Miért van az hogy a vegánok/vegák 90%-a tinilány vagy egyetemista lány?
40
Nem én vagyok a 39-es, de azért abból szerintem ne induljunk ki, hogy kinek hány pontos a válasza ezen az oldalon...
Nyilván nem lesz minden húsevő beteg és nem marad minden vegán egészséges, csak az esélyek, az arányok eléggé különbözőek.
"Összeteheti a két kezét az az ember (táplálkozástól és életmódtól függetlenül) akinek idős korára nem kell szednie gyógyszert."
Igen, ez a baj, hogy az emberek ezt gondolják. Természetesnek veszik, hogy öreg korukra lerobbannak, így nem gondolkoznak el, hogy baj van az életmódjukkal. Pedig rengeteg nagy alanyszámú kutatás bizonyítja, hogy a teljesértékű növényi étrend csökkenti a 39-es által felsorolt problémák kialakulásának esélyét.
#41: Túl sok a tényező, de ezeket nem akartam belevonni, mert nem ez a kategória, de ha már itt tartunk:
Ha vega/vegán vagy az nem biztosíték neked arra, hogy öreg éveidet egészségben, békességben töltöd. A következők történhetnek veled a vega/vegánságtól függetlenül:
- tumoros leszel, meghalsz
- közlekedési baleset ér, meghalsz (még ha nem is te okoztad)
- depressziós leszel, befordulsz, megöngyilkolod magad, meghalsz
- masszív alkoholista vagy, nikotin függő vagy, drogozol, meghalsz...
...és még sorolhatnám. Szóval a vega/vegánság nem garancia az időskori egészségre és hosszú életre. Emellett persze elhiszem, hogy nem híznak, mert a növények könnyebbek mint a húsok, de nem nevezhető kiegyensúlyozott táplálkozásnak.
Valaki írta korábban a környezettudatosságot. Ez csak akkor az, ha az élet minden területén környezettudatos. Na, ilyen embert nem ismerek. Ezt az életmódot pedig nem lehet a világ összes emberére rákényszeríteni.
Kíváncsi lennék azért egy vega/vegán havi étrendjére +a rizikófaktorokra... Mit hányszor és mikor eszik, mit iszik, mellette a káros szenvedéylekről (drog, alkohol, cigi), sportol-e (ad-e elég energiát az életmód hozzá), lelkileg egészséges-e, stb...
Tehát a növényi étrend egészségesebb, de mégsem, mert ugyanúgy elüthet egy kocsi. Na jó.
Az étkezés nem befolyásolja, hogy menkora eséllyel ütnek el, sem a többit, amit felsoroltál. A rák, cukorbetegség, magas vérnyomás és hasonló egészségügyi problémák esélyét viszont mind redukálja a teljesértékű növényi étrend. Tehát összességében még mindig jobban jársz a növényi étrenddel.
46: Attól függ mit nevezünk egészségesnek (a mai világban).
Csak azért, mert valaki kihagyja a húst az étrendjéből és pótolja mindenféle kiegészítővel még nem biztos, hogy egészségesebb a többi húsevőnél.
Az egészség és az azt befolyásoló tényezők komplex dolgok, ezt tanultam az egyetemen. Hiába vagy vega/vegán, ha jelen van az életedben jó pár rizikófaktor. Nem szabad CSAK egy dologra kihegyezni az egészséges életmódot. Remélem így érthető a mondandóm.
A vega/vegán étrend pedig minden csak nem KIEGYENSÚLYOZOTT. Feltéve, ha elhiszed a sok tudományos maszlagot, amivel egyesek befolyásolják a többi embert.
Egy kérdés a végére: Mi egy vega/vegán havi étrendje? (Miből áll? Hányszor és mit eszik?)
Ha én néha kihagyom a húst (mert előfordul), akkor vega/vegán vagyok?
"Csak azért, mert valaki kihagyja a húst az étrendjéből és pótolja mindenféle kiegészítővel"
Neked fogalmad sincs a (vegán) teljesértékű növényi étrendről. Mivel pótoljuk szerinted a húst? Eleve nincs miért pótolni. Az embernek mikro és makro tápanyagokva van szüksége. Ezeket be lehet vinni húsos vagy hús nélküli étrenden. Ez olyan mintha azt kérdezném, hogy te mivel pótolod a hajdinát/spenótot/szőlőt stb. Egyik sem esszenciális, hogy pótolni kellene bármit is közülük.
"Hiába vagy vega/vegán, ha jelen van az életedben jó pár rizikófaktor."
De azok már étkezésen kívüli dolgok. Nyilván a stresszmentes élet az egészséges. De a húsevők talán nem stresszelnek? Fontos a helyes étrend és a mentális egészség, csak kevés az összefüggés a kettő között.
"vega/vegán étrend pedig minden csak nem KIEGYENSÚLYOZOTT."
Miért nem? Mitől lesz egy étrend kiegyensúlyozott? A vegyes étrend miért kiegyensúlyozottabb?
"Egy kérdés a végére: Mi egy vega/vegán havi étrendje? (Miből áll? Hányszor és mit eszik?)"
Az, hogy hányszor, az szerintem nem releváns. Vegyes étrenden is van aki napi egyszer és van, aki ötször eszik. A miből áll kérdésre már van értelme válaszolni. Sok zöldség, gyümölcs, tk gabona, valamint hüvelyesek, kevés olajos mag. Ezek a teljesértékű növényi étrend főbb ételcsoportjai, ezeken belül is van több alkategória. Például keresztesvirágú zöldségek, bogyós és nem bogyós gyümölcsök, nyers leveles zöldségek, illetve gomba, krumpli, stb. Van a bolygón kb 200 ezer ehető növény, a variációk száma végtelen.
"Ha én néha kihagyom a húst (mert előfordul), akkor vega/vegán vagyok?"
Nem. Akkor vagy vegán, ha egyáltalán nem eszel állati eredetű ételeket. Ha te férfiként a nőket szereted, de néha férfiakkal is szexelsz, akkor heteró vagy? Kb ilyen szintű volt a kérdésed.
"Neked fogalmad sincs a (vegán) teljesértékű növényi étrendről." - Mert nem vagyok vegán. Ha az lennék, lenne. Csupán az alapján tudok nyilatkozni amit tanultam.
"De azok már étkezésen kívüli dolgok." - Korábban arról volt szó, hogy azért lesz vega/vegán valaki, mert környezettudatos és egészségesebb akar lenni. Ez pedig komplex dolog és nem szabad kihegyezni csak a táplálkozásra.
"Mitől lesz egy étrend kiegyensúlyozott?" - Attól, hogy "mindent" eszik.(nem szó szerint értendő)
"A miből áll kérdésre már van értelme válaszolni." - Erre legalább sikerült válaszolni. Köszönöm.
" Ha te férfiként a nőket szereted, de néha férfiakkal is szexelsz, akkor heteró vagy?" - Az ember azzal szexel, akit szeret. (normális esetben). Egyébként biszexuálisnak hívják. Ez IS egy betegség.
A vega/vegánságra külön iparágat hoztak létre (haszonszerzés), megismertetni a táplálkozástudományt az erre vevőkkel. Hasonló a helyzet mint amikor a testépítőket bevonják az élettani ismeretekbe (fehérje, szénhidrát feldolgozás, hasznosítás).
+1: Senki nem születik vega/vegánnak (a DNS-be sincs kódolva!)!
Ez a véleményem. Nem kötelező elfogadni, csak megérteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!