémád lesz. ilyen módon a fogyás is irreleváns. bár az excsajom mindig topon volt alkatilag, de nem biztos h azért, mert vegán volt.

egyébként az egy reális dolog h valaki nem szereti a húst és vega lesz, ha nem kívánod még belefér... de puszta kitalált idealizmus miatt sztem baromság lemondani a húsról

az h környezettudatos v nem... az amcsik meg akínaiak próbálják azzal vigasztalni magukat h a legnagyobb CO2 kibocsátása a marhatenyésztésnek van, nem a mérgesgázokat pöfögő gyáraiknak, meg tengerbe ömlő olajuknak. de ez 2 okból fasság. egyrészt nem kell annyi marhát enni. mert olyan dagadt leszel mint az amcsik, meg mert semmi szükség rá. kishazánkban mondjuk nem is olyan nagy divat, lévén drága.

de a csirkehús, hal sztem kifejezetten jó a szervezetnek ráadásul minimálisan terheli a környezetet

tegyük fel továbbá h nem kéne a kaja 50%-át kidobni, hanem odaadnáka szegényeknek, de ehhez meg a kapitalizmust kéne megszüntetni, az meg ugye a minket uraló tőkéseknek nem érdeke

az állatok megölése az őskortól kezdve az emberi élet szerves része, csak régen még tisztelték az állatot, mikor megölték.. manapság már mészárolják ami nem ugyan az.

sajnos a kultúránk végleg kiírtotta belőlünkh tiszteljük a természetet, ezért fajult el ennyire minden..

talán ahelyett h agybafőbe vegánok leszünk, és betegek tőle jobb lenne elgondolkozni és az emberhez méltó gondolkodást terjeszteni ezen a téren is. vagyishogy az állatot megenni nem bűn, ha megadod neki a tiszteletet úgymond, meg úgy egyébként is, tisztelni a természetet, és önmagad.

2016. ápr. 27. 18:59
 4/35 anonim ***** válasza:
37%
Értem én, hogy bajotok van a nagyüzemi állattartással. De a húst be lehet szerezni termelőktől is. Azok azért normálisan tartják az állatot. Vagy itt vidéken sokan maguknak tenyésztenek állatokat. Az is egy jó módszer szerintem, és akkor biztosan tudod, milyen körülményei vannak az állatnak. A húsban elég sok fehérje van, ami máshogy nem pótolható.
2016. ápr. 27. 19:02
 5/35 anonim ***** válasza:
58%

2Értem én, hogy bajotok van a nagyüzemi állattartással. De a húst be lehet szerezni termelőktől is."

A gyilkossággal van baj, nem csak a nagyüzemi állattartással. Aki vegán vagy vegetáriánus az nem azért az, mert az állatok körülményei zavarják. Akkor sem ennénk húst, ha minden nap körbenyalnák az állatok seggét és kiskirályként tartanák őket. Azért nem fogyasztunk húst, mert kioltani egy életet helytelen, erkölcsileg nem megmagyarázható dolog.

"A húsban elég sok fehérje van, ami máshogy nem pótolható."

Ennek most akkor fuss neki még egyszer, vagy támaszd alá valamivel, ugyanis ez egy ordas nagy hazugság.

Komplett fehérje az, amiben minden esszenciális aminósav megtalálható. Ilyenek a hús, hal, tejtermékek (tehát a joghurttól a túróig a tejen és a sajton át minden), tojás, tofu, krumpli, csicseriborsó, bab, tökmag, kesudió, karfiol, quinoa, pisztácia szintén. Nem tudom te hogy vagy vele, de én látok itt pár teljes értékű fehérjét a húson kívül...emellett természetesen különböző inkomplett források (pl. 2-3 zöldségféle) kombinálása is komplett profilt ad ki.

2016. ápr. 27. 19:25
 6/35 anonim ***** válasza:
77%

A gyilkosság akkor is gyilkosság, ha előtte megsimogatod a alac fejét, és finom vacsorát kap.

Én vegán vagyok, de uokatestvéreim pl saját tyúkokat tartanak, és az ő tojásait eszik. Mivel ők vegetáriánusok, a tyúk egész életében boldogan van náluk, háziállat státuszban (amúgy roppant jófejek, felülnek a gyerekek vállára, meg átmászkálnak a szobákon az emberek után :D ), és sosem adják el vagy ölik meg. Ezzel semmi gondom sincs, egész egyszerűen csak nem érzem szükségesnek, ezért én nem eszek belőle. (Városi körülmények közt meg szinte lehetetlen etikus tojást vagy tejet szerezni, és valószínűleg nem is lehetne belőle eleget termelni, ha mindenkinek ilyenre lenne igénye)

Mit eszem egy nap? Igazából kb egy hét az ami már jó képet adna, hogy hogy állnak össze a tápanyagk, de pl a mai kajám:

Reggeli: zabkása, házi máktejjel, pirított dióval, mazsolával és almával

Tízórai: zöld smootie (spenót, alma, banán, citromlé)

Ebéd: Lencsefőzelék pirított hagymával és paradicsomos hajdinafasírttal

Uzsonna: Saláta (egy tál sait csináok, azt ketten esszük két-három napig: most egy fej jégsali, házi zsázsacsíra, madársaláta, paprika, paradicsom, retek és répa van benne, pirított napraforgómaggal és citromos-olivaolajos öntettel)

Vacsi: Rozsos- magos kenyér vegán kenőkével (olyasmi mint a krémsajt, kókuszolaj alapú cucc) és a salival ami az uzsi is volt.

Mindegyik kicsi adag, mert egyszerre nem tudok sokat enni. Én fogytam vele, de ez cél is volt, figyeltem, hogy mennyi kalóriát eszek. Annyi könnyebség van, hogy a zöldségek, gyümölcsök a magas víztartalmuknál fogva (számomra) laktatóak, miközben nem túl sok bennük a kalória. Hozzátenném, hogy soha még ilyen energikus nem voltam. Kb heti kétszer eszek multivitamint, főleg a b12 miatt (amúgy néhány vegán cucc, pl sörélesztő, növényi tej ezzel dúsított). Zöld levelesek és hüvelyesek az ásványi anyagokért, gabonák, hüvelyesek és magvak a jó aminosav felépítésű fehérjékért, és rengeteg (nyers) zöldség-gyümölcs a sok vitaminért. valamint a jó emésztésért (rostok), én erre szavazok. [link]

2016. ápr. 27. 19:28
 7/35 anonim ***** válasza:
89%

Az első hozzászóló már leírta a véleményemet.

A termelői hús egyébként nálam sokkal OK-bb erkölcsileg, mint a nagyüzemi tojás, én az állatkínzás ellen vagyok. Ami még nem jelenti azt, hogy eszem húst, semmi szükségem rá.

Nagyon nagy téveszme, hogy a hús kell, nem értem, honnan jön ez, amikor nem titok, hogy nem a hús az egyetlen komplett fehérje s a többi tápanyag is simán bevihető másból. A fehérje pont nem gond még egy odafigyelő vegánnak sem, izmot is lehet építeni, maratont is lehet futni, keményen is lehet dolgozni mellette, ami nem meglepő, hiszen ahhoz fehérje és energia kell, nem állati termék.

A fogyás a kalóriadeficittől függ, nem az étrendtől. Lehet vele fogyni, súlyt tartani, izmot építeni.

2016. ápr. 27. 20:05
 8/35 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenki hozzászólását!
2016. ápr. 27. 20:40
 9/35 anonim ***** válasza:
74%

"vagyishogy az állatot megenni nem bűn, ha megadod neki a tiszteletet úgymond, meg úgy egyébként is, tisztelni a természetet, és önmagad."

Tehát ha neked megadja valaki a tiszteletet, amikor meggyilkol, az nem bűn? Ne hordj már össze baromságokat, hogy ne lenne bűn állatokat gyilkolni?

Ugyanolyan érző lények, mint a kutyád vagy a macskád, ha azokat grillezné meg a szomszéd, kiakadnál. Ellenben a pár hónapos borjút, aki az anyja után sír örömmel elfogyasztod.

Nem kicsit undorító, hanem nagyon.

2016. ápr. 27. 21:02
 10/35 anonim ***** válasza:
34%

A bűn az ember fogalma, ráadásul minden kultúrában és időszakban teljesen más... Az egyik embert megölni bűn, egy csomó másikat nem megölni bűn (katona megtagadja a parancsot), a történelem folyamán a saját gyermekét lazán megölhette sok családfő, törvényesen, ésatöbbi.

Elnézve a bolygó élővilágát és az emberi történelmet, ölés van jóformán mindenütt. Ilyen a világ.

Ezzel nem azt mondom, hogy ne törekedhetnénk a jobbra, dehogynem. Csak annyira nem kell kiakadni, ha a bolygó humán lakosságának a zöme nincs azon a szinten, ez természetes, hogy így van.

2016. ápr. 27. 22:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!