Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegán élelmiszereknek/kész...

Vegán élelmiszereknek/kész ételeknek szeretnék utánajárni. Segítetek? Többi lent. Hosszú lesz.

Figyelt kérdés

Biztos vagyok benne, hogy ezer meg egy oldal, youtube csatorna és wgyéb foglalkozik a témával, akár ilyet is ajánlhattok és keresgéltem is, de szerettem volna kiírni egy kérdést, ami célzottan segít nekem.

Szeretnék vegán lenni, gondolom az ok egyértelmű.

Viszont szinte azt sem tudom, hogy hol kezdjem.

Azt tudom, hogy a tofu a legalapabb vegán étel, keresgéltem, de pl aldiban és pennyben nem láttam, hogy lenne (ha van javítsatok ki kérlek), a tescoban találtam.

Mik azok az alap dolgok a tofun kívül, amiket a vegánok általában fogyasztanak?

Illetve a legfontosabb kérdésem, hogy ezek kb mennyibe kerülnek (spar, tesco, penny, aldi, lidl) és mik a legáltalánosabb készételek, amik egyszerűek?!

Nem vagyok egy főzőzseni, így az egyszerűség egyelőre nekem fontos szempont.

Pl, ha eddig főzeléket tojással vagy hússal ettem, akkor ezeket mivel helyettesíthetem? Itt is tofu jöhet szóba? A tofut megsütöm és ízesítem? Vagy van sütés nélküli elkészítési formája is?

Biztos lesz még kérdésem a válaszok után is, most egyelőre ennyi. Ha van insta/youtube oldal, ahol egyszerűen elmondanak alap dolgokat az is sokat segítene.

Előre is köszönöm, ha segítetek!

2020. dec. 18. 14:00
1 2 3 4 5
 1/45 anonim ***** válasza:
100%

A növényi étrend alapja a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, hüvelyesek és olajos magvak. Ezeket bármelyik boltban megkapod. A tofu, és más kész vsgy félkész ételek csak kiegészítők, de egyáltalán nem kötelező elemei a növényi étkezésnek. Aldiban, Lidlben lehet kapni tofut, a sajtok között találod. Ha szereted, akkor próbáld ki többféle módon elkészítve, mert nagyon sok ételhez illik és édesen vagy sósan is lehet fogyasztani. De ha nem ízlik, vagy nem szívesen eszed mindig, az sem baj.

Szerintem ez az étrend akkor tartható be könnyedén, ha nem a húst próbálod helyettesíteni, hanem teljesen új ételeket próbálsz ki, amelyek egyáltalán nem igényelnek húst. Rengeteg vegán recept van az interneten. Keress egy kategóriát vsgy ízvilágot amit szívesen ennél (pl. tésztaételek), és kezdj el nézelődni.

2020. dec. 18. 14:13
 2/45 A kérdező kommentje:

Köszönöm az első választ.

Ha az aldiban van tofu az jó!

Egy újabb kérdés eszembe jutott eszembe.

Szenvics! Mit szoktak a vegánok a szendvicsre tenni és mivel kenik meg, hogy finom és laktató is legyen?

2020. dec. 18. 14:15
 3/45 anonim ***** válasza:
25%

- "Szeretnék vegán lenni, gondolom az ok egyértelmű."

- ...... ??? Egyáltalán nem egyértelmű! Tudod egyáltalán mit jelent, hogy vegán? Sokan egy húsmentes táplálkozási rendszernek gondolják, de azt helyesen vegetarianizmusnak hívják. Te mit gondolsz a vegánságról, segíts kérlek megérteni az indítékaidat!

2020. dec. 18. 14:24
 4/45 A kérdező kommentje:

Kérlek ne menjünk ebbe bele, mert nem erről szól a kérdés. Tisztában vagyok vele, hogy mi a különbség a vegán és vegetáriánus között. Direkt beleírtam a kérdésbe, hogy egyértelmű, jelezve, hogy nem akarom, hogy erről szóljon a kérdésem, erre tessék...

Már a kérdésed is sértő hangvételű. Mit akarsz ezzel elérni egyaltalán? Ha nem akarsz/nem tudsz segíteni, akkor legalább ne árts, ne írj.

2020. dec. 18. 14:27
 5/45 anonim ***** válasza:
88%

Szia!

A Lidlben különböző tofukat is találsz, pl marináltat, füstöltet.

A főzeléket eheted akár buzafasirttal, vagy falafel jellegű fasirttal, a Tescoban mind a kettő van por formában és csak vizet kell hozzá adnod, kicsit pihenteted és kisütöd, vagy ha szereted a falafelt, azt tudsz venni készen az aldiban is.

Kenyérre vannak különböző kencék, akár hummusz, akár valami babkrém is laktató tud lenni.

Szendvicsfeltét is van már pl a pennyben és az Auchanba, a kínálat egyre bővül:) de én szoktam pl búza/gabona/gombakolbászos kenyeret is enni, ezek is elérhetőek már a Tescoban, Auchanban.

(És mielőtt kapnám a támadást, hogy jajj vegán oszt' húspótlózik: nekem ez így jó, kérlek fogadd el )

Bár kész ételeket nem igazán tudok, privátban a mai nap folyamán küldök neked 1-2 pofonegyszerű receptet, amik gyorsak és nem kell hozzá agysebesznek lenni.:)

2020. dec. 18. 14:56
 6/45 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Körül fogok nézni a boltokban.

Lehet, hogy rosszul tájékozódom egyelőre a neten, de azt veszem észre, hogy a vegán ételek drágábbak, mint a nem vegánok.

Sajnos ez egy nagy hátránya annak, hogy minél többen átálljanak erre az életmódra.

2020. dec. 18. 15:14
 7/45 anonim ***** válasza:
100%

#5 vagyok

A készételekről továbbra sem tudok mit mondani, de a vegánság annyira drága, amennyire alakítod :) személyszerint én mikor átálltam, meglepődtem, hogy mennyivel olcsóbb (1 éve álltam át). De ehhez az is hozzá tartozik, hogy én főzök, és nem használok ilyen műdarálthúst és társait, csak azokat, amiket már említettem. :D

2020. dec. 18. 15:20
 8/45 A kérdező kommentje:

Látod, pont ezért van szükségem a segítségre, hogy ne vásároljak összevissza és minél többféleképpen megtanuljak főzni/kajákat készíteni.

De pl. vegán tejfölt néztem, hogy kb 500 ft a 150 grammos.

Lehet, hogy ez csak egy kivétel és amúgy tényleg olcsóbb a vegán életmód.

2020. dec. 18. 16:01
 9/45 anonim ***** válasza:
100%

Nos. Nekem pl semmiféle feltét nem kell a főzelékhez. Én a szendvicsbe szoktam rakni pl zakuszkát, padlizsánkrémet, humuszt, vagy simán margarint paprika uborka, saláta..

Akkor drágább a vegán étkezés, ha mindenféle húspótlókkal meg kamu húsokkal, akarod helyettesíteni a nem vegán dolgokat. A vegán sajtok, szalámik..stb azok valóban drágábbak. Ha gyümölcsökkel,zöldségekkel, gabonákkal laksz jól, az már nem olyan drága. Ha pedig kifejezetten tudatosan vásárolsz élsz, még olcsóbb is. Nézd meg mi szezonális épp, abból tervezz menüt, amit lehet csinálj meg házilag. Egy jó aprítógép,turmix, meg egy tejkészítő gép pl megtérülő dolog. Nem kell a bolti humuszt, növényi tejet megvenni, simán megtudod otthon is csinálni vele... és haosnlók.

Nem szeretem a tofut. Viszonylag sok tésztát eszek, főzeléket, zöldség tócsnit (az lehetne főzelékhez feltét), rakott zöldségeket, kuszkusz/bulgur/hajdina/rizs paradicsomos zöldségraguval...stb

2020. dec. 18. 18:18
 10/45 anonim ***** válasza:
100%

Elég nagy hianyosságok vannak nálad a vegán étrenddel kapcsolatban.

Az alap a növényi élelmiszerek használata, és tofu nélkül is tökéletesen megoldható. (Nézz utána a növényi eredetü fehérjéknek, miben találhatóak és akkor rájössz, hogy éppen ez nem igazán fontos)

Ha mindenféle "helyettesítö" akármiket akarsz enni, akkor az tényleg igen drága lesz, emellett az ilyen mü-akármik ízre sem igazán jók, sokkal ízesebb, ha nem helyettesíteni akarsz, hanem teljesen más ételekre állsz át.

Több éve vagyok vegán, de eddig eszembe nem jutott mühúsokat venni, söt tofut sem ettem.

Veszel mindenféle zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféleket, hüvelyeseket és ezekböl több millió ételt lehet készíteni aránylag egyszerüen is.

Viszont így jóval olcsóbb, mint a mindenevös étrend.

2020. dec. 18. 18:22
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!