Aki etikai okokból lett vegán, hogy egyezik ki ezekkel?
Aki azért döntött úgy, hogy vegán lesz, mert nem akarja kihasználni az állatokat az hogy egyezik ki az alábbiakkal?
A gyümölcsösökben a virágok beporzására méheket használnak.
Bizonyos sörmárkák halpikkelyeken szűrik át a sört.
Egyes afrikai banánültetvényeken majmokat használnak a banán leszedésére.
A legtöbb gyógyszet állatokon tesztelik.
A földet állatok trágyájával trágyázzák.
stb.
Mégis melyik kérdéssel kötöttem bele mindenkibe? :)
Az nem érdemi válasz, hogy kb. mindegyikkel.
Komolyan a "kérdésekkel provokál" szinten tartunk? :D
Köszönöm annak a néhány embernek, aki lényegében reagált a kérdésekre, és nekik köszönhetően kb. választ is kaptam, bár úgy elég nehéz megérteni valamit, hárman háromféle választ adnak. Szerintem az nem értetlenkedés, ha tisztázni szeretné, hogy akkor most melyik is az igaz. Ez az oldal arra van, hogy kérdezzünk. Ha valaki provokálónak és értetlenkedésnek veszi azt ha akárki feltesz néhány kérdést, akkor szerintem nem kéne ezt az oldalt látogatnia. A többi személyeskedő hozzászólásra már nem is reagálnék.
#101 Köszi a választ, eddig úgy tudtam, hogy több sörgyár is használja ezt a módszert, de ezek szerint tévedtem. Igazából ezzel a példával csak rá szerettem volna világítani, hogy mennyi mindenhez használnak ki állatokat, amihez nem is gondolnánk. Bizonyára van olyan vegán aki nem nézi, hogy az adott sör vegán-e, vagy nem, hanem csak issza.
De mondom, a kérdésben ez csak pár példa, még lehetne sorolni. Ezek miatt is gondoltam úgy, hogy nem lehet teljesen elkerülni az állatok kihasználásával készült termékeket ezért tettem fel a kérdést, és választ is kaptam rá: egy vegánnak nem is célja teljesen elkerülni ezeket.
Kérdező, ne játszd már az eszed, a "höhö akkó a vegán is ehet ódalast" provokáció, és te is pontosan tudod.
Rákereshettél volna hogy "mi az a a vegánság" egy perc alatt, ehelyett itt játszod a hülyét és kiforgatod a normális válaszokat.
"Van olyan ismerősöm aki meleg, de néha kavar csajjal is"
Tehát nem meleg, hanem biszex.
Aki ""vegán"" de kéthetente oldalast eszik, az nem vegán hanem flexitáriánus. Amivel semmi baj, csak nem vegán.
"Vagy a húst csak akkor bontjuk darabjaira ha már az állat természetes úton meghalt rögtön előtte"
Az a baj, hogyha te kivárod hogy az állat természetes halállal múljon ki, akkor kb. cipőtalp keménységű húst ennél
"Ha nem használjátok amit a természet adott, akkor az állatok feleslegesen szenvednek, ti meg azt hiszitek mártírok lesztek attól ha kikerülitek a valóságot és nem inkább tennétek ellene." A természet nem adta nekünk az állatokat, és ha nem fogyasztjuk és nem is tartjuk őket, nem is szenvednek. Épp ez lenne a lényeg, hogy nem kell szenvedniük. Nem kerüljük ki a valóságot, hanem pont ilyen módon próbálunk tenni ellene. Ha jó sokan vagyunk, vagyis csökken a kereslet az állati eredeti termékekre, csökken a kínálat is, és kevesebb állatot fognak kihasználni és levágni. Például csomó márka, ami eddig állati eredetű termékekkel foglalkozott, árul már növényit is (Toffini, McDonalds, Burger King, stb.).
"Húspótló vitaminok." Tessék? Mégis milyen vitaminok vannak a húsban? Ha arra az egyre gondolsz, ami tényleg van benne, a B12-re, azt baktériumok termelik, tehát nem kell az előállításához állatokat használni. Ezt szedik a vegánok. (És a haszonállatok is, nyugi. Ugyanúgy tabletta formájában, így kerül a húsba.)
"az ember tenyésztette így, alapból nem tojna minden nap mert a természet energiaminimumra törekszik" Na ezzel meg is magyaráztad, mi a baj a tojásevéssel. Hogy egy madár normális esetben nem tojna ennyit, és nyilván nem is tesz jót neki. A mai tyúkok már ilyenek, igen, de szegények szenvednek is ettől.
"mindenkinek az fér bele amit ő jónak lát ezzel kapcsolatban (néha még két hetente egy oldalas is." Erre már sokan reagáltak, mert nyilvánvalóan nincs így. Aki egyszer rájön arra, hogy mi zajlik a hús- és tejiparban, és el is hagyja a húst, nem tudna oldalast enni. (Bár kétségtelen, hogy vannak vegánok, akik aztán visszatértek a húsevésre, amit nem tudok megérteni, de ők lehet nem voltak "igazi" vegánok, hanem azok a "divatvegánok", akikről ti is beszéltetek.)
"Az általad felsorolt címkéknek jól definiált kritériumai vannak" Ezzel értem, mi a problémád, de sajnos nem lehet jobban definiálni, mint hogy amennyire lehet, igyekszel nem hozzájárulni az állatok kizsákmányolásához. Nem a 100% a cél. Vagyis célnak cél, de nem lehetséges. De csak az, hogy nem lehetséges, még nem mentség arra, ha meg sem próbálod. Nem halnak meg miattam emlős állatok, de hú, de szar ember vagyok, mert rovarok azért igen a növénytermesztés során. Jó, a húsevők miatt meg mindegyik. Senki sem tökéletes, de nem értem, miért kell mindenben a hibát keresni. Ez egy törekvés. Gyógyszerekre nyilvánvalóan nem vonatkozik. Kell küzdeni a gyógyszeripari állatkísérletek ellen, annak, aki tud, de a saját életedet azért nem kell veszélybe sodorni azért, mert vegán vagy. Nyilván.
#109 Félreértesz: Az első három választ, amit idéztél nem én írtam. Teljes mértékben meg tudom érteni, hogy miért lesz valaki vegán. Egy szóval nem mondtam, hogy szar ember aki miatt rovarok halnak meg, a divatvegánságot sem én hoztam fel.
De ha már itt tartunk, szerinted akkor vannak igazi vegánok és nem igazi vegánok? Szerinted nincs meg mindenkinek a joga, hogy vegánnak hívja magát, mert próbálja kerülni az állatok kizsákmányolásával készült termékeket? Mert a válaszodból ezt szűrtem le, de lehet, hogy félreértettelek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!