Miért van az hogy a vegánok/vegák 90%-a tinilány vagy egyetemista lány?
Én kitartó vagyok. :D
"Mert nem vagyok vegán. Ha az lennék, lenne."
Vagy akár az is elég lenne, hogy beírod a google-be. Ha meg bevallottan fogalmad sincs róla, akkor milyen alapon fogalmazol meg ezzel kapcsolatban olyan állításokat, hogy a húst mindenféle kiegészítővel kell pótolni?
"Ez pedig komplex dolog és nem szabad kihegyezni csak a táplálkozásra."
Senki nem mondta, hogy a táplálkozáson múlik kizárólag. Bár én inkább eszek egészségesen sok idegeskedés mellett, minthogy halál nyugodtan zabáljam a szemetet, de kinek mi. :D Jó ez kicsit sarkítás volt, de remélem érted mit akarok mondani. Ezzel az erővel bármit le lehet fikázni, "mert nem csak azon múlik". Ha valaki a stresszmentes élet egészségügyi előnyeiről beszél, akkor ott is megmondod, hogy dehát az egészséges táplálkozás nélkül semmit nem ér a dolog? Itt most a táplálkozásról van szó, illetve hogy mi a növényi táplálkozás előnye. Vagy akkor ne egyek egészségesebben, mert tök mindegy, ha a munkám úgyis sok stresszel jár?
"Attól, hogy "mindent" eszik"
Így van, mindent kell enni. Minden fontos makró és mikrotápanyagot. Mert ezekre van szükség, ezek a biológia tények. Az, hogy bizonyos ételcsoportokra (hús, tej) úgy hivatkozol, hogy bele kell tartozzon a mindenbe, az már egy ember által alkotott jelentés. Egy átlag húsevő például nagyon kevés rostot és vitamint eszik. Akkor ott nincs gond azzal hogy nem eszik mindent? Ez olyan, mintha én azért élnék szélsőséges, nem kiegyensúlyozott életet, mert nem iszom alkoholt. Az alkoholra pont ugyanúgy nincs szükség mint a húsra. Mértékkel mindkettőt lehet fogyasztani (ami nem azt jelenti, hogy kis mennyiségben egészséges, hanem hogy nem (annyira) káros és ez hatalmas különbség), de egyik sem esszenciális.
"Egyébként biszexuálisnak hívják. Ez IS egy betegség."
Tudom minek hívják. Az volt a lényeg, hogy azt nem lehet heteronak nevezni, ahogy azt sem vegánnak, aki csak nagy ritkán eszik húst. Betegségnek nem nevezném, de ez nagyon más téma, ne menjünk bele szerintem. Hogy érted, hogy "Ez IS"? Ugye nem arra célzol, hogy a vegánok IS betegek? :D
"A vega/vegánságra külön iparágat hoztak létre (haszonszerzés)"
Miért, a hús/tej/tojás evés mögött szerinted mekkora iparág van? Állati termékeket reklámoznak többet, vagy babot? Melyik oldal operál olyan hamis reklámokkal, hogy azokat a termékeket kell enni, hogy egészséges legyél? Ilyen bullshitek, hogy húst kell enni, hogy erős legyél. Vagy tejet inni, hogy erősek legyenek a csontjaid. Előbbi egyszerűen nem igaz, utóbbinak pedig éppen a fordítottja igaz.
Az igaz, hogy a piac felismerte, hogy a veganizmus egy olyan hullám, amit nem érdemes nem meglovagolni. Ezért van egyre több vegán feldolgozott étel, lásd burgerek, húspótlok, növényi sajtok. Ezek egyébként szintén nem túl egészségesek (bár az állati megfelelőiknél még így is egészségesebbek), egy egészségtudatos vegán nem ilyeneket eszik. Hanem teljesértékű ételeket, lásd a 48-as kommentemet.
"+1: Senki nem születik vega/vegánnak (a DNS-be sincs kódolva!)"
Miért, húsevőnek születik az ember? Csomó kicsinél gondot jelent a hús a hozzátáplálásnál. Ha egy kicsi mellé odaraksz egy almát meg egy nyuszit, nyilván az almát kezdi el enni. Szóval de, a DNS-be inkább a növényi étkezés van kódolva a kettő közül, a húsevésre nevelnek. Arról nem beszélve, hogy a húst meg kell sütni, a sütés pedig biztosan nincs a DNS-edbe kódolva. :)
"Ez a véleményem. Nem kötelező elfogadni, csak megérteni."
Nincs ezzel baj, csak ha egyértelműen hibás tényeket fogalmazol meg, akkor ne csodálkozz, ha kijavítanak. Az én véleményemet, amiket én alá is tudok támasztani veled ellentétben, sem kötelező elfogadnod ettől függetlenül. Én nem akarlak meggyőzni, nekem teljesen mindegy hogyan élsz. Csak megcáfoltam amiket írtál, mert egyszerűen nem igaz, amit megfogalmaztál.
Ne adjátok fel, könyörgöm! :) Én nem vitatkozok senkivel, csak eszmét cserélek. Azt hiszem (ha már a tegeződésénél tartunk), hogy ti reagáljátok túl kissé ezt a témát. Feltételezem azért, mert érintettek vagytok benne.
Most válaszolhatnék hosszan, de nem teszem. Csak annyit, hogy:
Az személyemről és intelligenciámról csak az nyilatkozzon aki személyesen ismer és érti is amit mondok, írok. Nekem van egy véleményem a vega/vegánsággal kapcsolatosan mint magánember és mint egészségügyes, azt elfogadni nem kell senkinek, de azt elvárom, hogy értse miről írok.
Elolvastam a válaszokat és jókat derültem rajta, köszönöm. További jó egészséget kívánok mindenkinek! (Ha nem jön már be a vega/vegánság és visszatértek akár kismértékben is a húsokhoz, gondoljatok erre a hülyére aki "kriszpo" név alatt írogatott itt nektek)
UI: Legyetek óvatosak, az élet már területein ne hagyjátok, hogy befolyásoljanak titeket! ;)
Mi a propaganda? Melyik válaszomon derültél jót? Folytassuk az eszmecserét, ne add fel, könyörgöm! :)
Egészségügyis vagy? Milyen területen? Az orvosok amúgy iszonyatosan le vannak maradva táplálkozástudományi kérdésekben, főleg itthon, tehát ez nem a legjobb önigazolás.
Te pedig gondolj ránk ötven felett, amikor a szervezeted szépen kezdi megadni magát és elkezded szedni a vérnyomáscsökkentőt és egyebeket. :)
Válaszolni tehát nem tudsz, hogy melyik válaszom miért volt nevetséges. Sem arra, hogy milyen egészségügyis vagy. Ehelyett belinkelsz egy nulla tudományos hivatkozással és alátámasztással rendelkező cikket. Szerinted én nem tudok az ellenkezőjéről cikket küldeni? Ha ennyire futja, akkor tényleg fejezzük be.
"A növényi táplálékokban nincs olyan tápanyag, amely nem található meg az állatokban"
Ezen azóta is visítok. Végülis csak kapásból a legfontosabb makro tápanyag, a szénhidrát hiányzik az állati eredetűekben.
"Nekem van egy véleményem a vega/vegánsággal kapcsolatosan mint magánember és mint egészségügyes, azt elfogadni nem kell senkinek, de azt elvárom, hogy értse miről írok"
Nem tudom egészségügyes vagy-e, és ha az is vagy, lehet hogy nincs több közöd a táplálkozástudományhoz, mint egy átlagembernek. De ha ezen az oldalon bemész a testépítés kategóriába, és picit keresgélsz a kérdések között, akkor már ott is látni fogod, hogy már a testépítők is tényként kezelik a vegán, és vega testépítők egyenjogúságát. Tudod ez miért lehet? Mert már egy testépítőnek is sokszor nagyobb alap tudása van a táplálkozással kapcsolatban mint egy átlag egészségügyesnek. A vegetarianizmus egyébként nem egy újkeletű hóbort, már a híres ókori görög filozófusok, orvosok, mint Platón, Szókratész, Püthagorasz, Epikurosz, Hippokratész szintén vegetáriánusok voltak és tanítványaikat is következetesen vegetáriánus étrendre szoktatták, mivel felismerték annak az az emberi szervezetre tett hatását.
De ha a vegetarianizmust említjük, mindenkinek India jut először eszébe, az ország ahol hatalmas múltja van a vegetáriánus életmódnak, a legtöbb vegetáriánus itt él. De messzire sem kell menni, nem sokkal mellettünk Olaszország a 3. olyan ország, ahol a legtöbb vega él, kicsit messzebb Anglia a listában a 7. 2018 a vegetarianizmus nagy bummja, innentől terjed gőzerővel, és ez nem lenne így, ha nem lenne életképes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!