Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mi a véleményetek a vegán...

Mi a véleményetek a vegán életmódról? Van köztetek vegán? És ha igen, hogy néz ki egy napi étrended? Lehet e vele fogyni? Nagyon kíváncsi vagyok!

Figyelt kérdés

2016. ápr. 27. 17:20
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
20%

A növények közül igen sok nagyon gazdag vasban, az az, amire nem kell figyelnem, úgyis beviszem bőven

Melyik növény ez bocs? Majd ezt a dokinak mondd ha vérszegény leszel..

Persze engem meg lehet győzni.. ha csak egy tudományos (!) cikket mutattok ami elismeri hogy a vegán életmód nem jár semmiféle egészségügyi hátránnyal vagy kockázattal.

De ha még hajlandó is vagyok eltekinteni a tudományos oldaltól (hiszen tudom h vannak természeti népek, akik csak növényen élnek - bár ezek a dolgok megintcsak nem igazolnak semmit, mivel 1000 okból lehetnek egészségesebbek mint mi, pl. ott nincs stressz, nincs szmog, sok a testmozgás stb).

De az idealizmus részét már végképp nem értem. Olyan dolgokkal jöttök h állatkínzás, meg gyilkolás. És egy ember meggyilkolásához hasonlítjátok folyton az állatok megölését/levadászását. Értem én, h érző lény meg minden... de a világ már többmillió éve így evolválódott szépen, vannak ragadozók meg áldozatok... ez a tápláléklánc tudniillik.. és bizony az evolúció során banán evő majomból vadászó ember lett, ennek köszönheti h túlélte pl. a jégkorszakot, és el tudott terjedni Európában (ha növényeken élnénk, még mindig Afrikában lennénk, valszeg vmi primitív törzs szintjén, egyrészt mert Európában, Ázsiában egy napig nem bírták volna ki, éhenhaltak volna, másrészt mivel a vadászaton kívül kb semmi nem késztette technikai fejlődésre az ősembereket).

Namost a vadászatot (a normális vadászatra gondolok, nem trófeagyűjtésre) pl. egy lapon említeni a tömeges állattenyésztéssel minimum ferdítés. Igenis megvan a szerepe az emberi kultúrában az állatnak mint élelemforrásnak...

Olaf88: a te érvelési hibád: csúszós lejtő.

"A másik meg: régen a rabszolgatartás is természetes, és elfogadott dolog volt. Miért nem tartunk mi is rabszolgát ennyi erővel? Sőt, miért nem költözünk vissza a barlangba?"

Értem én, de ennyi erővel menjünk vissza ne a barlangba, hanem a fára, amikor még csak növényevők voltunk. Szerintem hülyeség párhuzamot vonni, valami régen is fasság volt, valami most is az... (Egyébként halkan megjegyzem mielőtt az idealizmusba belefulladnátok, rabszolgatartás a mai napig folyik csak kapitalizmusnak hívják.. minimálbér, napi 12 óra munka, 25 nm-es garzon. És nem lehet belőle kitörni egykönnyen. Lánc helyett meg van tömegmédia...

Nade visszatérve. A nácis példád is sántít. Van egy kis különbség azért céltalan embergyilkosság között, meg aközött h megeszed az állatot.

A tisztelettel ölésről meg annyit, h látom te valszeg sose láttál természetközeli népet, de még filmen se.

Ja és csak úgy elmondom, a fagyos sztyeppén legyél csak vegán, valszeg egy telet sem bírnál ki.

Mongóliában pl. a természetközelben élő családok, mindig megadják a tiszteletet az állatnak mielőtt/miközben/miután megölik, és mielőtt esznek belőle, ez kb komolyabb és hosszabb szertartás mint mi európaiak bármilyen akár számunkra fontos dologra is rászánunk.

Mi csak bemegyünk a mekibe és zabálunk két pofára tömve a kaját. Undorító valahol, az elnyugatiasodott ember. De ettől nem leszünk jobbak ha nem eszünk húst, mert akkor a problémáról csak nem veszünk tudomást, attól még ugyanúgy támogatjuk a nagyüzemi hústartást, pl. ha amerikai multik termékeit vásároljuk meg a boltban, vagy mondjuk kocsival, busszal utazunk, hiszen ők a mezőgazdaságukat az ipari bevételekből fedezik, és náluk dobják ki a legtöbb húst évi szinten a kukába.

Szóval ez a problémakör olyan sokrétű amit nem lehet megfogni ott h most akkor nem eszel húst... aki ezzel az ideológiával nyugtatgatja a lelkét az nagyon el van tévedve, és látszik, hogy kimosta a média az agyát. Ha nem akarsz tömeges állattenyésztést, menj ki tüntetni, azok ellen az országok ellen akik ebben élenjárnak. Persze megváltozni nem fog semmi... De én is támogatnám az autonóm lokális elosztott mezőgazdaságot, ami minimális lábnyommal és fölösleggel jár de ahhoz először a kapitalista demokratikus liberális berendezkedésnek kéne véget vetnünk végre...

2016. ápr. 28. 22:19
 22/35 anonim ***** válasza:
79%

"Melyik növény ez bocs? Majd ezt a dokinak mondd ha vérszegény leszel.."

1. tökmag, szezámmag, lenmag, hüvelyesek (szója, lencse, bab, stb.), quinoa, amaránt, köles, pisztácia, gomba... elég lesz pár példának?

2. 14 éve vagyok vegetáriánus, évente járok vérvételre, és nem vagoyk vérszegény...

"Persze engem meg lehet győzni.. ha csak egy tudományos (!) cikket mutattok ami elismeri hogy a vegán életmód nem jár semmiféle egészségügyi hátránnyal vagy kockázattal."

Remélem tudsz angolul:

[link]

"De az idealizmus részét már végképp nem értem."

Nem baj, nem lehetünk mind egyformán intelligensek :)

"Olyan dolgokkal jöttök h állatkínzás, meg gyilkolás."

Szerinted ha egy állatot egész életében egy akkora kalitkában tartasz bezárva, ahol mozogni sem tud, a saját szarában toporog, génmanipulált takarmánnyal eteted, sosem lát napfényt, hormonokkal és antibiotikumokkal tömöd, majd pár hónapos korában levágod, megnyúzod, kivérezteted, ledarálod, az etikus? Az mi, ha nem gyilkosság? Egy élet kioltása mi, ha nem gyilkosság? Erre nincs más szó, ez egy tény.

Megértem, ha nem akarod az erkölcsi felelősséget felvállalni érte, az emberiség nagyrésze pont olyan gyáva, mint te. De nincs mit szarozni, az ölés, a gyilkosság, az az ami. Nem nevezheted máshogy.

"És egy ember meggyilkolásához hasonlítjátok folyton az állatok megölését/levadászását. "

Nem hasonlítjuk hozzá, hanem felismertük, hogy egy élet kioltása ölés. Neked ez még nem tűnt fel?

"de a világ már többmillió éve így evolválódott szépen, vannak ragadozók meg áldozatok..."

Viszont az ember nem ragadozó, hanem mindenevő/gyűjtögető/termelő - ami azt jelenti, hogy képes állati élelem nélkül is teljes értékű, egészséges életet élni.

"bizony az evolúció során banán evő majomból vadászó ember lett, ennek köszönheti h túlélte pl. a jégkorszakot, és el tudott terjedni Európában (ha növényeken élnénk, még mindig Afrikában lennénk, valszeg vmi primitív törzs szintjén, egyrészt mert Európában, Ázsiában egy napig nem bírták volna ki, éhenhaltak volna, másrészt mivel a vadászaton kívül kb semmi nem késztette technikai fejlődésre az ősembereket)."

Erre valamilyen tudományos cikket, esszét is tudnál linkelni, vagy ez csak a saját primitív, megalapozatlan eszmefuttatásod? :)

"Namost a vadászatot (a normális vadászatra gondolok, nem trófeagyűjtésre) pl. egy lapon említeni a tömeges állattenyésztéssel minimum ferdítés. Igenis megvan a szerepe az emberi kultúrában az állatnak mint élelemforrásnak..."

A gyilkosságnak, pedofíliának, asszonyverésnek is meg van a szerepe az emberi kultúrában sajnos, de ez még nem teszi ezeket bocsánatossá vagy helyessé. Ugyanígy a vadászat és bármilyen állat megölése is helytelen erkölcsileg.

"Egyébként halkan megjegyzem mielőtt az idealizmusba belefulladnátok, rabszolgatartás a mai napig folyik csak kapitalizmusnak hívják.. minimálbér, napi 12 óra munka, 25 nm-es garzon. És nem lehet belőle kitörni egykönnyen."

Én meg halkan megsúgom, hogy

1. A folyamatos 12 órázás illegális

2. A túlórabért törvény szerint köteles megfizetni, és a munka mennyiségéhez szabott szabadnapokat biztosítani

3. Aki annyira visszamaradott, hogy ennek ellenére illegálisan, feketén dolgozik, ráadásul így, az kérlek magára vessen és ne mást hibáztasson - a tanulás, első diploma ingyenes, az OKJ-s tanfolyamok is bizonyos korig, aki nem élt a lehetőséggel azelőtt még mindig nyitva áll, hogy LEGÁLIS munkát találjon. Nem a társadalom hibája ha erre képtelen.

"De ettől nem leszünk jobbak ha nem eszünk húst, mert akkor a problémáról csak nem veszünk tudomást, attól még ugyanúgy támogatjuk a nagyüzemi hústartást, pl. ha amerikai multik termékeit vásároljuk meg a boltban, vagy mondjuk kocsival, busszal utazunk"

Áruld már el a magyarországi buszos utazás hogyan támogatja az amerikai húsipart :D mesélj még :D

"aki ezzel az ideológiával nyugtatgatja a lelkét az nagyon el van tévedve, és látszik, hogy kimosta a média az agyát."

1. A médiából pont az folyik, hogy zabálj két pofára húst

2. Egy erkölcsileg tiszta ideológia nyilván megnyugtatóbb lelkileg, mint homokba dugni a fejünket és hülyeségeket hordani össze, mintha muszáj lenne - lásd te magad.

U.i.: Nem egészen értem, hogy miután több válaszadóval szembesülve is kiderült, hogy fogalmad nincs a témáról, miért kardoskodsz itt? Nem vagy tisztában az aminosav-komplettálással, a vitaminok forrásaival, a vas és egyéb ásványi anyagok, nyomelemek bevitelével. MIÉRT próbálsz meg vitatkozni, amikor a vak is látja, hogy fingod nincs a témáról?!

2016. ápr. 28. 22:45
 23/35 anonim ***** válasza:
42%

"minden növényi tej/joghurt/sajt ezzel dúsított, illetve rengeteg műzli, gabonapehely is"

De nem mindenki eszik ilyesmiket...

Az algáról vegán oldalon olvastam, hogy igazából nem jó, mert az a B12 nem az a B12... Nagyon nem ástam bele magam a témába, hisz nem vagyok vegán, s hiába vagyok érdeklődő, még a saját étrendem alapkérdéseire sincs meg mindig az információ... Sok ételről olvastam már, hogy van benne B12 és a cáfolatát is.

Azt tudom, hogy az egészséges bélflóra termeli, ami a legjobb megoldás, csak ugye nincs mindenkinek olyan.

2016. ápr. 29. 00:14
 24/35 anonim ***** válasza:
74%

Köszi a listát, én pl. a spenótot mondtam volna, de a mák sem szegény vasban, csak ugye abból azért nem eszem annyit. De egy kiló spenót betolása az eléggé egyszerű feladat s az már bőven sok vas aznapra, ha valamivel gyengébb felszívódású is, mint az állatiak (de ezen a C-vitamin segít, úgy tudom) s azért sok más vasforrást is eszem ugyanaznap.

A mákot inkább a kálcium miatt eszem, bár rengeteg más hasznos tápanyag is van benne, mint az olajos magvakban általában. Szerintem említettem már a magnéziumot, az az egyetlen tápanyag, amiből már érezhető hiányom volt, nagyobbrészt állati, de korlátozott étrend mellett.

A felszívódás az érdekes kérdés, de itt már nehéz infót találni. Még jó, hogy sok vegán élete és egészsége már bizonyította, hogy olyan nagy vész nem lehet a növényekre alapozott változatos étrenddel, én pedig nem is vagyok vegán, de azért szükségem van a növényi tápanyagokra és el tudom képzelni, hogy lesznek állati táplálékban igen szegény korszakaim. A múltban volt már olyan, ha rövid időre is.

2016. ápr. 29. 00:28
 25/35 anonim ***** válasza:
66%
Evolúció, ölés, miegymás. Ezt én speciel értem, még a megölt állatnak megadott tiszteletet is. Azt nem értem, hogy aki tiszteletről ír, az miért nem érti meg, hogy az állatkínzás nem méltó egy normális emberhez s ez teljesen más, mint az evolúció és az emberi faj felemelkedése. Az önzés is természetes és szükséges is, azzal sincs bajom, de egy ponton túl nekem már gyomorforgató, hogy a profit miatt sokakat nem érdekel semmi. Sem az állatok, sem más emberek... Emberi lény vagyok, az átlagnál kicsit több empátiával, büszkeséggel és azért az ökológiai lábnyomom is érdekel, a fenntarthatóság meg effélék. Csak mert nem tudok szent, tökéletes s olyan lenni, akinek a kezéhez nem tapad állatok vére (járművel járok, járművel szállítják nekem a megrendelt ételeimet, életem összefonódik állatok megölésével, akkor is, ha nem eszem húst, de ha igen gondos vegán lennék, akkor is ez lenne), szóval csak emiatt még jó, ha törekszem arra, hogy kicsit javítsak a helyzeten. Apró csepp vagyok a tengerben, de sok apró csepp már jelent valamicskét. De nem (csak) emiatt étkezem úgy, ahogy... Rengeteg különböző okom van rá.
2016. ápr. 29. 00:39
 26/35 Olaf88 ***** válasza:
100%

"Melyik növény ez bocs? Majd ezt a dokinak mondd ha vérszegény leszel.." Példának okádék: hüvelyesek. Bab, borsó, lencse, szója, és társaik. Egyébként ha ismernél orvostanhallgatót, tudnád, hogy a táplálkozásról ugyanazt tanulják az egyetemen, mint amit egy általános iskolás, magyarul nem sok mindent, táplálkozáspiramissal meg hasonló 30 éve elavult hülyeségekkel traktálják őket. Az orvosnak a betegség kezelése a dolga, nem a táplákozáshoz kell értenie. Te biztos a dietetikusokra gondoltál, viszont ők meg tudják, milyen növényekből lehet vasat bevinni, szóval ez duplán öngól volt.

"ha csak egy tudományos (!) cikket mutattok ami elismeri hogy a vegán életmód nem jár semmiféle egészségügyi hátránnyal vagy kockázattal. "

ezt keresed

[link]

[link]

Csak egyet kértél, tessék, rögtön itt van kettő. Szólj, ha kell még, mert van egy pár.

"Értem én, h érző lény meg minden... de a világ már többmillió éve így evolválódott szépen, vannak ragadozók meg áldozatok..."

Tagadhatatlan, hogy sok mindent köszönhetünk a húsfogyasztásnak, és őskori körülmények között sok esetben szükséges is volt. Most viszont már nem az. Már nincs jégkorszak, nincs éhínség, és még csak ragadozók sem vagyunk, hanem mindenevők, ami azt jelenti, hogy tudunk növénnyel és hússal is táplálkozni, de egyik sem létszükség, ha ott a másik. Ma már bármikor, bárhol elérhető minden növényi táplálék, amire szükségünk van. Minden tápanyagot be tudsz vinni növényekből, ha megvannak hozzá a kellő ismereteid. Értsd: nevezz meg bármilyen tápanyagot a b12-n kívül(amit tablettákból fedezünk), és mondok neked rá növényi forrást.

Ezeknek a tényeknek az ismeretében nyugodtan kijelenthető, hogy a húsevéssel fölöslegesen okozol szenvedést. Megölsz és megeszel egy érző lényt, holott semmi szükséged rá. Mi erre a kifogás?

Ott is megcsúsztál, amikor azt mondtad, hogy a húsevés miatt terjedtünk el a világon. Érdekes, mivel pont a vadászat az, ami teljesen felemészti az ember idejét, ha primitív módon végzed. Aki vadászik, annak nincs ideje civilizációt létrehozni, se művészeteken, tudományokon gondolkodni, ráadásul túl sok embert így nem lehet eltartani, tehát ha csak vadászol, nincs más lehetőséged, mint törzsi szinten ragadni. A földművelés volt az, ami megoldotta ezeket a problémákat. Több lett a kaja és a szabadidő, ilyen egyszerű. A vadászat olyan szempontból volt hasznos, hogy az állatok becserkészése agymunkát igényelt, így fejlődhetett az agyunk a mai szintre... de egyrészt az agy már ki van fejlődve, másrészt meg a mai vadászathoz nem kell túl sok ész. Akkor meg minek is...?

"Van egy kis különbség azért céltalan embergyilkosság között, meg aközött h megeszed az állatot. "

Ez akkor lenne igaz, ha szükségünk lenne húsevésre. De nincs.

"a fagyos sztyeppén legyél csak vegán, valszeg egy telet sem bírnál ki. "

Ott nem lennék vegán. Törökszentmiklóson viszont kibírtam már pár telet, köszi, jól vagyok.

2016. ápr. 29. 12:10
 27/35 anonim ***** válasza:
85%

Én vegán vagyok, ezt tartom a legjobb életmódnak. Reggelire zabpelyhet szoktam enni szója vagy mandulatejjel, és változik, hogy mit teszek bele, de most az áfonya/banán/fahéj kombináció a kedvencem. Mindig teszek bele egy evőkanál chia magot is.

Ebédre általában sült zöldségeket (édeskrumpli, brokkoli, borsó, csicseriborsó, gomba vagy ami éppen van itthon) eszem salátával, ebbe sokszor teszek tofut is, meg egy csomó magot. Nagyon szeretem még a zöldség chillit (bab, csicseriborsó, cukkini, paprika, paradicsom). Vacsorára pedig gyümölcsöt eszem, összeturmixolok 1-2 banánt és teszek bele mangót vagy almát. Ha napközben éhes vagyok, akkor gyümölcsöt vagy egy energiaszeletet szoktam enni.

Igazság szerint régebben sem szerettem a húst vagy a tojást. A tejtermékeket igen (kivéve a sajtot), de ezek sem hiányoznak, főleg, hogy szerintem a növényi tejek sokkal finomabbak. Valójában nem okozott nagy problémát átállni erre az étrendre, mert már eleve nagyrészt így étkeztem, viszont mióta vegán vagyok, jobban odafigyelek arra, hogy mit eszem, és sokkal jobban érzem magam.

Persze lehet vele fogyni, ha főként zöldségeket eszel rizzsel vagy tésztával, meg persze gyümölcsöket. De nem kell igazából lemondanod semmiről, ma már minden ételnek van vegán változata, múltkor láttam pl. vegán "lazacot", bár ezt én nem próbáltam ki :D Rengeteg recept van a neten, és persze vannak vegán sütik is, és most nem valami kis satnya süteményutánzatra kell gondolni: [link]

Vegán burger: [link]

A legolcsóbb alapanyagok nagy része vegán: krumpli, rizs, bab, egyéb zöldségek, tojásmentes tészta.

2016. ápr. 30. 11:59
 28/35 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2016. ápr. 30. 16:43
 29/35 anonim ***** válasza:
30%

21 vagyok. egyrészt kösz a részletes válaszokat, a cikkeket még emésztgetem. Nyilván az ember nincs könnyű helyzetben ha két ismerőse is dietetikus és zsigerből elítélik a vegán életmódot, mivel a SOTÉn ezt tanítják.

Valószínűleg az oktatáson kéne változtatni először, utána jöhetne a többi. Lehet hogy már ebből a szempontból sem túl hasznos ez a "passzív aggresszivitás". Mivel csak további ellenérzéseket és kételyeket kelt.

Megértem az okokat, a miért-et, de a hogyan és a cél még mindig nem világos számomra.

Ok tegyük fel, szeretem a húst (mert én szeretem mondjuk), de lemondok róla, mert sajnálom a megkínzott (?) állatokat. Mi fog változni? Másnap az amerikai szarvasmarhatenyésztés szomorú véget ér? Nem hal meg több orrszarvú fölöslegesen? A japánok nem ölnek bálnákat? Nem öntünk több olajat a tengerbe, hogy az ottani élővilág egy sokkal kegyetlenebb tömeges pusztulása megtörténjen? Bezár az összes gyógyszergyár? Nem küldünk kutyát az űrbe?

Nem értem hol a pont... az "állatkínzás" mint olyan rendkívül sokrétű, nálam konkrétan pl. a lakótelepi kutyatartásnál kezdődik. Azt mikor tiltják be? Csak azért mert nem eszed meg szerencsétlen kutyát, attól még ugyanúgy 10nm-en éli le az életét, mint a disznó...

Még egy perc OFF, aztán eltűnök:

22-es írja: "Én meg halkan megsúgom, hogy

1. A folyamatos 12 órázás illegális

2. A túlórabért törvény szerint köteles megfizetni, és a munka mennyiségéhez szabott szabadnapokat biztosítani

3. Aki annyira visszamaradott, hogy ennek ellenére illegálisan, feketén dolgozik,"

Hát ehhez annyit tennék hozzá hogy az állatkínzást is a törvény bünteti. Börtönnel. Az hogy a nyugati tőkések, a multik zsarnokoskodnak felettünk, a média agymosása által egy láthatatlan rabszolgaságba taszítananak minket, azt ki fogja megbüntetni valaha is? Senki. De ez off. Csak vicces nekem, hogy a világlátosotok mennyire szemellenzős.

Tipikus esete a "hipsternek". Issza a kis fairtrade kávéját a starbucksban, eszi a kis vegán burgerét, közben az Iphoneját nyomogatja, amit kínai gyerekek rabszolgamunkában raknak össze. Ezek a gyerekrabszolgák rosszabb sorban vannak mint egy disznó... Illegális? Hagyjál már! Szerinted bárkit is érdekel?

Mi itt az EUban nagyon tudjuk, hogy a disznónak milyen "jogai" vannak (ami ellen semmi kifogásom) de mindenféle ellenérzés nélkül megvesszük a sok kínai, amerikai rabszolgamunkával gyártott vackot, vagy épp az olajat, nyersanyagot, amiért ártatlanok adták a vérüket...

Pl. azok a közel-keleti családok, akiket lemészároltak, hogy legyen olcsó benzin a futár kocsiba, ami a vegán kaját hozza hm?

Ha ilyen szemléletmóddal élnénk (lehet így - vannak ilyen emberek is, elismerem, bár nemsokan) akkor a világon minden bojkottálni kéne, ami a fogyasztói társadalom része - többek közt a vegán kaját is! És vissza kéne térni a saját kertes gazdálkodáshoz, távol a világtól... De mondd meg őszintén, hány ember lenne erre hajlandó, ha egyszer a napi robotért cserébe jön a kenyér és a cirkusz?

Továbbra se értek azzal egyet, hogy a vadászat olyan mélyen elítélendő lenne, meg hogy állatkínzás stb. Szerintem egy lakatlan szigeten senki sem ítélné el... Persze így, a mi kis kamu ideológiákkal felturbózott fogyasztói társadalmunkban frankó kis hangzatos dolog a vegán burger, de ha egyszer majd rájöttök, hogy milyen áldozatok árán kerül az asztalotokra, hány ártatlannak kell szenvednie érte egy életen át (bár ez az élet nem mindig jelenti a felnőttkor megélését) napi szinten a 3. világban, akkor lehet h inkább a szomszéd néni fél másodperc alatt lesokkolt és megholt disznaját fogjátok enni...

2016. máj. 2. 20:29
 30/35 anonim ***** válasza:

"ok tegyük fel, szeretem a húst (mert én szeretem mondjuk), de lemondok róla, mert sajnálom a megkínzott (?) állatokat."

Ugye az nem kérdéses, hogy a vágóhídi állatok, illetve az ipari tartásban lévő állatok szenvednek? Ugye nem?

"Mi fog változni? Másnap az amerikai szarvasmarhatenyésztés szomorú véget ér? Nem hal meg több orrszarvú fölöslegesen? A japánok nem ölnek bálnákat? Nem öntünk több olajat a tengerbe, hogy az ottani élővilág egy sokkal kegyetlenebb tömeges pusztulása megtörténjen? Bezár az összes gyógyszergyár? Nem küldünk kutyát az űrbe?"

1. Kereset, Kínálat. Németországban élek, az emberek 10-15%-a vegetáriánus, vegán. Az ország húsipara illetve húsimportja nyilván ennyivel alacsonyabb. Ez 80 millió embernél nem kevés. Vagy vedd figyelembe Indiát, vagy bármely más országot, ahol alacsony a húsfogyasztás. Minél többen mondanak rá nemet, annál inkább visszaszorul a kínálat. Igen, ez az első lépés a folyamatban- hogy az egyén, egyszerű ember nemet mond. Nem egyértelmű?

"Nem értem hol a pont... az "állatkínzás" mint olyan rendkívül sokrétű, nálam konkrétan pl. a lakótelepi kutyatartásnál kezdődik. Azt mikor tiltják be? Csak azért mert nem eszed meg szerencsétlen kutyát, attól még ugyanúgy 10nm-en éli le az életét, mint a disznó..."

Na jó, de ez olyan, mintha azt mondanád, hogy mivel az emberölés meg a pedofília is létezik, hiába szar, csinálom azt is.

Attól, hogy valami rossz, nem kell benne részt venni csak azért, mert mások is teszik. Érthető?

" Az hogy a nyugati tőkések, a multik zsarnokoskodnak felettünk, a média agymosása által egy láthatatlan rabszolgaságba taszítananak minket, azt ki fogja megbüntetni valaha is? Senki. De ez off."

Öcsém, neked inkább a jobbik mosta ki az agyad, de durván. A kommunizmust ne vezessük be megint?

"Ezek a gyerekrabszolgák rosszabb sorban vannak mint egy disznó... Illegális? Hagyjál már! Szerinted bárkit is érdekel?"

Igen, elég sok tiltakozás, kampány létezik ellenük. És nem tudom honnan vontad le a következtetést, hogy aki fairtrade tejet iszik, annak Iphone-ja van. Meg mintha a Samsungot meg a Sonyt nem ugyanazok raknák össze, persze, csak az Iphonet. Remélem neked valami ősmagyar okostelefonod van, mert csak az az igazi....

"Mi itt az EUban nagyon tudjuk, hogy a disznónak milyen "jogai" vannak (ami ellen semmi kifogásom) de mindenféle ellenérzés nélkül megvesszük a sok kínai, amerikai rabszolgamunkával gyártott vackot, vagy épp az olajat, nyersanyagot, amiért ártatlanok adták a vérüket..."

Te lehet. Az értelmes, tudatos - vegán - vásárló próbál ügyelni a környezetére többek között, valamint a termékekre, amit vásárol. Nem úgy van vele, mint te, hogy felmegy az ebayre, és megveszi az első szart amit meglát, mert 1 centtel olcsóbb a másiknál, hanem utánajár...

"Pl. azok a közel-keleti családok, akiket lemészároltak, hogy legyen olcsó benzin a futár kocsiba, ami a vegán kaját hozza hm?"

Mi van???

"Ha ilyen szemléletmóddal élnénk (lehet így - vannak ilyen emberek is, elismerem, bár nemsokan) akkor a világon minden bojkottálni kéne, ami a fogyasztói társadalom része - többek közt a vegán kaját is!"

Most írd már le nekem légyszíves, milyen úton jutottál arra a következtetésre, hogy az etikailag, erkölcsileg erőszakmentes, tiszta étkezési formát is bojkottálni kellene? Köszi. És ne hadoválj hallott kínaiakról, meg panelkutyákról meg nyugati elnyomásról, mert annak k**rvára semmi köze ahhoz, hogy megveszed /megtermeled a lehetőleg helyi zöldséget, gyümölcsöt és azt eszed.

"Továbbra se értek azzal egyet, hogy a vadászat olyan mélyen elítélendő lenne, meg hogy állatkínzás stb. "

Ez csak a te lelki szegénységedet bizonyítja, hogy képtelen vagy felfogni egy élet értékét.

"Szerintem egy lakatlan szigeten senki sem ítélné el..."

Egy lakatlan szigeten nem élhetnek morálisan felelősségteljes emberek? Nem értem a logikádat.

"de ha egyszer majd rájöttök, hogy milyen áldozatok árán kerül az asztalotokra, hány ártatlannak kell szenvednie érte egy életen át"

Mondd már el hány ártatlan szenved azért, hogy én uborkát vagy paradicsomot eszem? :DDDDDDDDD Lassan komolyan sírok a röhögéstől, annyira buta vagy.

2016. máj. 2. 20:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!