Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Milyen vega reggeliket ismerte...

Meeko2422 kérdése:

Milyen vega reggeliket ismertek? Mit egyek, hogy kiegyensúlyozott táplálkozásom legyen?

Figyelt kérdés

2015. szept. 18. 22:04
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
43%

Márpedig egy laikusnak azért érthetetlen, egymásnak ellentmondó tudományos cikkeknél és kísérleteknél többet mond sokmillió ember példája, miszerint nincs szükség húsra... Én is szeretem az érveket, de azt érvnek tartom, hogy rengeteg ember izmot épít s egészségesen él évtizedekig vegánként is. Ebből nekem az jön le, hogy nem lehetetlen állati táplálék nélkül megfelelő mennyiségű fehérjéhez jutni... Amit persze tudományos alapokon is láthatunk, a növényekben is megvan az összes esszenciális aminosav, csak az arányuk sokszor nem megfelelő, így nagyobb odafigyelést igényel a táplálkozás.

De a tapasztalat nagyon fontos. Akár a saját, egyetlen emberre vonatkozó tapasztalatunk is. Ha egy étrendtől kivirulunk, akkor az azért ad valamicske támpontot, sokkal komolyabbat, mint valami tudományos cikk vagy kísérlet, ami egyrészt nem velünk történt, másrészt meghamisítható. Szinte mindent ki lehet hozni s annak az ellentétét is... Fontos a tudományos megalapozás, de egy laikus nem mindig tud mit kezdeni vele, míg a teste elég könnyen és hamar vissza tud jelezni, ha megváltoztatja az étrendjét. Velem is megtörtént, hogy egy új étrend annyira varázslatosan jól működött, hogy hat ökörrel sem lehetne elvontatni a közeléből többé :) Kicsit olyan ez, mint a szerelem. Azt hiszem, sok vega és vegán érzett már ilyesmit, ha jól csinálta az életmódját (vagy legalábbis jobban, mint ahogy a korábbi táplálkozását).

2015. szept. 21. 15:57
 32/41 anonim ***** válasza:
12%

Olvastam azt a könyvet, képzeld.

Telefonról, meg ebédszünetben meg nem tudok linkelni, de egyrészt van rengeteg kutatás, pluszvvan előttem élő példa...nem kell nekem bozonygatni.

Amúgy, azt miért veszik mindig alapnak, hogy aki eszik húst, az jól eszik???

Akkor élhet csipszen, kólán, lényeg, hogy eszik húst, mindjárt kiegyensúlyozott lesz a kaja?

2015. szept. 21. 18:19
 33/41 anonim ***** válasza:

33: Veled nem szeretnék annyira vitatkozni, mert látom rajtad, hogy normálisabb vagy, meg írtam már, hogy egyet is értek veled bizonyos dolgokban. Csak sajnos néha rosszul tudsz dolgokat. Írtad: "a növényekben is megvan az összes esszenciális aminosav, csak az arányuk sokszor nem megfelelő" Ez nem igaz, a növényi fehérjék pont azért mások mint az állatiak, mert HIÁNYZIK belőle egykettő a 9 esszenciális aminosav közül. Bár tény, hogy nagy nehezen össze lehet sakkozni az aminosavakat valahogy, pl írtad, hogy 1-2 kiló borsó meg 1-2 kiló valamilyen más zöldség naponta. Erre írtam azt, hogy ez tarthatatlan, ha valaki napi 4kg zöldséget eszik, az meg már átesik a ló túloldalára, és nem lesz jobb ott se...

" érvnek tartom, hogy rengeteg ember izmot épít s egészségesen él évtizedekig vegánként is" Márpedig ez nem érv. Ha érv lenne akkor a következő is az lenne: Egyél szart, 10 milliárd légy nem tévedhet! És végülis ők egészségesen élnek légyként...

"Velem is megtörtént, hogy egy új étrend annyira varázslatosan jól működött, hogy hat ökörrel sem lehetne elvontatni a közeléből többé" Javaslom próbáld ki a csirke, rizs, zöldség étrendet, figyelve az arányokra, rájössz milyen jó az is!

34: "Amúgy, azt miért veszik mindig alapnak, hogy aki eszik húst, az jól eszik???

Akkor élhet csipszen, kólán, lényeg, hogy eszik húst, mindjárt kiegyensúlyozott lesz a kaja?"

Ha neked ez jött le, hogy én ezt hiszem, akkor még nagyobb bajok vannak nálad. Mindenki tudja, hogy amit leírtál az egészségtelen, és nem igaz...

"pluszvvan előttem élő példa...nem kell nekem bozonygatni." Akkor kérlek ne bizonygass, mert eddig csak azt bizonyítottad, hogy még azt sem érted, amiről itt szó van, pláne nem a tudományos kutatásokat...Érdemi hozzászólásod egy szál se, kötekedni azt tudsz, aztán ennyi.

2015. szept. 21. 19:38
 34/41 anonim ***** válasza:

Kóla, csipsz.

Növényi alapú tejjel banánturmix uborkával.

2015. szept. 25. 17:13
 35/41 anonim ***** válasza:
Na pasztmek, nem tudom sírjak-e vagy nevessek...
2015. szept. 25. 17:42
 36/41 anonim ***** válasza:

#33 (illetve mivel néha törölnek hozzászólás, 19:38): Pár kiló zöldséggel mi a gond? Nem mindenkinek való, ahogy a húsevés sem, de mégis mi vele a baj? :) Amúgy én sem zöldségből vinném be az összes fehérjét, használnék egy csomó olajos magvat is :) De van, aki pár kiló zöldséget eszik, nem olyan sok az.

S nem mondtam valótlant, minden esszenciális aminosav megvan a növényekben, ha nem lenne, akkor mégis hogyan élnének a vegánok? :D De utána is lehet nézni, mind megvan. Némely növényben még az arányok sem rosszak. S ha ki lehet sakkozni, hogy minden aminosav meglegyen megfelelő arányban, amit elismertél, akkor nyilván meg kell lenniük a növényekben.

Igen, ha légy lennék, akkor nyilván ennék ürüléket. De mivel ember vagyok, az emberek tapasztalata hat rám. Az sem érdekel, hogy a kutya meghal a xilittől vagy a nyúl a sok zsírtól vagy hogy sok majomfaj elél kizárólag gyümölcsön. Én ember vagyok.

Dehogy próbálom ki a csirkés étrendet. Azért lettem vega sok évre, mert hetente egyszer csirkét etettek velem, évekig! Heti egy, az iszonyú, utáltam, évi egy még csak-csak, ha jól tartott házi csirke combja, jól fűszerezve, sok zsírral készítve - de ezt is csak a kedvenc rokonomnál viselem el, magamtól meg nem enném. Ki nem állhatom a sovány húsokat, de a zsírosaktól is üvöltenék, ha minden héten ennem kéne őket. Nem vagyunk egyformák s ez jól van így. Szerencsére mindenevő vagyok, választhatok, mit eszem :D

A rizs pedig szénhidrátbomba, éhes maradok tőle és nem esik jól. Nem "Egy Igaz Út" létezik, a táplálkozásban sem ;)

2015. szept. 25. 18:01
 37/41 anonim ***** válasza:

18:01: "S nem mondtam valótlant, minden esszenciális aminosav megvan a növényekben, ha nem lenne, akkor mégis hogyan élnének a vegánok? :D De utána is lehet nézni, mind megvan. Némely növényben még az arányok sem rosszak."

De igen, valótlant állítottál. A növényekben unblock megvannak, de külön külön nincsenek...Ebből látszik, hogy el sem olvastad, amit linkeltem, de nem baj, idemásolom még egyszer:

[link]

Sőt, a szövegét is:

A fehérjék elengedhetetlenek az élő szervezetek működéséhez, hiszen az izmokat, szöveteket, minden műkődő alkatrészt, minden hasznos szövetet fehérje alkot. (Még azoknak az agyát is, aki a fehérjefogyasztástól óvnak.) Remélhetőleg mindenki tudja, hogy a fehérjék aminosavakból épülnek fel.

Azt is mindenki hallotta már, hogy vannak esszenciális és nem esszenciális aminosavak. Az esszenciális aminosavakat muszáj táplálékkal bevinnünk, a nem esszenciálisat testünk elő tudja állítani az esszenciális aminosavak segítségével.

A jó fehérje az, amely mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezt nevezzük teljes értékű fehérjének és csakis ezek alkamasak izomépítésre. A testépítők által fogyasztott hagyományos, állati eredetű fehérjeforrások ilyenek.

A növényi fehérjék soha nem teljes értékűek. Hiába számolod bele az étrendbe, ezzel csak csalsz, mert x mennyiségű növényi fehérje a hiányzó aminosavjai miatt nem felel meg ugyanannyi állati fehérjének, és váltószám sincs arra, hogy hányszor annyi zöldbabot vagy zabpelyhet kell enni, mint csirkét. Ha az autódnak hiányzik az egyik kereke, attól még autó, de nem teljes értékű autó és a működése korlátozott.

Nem teljes értékű, mindegy mennyi eszel belőle: a rizs, zabpehely és társai nagyon jó táplálékok de relatív magas fehérjetartalmuk ellenére nem fehérjeforrások. Én konkrétan sosem számolom bele, hanem egyszerűen egy járulékos plusznak tekintem a fehérjetartalmukat.

Hogyan lehetséges, hogy vannak nagyon komoly vega testépítők, ha haszontalan fehérjeforrást használnak?

Nagyon egyszerű: sakkoznak a tápanyagok aminosav profiljával. Megnézik, hogy bizonyos növényi táplálékokból melyik aminosavak hiányonak és olyat fogyasztanak mellé, amiben ezek megvannak. (És amelyikből valószínűleg a másik forrás aminosavjai hiányoznak.)

Kifejezetten kispénzűeknek: olcsó és működik

A nem teljes értékű proteinek megfelelő kombinációjával teljes értékű protein jön létre, akár két növényi proteinből is. Például a kukorica és a bab együtt fogyasztva a teljes szükséges aminosav skálát tartalmazza, de külön-külön nem jók. Mielőtt persze elkezdesz ezen agyalni, gondolkodj el azon, hogy mennyibe kerülne így

A növényi fehérjéket jelentősen fel lehet javítani állati eredetű fehérje hozzáadásával. Ezt pontosan tudják a tápkieg gyártók is: így készülnek az olcsó kevert fehérjék, amelyek ugyan nem rendelkeznek maximálisan a tejsavó jó anabolikus tulajdonságával, de komplett fehérjeként megállják a helyüket, ha épp nincs másra pénz, vagy valaki nem tolerálja a tej alapú fehérjéket.

A szója különleges eset, mert - ha nem is tökéletes arányban - de minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Kitűnő alapanyag kevert fehérje gyártáshoz, de önmagában is használható, igaz, szintén nem rendelkezik a tejsavó fehérje peptidkötéseiből fakadó előnyökkel. (A tejsavó protein szerkezete olyan az emberi szervezet számára, mint amikor egy kulcs illik a zárba. Amikor ezt a kulcsot behelyezzük, egy jelzést adunk az anabolikus folyamatok elindítására.) Fehérje pótlásra azonban a szója is megteszi, ha spórolni kell, vagy valaki nem emészti jól a tejsavó proteint.

Nem véletlenül népszerű a szójatejból készült tofu, amely gyakorlatilag hasonlóan készül, mint tejból a túró. A tofu nem rossz fehérjeforrás - de azért nem csirkemell. Semmilyen szempontból sem.

Konklúzió

Hacsak nincs végtelen türelmed kiböngészni az aminosav profilokat és kisakkozni, milyen növények párosításával jutsz teljes értékű fehérjéhez,

csakis állati eredetű fehérjékkel számolj.

Csak az állati eredeti fehérje a teljes értékű fehérje.

A kiegészítődben is törekedj állati eredetű fehérjére. Ha kompromisszumot kell kötni, az inkább a kiegészítésben legyen, kevert fehérje formájában. Amivel elsősorban az ízélmény és az állag szintjén fogsz azonnali minőségromlást tapasztalni - ez azért kibírható.

Nem javasolnám spórolási céllal sem a növényi források használatát, egyszerű matematikai műveletekkel rá lehet jönni, hogy a csirkemell a legjobb ár/érték arányú fehérjeforrás. De még mindig jobb és olcsóbb gyengébb állati forrást használni (csirkecomb, pulykacomb, nem felvágott vagy egyéb szemét!) mint kísérletezni rizzsel és növényekkel.

Ha valaki méricsgélni ás számolgatni akar, sokkal fontosabb a rostbevitelt rendbe tenni. Ehhez kellenek a növények.

Ezzel azt hiszem tisztáztuk a növényi fehérjéket...

A legyes példa csak érzékeltette, hogy nem érvet hoztál fel, csak vmi légből kapott akármit, ami téged igazol...

" Azért lettem vega sok évre, mert hetente egyszer csirkét etettek velem, évekig!" Jaj, te szegény! Nehogy megsajnáljalak! Másnak nem fut rendes kajára, Afrikában éheznek, ezért tar itt ez az ország,...'irónia' (vagy gúny, nem érdekel...)

"Pár kiló zöldséggel mi a gond?" Ha nem látod mi a gond napi 4 kiló zöldséggel, akkor vagy kérődző páros ujjú patás vagy(tehén), vagy nem tudok mást kitalálni...

A különbség közted és köztem: a te szubjektivitásod vs az én objektivitásom. Soha nem mondtam, hogy zöldségek/magvak nélkül kell élni. Nekik is megvan a helyük egy KIEGYENSÚLYOZOTT diétában. Vega=nem kiegyensúlyozott, túl kevés, esetleg rossz minőségbeli fehérje, túl sok rost,...

Továbbra is fenntartom: Érdemi hozzászólásod egy szál se, kötekedni azt tudsz, aztán ennyi.

2015. szept. 26. 00:44
 38/41 anonim ***** válasza:

Bocs, lehet, hogy tévedtem. Mea culpa... Egy csomó növényben megvan az összes esszenciális aminosav, ezeket ismertem jobban, de sajna nem találtam meg, hogy a többivel mi van, lehet, hogy ténylg nulla lenne bennük? Fura. Megszoktam, hogy az ételekben szinte minden megvan, max. pici mennyiségben (pl. a zöldségekben zsír, a gymölcsökben fehérje, a húsokban szénhidrát... de való igaz, ezek makrotápanyagok. de aminosavnál is mindig nem nulla számokkal találkoztam, ami megzavarhatott). De igazából mit sem számít, hogy elhanyagolható vagy nulla, étkezés szempontjából ugyanaz a dolog. Akkor komplettálnak a vegák, annyi.

Nem, továbbra sem értem, miért baj számodra, ha valaki több kiló zöldséget eszik. Az nem olyan sok... Neked nem muszáj, én se eszem annyit, 1-2 kiló elég, sokszor pedig kényelemből alámegyek (túl sok macera napi sok kiló zöldséget enni, pedig nagyon kellemes), de aki több kilót szeret enni, azzal mi a baj? Semmi a világon. Ne legyünk már intoleránsak, akik előírják, más mit egyen, amikor nem tesz vele semmi rosszat.

2015. szept. 26. 03:49
 39/41 anonim ***** válasza:

Még egy utolsó. Elég szerencsétlenek vagyunk mindketten, hogy ilyen értelmetlen vitába bonyolódunk, aminek semmi köze a kérdéshez. nyilván lehet kiegyensúlyozottan táplálkozni vegaként, még vegánként is, én nyilván nem fogok erről meggyőzni senkit, hisz még a nálam hozzáértőbbek sem teszik, egyesek túl makacsak s a tények sem érdeklik őket. De ez önmagában nem baj.

Én csak érdeklődő laikus vagyok, aki eleget tud ahhoz, hogy a saját teste jelzéseivel együtt egész jól táplálkozzon, ahhoz nincsenek meg az eszközeim, hogy másokat meggyőzzek, de ez nem akadályoz meg az írogatásban. Elég baj, tudom :)

Az afrikai éhezők vagy bármi más miatt olyan ételt tuszkolni le a torkunkon, amit UTÁLUNK s ami nagy terhet jelent lelkileg is, oltári nagy butaság lenne. De hogy én nem fogom megcsinálni, csak mert egyesek szerint azt kéne, ezzel jelentősen rontva amúgy sem remek életminőségemet, az fix. Tudod te, kinek mi a nagy lelki teher, trauma, irtózat? Van, aki nálam is jobban utálja a csirkét. A gúnyolódásnak semmi helye itt. S teljesen bizonyos vagyok benne, hogy az én ritka húsevésem nem teszi rosszabbá az országot egy fikarcnyival sem. Jogom van nem enni húst s ezt többnyire gyakorlom is.

Nem fogom az életmódomat és a fehérjebevitelemet tönkretenni a felesleges és terhes húsevéssel, bocs, de nem. Elég humoros, hogy valaki ezt elvárja tőlem.

Vegetarianizmus témakör, ez sosem változik. Totál értelmetlen itt vitázni.

2015. szept. 26. 04:07
 40/41 anonim ***** válasza:

"Nem, továbbra sem értem, miért baj számodra, ha valaki több kiló zöldséget eszik.

Írtam: "túl kevés, esetleg rossz minőségbeli fehérje, túl sok rost,... "

Írtad: "túl sok macera napi sok kiló zöldséget enni"

"Az afrikai éhezők vagy bármi más miatt olyan ételt tuszkolni le a torkunkon," "az én ritka húsevésem nem teszi rosszabbá az országot egy fikarcnyival sem."

Szerintem világos volt, hogy ironizáltam...

"Nem fogom az életmódomat és a fehérjebevitelemet tönkretenni a felesleges és terhes húsevéssel"

A húsevés nem felesleges, főleg nem terhes. A napi 4 kiló zöldség az.

"Elég humoros, hogy valaki ezt elvárja tőlem." Nem várom el tőled, jogod van hozzá, de ahhoz is, hogy tudd, értelmetlen a vega életmód...Azon kívül, hogy valaki védi a pici aranyos állatkákat, csak ellenérvek vannak ellene.

"Elég szerencsétlenek vagyunk mindketten, hogy ilyen értelmetlen vitába bonyolódunk, aminek semmi köze a kérdéshez."

Na ez igaz, fejezzük is be!

2015. szept. 26. 13:04
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!